Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Διάσωση μέσω πτώχευσης

Από Το Ποντίκι, 04.03.2010

Του Δημήτρη Καζάκη

Οικονομικού αναλυτή


Η Ελλάδα πρέπει να οδηγηθεί σε πτώχευση χωρίς να θιγούν οι αγορές.

Αυτό αποφάσισαν οι επίσημοι κύκλοι της Ευρωζώνης σε άμεση συνεννόηση με τους μεγαλύτερους διεθνώς θεσμικούς επενδυτές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν τον κύριο όγκο ομολόγων του ελληνικού δημόσιου χρέους. Στην Ελλάδα δεν θα επιτραπεί να προχωρήσει σε επίσημη χρεωκοπία, όπως π.χ. συνέβη με την Αργεντινή, η οποία, αφού επίσημα κήρυξε τον εαυτό της σε πτώχευση, μπόρεσε να διαγράψει πάνω από το 45% του δημόσιου χρέους της.

Τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεση του κονσόρτσιουμ των κρατών με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και των ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών οίκων, που φέρονται να έχουν αναλάβει την αποκαλούμενη «διάσωση» της Ελλάδας. Μια «διάσωση» που στην πράξη είναι η επιβολή ενός καθεστώτος επίσημης πτώχευσης της χώρας επ’ ωφελεία των δανειστών της και των αγορών.

Για να προχωρήσει το σχέδιο «διάσωσης» της Ελλάδας έδωσαν πράσινο φως και τα μεγαλύτερα Hedge Funds, που επισήμως οι ηγέτες της ευρωζώνης αποκαλούν «κερδοσκόπους». Εκπρόσωποι των Hedge Funds, τα οποία πρωταγωνιστούν στις πιέσεις που δέχεται το ευρώ, συναντήθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου σε άτυπο δείπνο εργασίας στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Εκεί βρέθηκαν οι συντονιστές επενδυτικών σχημάτων όπως η SAC Capital Advisors LP, η Soros Fund Management του γνωστού χρηματιστή Τζ. Σόρος, η Paulson & Co., Inc. του Τζον Πόλσον, γνωστού πρώην υπουργού της κυβέρνησης Μπους, κ.ά.

Η συνολική αξία των χαρτοφυλακίων όσων παρευρέθηκαν στο δείπνο ξεπερνά τα 700 δισ. δολάρια. Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προοπτικές του ευρώ και οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει. Στο πλαίσιο του δείπνου οι κερδοσκόποι, εναντίον των οποίων οι ηγέτες της ευρωζώνης υποτίθεται ότι έχουν κηρύξει τον πόλεμο, διεμήνυσαν ανάμεσα στα άλλα ότι στηρίζουν το σχέδιο «διάσωσης» της Ελλάδας από το Eurogroup και την ΕΚΤ. Έτσι προχώρησε τελικά η απόφαση για τη «διάσωση» δυο ημέρες αργότερα με την επίσημη ανακοίνωσή του από τον πρόεδρο του Eurogroup Z.Κ. Γιούνκερ.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που προτιμούν, τουλάχιστον προς το παρόν, οι διεθνείς κερδοσκόποι έναντι της προσφυγής στο ΔΝΤ. Πρόσφατα έγιναν γνωστές οι σκέψεις των επιτελείων του ΔΝΤ για μερική έστω επαναφορά των εθνικών νομισμάτων με τις κυμαινόμενες ισοτιμίες τους, ώστε να αποσυμφορηθούν οι ιδιαίτερα υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, μέσα από τη δυνατότητα έκδοσης δικού τους πληθωριστικού νομίσματος.

Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να φοβίζει προς το παρόν όσους έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στο παιχνίδι της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου. Κι έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν από το άτυπο δείπνο, διαμορφώθηκε μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες της ευρωζώνης και τα μεγάλα Hedge Funds, που θα επιτρέψει τελικά να απογειωθεί το σχέδιο «διάσωσης» της Ελλάδας.

Αυτή η άτυπη συμφωνία προβλέπει τη μερική αποκλιμάκωση των πιέσεων στα spreads, ώστε να κρατηθεί το κόστος δανεισμού (δηλαδή, τα επιτόκια) σε λογικά επίπεδα και να μπορέσει να γίνει η αναχρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας μέσα από τις προκηρύξεις ομολόγων που προτίθεται να κάνει το ελληνικό κράτος.

Η έστω και μικρή αποκλιμάκωση των πιέσεων θα βοηθήσει να περιοριστεί το ρίσκο και κόστος για την κοινοπραξία των κρατικών και ιδιωτικών ευρωπαϊκών τραπεζών, που φέρεται να έχουν αναλάβει μέσα στα πλαίσια του σχεδίου «διάσωσης» να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα.

«Διάσωση» με δάνεια

Η πρώτη φάση του σχεδίου «διάσωσης» ξεκινά με την προκήρυξη του νέου κοινοπρακτικού δανείου των 5 δισ. ευρώ. Σ’ αυτό θα ανταποκριθεί η κοινοπραξία των ευρωπαϊκών τραπεζών, η οποία, με την εγγύηση και την ενίσχυση του γερμανικού, του γαλλικού και πιθανώς του ολλανδικού κράτους, ελπίζει να αγοράσει μόνο μέρος των ελληνικών ομολόγων και με λογικό επιτόκιο. Φυσικά το όλο σχέδιο θα ναυαγήσει πριν καν ξεκινήσει αν η αγορά αντιδράσει αρνητικά στη νέα κοινοπρακτική έκδοση, εκτοξεύοντας τα επιτόκια πολύ πάνω από το 7%.

Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι συντάκτες του σχεδίου «διάσωσης» ήθελαν και επεδίωκαν εναγωνίως τη συμφωνία με τους κερδοσκόπους. Αν όλα συμβούν σύμφωνα με τις κρατούσες προβλέψεις, τότε το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και με την επόμενη προκήρυξη έκδοσης ελληνικών ομολόγων προς τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου.

Το σχέδιο «διάσωσης» συνολικά προβλέπει την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, όχι με σκοπό την παραγραφή έστω κάποιου μικρού τμήματός του, ώστε να ανασάνει κάπως η χώρα, αλλά τη μετάθεση των ημερομηνιών εξόφλησης ενός μέρους των ελληνικών ομολόγων. Προϋπόθεση της εφαρμογής του σχεδίου είναι η επιβολή ενός τόσο αυστηρού καθεστώτος εποπτείας και επιτήρησης το οποίο, όπως έγραψε η γαλλική Liberation την προηγούμενη εβδομάδα, «θα ήταν ανήκουστο στην Ευρώπη πριν 25 χρόνια».

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός υψηλόβαθμου Ευρωπαίου διπλωμάτη που αναφέρει η ίδια εφημερίδα στις 25 Φεβρουαρίου, «η εμπράγματη νομική κηδεμονία της Ελλάδας που αποφάσισε το Eurogroup στις 15 Φεβρουαρίου είναι κάτι που δεν θα μπορούσε ούτε καν να φανταστεί κανείς μόλις λίγους μήνες πριν». Και συνέχισε: «Δεν πρόκειται για μια απλή εφαρμογή των συνθηκών της Ε.Ε., πηγαίνει πολύ πιο πέρα... Πρόκειται για μια αλλαγή δίχως να το λέμε που θα επιβάλει στην πράξη μια αληθινή οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ».

Ο Ζοζέφ Ντολ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε άρθρο του στη γαλλική Le Figaro στις 18 Φεβρουαρίου σχετικά με τα συμπεράσματα από την ελληνική κρίση, ξεκαθάριζε ότι τώρα πια η «συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στη νομισματική διαχείριση, πρέπει επίσης να επεκταθεί σε ολόκληρη την οικονομική διοίκηση των Κρατών που είναι μέλη».

Και έκλεινε το άρθρο του γράφοντας: «Είναι δύσκολο να το πει ένας Γάλλος... (αλλά) τα κράτη δεν πρέπει πια να μείνουν προσκολλημένα στη δική τους επιφανειακή οικονομική κυριαρχία», η οποία έτσι ή αλλιώς αποτελεί «ψευδές πρόσχημα». Αυτό ακριβώς είναι το πολιτικό περιεχόμενο του σχεδίου «διάσωσης» για την Ελλάδα, με βάση το οποίο ξηλώνεται επίσημα και το τελευταίο ίχνος εθνικής κυριαρχίας στον τομέα της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την οικονομική και πιστωτική κρίση Βολφ Κλιντς, στην Ελλάδα θα αποσταλεί «ύπατος αρμοστής» ή «κομισάριος οικονομικών» με εξουσίες ανάλογες με τους παλιούς αντιβασιλείς των βρετανικών αποικιών ή τους γκαουλάιτερ των γερμανικών προτεκτοράτων.

Σκοπός του είναι να εξασφαλίσει ότι οι Έλληνες θα τηρήσουν κατά γράμμα τους όρους του σχεδίου «διάσωσης». Αυτός μαζί με τους Ευρωπαίους επιτρόπους θα αποφασίζουν τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ερήμην των Ελλήνων. Όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, την οποία υπερψήφισε το 2007 η ελληνική κυβέρνηση έχοντας τη συγκατάθεση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ.

«Θεραπεία σοκ»

Οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής του ευρωπαϊκού σχεδίου «διάσωσης» για την Ελλάδα δεν επικεντρώνονται μόνο στα άμεσα μέτρα αυστηρής λιτότητας που ανακοινώνονται ανοιχτά. Το σχέδιο δεν προβλέπει μόνο τη μεγάλη αύξηση της φορολογίας με την παράλληλη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, κυρίως των κοινωνικών δαπανών, ώστε να κατέβει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Ούτε καν επικεντρώνεται στα δημοσιονομικά, εκτός από το γεγονός ότι θα βρίσκονται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των Ευρωπαίων επιτρόπων.

Το κεντρικό ζητούμενο, το κλειδί του σχεδίου, είναι να περάσει ολόκληρη η δημοσιονομική διαχείριση της χώρας και κατά συνέπεια ολόκληρη η χώρα στον απόλυτο έλεγχο της επιτροπείας, δίχως να υπάρξουν σοβαρές αντιστάσεις ή αντιδράσεις.

Σ’ αυτό φαίνεται να υπάρχει έγκριση και από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν ενεργά στο όλο σχέδιο «διάσωσης». Το μόνο που ανησυχεί την ηγεσία των ΗΠΑ είναι οι τυχόν πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις στην Ελλάδα. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζόρναλ, δηλώνουν την ανησυχία τους για την αυστηρότητα των μέτρων που απαιτούν ο Όλι Ρεν και η Ε.Ε.

Κι αυτό γιατί πιστεύουν ότι «το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες μπορεί να στραφεί ενάντια στην Ε.Ε. ως αποτέλεσμα της αυστηρής λιτότητας», όπως αναφέρει η συγκεκριμένη εφημερίδα στις 2 Μαρτίου.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης, σε άμεση συνεννόηση με την κυβέρνηση, έχουν θέσει ήδη σε εφαρμογή τον τρόπο που θεωρούν ότι θα τους επιτρέψει να περάσει η κηδεμονία της Ελλάδας με κοινωνική αποδοχή. Τα μέτρα που ανακοινώνονται ή συζητιούνται με ιδιαίτερη ένταση, όπως η κατάργηση του 14ου μισθού, των συλλογικών συμβάσεων, της κοινωνικής ασφάλισης, η απελευθέρωση των απολύσεων κ.ο.κ., είναι απαραίτητη «θεραπεία σοκ» που πρέπει να περάσει η κοινή γνώμη στην Ελλάδα για να συναινέσει στο σχέδιο «διάσωσης» και άρα στο καθεστώς κηδεμονίας.

Πτώχευση χωρίς ωφέλειες

Το μήνυμα είναι σαφές: Ο Έλληνας πρέπει να δεχτεί να χάσει τη δουλειά του, τον μισθό του, τη σύνταξή του, προκειμένου να σωθεί η πατρίδα.

Από ποιον όμως κινδυνεύει η πατρίδα; Η επίσημη απάντηση των ηγετών της ευρωζώνης είναι απλή: οι κερδοσκόποι. Αυτοί είναι που απειλούν την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό επαναλαμβάνει διαρκώς και ο Γ. Παπανδρέου. Στο ίδιο μήκος κύματος με τη δήλωση του Χ.Λ. Θαπατέρο ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ισπανίας και της ευρωζώνης οφείλονται σε «συνωμοσία των κερδοσκόπων», αλλά και τις ανακοινώσεις των Γερμανών ότι θα βοηθήσουν τους Έλληνες να ξετρυπώσουν τους ασύδοτους κερδοσκόπους.

Τα επιτελεία της Ε.Ε. και της ΕΚΤ ελπίζουν ότι μπορούν να αποπροσανατολίσουν το φιλότιμο και την φιλοπατρία του Έλληνα. Να τον κάνουν να πει «χαλάλι οι θυσίες προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα». Γι’ αυτό και φροντίζουν να μείνουν κρυφές οι λεπτομέρειες του σχεδίου «διάσωσης».

Σύμφωνα με το σχέδιο η Ελλάδα θα τεθεί και επισήμως σε καθεστώς πτώχευσης, δηλαδή θα τεθεί στη διάθεση των δανειστών της και των επιτρόπων τους, αλλά δίχως να απολάβει τις όποιες ωφέλειες έχει η πτώχευση για τον οφειλέτη. Δηλαδή τη μερική έστω απαλλαγή από το βάρος των δανείων. Αυτός είναι ο θεμέλιος λίθος του σχεδίου «διάσωσης».

Γι’ αυτό δεν προβλέπεται η μείωση του δανεισμού. Παρ’ όλες τις «θυσίες» και τις παραχωρήσεις που καλούνται να κάνουν η χώρα και ο λαός. Μάλιστα όλες οι σοβαρές αναλύσεις δείχνουν ότι σε βάθος χρόνου, με δεδομένη την αυστηρή λιτότητα και την κηδεμονία, ο δημόσιος δανεισμός της χώρας θα εκτιναχθεί σε νέα επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό ότι μια πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (δημοσιεύτηκε στις 5 Φεβρουαρίου αυτού του χρόνου) σχετικά με το δημόσιο χρέος αναφέρει ειδικά για την Ελλάδα ότι, σύμφωνα με τις καλύτερες δυνατές προβλέψεις του δημόσιου ελλείμματος και την πιο αυστηρή περιοριστική πολιτική, η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα ώστε μόνο οι τόκοι από το 7%-8% του ΑΕΠ σήμερα θα εκτοξευθούν στο 25% έως το 2040!

Ωστόσο η Ε.Ε. και οι τράπεζες αναλαμβάνουν τη «διάσωση» της χώρας διότι δεν πρέπει επ’ ουδενί να επιτραπεί στην Ελλάδα η έστω και μερική παραγραφή του δημόσιου χρέους της. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τα επιτελεία της ευρωζώνης και οι τραπεζίτες φοβούνται ότι θα πυροδοτούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση μαζικών ρευστοποιήσεων στις αγορές. Κάτι που κανένας δεν μπορεί να σταματήσει ή έστω να περιορίσει σε καθεστώς ανοιχτών αγορών κεφαλαίου και κοινού νομίσματος, όπως είναι η ΟΝΕ με το ευρώ.

Το κύμα ρευστοποιήσεων με τη σειρά του θα προκαλούσε όχι μόνο την καταβαράθρωση του ευρώ, άλλα θα οδηγούσε στο χείλος της καταστροφής ακόμη και τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε αυτού του είδους τα πιστωτικά προϊόντα. Καθώς η συνολική αξία των τραπεζικών χαρτοφυλακίων είναι πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερη του ΑΕΠ της ευρωζώνης, η χρεωκοπία αυτών των τραπεζών θα ισοδυναμούσε με μια οικονομική κατάρρευση τύπου Ισλανδίας ακόμη και για χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Το δυσοίωνο αυτό ενδεχόμενο είναι που κάνει την αποκαλούμενη «διάσωση» της Ελλάδας αναγκαία και επιτακτική για τους μεγάλους της ευρωζώνης. Έστω κι αν τελικά δεν μπορέσει να αποφύγει η ευρωζώνη την εξέλιξη αυτή, όποια τύχη κι αν έχει η Ελλάδα, όπως τουλάχιστον πιστεύουν πολλοί αξιόπιστοι διεθνείς αναλυτές.

Ως επίμετρο...

Κατά το δείπνο εργασίας των Hedge Funds στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στις 8 Φεβρουαρίου ήταν φυσικό σε κάποιο σημείο να έρθει η συζήτηση και στην κατάσταση στην Ελλάδα. Ο Πόλσον και οι συνεργάτες του εξήγησαν στη συντροφιά τους ότι, τον Ιανουάριο που βρέθηκε στην Αθήνα, οι Έλληνες τραπεζίτες και οι κυβερνητικοί παράγοντες με τους οποίους συναντήθηκε του φάνηκαν ειλικρινείς και πολύ πρόθυμοι για συνεργασία. Η χώρα, τον διαβεβαίωσαν, είναι open for business – ανοιχτή για δουλειές.

Τότε κάποιος πετάχτηκε και ρώτησε: «Τι γίνεται με τους απλούς Έλληνες; Είναι κι αυτοί open for business;». Σε απάντηση κάποιοι από τους συνεργάτες του Πόλσον άρχισαν να αναλύουν την τυφλή εμπιστοσύνη που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα οι Έλληνες πολίτες στην Ε.Ε. και επομένως, παρά τη δυσαρέσκειά τους, θα ανεχθούν την κατάσταση.

Κάποιοι άλλοι, όμως, δεν ήταν και τόσο σίγουροι και αναρωτήθηκαν αν ο ελληνικός λαός θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ιρλανδίας ή της Ισλανδίας. Αν δηλαδή θα σκύψουν το κεφάλι στη μοίρα τους και θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν διέξοδο στο έγκλημα, τις αυτοκτονίες και τη μετανάστευση όπως οι Ιρλανδοί. Ή θα ξεσηκωθούν, όπως έχουν κάνει εδώ και μήνες οι Ισλανδοί και δεν επιτρέπουν στην κυβέρνησή τους να πάρει σκληρά μέτρα ούτε να δεχθεί κάποιου είδους κηδεμονία, είτε του ΔΝΤ είτε της Ε.Ε.

Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι είναι νωρίς για να πει κανείς και μόνο ένας από το επιτελείο του Σόρος υπενθύμισε ότι ο ελληνικός λαός απέδειξε ιστορικά πως είναι ένας από τους πλέον «ατίθασους» λαούς στην Ευρώπη. Τον έχει «εξημερώσει» τόσο πολύ η συμμετοχή του στην Ε.Ε.; Η μόνη απάντηση που υπήρξε ήταν ότι, όπως κι αν έχουν τα πράγματα, θα πρέπει με κάθε τρόπο να στηρίξουν δημόσια το σχέδιο «διάσωσης», την ελληνική κυβέρνηση που το δέχθηκε και προσωπικά τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε η δήλωση εμπιστοσύνης του Τζορτζ Σόρος...

14 σχόλια:

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

Η οικονομική κρίση είναι ένα άλυτο πρόβλημα. Αλλά δεν είναι το μόνο άλυτο πρόβλημα. Κανένα όμωςαπό τα άλυτα προβλήματα δεν πρόκειται να κάμψουν το ηθικό των πολιτών, εκτός από το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης. Ο λόγος είναι ότι η οικονομία συνδέεται άμεσα με το ηθικό των πολιτών.
Αυτό οι ειδικοί οικονομολόγοι το μαθαίνουν ως πρωτοετείς φοιτητές ακόμα. Αφού λοιπόν γνωρίζουν την άμεση σχέση οικονομίας και ψυχολογίας, γιατί γράφουν με αυτόν τον ρομπότικό τρόπο τα άρθρα τους;
Και γιατί ένα ιστολόγιο σαν τον αμέθυστο αναδημοσιεύει τέτοια άρθρα, απογυμνωμένα εντελώς από κάθε ανθρώπινη αξία, με στόχο να προκαλέσουν τον τρόμο και τον πανικό μπροστά στην οικονομική φρίκη που περιγράφουν; Καμιά πίστη σε τίποτα!
Ένας κόσμος που δύει απειλεί τον κόσμο να τον συμπαρασύρει με την κατάρρευσή του.
Δεν είναι όλος ο κόσμος μονοδιάστατος, όπως κατάντησε ο δυτικός κόσμος με τον ορθολογισμό του και τη λατρεία της δύναμης χωρίς ηθικά όρια.
Τέτοιες περιγραφές στοχεύουν να δημιουργήσουν πνεύμα δειλίας στον κόσμο σε μια εποχή που το μόνο όπλο των πολιτών είναι το ακμαίο ηθικό. Κανείς δεν μπορεί να σε κάνει δούλο όσο έχεις το πνεύμα σου ελεύθερο.Αυτό το πνεύμα πρέπει να καλλιεργήσουμε αντί να προκαλούμε τον πανικό, όπως με την οικονομική φρίκη όπως πριν λίγο καιρό γινόταν με τη φρίκη της πανδημίας.
Πρέπει να θέσουμε φραγμό σ΄ αυτές τις περιγραφές που μοιάζουν με προγραφές, όταν μιλούν για ομαδικές μεταναστεύσεις και για μαζικές αυτοκτονίες!
"Εμνήσθην του Θεού και ευφράνθην, ηδολέσχησα και εδειλίασε το πνεύμα μου".

Έχουμε εμπιστοσύνη σε μερικά καλα ιστολόγια μεταξύ των οποίων και του αμεθύστου.
Περιμένουμε μια απάντηση σχετικά με την αναγκαιότητα της ανάρτησης παρόμοιων κειμένων οικονομικής φρίκης.

Το θαύμα του Κυρίου Ιησού είναι η νίκη δια του Σταυρού. Δια του Σταυρού του Κυρίου Ιησού ήλθε η χαρά της Αναστάσεως σε όλο τον κόσμο.
"Έλθετε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς. Ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρύ" τοις προαιρουμένοις.
Οι Έλληνες περάσαμε δύσκολες εποχές και διατηρήσαμε το ηθικό μας. Δεν μας κατέλαβε πνεύμα δειλίας. Εκούσιον μετατρέψαμε το ακούσιον. Η παράδοσή μας είνα η θεληματική πτωχεία. Δεν φοβούμαστε την πτωχεία σύμφωνα με τα λόγια του Κυρίου "μη φοβάστε αυτούς που μπορούν να σκοτώσουν το σώμα σας και την ψυχή δεν μπορούν να την κάνουμε τίποτε".

amethystos είπε...

Αγαπητέ μας κ.Μόσχο, το ερώτημα του κειμένου είναι πολύ σοβαρό.
Τί θα κάνουν οι Έλληνες; Θα σκύψουν το κεφάλι στη μοίρα τους και θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν διέξοδο στο έγκλημα, τις αυτοκτονίες και τη μετανάστευση όπως οι Ιρλανδοί. Ή θα ξεσηκωθούν, όπως έχουν κάνει εδώ και μήνες οι Ισλανδοί και δεν επιτρέπουν στην κυβέρνησή τους να πάρει σκληρά μέτρα ούτε να δεχθεί κάποιου είδους κηδεμονία, είτε του ΔΝΤ είτε της Ε.Ε.
Οι Έλληνες σήμερα ουσιαστικώς έχουν κατακτηθεί, ανοίγοντας για άλλη μια φορά μόνοι τους την κερκόπορτα, δηλ. ψηφίζοντας για 25 συνεχόμενα σχεδόν χρόνια το ΠΑΣΟΚ.
Στο θέμα μας όμως αναφέρεται ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ μιλώντας στον Μοτοβίλωφ: Ένα πράγμα θα σας πώ και αυτό είναι το πιο βασικό. Ο Κύριος μού είπε ότι στη ζωή σας τα πνευματικά με τα κοσμικά είναι τόσο στενά συνδεδεμένα, ώστε είναι αδύνατον να ξεχωρίσουμε το ένα από το άλλο, και ότι Αυτός ο ίδιος αποφάσισε να έχετε μια τέτοια ζωή και ότι η ανθρωπότητα στο μέλλον θα ακολουθήσει αυτόν ακριβώς το δρόμο, αν θελήσει να σωθεί, και ότι όλα αυτά είναι σύμφωνα με το θέλημά Του, και ότι μόνο γι’ αυτό το λόγο μου επιτρέπει να σάς αποκαλύψω κάτι από τη ζωή σας, για να μη χαθείτε βλέποντας τόσες δυσκολίες στο δρόμο σας.

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

Αγαπητέ φίλε, κάνεις ένα δυϊσμό απαράδεκτο για σένα. Πώς δεν βλέπεις ότι δεν ισχύει ο χωρισμός σε πνευματικά και σε κοσμικά; Ξέρεις καλύτερα από μένα ότι το πνευματικό είναι στον τρόπο που βιώνεις το κοσμικό. Είναι το φρόνημα πνευματικό ή μη και όχι τα πράγματα.

Οι οικονομολόγοι και η οικονομική φρίκη που μεταδίδουν στον κόσμο μεταφέρουν ένα φοβερό αντιχριστιανικό μήνυμα: ότι η ανθρωπότητα δεν αξίζει αν δεν εργάζεται ούτε καταναλώνει,είναι περιττή. Οι νέοι που δεν θα βρουν ποτέ εργασία και οι ανήμποροι με αυτές τις ιδέες της μαρξιστικο-φρουδικο-νιτσεικής κολτούρας πρέπει να παραδοθούν στις αρρώστειες που προκαλεί η έλλειψη νοήματος ζωής.
Θάνατος είναι οι κάργιες στα κεραμίδια και τα άρθρα των οικονομολόγων!
Τα λόγια του αγίου της χαράς Σεραφείμ του Σαρώφ πρέπει να ερμηνευθούν υπό το πνεύμα των Ευαγγελίων. Πότε περιμέναμε μια ζωή στον κόσμο χωρίς πόνο και θλίψη. Μέσα από τον πόνο θα ευλογήσεις τη ζωή.
Γιατί οι Έλληνες έχουν κατακτηθεί;
Η ελευθερία των Ελλήνων είναι η οικονομία και η φτώχεια; Αυτό λέει το Ευαγγέλιο να φοβούμαστε τη φτώχεια; "Ελάτε προς με πάντες οι κοιπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς". Η ήττα μετατρέπεται σε νίκη. Αυτό είναι το νόημα του σταυρού.
Ο καπιταλισμός αντέτεινε στην πίστη στον Κύριο Ιησού Χριστό το είδωλο της οικονομικής ευμάρειας.
Ο αντιχριστιανισμός του καπιταλισμού καταρρέει.

Ο άγιος Σεραφείμ είπε "απόκτησε την εσωτερική σου ειρήνη και χίλιοι άνθρωποι γύρω σου θα σωθούν".

Τι λέει στην ψυχή το άρθρο του οικονομολόγου;
Δεν ξέρουμε ότι το παράλογο στο διεστραμμένο μυαλό γίνεται λογικό στη ζωή;
Ένας γνωστός μου κομμουνιστής δικηγόρος μου παραπονέθηκε για τον γέρο πατέρα του: "Γιατί ζει" είπε.
"Γιατί να μη ζει;" τον ρώτησα. "Γιατί ζει αφού δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα". "Γιατί; Δεν είναι στα πόδια του; Δεν βγαίνει έξω;. Δεν ανεβαάινει στον κήπο του Φρουρίου να χαρεί τα δέντρα, τα λουλουδια , τους κοκκινολαίμηδες;"
"Ναι, αλλά δεν προσφέρει τίποτα".
Ο άνθρωπος αυτός συνδέει σαν τους οικονομολόγους σου τον άνθρωπο με την οικονομική του αξία.

Αυτό που προέχει και στην οικονομία είναι το πνεύμα. Αυτός που έχει δυνατό το πνεύμα του δεν φοβάται την οικονομική κρίση, δεν φοβάται τίποτα.

Πρέπει να ξαναδιαβάσω το Ευαγγέλιο
με σκοπό να ξεπλύνω την ψυχή μου από τα λόγια των οικονομολόγων και να ξαναδώ τις ταινίες του Ακίρα ΚΟυροσάβα "Μεθυσμένος άγγελος" και "Ο καταδικασμένος" και την ταινία "Τυφλή ανάγκη".

ΟΙ οικονομολόγοι θα μας αρρωστήσουν. Ψες το βράδυ με τις σκέψεις των οικοονομολόγων στο μυαλό μου δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Στις δύο η ώρα με πήρε ο ύπνος.

Τί φτωχη αντίληψη για το άνθρωπο και για τη ζωή του!

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

Το σοβαρό ερώτημα "κηδεμονία, έγκλημα, αυτοκτονίες, μετανάστευση ή ξεσηκωμός" οδηγεί στην απόγνωση, γιατί τίποτε δεν εξαρτάται από τον καθένα από μας.
Απο μας εξαρτάται η πολιτική ανυπακοή στα σκληρά μέτρα και στην κηδεμονία. Η στάση αυτή ταιριάζει περισσότερο σε όσους πιστεύουμε στην αξία του προσωπικού παραδείγματος.
Αν τίποτε δεν εξαρτάτα από μένα γιατί μου γράφουν οι οικονομολόγοι;
"Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι μήτερ του Θεού φύλαξόν με υπό την σκέπην σου"
"Επίρριψον επί Κύριον την μέριμνά σου και αυτός θα σε διαθρέψει".

Επειδή το ερώτημα είναι σοβαρό πρέπει να απογυμνώσω την ψυχή μου από την πνευματική της πανοπλία και να παραδοθώ στην παράνοια των οικονομολόγων;
Ο αγαπητός μου φιλόσοφος Επίκτητος με συμβουλέυει να μη στενοχωριέμαι για πράγματα που δεν είναι στη δύναμή μου.
Ο άνθρωπος κατέχεται από αυτό που κατέχει. Ο Κράτης πέταξε το χρυσάφι του στη θάλασσα και κράτησε το θησαυρό του δυνατού και ελεύθερου πνεύματός του.
Θα συμβάλεις και συ με το ιστολόγιό σου στην πτώση του ηθικού του αναγνώστη αγαπητέ φίλε;
Δεν φτάνει η τρομοκρατία των ΜΜΕ;
Μήπως δεν είναι μέσα στο σχέδιο αυτών που κατευθύνουν τις κρίσεις και η αποθάρρυνση του κόσμου με την προπαγάνδα;

Ανώνυμος είπε...

Σας υπενθυμίζω κ.Μόσχο, να μαζεύετε αποδείξεις,θα σας χρειαστούν..(ο μη-εγώ)

amethystos είπε...

Αγαπητέ μας κ.Μόσχο, πώς θα ερμηνεύσετε τα λόγια τού Αγίου Σεραφείμ με το Ευαγγέλιο;
Δέν ανήκουν στο Ευαγγέλιο;
Τά Ευαγγέλια δέν είναι οι Λόγοι τού Κυρίου;
Υπερασπίζεστε ένα ιδιαίτερο φιλοσοφικό πνεύμα. Αυτό τής Ελληνιστικής περιόδου. Ο Πλάτων πουλήθηκε δούλος για χάρη τής πολιτείας του. Η πραγματικότης τής φιλοσοφίας είναι ο νοητός κόσμος, όχι ο εσωτερικός κόσμος.
Ο Μάρκος Αυρήλιος υπήρξε μεγάλος διώκτης τών Χριστιανών.
Ο Κύριος προειδοποίησε τόν Πόντιο Πιλάτο.
Το εν τούτω νίκα άλλαξε τήν ιστορία.
Τί νόημα έχει η εναντίωση στόν οικουμενισμό;
Εάν η οικονομία, η πολιτική πράξη, το μέσον πού μεταφράζει τις υποσχέσεις σε πραγματικότητα, ανήκει στο περιθώριο τής ζωής, τί νόημα θα είχε η εργασία;
Πώς θα κατορθώσετε να διαβάσετε ποτέ την αποκάλυψη σάν εφημερίδα;

Σταμάτης είπε...

amethyste, εκτός από την οικονομική χρεωκοπία που βρίσκεται επί θύραις, έχει ΗΔΗ επέλθει η ηθική, πνευματική και κοινωνική χρεωκοπία της ελληνικής κοινωνίας. Συμφωνείς?

amethystos είπε...

Αγαπητέ φίλε συμφωνούμε. Στο μέγιστο βαθμό μάλιστα. Απλώς ελπίζουμε με τις τραγικές επιπτώσεις αυτής της αλλοιώσεως και με τους λίγους που έχουν απομείνει με το μυαλό μέσα στο κεφάλι τους να μπορέσει η Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της.

