Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Η Θεολογία του π. Γ. Φλωρόφσκυ υπό αμφισβήτηση (4)

Συνέχεια από Σάββατο 8 Απριλίου 2020

Για τη θεολογία τών ιστορικών γεγονότων τού π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ

Προχωρώντας στη δημοσίευση της μελέτης του κ. Δ. Αβδελά, για τον τρόπο κατανόησης της θεολογίας του π. Γ. Φλωρόφσκυ από τη σύγχρονη θεολογία, παρουσιάζουμε τώρα τη θεολογική μέθοδο πρόσληψης του ιστορικού χρόνου στη σκέψη του αειμνήστου πατρός και τις συναφείς συζητήσεις που ανέκυψαν σχετικά με αυτήν.



γ) Η θεολογία τών ιστορικών γεγονότων.

Η έννοια του χρόνου είναι μια sine qua non διάσταση για την ορθή κατανόηση τού φλωροφσκικού έργου. Για τον ρώσο θεολόγο ο χριστιανισμός είναι θρησκεία ιστορικών γεγονότων-μαρτυριών τής αλήθειας[1] και υπό αυτή την έννοια είναι «η μόνη αληθινή θεολογία»[2]. Η ιστορική αυτή κατανόηση του χριστιανισμού, για τον Φλωρόφσκυ, έχει την αφετηρία της στην ερμηνεία του χαλκηδόνιου δόγματος και εδράζεται στην οικονομική συγκατάβαση του Λόγου μέσα στην έμπονη ανθρωπότητα. Ο D. Lattier παραπέμποντας στον R. Williams θεωρεί ότι στο άρθρο του Φλωρόφσκυ «Η δύσκολη θέση του χριστιανού ιστορικού» αντικατοπτρίζεται πλήρως η συστηματική έκθεση της νεοπατερικής σύνθεσης και κατ’ επέκταση της θεολογίας του[3].  Πράγματι, στο συγκεκριμένο κείμενο ο Φλωρόφσκυ υποστηρίζει ότι τα χριστολογικά γεγονότα είναι κατεξοχήν εσχατολογικά διότι: α) ολοκληρώνουν την απολύτρωση του ανθρώπινου γένους, β) εκπληρώνουν τη μεσσιανική προσδοκία του λαού του Θεού και γ) πληρώνουν τον χρόνο και προσδίδουν μια νέα νοηματοδότηση στη ζωή του ανθρώπου[4]. Η έγχρονη είσοδος του Θεού στην περιοχή του κτιστού  εγκαθιδρύει για τον Φλωρόφσκυ μια νέα ερμηνεία της ιστορίας, σύμφωνα με την οποία ο ερμηνευτής έρχεται σε προσωπική επαφή με τα ιστορικά γεγονότα (υποκείμενα) αφού αυτά δεν θεωρούνται αντικειμενικές πηγές[5]. Τα ιστορικά γεγονότα είναι σύμβολα που παραπέμπουν σε ολοκληρωμένα (εφάπαξ) περιστατικά με σωτηριολογικό νόημα[6], εφόσον αυτά συνέβησαν πραγματικά.

Ειδικότερα, ο ρώσος διανοούμενος επιμένει στο γεγονός χριστολογικής ερμηνείας του δόγματος, εφόσον το δόγμα για τον ίδιο είναι ένα και λαμβάνει χώρα στο χώρο του κτιστού, και υποστηρίζει εμφατικά ότι «[η] εκκλησία αναγνωρίζει και ανακηρύσσει τις δογματικές εκδηλώσεις ως γεγονότα της ιστορίας. Η θεανδρία είναι ένα τέτοιο γεγονός και όχι απλώς ένα αξίωμα πίστης»[7]. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι δόγμα και χρόνος συμπορεύονται σε μια αγαστή πορεία και το γλωσσικό εργαλείο που χρησιμοποιείται στην εκάστοτε εποχή είναι όχι μόνο καρπός της εμπειρίας του εκκλησιαστικού πληρώματος, αλλά και όρος απαράβατος.

Για την καλύτερη προσέγγιση της θεολογίας των γεγονότων του Φλωρόφσκυ, βασική προϋπόθεση είναι η διευκρίνιση του όρου εγκαινιασθείσα εσχατολογία. Ο οξυδερκής θεολόγος διακρίνει μεταξύ του συμβολισμού και της μοναδικότητας[8], διαχωρίζοντας έτσι πλήρως την ορθόδοξη θεολογία από οποιαδήποτε νεοπλατωνικά στοιχεία. Έτσι αν για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και ειδικότερα για τον νεοπλατωνισμό, η οντολογική αρχή των υπαρκτών υποκειμένων βρίσκεται σε μια πρωτολογική κατάσταση[9] για τη χριστιανική φιλοσοφία η οντολογία συμπίπτει με το πρόσωπο του Χριστού[10]. Ο Χριστός εγκαινιάζει τα έσχατα μέσα στην ιστορία (εγκαινιασθείσα εσχατολογία[11]) και προσδίδει νόημα σε αυτήν. Νόημα καθοριστικό που ανοίγεται στον ορίζοντα της εσχατολογικής τελείωσης και οπωσδήποτε όχι του συντελεσμένου χρόνου στο παρόν[12].

Είναι πολύ ενδιαφέρον σε αυτό το σημείο να δοθεί μια πρώτη απάντηση στον Π. Καλαϊτζίδη μέσα από το προαναφερθέν άρθρο του περίφημου θεολόγου. Συγκεκριμένα, ο Φλωρόφσκυ εισάγει μια ακόμη διάκριση για να κάνει περισσότερο εύληπτο τον όρο εγκαινιασθείσα εσχατολογία και να τον διασφαλίσει από την ακρότητα. Οι δύο τάσεις που διείδε ο ίδιος στην εποχή του ήταν από τη μια μεριά, ο μυστικισμός στη θεολογία που ισοδυναμούσε με τον όρο πραγματοποιηθείσα εσχατολογία και από την άλλη η σχετικοκρατία που ταυτιζόταν με την έννοια της επακολουθούσας εσχατολογίας[13]. Και οι δύο τάσεις όμως, είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, εφόσον συμπίπτουν στο γεγονός ότι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην εσωτερική εμπειρία των πιστών ως ουσιαστικό γεγονός και προσεγγίζουν μορφολογικά τα ιστορικά γεγονότα, σχετικοποιώντας στην ουσία την ιστορία[14]. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου και η πραγματική έννοια της ουσιοκρατίας και όχι εκείνη που αδίκως προσπαθεί να αποδώσει στον Φλωρόφσκυ ο Π. Καλαϊτζίδης.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι ο P. Ladoceur παρατηρεί ότι εκείνος που πρόκρινε την ουσιοκρατία ως γνώρισμα της ορθόδοξης θεολογίας δεν ήταν ο Φλωρόφσκυ αλλά ο επιστημονικός του αντίπαλος π. Σ. Μπουλγκάκοφ που προσέγγισε ουσιοκρατικά τη διδασκαλία των πατέρων, εφόσον για εκείνον «οι διδασκαλίες των πατέρων αντανακλούν βαθύτερες αλήθειες μιας αιώνιας θεολογίας, η οποία θα μπορούσε να τεθεί σε διαφορετικά φιλοσοφικά συστήματα, που χρησιμοποιούν διαφορετική γλώσσα από εκείνη των πατέρων» [15]. Επίσης εντύπωση προκαλεί η παρερμηνεία που κάνει ο P. Valliere στον όρο εγκαινιασθείσα εσχατολογία εφόσον υποστηρίζει ότι στην ορθόδοξη θεολογία εν γένει ταυτίζεται σήμερα με αυτόν της πραγματοποιηθείσας εσχατολογίας[16]. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσω ότι, η στάση που έχει ο P. Valliere απέναντι στη νεοπατερική θεολογία χαρακτηρίζοντας τους εκπροσώπους της ως ουσιοκράτες[17], προσιδιάζει με την προσέγγιση που επιχειρεί ο Π. Καλαϊτζίδης σε πρόσφατο άρθρο του όσον αφορά την σύγχρονη κατανόηση της πατερικής παράδοσης στην ελληνική έρευνα[18].

[Συνεχίζεται]
[1] Βλ. G. FLOROVSKY, “The Predicament of Christian Historian”, CW 2, σ. 31.

[2] G. FLOROVSKY, “St. Gregory Palamas and the Tradition of the Fathers”, CW 1, σ. 120.

[3] Βλ. D. J. LATTIER, John Henry and Georges Florovsky: An Orthodox-Catholic Dialogue in the Development of Doctrine, σ. 49.

[4] Βλ. G. FLOROVSKY, The Predicament of Christian Historian, σσ. 58-59. Πρβλ. D. J. LATTIER, John Henry and Georges Florovsky, σ. 54.

[5] Βλ. G. FLOROVSKY, The Predicament of Christian Historian, σ. 43.

[6] Βλ. G. FLOROVSKY, The Predicament of Christian Historian, σ. 25.

[7] G. FLOROVSKY, The Ways of Russian Theology, σ. 194.

[8] Βλ. G. FLOROVSKY, The Predicament of Christian Historian, σ. 59.

[9] Πρβλ. Ι. ΖΗΖΙΟΥΛΑ, «Οντολογία και ηθική», Φρέαρ 3:2013, σ. 278.

[10] Βλ. G. FLOROVSKY, The Predicament of Christian Historian, σ. 58.

[11] Βλ. G. FLOROVSKY, “Revelation and Interpretation”, CW 1, σ. 36.

[12] Βλ. G. FLOROVSKY, “The Church: Her Nature and Task” CW 1, σ. 68

[13] Βλ. G. FLOROVSKY, The Predicament of Christian Historian, σ. 61.

[14] Βλ. G. FLOROVSKY, The Predicament of Christian Historian, σ. 33.

[15] P. LADOCEUR, Treasures New and Old: Landmarks of Orthodox Neopatristic Theology, σ. 205: « For Bulgakov, the teachings of the Fathers reflect underlying verities, an eternal theology, which could be set into different philosophical systems, using different language from that of the Fathers».

[16] Βλ. P. VALLIERE, Introduction to the Modern Orthodox Tradition, σ. 509: «In Orthodoxy, however, eschatological does not mean «far off.» Orthodoxy inclines to a realized eschatology; that is to say, it proclaims the kingdom of God as something that can be seen and experienced already».

[17] Είναι ενδιαφέρον ότι  πρώτος ο P. Valliere το 2001 υποστηρίξε ότι στη σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία υπάρχουν δύο τάσεις, οι φορμαλιστές και οι ουσιοκράτες, ενώ ο ίδιος βλέπει θετικά τους πρώτους. Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσει τη ρωσική-παρισινή σχολή με τις όποιες σοφιολογικές της προεκτάσεις, η οποία και ήρθε σε διάλογο με τη νεωτερική φιλοσοφία, ενώ στη δεύτερη εντάσσει τους παραδοσιακούς-συντηρητικούς θεολόγους που επένδυσαν στην ουσία της παράδοσης αρνούμενοι να δουν την εξέλιξη στο δόγμα. Βλ. Περισσότερα P. VALLIERE, “Russian Religious Thought and the Future of Orthodox Theology”, St Vladimir’s Theological Quarterly 45:3 (2001), (227-41), σ. 229-230.

[18] Βλ. Π. ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ, ««Καινοτομείν τα ονόματα»: Το αίτημα της ανανέωσης και της μεταρρύθμισης και ο κίνδυνος της ιστορικής περιθωριοποίησης», Νέα Ευθύνη, τ. 15 (2013), σ. 54.

Πηγή : https://www.academia.edu/

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ. ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ. 
ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠ' ΟΛΑ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΣΑΝ ΑΙΤΙΩΔΗΣ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ 
 ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ ΔΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ Π.Δ. 
Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΔΟΘΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΘΕΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ. ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΩΣ "τα χριστολογικά γεγονότα είναι κατεξοχήν εσχατολογικά διότι: α) ολοκληρώνουν την απολύτρωση του ανθρώπινου γένους, β) εκπληρώνουν τη μεσσιανική προσδοκία του λαού του Θεού και γ) πληρώνουν τον χρόνο και προσδίδουν μια νέα νοηματοδότηση στη ζωή του ανθρώπου"
ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΟΡΙΣΕ Ο ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ. 
Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΗΤΗ ΑΓΕΝΝΗΤΟΣ, ΝΟΥΣ ΤΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΝ ΑΥΤΗΣ.
ΑΥΤΗ Η ΕΓΧΡΟΝΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΡΙΓΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΛΑ ΧΑΙΝΤΕΓΚΕΡ. 
Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΣΕ ΜΟΙΡΑΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΑ ΑΥΤΟ-ΚΙΝΗΤΑ.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχεις υπερασπιστεί την αρχή της μη αντίφαδης του Αριστοτέλη ουκ ολίγες φορές.Ωστόσο όταν μεταφέρεις φράσεις της πατερικής γραμματείας όπως ανωτέρω στο σχόλιό σου "η ψυχή είναι γεννητή αγέννητος" δεν αντικρούεις την αρχή της μη αντίφασης;

amethystos είπε...

Eίναι η πραγματικότης τής ψυχής, δέν είναι λογική υπόθεση.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις πει αλλού ότι με την κατάργηση της αρχής της μη αντίφασης χάνεται το νόημα.Η πραγματικότης της ψυχής ως γεννητής αγέννητης δεν καταργεί το νόημα; Ο Αριστοτέλης πως και δεν βρήκε τον αληθινό χαρακτήρα της ψυχής;

amethystos είπε...

Ο Αριστοτέλης ονόμασε τόν νού θείο στοιχείο.

Ανώνυμος είπε...

Και ο νους είναι γεννητός αγέννητος;Δέχεται την συνύπαρξη των αντιφατικών ο Αριστοτέλης;

amethystos είπε...

Τά παιδιά καλά; Πάντα καλά!

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: ΕΧΕΙΣ ΠΕΙ ΌΤΙ ΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΗ ΑΝΤΙΦΑΣΗΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ. Η ΑΝΑΦΟΡΑ Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ "ΓΕΝΝΗΤΗ ΑΓΕΝΝΗΤΗ" ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΗ ΑΝΤΙΦΑΣΗΣ; ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΕΝΝΗΤΟ;ΟΤΑΝ ΚΑΘΟΜΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΤΑΥΤΟ ΧΡΟΝΑ ΔΕΝ ΚΑΘΟΜΑΙ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.
ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕ... ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΦΙΛΕ.ΚΑΙ ΣΚΕΨΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΒΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΡΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΔΙΚΕΙΣ ΛΙΓΟ.

amethystos είπε...

Καλά Χριστούγεννα. Τέλος.

Ανώνυμος είπε...

Δεκτό.

Ανώνυμος είπε...

Και καλά κρασιά τον Αύγουστο που είναι παχιές οι μύγες. Παραμένουμε, οι φούστηδες, ΟΛΟΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ και το τι θα ΧΤΥΠΗΣΕΙ Αφνιδίως, ΚΑΤΑΚΕΦΑΛΑ την ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΔΕΝ το φαντάζεται ούτε καν ο Λιακόπουλος. Αδελφοί συγχωρήσατέ με, και ο Κύριος να μας συγχωρήσει.