Σεβασμιώτατοι, αξιότιμε κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας, αξιότιμα μέλη της Ελληνικής Βουλής, αξιότιμε κύριε Αντιπεριφερειάρχα, αξιότιμοι κύριοι Δήμαρχοι, αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι, αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές!
Σας καλωσορίζω με μεγάλη χαρά στην αποψινή εκδήλωση για τον Σεβασμιώτατο κ. Νικόλαο, τον οποίο είμαι σίγουρη ότι πολλοί και πολλές γνωρίζετε λόγω της πολυσχιδούς δραστηριότητάς του. Σύμφωνα με το τυπικό της αναγόρευσης θα προσπαθήσω να παρουσιάσω κάποια από τα έργα του τιμωμένου, για τον οποίο καταθέσαμε σχετική πρόταση στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης ο συνάδελφος καθηγητής Βασίλης Κέφης και η υποφαινομένη.
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και έκανε τις βασικές σπουδές του. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αστροφυσική στο Harvard (Master of Arts) και Μηχανολογία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ) (Master of Science in Mechanical Engineering).
Οι διδακτορικές σπουδές του στο HST (HealthScienceandTechnology, Harvard και ΜΙΤ) επικεντρώθηκαν στον τομέα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (Βιορευστοδυναμική, Μαθηματική Φυσιολογία, Αιμοδυναμική της καρδιάς και των αγγείων).
Από μικρός είχε ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία και έκανε το πρώτο του ταξίδι στο ΄Αγιον ΄Ορος μόλις τελείωσε το Γυμνάσιο, χωρίς να έχει καθόλου υπόψη του να λάβει το σχήμα. ‘ Όμως, όπως γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του «Άγιον Όρος – Το υψηλότερο σημείο της γης» «…Διψούσα για το πέραν του συμβατικού, του ηθικά σωστού, του μέτριου. Είχα βαρεθεί τους Τσελεμεντέδες της πνευματικής ζωής…» (σ. 40). Έτσι παράλληλα με την επιστημονική του έρευνα, σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, όπου έλαβε τους τίτλους Master of Theological Studies και Master of Theology.
Εν συνεχεία εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο Αγγειολογικό Εργαστήριοτου New England Deaconess Hospital, στο Τμήμα Αναισθησιολογίας του Massachusetts General Hospital και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Boston Children’s Hospital. Επίσης, διετέλεσε επί διετία επιστημονικός σύμβουλος στις εταιρείες ArthurD. Littleκαι NASA σε θέματα Διαστημικής Ιατρικής Τεχνολογίας.
Παράλληλα ήλθε σε επαφή με την επιστημονική συζήτηση για την βιοηθική, η οποία τότε είχε αρχίσει να εμφανίζεται ως ο κλάδος που θα έθετε σε άλλη βάση τα θέματα σχετικά με τις σχέσεις ιατρού – ασθενούς και σχετικά με τις απαντήσεις που όφειλε να δώσει η κοινωνία σε ερωτήματα που προέκυπταν λόγω της αλματώδους εξέλιξης της ιατρικής.
Στο τέλος της περιόδου αυτής είχε πάρει πλέον την απόφασή του να στραφεί στην Εκκλησία. Δεν είναι, φυσικά, ο μόνος άνθρωπος που έκανε ένα άλμα στο άγνωστο. Πόσοι όμως είναι εκείνοι που το απετόλμησαν, έχοντας πίσω τους εξαιρετικές σπουδές και μπροστά τους την προοπτική μιας ιδιαιτέρως ελπιδοφόρας σταδιοδρομίας στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου;
Μοναχός εκάρη στην Ι. Μονή Στομίου Κονίτσης υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανού, (διάκονος μεν στις 19 Μαρτίου 1989, πρεσβύτερος δε στις 10 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους). Το Άγιο Όρος συνέχισε να του ασκεί μεγάλη πνευματική έλξη και εγκαταβίωσε εκεί επί δυόμιση χρόνια. Το 1994 ενεγράφη στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, τον δε Απρίλιο του 2000, εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός στο Κάθισμα του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου της ως άνω μονής.
Η συνέχεια: diakonima
ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΝΟΗΜΑΤΑ, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΨΑ ΕΙΧΕ, ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΒΑΘΜΟ, Ο ΝΙΤΣΕ. Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ , Ο ΝΙΤΣΕ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ. ΔΕΝ ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ. ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟΙ ΓΕΝΝΗΤΟΡΕΣ ΗΜΙΘΕΩΝ. ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΛΛΑ Σ' ΑΥΤΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΡΓΙΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ. ΠΑΛΗΟ ΚΡΑΣΙ ΣΕΡΒΙΡΕΙ.
3 σχόλια:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=69&v=vgLR4Cs6SFo&feature=emb_logo
ΠΌΣΩΝ ΕΤΏΝ είναι ο ΑΓΙΩΤΑΤΟΣ ΜΕΣΟΓΡΑΙΑΣ..ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ, Ή ΤΗΝ ΚΡΥΒΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ;
Στό ιντερνετ υπάρχει σίγουρα.
Δημοσίευση σχολίου