Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Ο δολοφονικός ιός Covid-19

Το Κατάρ έκλεισε τα σύνορα του με το Ιράν και δρομολόγησε την εκκένωση των Πολιτών του από τη χώρα – ενώ η κουρδική περιοχή του Ιράκ απαγόρευσε τα ταξίδια στο Ιράν και τοποθέτησε σε καραντίνα 2.000 άτομα που επέστρεψαν πρόσφατα από το Ιράν. Το Ιράκ, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία έκλεισαν επίσης τα χερσαία ή θαλάσσια σύνορα τους με το Ιράν. Σύμφωνα τώρα με καναδικές μελέτες, ο αριθμός των μολύνσεων στο Ιράν υπερβαίνει σήμερα τις 23.000 – σημειώνοντας πως εάν ή όταν ο Covid-19 διαδοθεί στις εμπόλεμες περιοχές του Αφγανιστάν, της Συρίας, της Υεμένης ή της Λιβύης, τότε τα θύματα του θα εκτοξευθούν στα ύψη. Θυμίζουμε την πανδημία της ισπανικής γρίπης H1N1 του 1918, η οποία μόλυνε το 1/3 του τότε παγκόσμιου πληθυσμού – 500 εκ. ανθρώπους, με τον αριθμό των θανάτων να εκτιμάται στα 50 εκατομμύρια. Με δεδομένο δε το ότι, σχεδόν το 90% των παράνομων μεταναστών στα νησιά μας προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, κατανοεί κανείς τους κινδύνους για τη χώρα μας – ελπίζοντας πως η κυβέρνηση θα υιοθετήσει άλλα μέτρα, από το να στέλνει τα ΜΑΤ με στόχο τους Έλληνες Πολίτες που δικαίως διαμαρτύρονται για την ανευθυνότητα της.  

Διεθνή

Δεν έχουν τελειωμό τα προβλήματα της Ελλάδας: μία βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση με ανίκανες κυβερνήσεις να τη διαχειρισθούν, ενώ οι ίδιες την προκάλεσαν με τα εγκληματικά λάθη τους, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που μεταφέρθηκε στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ των δανειστών, ο πλειστηριασμός της ιδιωτικής που θα ενταθεί το Μάιο από τις αφελληνισμένες τράπεζες και από το αχόρταγο δημόσιο με τη βοήθεια του νέου πτωχευτικού νόμου, το μεταναστευτικό, ο βίαιος εποικισμός καλύτερα της Ελλάδας  που εξελίσσεται σε εμφύλιο πόλεμο με την αποστολή των ΜΑΤ εναντίον των Ελλήνων, η τουρκική επιθετικότητα που μόνο η χρεοκοπία της Τουρκίας θα μπορούσε να σταματήσει (ήδη τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας μειώθηκαν κάτω από 8 δις $), σε συνδυασμό με τις ήττες της στη Συρία και σήμερα ο δολοφονικός ιός – ο οποίος είναι πολύ πιθανόν να εξελιχθεί σε επιδημία, αφού το υγειονομικό σύστημα στη χώρα μας έχει καταρρεύσει, οι παράνομοι μετανάστες μεταφέρουν επί πλέον ασθένειες, ενώ η φτώχεια έχει μειώσει σημαντικά τα αντισώματα του πληθυσμού. Φυσικά δε οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας επιδεινώνονται, αφού οι πρώτοι κλάδοι που υποφέρουν από τέτοιες πανδημίες είναι ο τουρισμός και οι ναυτιλία – οι μοναδικοί σήμερα υγιείς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικά όσον αφορά την επιδημία το παράδειγμα του Ιράν, το οποίο εξελίσσεται στην τέταρτη εστία εξάπλωσης της νέας ασθένειας Covid-19 που προκαλείται από τον κορονοϊό, μετά την Κίνα, τη Ν. Κορέα και την Ιταλία, είναι χαρακτηριστικό – αφού η βασική αιτία του είναι το αποδυναμωμένο σύστημα υγείας της χώρας, λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τις Η.Π.Α. Μόλις στις 19 Φεβρουαρίου το Ιράν δήλωσε επίσημα τις πρώτες δύο μολύνσεις (πηγή) που αμέσως μετά οδήγησαν στο θάνατο δύο Πολιτών του – ενώ έως τις 24 Φεβρουαρίου ο επίσημος αριθμός των μολύνσεων εκτοξεύθηκε στους 61 και οι θάνατοι στους 19.
Εν τούτοις, ανεπίσημες πηγές αναφέρουν 900 τουλάχιστον μολύνσεις (πηγή) – με επίκεντρο την ιερή πόλη της χώρας Qom που καθιστά το πρόβλημα ακόμη χειρότερο, αφού την επισκέπτονται εκατομμύρια προσκυνητές ετήσια. Σύμφωνα δε με τη διαμαρτυρία βουλευτή της πόλης, ήδη έχουν σημειωθεί 50 θάνατοι από τον ιό (πηγή) – ενώ όταν ο αναπληρωτής υπουργός υγείας του Ιράν ανακοίνωνε επίσημα πως πρόκειται για ψέμα, υποστηρίζοντας τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, προσβλήθηκε από μία απότομη εφίδρωση και από βήχα, μεταφέρθηκε στην απομόνωση και διαγνώσθηκε πως μολύνθηκε από τον Covid-19, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε μέσω του Twitter (πηγή). Ο δεύτερος κορυφαίος πολιτικός της χώρας που προσβλήθηκε είναι ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας – ενώ σήμερα αναφέρονται μεν επίσημα 141 περιπτώσεις και 22 θάνατοι, αλλά οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι.
Από τις διπλανές χώρες, το Κουβέιτ αναφέρει 43 περιπτώσεις Πολιτών του που ήταν προηγουμένως στο Ιράν ή στο Ιράκ και το Μπαχρέιν 33 – ενώ στο Ιράκ, στο Κατάρ, στο Ομάν, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν υπάρχουν ήδη επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ατόμων που κόλλησαν τον ιό από το Ιράν. Με δεδομένο δε το ότι, σχεδόν το 90% των παράνομων μεταναστών στα νησιά μας προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, κατανοεί κανείς τους κινδύνους για τη χώρα μας – ελπίζοντας πως η κυβέρνηση θα υιοθετήσει άλλα μέτρα, από το να στέλνει τα ΜΑΤ με στόχο τους Έλληνες Πολίτες που δικαίως διαμαρτύρονται για την ανευθυνότητα της.
Το Κατάρ πάντως έκλεισε τα σύνορα του με το Ιράν και δρομολόγησε την εκκένωση των Πολιτών του από τη χώρα – ενώ η κουρδική περιοχή του Ιράκ απαγόρευσε τα ταξίδια στο Ιράν και τοποθέτησε σε καραντίνα 2.000 άτομα που επέστρεψαν πρόσφατα από το Ιράν. Το Ιράκ, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία έκλεισαν επίσης τα χερσαία ή θαλάσσια σύνορα τους με το Ιράν – ενώ τελικά και το ίδιο το Ιράν σύστησε στους Πολίτες του να μην ταξιδεύουν χωρίς λόγο, αναβάλλοντας τις καθιερωμένες μαζικές προσευχές της Παρασκευής.
Σύμφωνα τώρα με καναδικές μελέτες, ο αριθμός των μολύνσεων στο Ιράν υπερβαίνει σήμερα τις 23.000 πηγή) – σημειώνοντας πως εάν ή όταν ο Covid-19 διαδοθεί στις εμπόλεμες περιοχές του Αφγανιστάν, της Συρίας, της Υεμένης ή της Λιβύης, τότε τα θύματα του θα εκτοξευθούν στα ύψη. Θυμίζουμε την πανδημία της ισπανικής γρίπης H1N1 του 1918, η οποία μόλυνε το 1/3 του τότε παγκόσμιου πληθυσμού – 500 εκ. ανθρώπους, με τον αριθμό των θανάτων να εκτιμάται στα 50 εκατομμύρια (πηγή).
Σε κάθε περίπτωση, με το σύστημα υγείας του Ιράν κατεστραμμένο από τις αμερικανικές κυρώσεις (το ελληνικό είναι επίσης κατεστραμμένο από τα γερμανικά μνημόνια), όπως ανέφερε ήδη το προηγούμενο έτος το παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων (πηγή), καθώς επίσης με το σύστημα διεθνών συναλλαγών του απομονωμένο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η επαρκής εισαγωγή φαρμάκων κλπ., τα αποτελέσματα του ιού φαίνεται πως θα είναι καταστροφικά για τη χώρα – ενώ οι τελευταίες εναλλακτικές δυνατότητες της ήταν οι γειτονικές χώρες που είτε κλείνουν τα σύνορα τους (Κατάρ, Ιράκ, Τουρκία), είτε είναι οι ίδιες αντιμέτωπες με τον Covid-19, όπως η Κίνα.
Αποτελεί δε μία σκληρή ειρωνεία της τύχης το γεγονός ότι, το Ιράν βρέθηκε σε αυτή τη θέση λόγω του ότι ήταν υποχρεωμένο να διατηρήσει τις εμπορικές σχέσεις του με την Κίνα παρά τον κορονοϊό, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων – ενώ πρόσφατα δώρισε στην Κίνα 3 εκ. μάσκες προστασίας της αναπνοής που σήμερα του λείπουν και δεν έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί από την παγκόσμια αγορά. Έχει βυθιστεί λοιπόν σε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση η οποία, εάν δεν στηριχθεί από τις άλλες χώρες, με το ταυτόχρονα άμεσο σταμάτημα των αμερικανικών κυρώσεων, θα εξελιχθεί σε μία ανθρωπιστική καταστροφή – σε μία καταστροφή που όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί στα σύνορα του, αλλά θα επεκταθεί στον υπόλοιπο πλανήτη.
Επίλογος
Ολοκληρώνοντας, όπως τεκμηριώθηκε από την Ιταλία, τα πρώτα μεγάλα θύματα της ενδεχόμενης πανδημίας θα είναι οι υπερχρεωμένες ή ήδη χρεοκοπημένες χώρες – όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Τουρκία κλπ. Πριν από όλες η Ελλάδα, η οποία υποφέρει από σειρά προβλημάτων, με αιχμή του δόρατος σήμερα το μεταναστευτικό – το οποίο δεν την αποδυναμώνει μόνο εθνικά ή οικονομικά, αλλά και το σύστημα υγείας της που έτσι και αλλιώς είναι υπερβολικά επιβαρυμένο.
Βασίλης Βιλιάρδος28 Φεβρουαρίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: