Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Ο κινεζικός εφιάλτης

Δεκάδες βιομηχανίες και αλυσίδες εφοδιασμού έχουν πληγεί πολύ σοβαρά στην Κίνα, ενώ η κυβέρνηση, προσπαθώντας να διευκολύνει τις επιχειρήσεις, χορηγεί δάνεια εκτάκτου ανάγκης. Πολλά εργοστάσια κλείνουν μέχρι νεωτέρας, με τις γραμμές συναρμολόγησης των εταιρειών αυτοκινήτων, όπως της VW ή της TOYOTA να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Χιλιάδες γραφεία, καταστήματα και κινηματογράφοι είναι κλειστοί, με τα εστιατόρια να είναι άδεια. Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν διακοπεί σε πολλά σημαία, ενώ έχουν περιορισθεί οι μεταφορές μακρινών αποστάσεων. Ο τουρισμός έχει μηδενισθεί, ενώ τα σχολεία και τα πανεπιστήμια επιμήκυναν τις διακοπές τους για το νέο έτος. Πόλεις με εκατομμύρια πληθυσμό έχουν απομονωθεί με τη λήψη δρακόντειων μέτρων, με αρκετές αεροπορικές εταιρείες να έχουν αναστείλει μέρος ή το σύνολο των πτήσεων τους προς την Κίνα.  

Ανάλυση

Η κινεζική οικονομία έχει παραλύσει σε μεγάλα τμήματα της χώρας, μετά την εμφάνιση του κορονοϊού. Δεκάδες βιομηχανίες και αλυσίδες εφοδιασμού έχουν πληγεί πολύ σοβαρά, ενώ η κυβέρνηση, προσπαθώντας να διευκολύνει τις επιχειρήσεις, χορηγεί δάνεια εκτάκτου ανάγκης. Πολλά εργοστάσια κλείνουν μέχρι νεωτέρας, με τις γραμμές συναρμολόγησης των εταιρειών αυτοκινήτων, όπως της VW ή της TOYOTA να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Χιλιάδες γραφεία, καταστήματα και κινηματογράφοι είναι κλειστοί, με τα εστιατόρια να είναι άδεια. Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν διακοπεί σε πολλά σημαία, ενώ έχουν περιορισθεί οι μεταφορές μακρινών αποστάσεων. Ο τουρισμός έχει μηδενισθεί, ενώ τα σχολεία και τα πανεπιστήμια επιμήκυναν τις διακοπές τους για το νέο έτος. Πόλεις με εκατομμύρια πληθυσμό έχουν απομονωθεί με τη λήψη δρακόντειων μέτρων, με αρκετές αεροπορικές εταιρείες να έχουν αναστείλει μέρος ή το σύνολο των πτήσεων τους προς την Κίνα.
Όταν όλα αυτά συμβαίνουν στη μεγαλύτερη εμπορική δύναμη του πλανήτη (γράφημα), πρώτη στις παγκόσμιες εξαγωγές με μερίδιο 15,7% εάν συμπεριλάβουμε το Χονγκ Κονγκ και δεύτερη στις εισαγωγές, κανένας δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον – το οποίο διαγράφεται πολύ σκοτεινό για κράτη όπως η Ελλάδα που είναι χρεοκοπημένη, ενώ το λανθασμένο οικονομικό της μοντέλο στηρίζεται στους δύο κλάδους που πλήττονται περισσότερο: στον τουρισμό και στη ναυτιλία.
Ειδικά όσον αφορά την παγκόσμια εμπορική ναυτιλία, η Κίνα είναι ο κυριότερος κόμβος –  με επτά από τους δέκα μεγαλύτερους λιμένες εμπορευματοκιβωτίων στον πλανήτη να ευρίσκονται στην ακτή της. Η εμπορική ναυτιλία όμως έχει υποχωρήσει κατά 20% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες – ενώ η πτώση των τιμών των θαλασσίων μεταφορών επιβεβαιώνει πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Κίνα. Λογικά λοιπόν ο δείκτης τιμών ξηρού φορτίου έχει καταρρεύσει (Baltic Dry Index, γράφημα), ευρισκόμενος σε συνεχή κάθοδο από το τέλος του καλοκαιριού.
Περαιτέρω, η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη μετά τις Η.Π.Α. (γράφημα) – αν και σε όρους αγοραστικής αξίας (ΡΡΡ) είναι η πρώτη. Μέχρι στιγμής, η ιδιωτική κατανάλωση της χώρας συμβάλλει περίπου στο 40% του ΑΕΠ της, έναντι 70% στις ανεπτυγμένες χώρες – ενώ θα μειωθεί λόγω της επιδημίας. Η πτώση της, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη του εμπορίου, των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής, προοιωνίζει μία ζοφερή εικόνα για το μέλλον της οικονομίας της – η οποία, από ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 6%, προβλέπεται να βυθιστεί στη στασιμότητα το πρώτο τρίμηνο του2020.
Σε έναν παγκοσμιοποιημένο και συνδεδεμένο πλανήτη τώρα, τα προβλήματα μίας τόσο σημαντικής οικονομικής και εμπορικής δύναμης θα έχουν αναπόφευκτα αντίκτυπο σε όλες τις άλλες χώρες – σε μία εποχή που υπάρχουν παντού δυσθεώρητες φούσκες, ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταναλώσει όλα τους τα όπλα. Με δεδομένο δε το ότι, η ομαλή ανταλλαγή αγαθών με τις κινεζικές εταιρείες δεν λειτουργεί πλέον σε πολλές περιπτώσεις, θα υπάρξει αντίστοιχο παραγωγικό σταμάτημα σε άλλα κράτη – ενώ ήδη οι Η.Π.Α. αντιμετωπίζουν προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς τους με καταναλωτικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων με αυτά που οι αμερικανικές εταιρείες παράγουν στην Κίνα, όπως τα κινητά τηλέφωνα της Apple.
Συνεχίζοντας, αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως βασίζονται σε προμήθειες από την Κίνα – όπως στον τομέα της τεχνολογίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και γενικότερα της βιομηχανίας. Για παράδειγμα η HYUNDAI που σταμάτησε την παραγωγή της στη Νότια Κορέα, επειδή δεν λαμβάνει εξαρτήματα από την Κίνα. Όσον αφορά δε την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία, ιδίως της Ασίας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους κινέζους τουρίστες, πλήττεται πολύ σοβαρά – ιδιαίτερα η Ταϋλάνδη, στην οποία ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό ποσοστό της οικονομίας της, με 11 εκ. Κινέζους να την επισκέπτονται κάθε χρόνο.
Εκτεθειμένη είναι επίσης η οικονομία της Ιαπωνίας, αφενός μεν επειδή η Κίνα εισάγει από τη χώρα βιομηχανικά μηχανήματα, αυτοκίνητα, φορτηγά και τεχνολογικά προηγμένα καταναλωτικά αγαθά, αφετέρου επειδή προμηθεύει με ανταλλακτικά τα ιαπωνικά εργοστάσια – ενώ εκατομμύρια Κινέζοι επισκέπτονται την Ιαπωνία κάθε χρόνο.
Τέλος, επειδή οι κινεζικές εταιρείες έχουν περιορίσει ή/και σταματήσει την αγορά πρώτων υλών, οι τιμές τους ευρίσκονται σε ελεύθερη πτώση – όπως του αργού πετρελαίου που παρουσίασε μείωση 22% από τα τέλη Δεκεμβρίου (γράφημα), από τότε δηλαδή που ξέσπασε η επιδημία. Λογικό, αφού η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου, ενώ σήμερα εισάγει 20% λιγότερες ποσότητες. Επόμενο παράδειγμα ο χαλκός και το νικέλιο, οι τιμές των οποίων επίσης μειώνονται – επηρεάζοντας και τις αντίστοιχες ελληνικές βιομηχανίες, όπως την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ.
Σύμφωνα τώρα με τη FED, ο κορονοϊός θα επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά ο βαθμός της επιβράδυνσης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα ελεγχθεί η επιδημία – με τον αριθμό όμως των νέων μολύνσεων και των θανάτων να αυξάνεται καθημερινά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΕ) δε κατατάσσει τον ιό (Covid-19) ως «σοβαρή απειλή», χωρίς να μπορεί να προβλέψει το τέλος της – οπότε είναι καλύτερο να προετοιμασθούμε όλοι για τα χειρότερα, ειδικά όσον αφορά την Οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: