Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Σουηδία, οι μεταναστευτικές «ληστείες ταπείνωσης»

Το θέμα που απασχολεί τη Σουηδία, σύμφωνα με μία συνέντευξη ενός συντηρητικού πολιτικού της χώρας στους Financial Times, δεν είναι η πανδημία, ούτε η οικονομία. Όπως δήλωσε, «οι κύριες πηγές σύγκρουσης στη σουηδική πολιτική είναι οι αξίες, η ταυτότητα και τα εγκλήματα». Ειδικά όσον αφορά τα τελευταία, προφανώς θα εννοούσε τα αυξανόμενα ποσοστά βίαιων, βάναυσων καλύτερα εγκλημάτων που έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, των μετριοπαθών, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν κάνει τίποτα για τους περισσότερους από 200 πυροβολισμούς και 24 θανάτους από εγκληματικές ενέργειες το 2020. Όπως τόνισε, «Η θανατηφόρα βία είναι η δεύτερη πανδημία της Σουηδίας». Τα περισσότερα προβλήματα στη Σουηδία συνέβησαν μετά την είσοδο περί των 170.000 μεταναστών το 2015. Για μία χώρα όμως που διαθέτει αρκετές θέσεις εργασίας και ένα σύστημα που μπορεί να αφομοιώνει τους ξένους, δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί. Η μοναδική ερμηνεία που δίνεται είναι πως το συγκεκριμένο είδος μεταναστών δεν θέλει να αφομοιωθεί. Αντίθετα, θέλει να αφομοιώσει το γηγενή πληθυσμό των χωρών που εισέρχεται και να κυριαρχήσει, χρησιμοποιώντας ακόμη και βία όπου χρειαστεί.

Άποψη

Η Σουηδία δεν κλείδωσε την οικονομία της, για να προστατέψει τους ανθρώπους από τον COVID 19, όπως δεν το έκανε και η Ιαπωνία. Εν τούτοις, το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 8,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Περισσότερο δηλαδή από τις άλλες σκανδιναβικές χώρες που κλειδώθηκαν, αφού το ΑΕΠ της Φινλανδίας μειώθηκε κατά 3,2% και της Δανίας κατά 7,4%, ενώ της Νορβηγίας στο πεντάμηνο κατά 7,1%. Ο επικεφαλής επιδημιολόγος βέβαια και αρχιτέκτονας του σχεδίου της Σουηδίας δήλωσε ότι, η οικονομία δεν ήταν η αιτία του μη κλειδώματος, αλλά η επιδίωξη της ανοσίας αγέλης (πηγή).
Μέχρι πρόσφατα τώρα σημειώθηκαν 5.776 θάνατοι στη Σουηδία σε έναν πληθυσμό περί τα 10 εκ. Περισσότεροι δηλαδή κατά 5 φορές σε σχέση με τη Δανία, 10 με τη Φινλανδία και 11 φορές με τη Νορβηγία. Ενώ δε όλες οι άλλες χώρες έχουν χαλαρώσει τα μέτρα που έλαβαν, η Σουηδία διατήρησε τα ίδια, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα πιο αυστηρά συγκριτικά. Πρόσφατα πάντως το ποσοστό νέων μολύνσεων COVID 19 στη Σουηδία έχει μειωθεί δραματικά, ενώ στα άλλα κράτη αυξάνεται. Επομένως, είναι ακόμη νωρίς να συγκρίνει κανείς εάν η μία μέθοδος είναι καλύτερη από την άλλη, αφού θα φανεί στο τέλος.
Συνεχίζοντας, το θέμα που απασχολεί τη Σουηδία, σύμφωνα με μία συνέντευξη ενός συντηρητικού πολιτικού της στους Financial Times, δεν είναι η πανδημία, ούτε η οικονομία. Όπως δήλωσε, «οι κύριες πηγές σύγκρουσης στη σουηδική πολιτική είναι οι αξίες, η ταυτότητα και τα εγκλήματα». Ειδικά όσον αφορά τα τελευταία, προφανώς θα εννοούσε τα αυξανόμενα ποσοστά βίαιων, βάναυσων εγκλημάτων που έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν κάνει τίποτα για τους περισσότερους από 200 πυροβολισμούς και 24 θανάτους από εγκληματικές ενέργειες το 2020. Όπως τόνισε, «Η θανατηφόρα βία είναι η δεύτερη πανδημία της Σουηδίας».
Υπενθυμίζω εδώ πως όταν ο πρόεδρος Trump έγραψε στο Twitter σχετικά με το κύμα εγκληματικότητας στη Σουηδία, τα ΜΜΕ ισχυρίστηκαν πως ήταν μία ψεύτικη ιστορία που εφευρέθηκε από τη Fox News. Το ίδιο έκαναν τα κεντροαριστερά κόμματα της Σουηδίας, αρνούμενα τα γεγονότα. Εν τούτοις, μία μελέτη το 2019 (πηγή) αποκάλυψε πως το συμβούλιο πρόληψης του εγκλήματος στη χώρα λογοκρίθηκε, έχοντας κληθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αλλάξει τα ευρήματα του!
Ποια είναι η αλήθεια λοιπόν για το τι συμβαίνει στη Σουηδία, σε μία χώρα που γνωρίζω αρκετά καλά; Απλούστατα η εγκληματικότητα εξελίσσεται, ενώ έχει εμφανιστεί ένα νέο είδος που αποκαλείται «förnedringsrån». Το πρώτο συστατικό της λέξης σημαίνει «ταπείνωση» και το δεύτερο «ληστεία». Επομένως πρόκειται για  θύματα «ληστειών ταπείνωσης», είναι σχεδόν πάντα παιδιά ή έφηβοι, ενώ ο αριθμός των παιδιών που ληστεύουν άλλα παιδιά αυξήθηκε κατά 100% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την αστυνομία της χώρας (πηγή). Ο αριθμός των βίαιων εγκλημάτων δε, όπου ο ύποπτος είναι παιδί κάτω των 15 ετών, ανήλθε σε 8.719 το 2019 από 6.359 το 2015, με τις «ληστείες ταπείνωσης» στο ζενίθ.
Για παράδειγμα, στο Gothenburg μία εγκληματική συμμορία νεαρών ανάγκασε το θύμα της να φιλήσει τα πόδια του αρχηγού της, βιντεοσκοπώντας το (πηγή). Αμέσως μετά το χτύπησαν βίαια στο πρόσωπο, έως ότου πέθανε! Στη Στοκχόλμη δύο 16χρονα λήστεψαν, χτύπησαν και κλώτσησαν το 18χρονο θύμα τους για πολλές ώρες, το αποκαλούσαν «fucking Swede», το κακοποίησαν, το εξευτέλισαν (πηγή), μαγνητοσκόπησαν το συμβάν και το πρόβαλαν στα κοινωνικά μέσα. Σύμφωνα με τη σουηδική τηλεόραση, οι γονείς του ενός δράστη ήλθαν στη χώρα πριν από 16 χρόνια από μία απροσδιόριστη αφρικανική χώρα. Η μητέρα του που έδωσε συνέντευξη με μαντήλα, είπε πως εργάζεται και ότι ο γιος της δεν στερείται τίποτα (πηγή).
Περαιτέρω, σύμφωνα με έρευνα ενός μεγάλου σουηδικού περιοδικού, υπάρχουν 49 εγκληματικά δίκτυα μόνο στη Στοκχόλμη. Συμμορίες δηλαδή με 500-700 μέλη, εκ των οποίων το 40,6% έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό. Από αυτά, το 82,2% έχει και τους δύο γονείς ξένους, με κύριες χώρες καταγωγής το Ιράκ, τη Βοσνία, το Λίβανο, τη Σομαλία, τη Συρία και την Τουρκία (πηγή). Με βάση δε την αστυνομία του Gothenburg, η βίαιη συμπεριφορά τους πηγάζει από το ότι θέλουν να κυριαρχήσουν στα μέρη που βρίσκονται, τρομοκρατώντας τους άλλους νέους.