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

Ευχαριστώ για την απάντησή σας.
Πρέπει να διευκρινίσουμε τους όρους
που χρησιμοποιούμε. Πριν από αυτό πρέπει να σας πω ότι για μένα προέχει το πνεύμα. Ότι η τρομοκρατία επιδιώκει να κάμψει το ηθικό των ανθρώπων.

Η φιλοσοφία διαφέρει από τη σοφιστεία.
Το Ευαγγέλιο είναι
πραγματικότητα και όχι σκέψεις
για την πραγματικότητα.
Ο δυισμός βρίσκεται στη διαφορά
μεταξύ του λόγου και της εικόνας.
Ο λόγος είναι η οδός και η αλήθεια
και η ζωή ενώ η εικόνα είναι τρίτον τι της πραγματικότητας.
Συγχέει ο εν εικόνι διαπορευόμενος
το δάχτυλο που δείχνει τη σελήνη
με τη σελήνη.
(πας άνθρωπος εν εικόνι διαπορευόμενος ψεύστης.Ηχρεώθησαν άπαντες. Παρεσυνεβλήθησαν τοις κτήνεσι).
Είναι επόμενο γι΄ αυτόν η φιλοσοφία
και η πίστη να είναι κάτι μεταξύ
Τυρός και αχλαδίου (ο κόσμος των
Νοητών) ενώ στον κόσμο των
αισθητών αυτά δεν ισχύουν.
Ποια είναι η κατάληξη στους
διαφορετικούς αυτούς δρόμους
φαίνεται στο θάνατο. Να δούμε
πως θα αποθάνει, λένε στο
Άγιον Όρος για την αγιότητα
του μοναχού.
Δεν θέλω να μακρυγορώ. Θέλω
να είμαι σύντομος. Δεν μπορώ
να απαντήσω σε όλες τις αντιρρήσεις
σας.
Θα παραθέσω μόνο ένα απόσπασμα
της Αποκάλυψης που διαβάζεται σαν
εφημερίδα καθώς και αυτά που
πιστεύουμε ότι ακούνε οι εν εικόνι
διαπορευόμενοι και οι ακούοντες της
Φωνής του Κυρίου Ιησού:
Α. Αποκάλυψη: «Συμβουλεύω σοι αγοράσαι
παρ΄εμού χρυσίον πεπυρωμένον εκ πυρός, ίνα πλουτήσης
και ιμάτια λευκά, ίνα περιβάλη, και ου η φανερωθεί η
αισχύνη της γυμνότητός σου και κολλύριον έγχρισον
τους οφθαλμούς σου, ίνα βλέπης.

Β΄. Νεκρώσιμη ακολουθία:
Στον ακούοντα της φωνής του Κυρίου Ιησού ψάλλεται
αντί του «Δεύτε τελευταίον ασπασμόν» το «Αναστάσεως
Ημέρα και λαμπρυνθώμεν λαοί»
Για δε τον εν εικόνι διαπορευόμενον στον οποίο
δεν είναι ηγεμών ο νους αλλά η εικόνα
και ο νους υπηρέτης λέγονται αυτά τα λόγια:
«Ας ακούσωμε τι φωνάζει ο Παντοκράτωρ. Αλοίμονο σε σας
που ζητάτε να δείτε την φοβεράν ημέραν Κυρίου. Αύτη γαρ εστι σκότος.
Πυρί γαρ δοκιμάσει τα σύμπαντα».

amethystos είπε...

Αγαπητέ μας φίλε κ.Μόσχο εμείς θα επιμείνουμε στα Ευαγγέλια τα οποία μας αφορούν, για τα υπόλοιπα έχει ο Θεός.Τα Ευαγγέλια δέν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι το πρόβλημα της φιλοσοφίας.Τα Ευαγγέλια είναι η μαρτυρία τών μαθητών του Κυρίου αυτών που είδαν και άκουσαν. Ο Κύριος καινά ποίησε πάντα.

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

Για να είμαι πιο σαφής και να μην θεωρητικολογώ
επιτρέψτε μου , ευγενικέ φίλε, να αναφέρω δύο
πράγματα: πρώτον, ότι καμιά φιλοσοφία ,ποτέ, δεν
θεράπευσε έναν πονόδοντο και δεύτερον, ότι ο Κινέζος
ασκητής και ποιητής του Κρύου Βουνού Χαν Σαν, αφού
έδιωξε τους απεσταλμένους του Κίτρινου Αυτοκράτορα
ξέπλυνε τ’ αυτιά του στην πηγή. Ο μαθητής του Χσι Τιεν
που πήγε να ποτίσει την αγελάδα του, ακούγοντας τί
συνέβη, δεν άφησε το ζώο να πιεί.

amethystos είπε...

Αγαπητέ κ.Μόσχο η φιλοσοφία δέν είναι σοφία.Οι κινέζοι όπως και οι Ινδοι δέν ανέπτυξαν ποτέ τους φιλοσοφία.Ο πονόδοντος δέν είναι πράγμα.Γι'αυτό υπάρχει και η ιατρική.Ας μήν συγχέουμε τις επιστήμες.Στό όμορφο παράδειγμα σας π.χ ο κινέζος σοφός σταματά ακριβώς λιγο πρίν αρχίσει η φιλοσοφία, ο Σωκράτης αφού έπλυνε τα αυτιά του άκουσε και είπε.Αυτά είναι τα πράγματα.

