Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (8) - Georges Khodr

ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Georges Khodr

Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 

Συνέχεια από Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

Ο Θεός λέει, «Αυτό θα συμβεί τις τελευταίες ημέρες. Θα ρίξω σε όλους ένα μέρος του πνεύματός μου» (Πράξεις 2:17). Αυτό πρέπει να θεωρηθεί ότι σημαίνει μια Πεντηκοστή η οποία θα είναι πιο καθολική από την πρώτη[1]. Στην πραγματικότητα, διαβάζουμε επίσης στις Πράξεις των Αποστόλων ότι «το δώρο του Αγίου Πνεύματος» είχε «χυθεί ακόμα και στους Εθνικούς» (10:45). Το Πνεύμα είναι παρόν παντού και γεμίζει τα πάντα χάρη σε μια οικονομία διαφορετική από αυτή του Υιού. Ο Ειρηναίος αποκαλεί το Λόγο και το Πνεύμα «τα δύο χέρια του Πατέρα». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιβεβαιώσουμε όχι μόνο την υποστατική ανεξαρτησία τους αλλά και ότι η έλευση του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο δεν εξαρτάται από τον Υιό, δεν είναι απλά μια λειτουργία του Λόγου. Η «Πεντηκοστή», λέει ο Λόσκυ, «δεν είναι ‘συνέχεια’ της ενσάρκωσης, είναι η συνέχιση της, η συνέπεια της ... η δημιουργία έχει γίνει ικανή να δεχθεί το Άγιο Πνεύμα» (ΣτΜ: οποία βλασφημία προς την Υπεραγία Θεοτόκο από αυτόν τον κανίβαλο) (Βλαντιμίρ Λόσκυ, Θεολογία Mystique de l' Eglise d' Orient Παρίσι: Aubier, 1944, σ. 156). Μεταξύ των δύο οικονομιών υπάρχει αμοιβαιότητα και αμοιβαία εξυπηρέτηση (ΣτΜ: θυμίζει ΜΚΟ η ορολογία). Το Πνεύμα είναι ένας άλλος Παράκλητος. Είναι αυτός ο οποίος χτίζει τον Χριστό μέσα μας. Και, μετά από την Πεντηκοστή, είναι αυτός που κάνει τον Χριστό παρόν (ΣτΜ: απόντος του ιδίου, όπως ισχυρίζονται και διάφοροι πνευματικώς βλαμμένοι). Είναι αυτός που κάνει τον Χριστό μια εσωτερική πραγματικότητα εδώ και τώρα: όπως λέει ο Ειρηναίος: "Όπου είναι το Πνεύμα, υπάρχει και η Εκκλησία". Το Πνεύμα λειτουργεί και εφαρμόζει τις ενέργειές του σύμφωνα με τη δική του οικονομία και θα μπορούσαμε από αυτήν την άποψη να θεωρήσουμε τις μη χριστιανικές θρησκείες ως σημεία όπου η έμπνευση του εργάζεται. 

Όλοι, όσους επισκέπτεται το Πνεύμα, είναι ο λαός του Θεού. Η Εκκλησία αντιπροσωπεύει τους πρώτους καρπούς ολόκληρης της ανθρωπότητας που καλείται στη σωτηρία. «Στο Χριστό όλοι θα ζωντανέψουν» (1 Κορινθίους 15:22) εξαιτίας αυτής της κοινωνίας που είναι η Εκκλησία. Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία είναι το μυστήριο αυτής της μελλοντικής ενότητας, της ενότητας τόσο "εκείνων που η Εκκλησία θα έχει βαφτίσει όσο και εκείνων που θα βαπτίσει ο Νυμφίος της Εκκλησίας", για να χρησιμοποιήσουμε την θαυμάσια έκφραση του Νικολάου Καβάσιλα. Και όταν τώρα επικοινωνούμε στο σώμα του Χριστού, είμαστε ενωμένοι με όλους εκείνους τους οποίους ο Κύριος αγκαλιάζει με τη ζωοδότρα αγάπη του. Όλοι βρίσκονται μέσα στο Ευχαριστιακό ποτήριο, περιμένοντας την ώρα της παρουσίας όταν θα αποτελέσουν το μοναδικό και ένδοξο σώμα του Σωτήρα και όταν όλα τα σημάδια εξαφανιστούν μπροστά στον «θρόνο του Θεού και του Αρνίου» (Αποκ. 22:3)

Μετάφραση: Γεώργιος Η. Μπόρας

Σημειώσεις
1.  ΣτΜ: Προφανώς θα είναι η πεντηκοστή που θα καταργήσει την εκκλησία του κλήρου-παπικού και ορθοδόξου. Αφού ήδη έχει καταργηθεί ως τέτοια μιας και δεν είναι του Κυρίου. Η καθολικότητα της νέας πεντηκοστής, της πεντηκοστής των εσχάτων, θα οφείλει την καθολικότητά της στην αναγνώριση και αναβάθμιση των πνευμάτων. Όλα τα πνεύματα θα αναφέρονται στο ένα πνεύμα που αόριστα θα καλείται άγιο. Πέραν όλων των προϋποθέσεων. Η αγιότητα θα γνωρίσει την σύνθεση της με την άρνηση, όπως ήδη συμβαίνει. Αυτή η σύγχυση θα έχει τον πατέρα της. Κι ενώ έχουμε την Πεντηκοστή ένεκεν του Κυρίου, θα μας προκύψει και η νέα πεντηκοστή ένεκεν της αμετανοησίας μας, που την βαφτίζουμε, καταλλαγή, συνάντηση και εν τέλει αγάπη άνευ του Κυρίου.

ΣΧΟΛΙΟ: Δίνει τά ρέστα του ο Χόντρ.  Βαπτίζει η Εκκλησία; Καί κάπου αλλού θά βαπτίζει ο Νυμφίος; Καί θά ζήσουν αυτοί καλά καί εμείς καλύτερα; Θέλουμε καί εμείς τό Βάπτισμα τού Νυμφίου. 
Καλά βρέ Χόντρ,τήν ημέρα τής Πεντηκοστής ανακοινώνει μιά νέα; Δέν ήταν πλήρης η πρώτη; Τό Ευαγγέλιο λέει ότι σκέπασε τό Πνεύμα τό Αγιο όσους άκουσαν τόν Λόγο τού Πέτρου! Πώς σού ξεφεύγουν μερικές λεπτομέρειες, θαυμάζουμε! 
Οι Αγιοί μας είναι δούλοι Κυρίου. Τά Αγιο Πνεύμα είναι δούλος καί βοηθός ανθρώπων; Τότε τί ομολογούμε. Καί εις τό Πνεύμα τό Αγιον τό Κύριον τό ζωοποιόν; Πώς ερμηνεύεις τό ζωο-ποιόν χωρίς τήν Κυριότητα; Δαρβινικά;;
ΑΡΧΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ
Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: