Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Η κατάργηση των… μύθων

Προσφάτως, χιλιάδες διαδηλωτές στο Βερολίνο διαδήλωσαν κατά των περιορισμών της ατομικής ελευθερίας, καθώς και της επιβολής της μάσκας στον δημόσιο χώρο λόγω της πανδημίας. Ο σκοπός, το πνεύμα και η ουσία της ογκώδους διαδήλωσης ήταν μάλλον φιλοσοφικό, απτόμενο του δικαιώματος της «ελεύθερης επιλογής».
Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά*
Πράγματι, οι προβληματισμοί που θέτουν οι προηγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες συνοψίζονται στην υπαρξιακή επιλογή μεταξύ «ασφάλειας» και «ελευθερίας», επειδή η υπακοή συνεπάγεται όχι μόνο τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών, αλλά και την απεχθή πρακτική του να αποφασίζει κάποιος άλλος για τη ζωή των ατόμων. Σε μία ουτοπική κοινωνία δεν θα υφίσταντο υπαρξιακά προβλήματα επιλογής, επειδή οι διοικούμενοι θα μεριμνούσαν για να προστατεύσουν πρώτα τους άλλους και μετά τον εαυτό τους. Οι διοικούντες επίσης δεν θα χρησιμοποιούσαν τα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας για να διασπείρουν τον ιό της φοβίας, επειδή φοβισμένοι λαοί και άνθρωποι εξαφανίζονται βιολογικά.
Μέσα στο πλαίσιο των γεγονότων και της πανδημίας ο ελληνικός λαός δεν φαίνεται να διακατέχεται από τέτοιου είδους υπαρξιακές ανησυχίες. Ουδεμία αντίδραση, δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη, υπήρξε στην Ελλάδα. Αυτή η κοινωνική συμπεριφορά ήταν και η αναμενόμενη επειδή ομοίως οι Έλληνες δεν αντέδρασαν ούτε όταν τους επιβλήθηκαν τα Μνημόνια ή ακόμα όταν η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ δήμευσε την περιουσία τους μέσω του ΕΝΦΙΑ, μετατρέποντάς τους εν μια νυκτί από ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές, ή όταν εξαΰλωσε τις συντάξεις τους μέσω του καταστροφικού PSI.
Επίσης, o ελληνικός λαός όχι μόνο «εποίησε τη νήσσα» όταν ο Τσίπρας μετέτρεψε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ, τουναντίον μέσω της εκλογικής διαδικασίας τον επανέφερε στην εξουσία. Ουδεμία πολιτική αντίδραση υπήρξε επίσης κατά τον δίμηνο εγκλεισμό των πολιτών στα σπίτια τους από την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά ούτε και οι θρησκευόμενοι πολίτες ή η Εκκλησία διαμαρτυρήθηκαν επειδή πρώτη φορά στην ελληνική Ιστορία δεν έγινε η Ανάσταση.
Η υπακοή στην εξουσία και ο φόβος του προστίμου των 150 ευρώ ήταν οι κυρίαρχες δυνάμεις. Μετακινούμενος πολίτης από την Αθήνα στη Μαλακάσα το βράδυ της Αναστάσεως δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν συνάντησε ούτε ένα αυτοκίνητο στον δρόμο. Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά τον εγκλεισμό, η ίδια κοινωνία συμπεριφέρεται εκ νέου ακραία επειδή οι πολίτες είτε θα είναι υπερβολικά φοβισμένοι είτε θα είναι παγερά αδιάφοροι εάν θα προκαλέσουν κοινωνικά προβλήματα με την ανεύθυνη συμπεριφορά τους.
Είναι αξιοπερίεργη και μη ερμηνεύσιμη διά της λογικής η εικόνα μεμονωμένων πολιτών που μετακινούνται στον δρόμο ή στα αυτοκίνητά τους φορώντας μάσκες, ενώ ανάγονται στον χώρο της Ψυχιατρικής οι ολονύκτιες συγκεντρώσεις σε βίλες ή σε κέντρα διασκεδάσεως πολυπληθών ομάδων.
Οι τελευταίοι μάλλον δεν μιμούνται τους διαδηλωτές του Βερολίνου επειδή δεν έχουν υπαρξιακές και φιλοσοφικές ανησυχίες περί «ελεύθερης βούλησης και καταναγκασμού», αλλά μάλλον επειδή θέλουν να ικανοποιήσουν τα πλέον χυδαία ένστικτά τους, μαζί με το αίσθημα του ατομισμού και της αντικοινωνικότητας που χαρακτηρίζει τη νεοελληνική κοινωνία.
Μέσω των ολονύκτιων πάρτι αυτήν την εποχή δηλώνουν «αντίσταση» στο σύστημα επειδή χρησιμοποιούν τετραφωνικά ηλεκτρονικά συστήματα, με τη μουσική να εκπέμπεται στο μέγιστο της έντασής της, με άυπνους γείτονες σε απόσταση χιλιομέτρων και βεβαίως χωρίς την επέμβαση της Αστυνομίας, αν οι διασκεδάζοντες κανίβαλοι είναι «επώνυμοι». Από τη μια, λοιπόν, έχουμε μία άκρως φοβική και ατομικιστική κοινωνία που τρέμει τα πρόστιμα που θα της επιβάλει η πολιτική εξουσία και, από την άλλη, η ίδια κοινωνία συμπεριφέρεται άκρως χυδαία όταν ο φόβος του προστίμου εκλείπει.
Τα γεγονότα των δέκα τελευταίων ετών διέλυσαν πολλούς μύθους που σχετίζονται με την ελληνική κοινωνία. Ο πρώτος μύθος σχετίζεται με την «προοδευτική και δημοκρατική» συνείδηση του Έλληνα. Το δημοψήφισμα του Τσίπρα όμως απέδειξε ότι τέτοια συλλογική συμπεριφορά δεν υπάρχει.
Ο δεύτερος μύθος αναφέρεται στην αναρχική και ατίθαση φύση του Έλληνα. Ο φοβικός εγκλεισμός στο σπίτι και η καθολική αφωνία στη δήμευση της περιουσίας και την οικονομική λεηλασία μάλλον αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες είναι από τους πλέον υπάκουους και φοβικούς λαούς στον κόσμο.
Ο τρίτος μύθος σχετίζεται με τη θρησκευτική ευλάβεια των Ελλήνων. Η καθολική αφωνία στη μεθοδευμένη κατάργηση του θρησκευτικού συναισθήματος αποδεικνύει μία γενικευμένη δεισιδαιμονία και όχι μία καθολική θεοσέβεια.
Ο τέταρτος μύθος σχετίζεται με την αγάπη προς την πατρίδα και την ευφυΐα. Ποια φιλοπατρία και ποια ευφυΐα όμως μπορεί να διαθέτει αυτή η κοινωνία, όταν 850.000 Έλληνες επισκέφτηκαν την Τουρκία το 2019, προσφέροντάς της περίπου 1 δισ. ευρώ για να τα μετατρέψει σε σφαίρες, βόμβες ή αεροπλάνα και να σκοτώσει τα ίδια τα παιδιά της;
*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα μετα απο καιρο . Ο Κεφαλας ενω κατα καποιο τροπο τα λεει καλα ωστοσο σε ενα λαθευει . Στο προστιμο των 150 ευρω . Για τον μισο πληθυσμο της χωρας δεν ειναι καθολου ευκαταφρονητο ποσο . Οταν καποιος παιρνει και ειναι πολλοι αυτοι 600 η 700 ευρω ειναι το εν τεταρτο του μισθου σε μια μερα . Σε ενα πολυ καλο του αρθρο ο Γιανναρας ( το παθαινει ποτε ποτε ) αναφερθηκε στην τεραστια μαζα των φτωχων . Αλλα εγω σεβομαι τον Αλκιβιαδη Κεφαλα ( πρωτη φορα διαβαζω αρθρο του ) γιατι δεν εχει καθολου μεταφυσικες αξιωσεις . Αλλους blogers και δη σφοδρα αντιοικουμενιστες και πατερικους που κανουν ηλιθια ερωτηματα οπως . Αξιζουν 150 ευρω μπροστα στην ομολογια? Αυτους τους εχω γραμενους στα παλια μου παπουτσια . Σε εναν δε εξ αυτων πολυ πατερικο να ουμε και ακομη νηπτικοτερο επισης να ουμε που στο προσφατο παρελθον ειχα σχολιασει καποιες φορες αλλα στην πρωτη διαφωνια με τον blogger επεσε λογοκρισια , τον ειχα ρωτησει αν αυτος και οι λοιποι ειναι διατεθειμενοι να πληρωσουν το προστιμο των 150 ευρω σε αποδεδειγμενα φτωχους ανθρωπους . Σιγα μην το δημοσιευε το σχολιο . Αυτος βεβαια καθως και οι αλλοι του συναφιου εφοσον δημοσιευουν ανευ κριτικης τις πομφολυγες των Ρωμανιδη και Ιεροθεου περι θεωμενων που μπορει συμφωνα με αυτους τους τιτανες της θεοπτιας να μεινει ο θεουμενος σαραντα μερες χωρις φαι αρα θα κανει οικονομια στα ειδη mini market καθως και στο χαρτι υγειας ε λοιπον θα θεωρουν οτι σε ανταμοιβη για τα 150 ευρω ο πληρωνων το προστιμο θα θεωνεται για 40 μερες οποτε ουτε φαι ουτε χεσιμο . Ε αν δεν θεωθει ας τα βγαλει τα σπασμενα απο το ΚΙΝΟ . Καταλαβαινεις Αμεθυστε τι ειδους καραγκιοζηδες εχουν αναλαβει την εθνικη κοινωνικη και θρησκευτικη καθοδηγηση του λαου . Και μια συμβουλη ασχετη με το σχολιο αλλα σχετικη με την κατασταση θεωσης που παραδεχονται οι συμβουλευοντες αντισταση του λαου . Αν νιωσετε θεωμενοι μην το παρετε τοις μετρητοις και ποτε να μην προσπερνατε μια τουαλετα . Το εντερο και η ουροδοχος κυστη δεν διαβαζουν ουτε Ρωμανιδη ουτε Ιεροθεο . ΑΜ

amethystos είπε...

Φίλε Καλή Παναγιά. Μέ τά ιστολόγια εμφανίστηκε καί αυτός ο πειρασμός τής ιδιοκτησίας πού τυραννά τήν εποχή τής πληροφορίας καί αντικαθιστά τήν διάκριση μέ τήν ταυτότητα. Ο Μέσκος τό είχε εκφράσει καλά όταν πρωτοξεκίνηση τό δικό του έπος γιά αναγνώριση. Εδώ μέσα κάνω εγώ κουμάντο. Λόγω ανωριμότητος φίλε οι απαντήσεις δύσκολες καί οι ερωτήσεις απαντήσεις.
Προς Κορινθίους Α΄ (γ΄ 9-17)
Ἀδελφοί, Θεοῦ ἐσμεν συνεργοί· Θεοῦ γεώργιον, Θεοῦ οἰκοδομή ἐστε. Κατὰ τὴν χάριν τοῦ Θεοῦ τὴν δοθεῖσάν μοι ὡς σοφὸς ἀρχιτέκτων θεμέλιον τέθεικα, ἄλλος δὲ ἐποικοδομεῖ· ἕκαστος δὲ βλεπέτω πῶς ἐποικοδομεῖ· θεμέλιον γὰρ ἄλλον οὐδεὶς δύναται θεῖναι παρὰ τὸν κείμενον, ὅς ἐστιν Ἰησοῦς Χριστός.
Εἰ δέ τις ἐποικοδομεῖ ἐπὶ τὸν θεμέλιον τοῦτον χρυσόν, ἄργυρον, λίθους τιμίους, ξύλα, χόρτον, καλάμην, ἑκάστου τὸ ἔργον φανερὸν γενήσεται· ἡ γὰρ ἡμέρα δηλώσει· ὅτι ἐν πυρὶ ἀποκαλύπτεται· καὶ ἑκάστου τὸ ἔργον ὁποῖόν ἐστι τὸ πῦρ δοκιμάσει.
Εἴ τινος τὸ ἔργον μενεῖ ὃ ἐπῳκοδόμησε, μισθὸν λήψεται· εἴ τινος τὸ ἔργον κατακαήσεται, ζημιωθήσεται, αὐτὸς δὲ σωθήσεται, οὕτως δὲ ὡς διὰ πυρός.
Οὐκ οἴδατε ὅτι ναὸς Θεοῦ ἐστε καὶ τὸ Πνεῦμα τοῦ Θεοῦ οἰκεῖ ἐν ὑμῖν; Εἴ τις τὸν ναὸν τοῦ Θεοῦ φθείρει, φθερεῖ τοῦτον ὁ Θεός· ὁ γὰρ ναὸς τοῦ Θεοῦ ἅγιός ἐστιν, οἵτινές ἐστε ὑμεῖς..

Ανώνυμος είπε...

"Αν νιωσετε θεωμενοι μην το παρετε τοις μετρητοις και ποτε να μην προσπερνατε μια τουαλετα . Το εντερο και η ουροδοχος κυστη δεν διαβαζουν ουτε Ρωμανιδη ουτε Ιεροθεο . ΑΜ" ΘΕΟΥΛΗΣ!