Πώς η "επακούμβηση" έβαλε φρένο στα άμεσα σχέδια της Τουρκίας
Ακόμα και οι Κούρδοι του HDP προειδοποιούν την ελληνική πλευρά για πιθανότατη στρατιωτική δράση των Τούρκων στην Α.Μεσόγειο, με σκοπό την απόκτηση θαλάσσιων οικοπέδων.
Ο Hişyar Özsoy, μέλος της Κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του HDP, δήλωσε ότι η εξωτερική πολιτική του ΑΚΡ αφορά μόνο τη δημιουργία έντασης για την απόκτηση συμμετοχής σε μια πιθανή "στημένη" διαπραγμάτευση.
Η στρατιωτική αναμέτρηση όμως της Ελλάδας σε σχέση με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο κερδίζει πόντους αυτή τη στιγμή σε ό, τι αφορά την Τουρκία. Η Άγκυρα προσδοκά την λήψη μεγάλου μεριδίου με την ραγδαία αύξηση της στρατηγικής έντασης», δηλώνει ο ίδιος.
Μιλάμε πιθανόν όμως και για ένα ψυχολογικό παιχνίδι που παίζει ο Ερντογάν για να εξαναγκάσει την ελληνική πλευρά, πριν καθίσει στο όποιο τραπέζι, να έχει αποφασίσει ότι θα παραχωρήσει «αρκετά», αλλιώς καραδοκεί πιθανή τουρκική στρατιωτική δράση.
Με λίγα λόγια και οι Κούρδοι μας λένε έμμεσα, ότι η πολιτική ελίτ στην Άγκυρα προεξοφλεί πιθανόν, ότι η ελληνική κυβέρνηση να μην... επιθυμεί σε καμία περίπτωση στρατιωτική αναμέτρηση με την Τουρκία, για αυτό και θα είναι και ευάλωτη σε…"υποχωρήσεις". Αυτό είναι το σκεπτικό στο Σαράι του σουλτάνου Ερντογάν στην Άγκυρα και πάνω σε αυτό κινείται ολόκληρη η διπλωματική και στρατιωτική μηχανή της χώρας αυτής.
Μετά όμως από την «επακούμβση» της ελληνικής Φρεγάτας, (την οποία αμερικανικοί και ρωσικοί στρατιωτικοί και πολιτικοί κύκλοι την εκτίμησαν ως απροσδόκητα γενναία κίνηση), οι Τούρκοι αξιωματούχοι σίγουρα ταράχτηκαν χάνοντας τον προσανατολισμό τους, διότι κατανόησαν ότι οι «Ρωμιοί» δεν χωρατεύουν φέρνοντας παράλληλα στην μνήμη τους μεγάλες ιστορικές συμφορές της Τουρκίας στην θάλασσα.
Έτσι τώρα το ερώτημα που πλανάται είναι ως που μπορεί να φτάσει ο Ερντογάν, ο οποίος ευρισκόμενος σε πραγματική απόγνωση ανακοίνωσε «ψευδή» στοιχεία για δήθεν κοίτασμα στην Μαύρη θάλασσα, κοντά σε θαλάσσιο οικόπεδο που δραστηριοποιείται η EXXON MOBIL. Μιλάμε για κανονικό «χαρακίρι» από τουρκικής πλευράς με αποδέκτη ένα τουρκικό λαό που είναι στα πρόθυρα της εξέγερσης σύμφωνα με τους Κούρδους.
Ο Κούρδος πολιτικός μας το επιβεβαιώνει λέγοντας ότι η Τουρκία διανύει μια περίοδο έντασης στο στρατιωτικό πεδίο μετά την εισβολή στην Λιβύη, αφού εισήλθε για αναζήτηση πόρων υδρογονανθράκων στο γήπεδο της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Κούρδος πολιτικός μας το επιβεβαιώνει λέγοντας ότι η Τουρκία διανύει μια περίοδο έντασης στο στρατιωτικό πεδίο μετά την εισβολή στην Λιβύη, αφού εισήλθε για αναζήτηση πόρων υδρογονανθράκων στο γήπεδο της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο ίδιος δηλώνει ότι η στρατιωτική κλιμάκωση από ελληνικής πλευράς εμπόδισε την Τουρκία στην περιοχή φέρνοντας νέα δεδομένα.
«Πρώτα απ 'όλα, στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει μια διαδικασία που υλοποιείται εδώ και 10 χρόνια μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου. Έχουν γίνει συμφωνίες για το φυσικό αέριο ενώ η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει επίσης στο σύνολό της. Η Τουρκία προσπαθεί να πάρει ένα μερίδιο αυτής της πίτας, διακηρύσσοντας κυριαρχία πάνω στη βόρεια Κύπρο. Αφού διαπίστωσε την αντίδραση της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο, τώρα προσπαθεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ένταση. Αλλά αυτός ο αντίστροφος δρόμος επέστρεψε σε όλους να δουν ότι η Τουρκία είναι ακόμη πιο απομονωμένη», τόνισε ο Κούρδος πολιτικός.
Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία εισάγει ενέργεια αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Η χώρα αυτή εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό από ενεργειακή άποψη. Σήμερα, η Άγκυρα προσπαθεί να τερματίσει αυτό το πρόβλημα ανακηρύσσοντας την ύπαρξη κοιτασμάτων σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο.
Αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική στην Ανατολική Μεσόγειο, επειδή σχεδόν όλοι συμμετέχουν στην έρευνα σε αυτήν περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, η Τουρκία προσπαθεί να αρπάξει στην Ανατολική Μεσόγειο τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των κοιτασμάτων, πράγμα αδύνατο χωρίς στρατιωτική σύγκρουση.
Επειδή όμως οι συμφωνίες έγιναν μέχρι τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και η Άγκυρα δεν είχε θέση στο τραπέζι, οι Τούρκοι νομίζουν ότι αυξάνοντας την ένταση και στρατιωτικοποιώντας την περιοχή με μικρές κρίσεις, θα "μπουν με το ζόρι στο παιχνίδι" λαμβάνοντας την μερίδα του Λέοντος.
Δεν θα πάρουν απολύτως τίποτα, ενώ χωρίς να πάρουν χαμπάρι Δύση και Ανατολή, μετά την κυοφορούμενη αλλαγή εξουσίας στη Λευκορωσία, τους ετοιμάζουν την δημιουργία του κράτους του Κουρδιστάν, το οποίο θα επισκιάσει τους πάντες και τα πάντα στην Μ.Ανατολή το επόμενο διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου