Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Μια τρύπα στο νερό καταφέραμε σύντροφοι…

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας
Αντί επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που επί τέσσερα χρόνια κινούνται με βήμα σημειωτόν, η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τις τιμές με τα «γιατροσόφια» του Γιακουμάτου και απειλές του στυλ, «Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος». Ο δε Ανδρέας Λοβέρδος θυμίζει τον Αρδίζογλου της ΑΕΚ όταν τον έβαζαν στο τέλος του αγώνα να διατηρήσει καμιά ισοπαλία κατακρατώντας την μπάλα...
Ο Τζαμτζής, με τον Κασσή και το Στρατούλη λείπουν... από αυτή την κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η φάρσα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για μικροπολιτικές σκοπιμότητες με στόχο να αντιπαρέλθει στο λαϊκισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ίδιο νόμισμα. Η αντιπολίτευση όμως εκ θέσεως μπορεί να υπόσχεται ό,τι της κατέβει, χωρίς να χρεώνεται τις επιπτώσεις της τρέχουσας πολιτικής.
Είναι σαν να  παίζει μπάλα με μια ομάδα που δεν έχει εστία (τέρμα) να βάλει γκολ και άρα  μπορεί και παίζει όσο επιθετικά θέλει. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις να βάλεις γκολ, σημασία έχει να μην  δεχτείς...
Μετά τέσσερα χρόνια χρεοκοπίας η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία είναι ελάχιστη.
Δεν έχει κανένα νόημα να κοιτά κάποιος το δημοσιονομικό πλεόνασμα και την άνοδο των λιανικών πωλήσεων τους τελευταίους μήνες. Αυτά όπως βελτιώθηκαν έτσι εύκολα μπορούν να διαλυθούν.

Οι εξαγωγές και ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής είναι οι δείκτες που θα δείξουν πως η Ελλάδα βγαίνει από τις συνθήκες που την οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Αμφότεροι παραμένουν αποκαρδιωτικοί. Δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να αλλάξουν κατεύθυνση. Αυτό είναι φανερό. 
Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του Γερμανού οικονομολόγου Daniel Gross στο Capital.gr:«Εάν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές, όπως έχει συμβεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία, η επιστροφή στην ανάκαμψη δεν θα είναι εφικτή για την ελληνική οικονομία αναφέρει στο Capital.gr ο Daniel Gros, διευθυντής του think tank των Βρυξελλών Center for European Policy Studies (CEPS).
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γερμανός οικονομολόγος διατυπώνει τη θέση αυτή. Πριν από μερικούς μήνες με άρθρο του στον ιστότοπο project-syndicate διερώτονταν γιατί οι ελληνικές εξαγωγές δεν αυξάνονται τουλάχιστον με βάση τα μεγέθη του 2013.»
Ο Γερμανός οικονομολόγος έχει δίκιο. Τα καλά λόγια από Μέρκελ και Σόιμπλε απευθύνονται κυρίως στην εσωτερική κοινή γνώμη της Γερμανίας και είχαν σαν στόχο να καθησυχάσουν το εκλογικό σώμα για την τύχη των δεκάδων δισ. που ο ευρωπαίος φορολογούμενος έριξε στη «μαύρη τρύπα» που λέγεται Ελλάδα.

Το νέο στοιχείο είναι η συνάρτηση της αναδιάρθρωσης του χρέους με την πορεία των εξαγωγών.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας στις εξαγωγές δεν έχουν παρουσιάσει καμιά βελτίωση σε σχέση με τα επίπεδα του 2008. Τα επίπεδα που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Παραμένουν καθηλωμένες κοντά στα 2 δισ. ευρώ το μήνα, ενώ η Πορτογαλία με παρόμοιο πληθυσμό έχει τις διπλάσιες και είναι επίσης από τους ουραγούς.
Βλέπε: Πίσω και από τους τελευταίους. 
Έχουν μειωθεί δραστικά οι εισαγωγές αλλά δεν έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές. Η Ισπανία και η Πορτογαλία παρουσιάζουν καλύτερη πρόοδο στο κομβικό αυτό σημείο, αλλά στη χώρα μακάρων κανένας δεν προβληματίζεται.

Πάει βέβαια  καλύτερα ο ελληνικός τουρισμός. Αυτό είναι παρήγορο, αλλά τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι τα πρώτα που κόβει ένα νοικοκυριό όταν έρχεται η ύφεση. Επιπλέον, το να έρχεται κάποιος μια εβδομάδα στην Ελλάδα, να ξοδεύει 1.000 ευρώ και τα 600 θα αφορούν εισαγόμενα προϊόντα γιατί δεν υπάρχουν ελληνικά ή αν υπάρχουν είναι ακριβά, κάνουμε μισή δουλειά.

Η χώρα χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις για να βρει μια θέση στο ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι, αλλά η πολιτική ηγεσία σύσσωμη εμπαίζει την κοινωνία για να κερδίσει λίγο χρόνο κοντά στην εξουσία.

Με τρια λιμάνια και πέντε ΔΕΚΟ που μετατρέπονται από κρατικά μονοπώλια και ιδιωτικά, το ελληνικό πρόβλημα δεν λύνεται.

Χθες π.χ. έγινε γνωστή η είδηση πως η Medtronic εξαγόρασε την Covidien  και μετέφεραν την έδρα της νέας εταιρείας στην Ιρλανδία. Πρόκειται για εταιρείες παγκοσμίου κλάσεως στον ιατρικό εξοπλισμό.

Η μικρή Ιρλανδία καταφέρνει συνεχώς και «κλέβει» επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Με χαμηλούς φόρους είναι η αλήθεια για το κράτος, αλλά υψηλούς μισθούς για του ιρλανδούς.

Τέτοιες επενδύσεις η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποκτήσει αν δεν διαλύσει το κράτος των συντεχνιών, των συνδικαλιστών και των διεφθαρμένων και ανεπάγγελτων.

Είναι θετικό πως κάποιες κινέζικες εταιρείες σκέφτονται να δημιουργήσουν αλυσίδες συναρμολόγησης στην Ελλάδα για να αποφύγουν εμπόδια στις εισαγωγές, αλλά αν δεν αλλάξει το κλίμα τα σχέδια αυτά είναι επισφαλή...

Κώστας Στούπας
Πηγή:www.capital.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: