Τρίτο μέρος
Είδαμε μέχρι στιγμής μια συστηματική διαπραγμάτευση των αποφάσεων της Β’ Βατικάνειας συνόδου, στηριγμένη πάνω στις έννοιες της ενότητος και καθολικότητος της Εκκλησίας, στις οποίες υποτάσσεται ολόκληρη η κίνηση της Αγίας Τριάδος. Η Αγία Τριάδα με την σειρά της δέχεται μια ταυτοποίηση για να μπορέσει να υπηρετήσει την ελευθερία του προσώπου. Ταυτίζεται λοιπόν η οικονομική λεγόμενη Τριάδα με την θεολογική! Αποτέλεσμα δε του νοικοκυρέματος της Εκκλησίας προκειμένου να δεχθεί την Γερμανική έννοια της ελευθερίας, η οποία στηρίζεται στο υποκείμενο, ήταν και η σύγχυση ανάμεσα στον Θεό και στο θείο. Μας έδωσε μια πολύτιμη εικόνα της συγχρόνου εννοίας της θεολογίας, η οποία αντικατέστησε την σχολαστική θεολογία των συστηματικών εργασιών τύπου Τρεμπέλα, Ρώσση κτλ. Μια θεολογία η οποία ασχολείται με τα σχήματα και τις νοοτροπίες της παραδόσεως, με την εκλαΐκευση τρόπον τινά του αγώνα για την Σωτηρία που υποσχέθηκε ο Κύριος, των Αγίων της Εκκλησίας.
Σήμερα π.χ. η ανθρωπότης κυριαρχείται από το πνεύμα της Επιστήμης! Πώς συμμετέχει ο κάθε άνθρωπος στο πνεύμα αυτό, έστω και αν δεν γνωρίζει το παραμικρό γύρω από την σύγχρονη Επιστήμη; Μέσω της εκλαΐκευσής της, της τεχνολογίας! Η οποία κατασκευάζει την σύγχρονη νοοτροπία! Η οποία με την σειρά της καθορίζει τον ελεύθερο χρόνο των ανθρώπων. Διότι το νόημα της ζωής οι άνθρωποι από τη στιγμή που απελευθερώθηκαν από τον Θεό, το αντλούν αποκλειστικά από τον ελεύθερο χρόνο τους. Γι’ αυτό άνθισαν και οι φιλοσοφίες του υπαρξισμού! Σήμερα δε η ανθρωπότης ζει μια μεγάλη επανάσταση στην οικονομία, η οποία δεν έχει συνειδητοποιηθεί ακόμη! Του Χρηματιστηρίου, που μπορεί να φέρει μεν υπερκέρδη, αλλά απαιτεί την προσαρμογή των πάντων στις απαιτήσεις της. Τί είναι αυτή η επανάσταση!; Είναι η μοιραία νίκη του ελεύθερου χρόνου πάνω στην αναγκαία εργασία, μέσω των Golden Boys.
Αυτό είναι το πνεύμα της εποχής, το κοσμικό φρόνημα το λεγόμενο, το οποίο είναι πνεύμα, αυτόνομο, ελεύθερο. Δίνει νόημα. Πείθει για πρόοδο και εξέλιξη τους οπαδούς του! Ικανοποιεί όλες τις φιλοδοξίες και δίνει αξιοπρέπεια στην υπηρηφάνεια, δηλαδή στην ανυπαρξία ψυχής.
H επιτομή λοιπόν της νέας θεολογίας, ο θεμέλιος λίθος τον οποίο χρησιμοποίησαν και θα χρησιμοποιούν για πάντα οι οικοδομούντες, είναι : «Η θεολογική θεμελίωση της καθολικότητας συνοψίζεται στη διατύπωση της συνοδικής απόφασης ότι «αρχή τής ενότητας της Εκκλησίας είναι Το Άγιο Πνεύμα».
Στη συνέχεια το σχόλιο του κ.Γιανναρά περνά στην διαπραγμάτευση του άλλου κρίσιμου σημείου, μεγάλης σημασίας για τη νέα οικουμενιστική Εκκλησία: «Η συνοδική απόφαση De Oecumenismo και η θεολογική κίνηση πού την προκάλεσε και πού την συμπληρώνει, θέτει το θέμα της καθολικότητας της ρωμαϊκής και των ανατολικών ορθοδόξων Εκκλησιών σε κοινή θεολογική βάση. Είναι καιρός να δούμε σε ποιά ιστορική βάση οικοδομείται η καθολικότητα των Εκκλησιών»
Αυτή την Ιστορική βάση θα ερευνήσουμε στά επόμενα!
Αμέθυστος
4 σχόλια:
Το Αγιον Πνεύμα,ποιό άραγε είναι αυτό το Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος; Είναι "φώς και ζωή και ζώσα πηγή νοερά, Πνεύμα σοφίας, Πνεύμα συνέσεως, αγαθόν,ευθές,νοερόν,ηγεμονεύον, καθαίρον τα πταίσματα,Θεός και Θεοποιούν' πύρ εκ πυρός προιόν,λαλούν,ενεργούν,διαιρούν τα χαρίσματα' δι'ού προφήται άπαντες και Θεού απόστολοι μετά μαρτύρων εστέφθησαν.Ξένον άκουσμα,ξένον θέαμα,πύρ διαρούμενον εις νομάς χαρισμάτων".(στιχηρό ιδιόμ. αίνων Κυριακής της Πεντηκοστής). "Εγώ ερωτήσω τον Πατέρα και άλλον Παράκλητον δώσει υμίν..ίνα μένη μεθ'ημών εις τον αιώνα,το Πνεύμα της αληθείας...ο δε Παράκλητος ,το Πνεύμα το Αγιον...εκείνος υμάς διδάξει πάντα"(Ιωάν 14,16,17,26). "Ανανία,διατί επλήρωσεν ο σατανάς την καρδίαν σου ψεύσασθαί σε το Πνεύμα το Αγιον και νοσφίσασθαι από της τιμής του χωρίου...ουκ εψεύσθω ανθρώποις,αλλά τω Θεώ".(Πραξ.5,3-4) "..το Πνεύμα της αληθείας,ό παρά του Πατρός εκπορεύεται"(Ιωάν.15,26). Η εκπόρευση αναφέρεται στήν 'αίδιο" σχέση του Πατρός και τού Αγίου Πνεύματος. Αρα ,το Αγιον Πνεύμα είναι Θεός και Πρόσωπο της Τρισηλίου Θεότητος. Λίγα στοιχεία για τον Κ.Χ. (και για τους αναγνώστες σας), από την eleni
Στην Γερμανία χρησιμοποιείται συχνά η έκφραση: etwas macht Spass. Δηλαδή κάτι που κάνω είναι διασκεδαστικό. Μερικές φορές είναι μάλιστα συνθήκη που πρέπει να τηρείται για να κάνει κανείς κάτι. Από την συνθήκη αυτή δεν ξεφεύγει ούτε η εργασία. Τουλάχιστον η εργασία που έχει αξία και ποιότητα, δηλαδή η εργασία των ονείρων μου: mein Traumjob.
Να ένας άνθρωπος που μιλάει για την "εργασία των ονείρων του", ας τον παρακολουθήσουμε: "Το στόμα μου ήνοιξα και είλκυσα Πνεύμα (Ψαλμ.118,131) και δίδωμι τα εμαυτού πάντα και εμαυτόν τω Πνεύματι και πράξιν και λόγον και απραξίαν και σιωπήν' μόνον εχέτω με και αγέτω και κινείτω και χείρα και νούν και γλώσσαν ,εφ' α δή και βούλεται' και απαγέτω πάλιν εφ'ων δεί και ών άμεινον.Οργανον ειμί θείον,όργανον λογικόν,όργανον καλώ τεχνίτη τω Πνεύματι αρμοζόμενον και κρουόμενον.Χθές ενήργει την σιωπήν,το μη λέγειν εφιλοσόφουν.Σήμερον κρούει τον νούν ,ηχήσω τον λόγον και φιλοσοφήσω το φθέγγεσθαι.Και ούτε λάλος ούτως ειμί,ως λέγειν επιθυμείν το σιωπάν ενεργούμενος' ούτε σιωπηλός ούτω και αμαθής,ως εν καιρώ λόγου τιθέναι φυλακήν τοις χείλεσιν' αλλά και κλείω και ανοίγω την εμήν θύραν Νώ καί Λόγω και Πνεύματι,τη μιά συμφυία τε και Θεότητι". Αγ.Γρηγορίου Θεολόγου,Λόγος ΙΒ' (eleni)
@Ανώνυμος 12 Μαρτίου 2010 2:43 μ.μ.
Με την ευκαιρία πού μάς στείλατε νέα από τη Γερμανία, ευτυχισμένοι στίς ονειρεμένες τους δουλειές οι Γερμανοί, κατηγορούν τούς Έλληνες ότι δέν εργάζονται σάν αυτούς και ότι είναι οι τεμπέληδες της εύφορης Ευρώπης, χωρίς να υπολογίζουν την διαφορά κλίματος και τη ζέστη τής Ελλάδος. Χωρίς να έχουν ρωτήσει τους Γερμανούς πού εργάζονται στην Ελλάδα. Και χωρίς να διαμαρτύρεται κανείς Έλληνας. Έχουν πείσει όλο τον κόσμο πώς είναι ανώτερη φυλή, σκεπτόμενη.
Δημοσίευση σχολίου