Τα «εγκλήματα ταπείνωσης» πάντως έχουν γίνει πια τόσο ακραία, ώστε να μην μπορούν να τα αγνοήσουν τα σουηδικά ΜΜΕ. Οι ληστείες πραγματοποιούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων, παρά το ότι υπάρχουν κοντά ενήλικες, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μοτίβο: μία ομάδα αγοριών μεταναστών πλησιάζει ένα επιλεγμένο άτομο, κάποιο από αυτά πιέζει ένα μαχαίρι στο σώμα του θύματος, οι άλλοι το ληστεύουν, το εξευτελίζουν ακόμη και γδύνοντας το, ενώ εάν προσπαθήσει να αμυνθεί το χτυπούν βάναυσα. Εάν είναι κορίτσι σκίζουν τα ρούχα του και το αποκαλούν «πόρνη» (ο όρος «πόρνη» για τις Σουηδές ξεκίνησε από μουσουλμάνους μετανάστες, άνδρες από τη Μέση Ανατολή), χωρίς όμως να το βιάζουν παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.
Ενδιαφέρον έχει η δήλωση ενός νέου μετανάστη, σύμφωνα με την οποία «οι Σουηδοί πρέπει να γίνουν ξένοι σαν εμάς», σημειώνοντας πως δεν ληστεύουν ποτέ άλλους μετανάστες. Οι ομαδικοί βιασμοί δε, σχεδόν άγνωστοι κάποτε στη Σουηδία, συμβαίνουν πια κάθε μία ή δύο εβδομάδες, σχεδόν πάντοτε με θύματα αυτόχθονες και με δράστες ξένους. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι πως οι δράστες διαφόρων εγκλημάτων γίνονται όλο και πιο νέοι, με τα θύματα τους να είναι επίσης κυρίως νέα παιδιά.
Κλείνοντας, τα περισσότερα προβλήματα στη Σουηδία συνέβησαν μετά την είσοδο περί των 170.000 μεταναστών το 2015. Για μία χώρα όμως που διαθέτει αρκετές θέσεις εργασίας και ένα σύστημα που μπορεί να αφομοιώνει τους ξένους, δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί. Η μοναδική ερμηνεία που δίνεται είναι πως το συγκεκριμένο είδος μεταναστών δεν θέλει να αφομοιωθεί. Αντίθετα, θέλει να αφομοιώσει το γηγενή πληθυσμό των χωρών που εισέρχεται και να κυριαρχήσει, χρησιμοποιώντας ακόμη και βία όπου χρειαστεί.
Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα πάντως που μαστίζεται από την ανεργία και τη φτώχεια, όπου μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εισέλθει πάνω από 100.000 μετανάστες, στην συντριπτική πλειοψηφία τους παράνομοι σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν παρατηρούνται ακόμη τέτοια φαινόμενα. Μήπως όμως πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα αποφυγής τους, πριν είναι πολύ αργά; Ως Ελληνίδα ανησυχώ πάρα πολύ, ειδικά όσον αφορά τις ληστείες ταπείνωσης  που έχουν ως θύματα τους νέα παιδιά και διαπράττονται από νέους, σε μία κοινωνία σαν τη δική μας που είναι εντελώς απροετοίμαστη και ανοχύρωτη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη, δημοκρατία δεν έχουν στην Σουηδία; Ο ''κυρίαρχος λαός'' τι κάνει; Τους σφάζουν , τους πηδάνε και εκείνοι, όπως εμείς, ψηφίζουν τους ίδιους και τους ίδιους. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της δημοκρατίας. Επιστημονικός άθλος.

Αν δεν αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος, σωτηρία δεν υπάρχει http://theodotus.blogspot.com/2012/04/hans-georg-gadamer.html