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

Ελπίζοντας ότι δεν γίνομαι κουραστικός σε σας και στους αναγνώστες σας τολμώ να απαντήσω, αφού οι παρατηρήσεις σας είναι για μένα καινούρια ερωτήματα. Άλλωστε τα περισσότερα σχόλια δείχνουν ότι το ιστολόγιό σας είναι ενδιαφέρον . Στο δικό μου δεν μπαίνει στον κόπο να γράψει κανείς το σχόλιό του κι όταν στη χάση και στη φέξη με σχολιάσει κανείς στην προσπάθειά μου να το αναρτήσω το σβήνω.
Ότι δεν είμαι επαρκής κάτοχος της θεωρητικής φιλοσοφίας (και της σοφίας οπωσδήποτε) δεν έχω χρείαν μαρτύρων. Αλλά δεν νομίζω ότι το θέμα βρίσκεται στους επιστημονικούς ορισμούς, γιατί και ο ορισμός της φιλοσοφίας και της σοφίας είναι αν δεν κάνω λάθος επιστήμη και όχι φιλοσοφία ή δε επιστήμη στηρίζεται στην ανάλυση και στην στατιστική. Η φιλοσοφία που ασχολείται με το να ορίσει τι είναι φιλοσοφία δεν είναι φιλοσοφία της προκοπής. Μια που ασχοληθήκατε με το τι είναι φιλοσοφία αγνοήσατε τη σοφιστεία, όπως και την πρακτική φιλοσοφία και εννοείται ως φιλοσοφία μόνον τη θεωρητική.

Το ενδιαφέρον για να γράψω όλα αυτά τα κουραστικά για μένα, γιατί κουράζομαι όταν θεωρητικολογώ και αφήνω τις αγαπημένες μου ιστορίες, ανέκδοτα και ημερολόγιο ως εξομολογητικός άνθρωπος που είμαι βρίσκεται στο ότι πονάω να βλέπω την επιβουλία των ξένων κατασκευαστών αποδιοπομπαίων τράγων , όπως την ονομάζει ο Μακρυγιάννης να στρέφεται κατά του ηθικού των Ελλήνων. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας τώρα στην Ελλάδα που δεν έχει αντιληφθεί σε τι στοχεύουν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι για πολλούς είναι οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι στον κόσμο. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει συνεργασία επιστήμης, βιομηχανίας και εμπορίου; Οι διώκτες αυτή τη στιγμή επιδιώκουν με την προπαγάνδα να να αφαιρέσουν από το θύμα τους, την Ελλάδα, και το μόνο στήριγμά της, το δυνατό πνεύμα των πολιτών της και την ικανότητα να σκέφτονται αντί να ακολουθούν σαν τους υπνοβάτες και σαν τα ζώα τις εικόνες της παθητικής φαντασίας τους. Περιμένω από εσάς αυτό τουλάχιστον να το αναγνωρίσετε για να είστε κοντά στην ελληνική πραγματικότητα.
Αντί να αφαιρείτε ένα λιθαράκι με την έμμεση στήριξη των διωκτών, να προσθέτετε αυτό που μπορείτε για να κρατήσει το θύμα τους το πνεύμα του δυνατό.
Πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο βιβλίο του Ρενέ Ζιράρ, Η αρχαία οδός των ασεβών και να παραβάλετε τον Ιώβ με την Ελλάδα ως θύμα.
Μου κάνει εντύπωση πως αγνοείτε τις διαμαρτυρίες για τον βομβαρδισμό της προπαγάνδας των ΜΜΕ, λίγο μετά τον πανικό της γρίπης, σώνει και καλά να δεχθούμε ότι είμαστε κλέφτες, ψεύτες, τεμπέληδες, ανίκανοι.

Πώς μπορείτε να θέτετε ερωτήματα που δεν οδηγούν πουθενά παρά στην απόγνωση;

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

Στη δική μας παράδοση δεν θεωρητικολογούμε.Η φιλοσοφία μας ήταν και είναι πρακτική και συνδέεται άμεσα με τη ζωή. Όταν σου πούνε κάτι αμέσως ρωτάς, ποιος το λέει, γιατί θέλεις να ξέρεις το πρόσωπο. Από τα παλιά χρόνια οι Έλληνες εντοπίζουν την αξία στο πρόσωπο και στη ζωή. Δίνουν μεγαλύτερη αξία π.χ. στον επιστήμονα και λιγότερη στην επιστήμη. Δεν αυτονομεί τη γνώση από το ήθος και το ποιόν του ανθρώπου όπως ο δυτικός κόσμος που αποφάσισε ως κοινωνικό σύνολο να αφαιρέσουν το ήθος από την επιστημονική έρευνα κλπ. όπως έκαναν οι ναζί και καταδικάστηκαν από όλους. (Δείτε το αυγό του φιδιού, του Μπέργκμαν).

Η απάντηση που δίνω με δυο λόγια για τον εαυτό μου είναι ότι από δω και πέρα πρέπει να είμαι αποφασισμένος να χάσω ό,τι δεν αξίζει στον ουρανό. Η σκέψη μου αυτή βασίζεται στο Ευαγγέλιο και στην πίστη, ότι ο Θεός των θυμάτων, ο Παντοδύναμος παράκλητος είναι ο Κύριος Ιησούς και η πίστη ότι αυτός που έχει δυνατό το πνεύμα του δεν φοβάται τίποτε». Η επιβουλία των ξένων πολεμάει το ηθικό των Ελλήνων.


«Η χριστιανική ιδέα ότι η ήττα του Χριστού μεταβάλλεται σε νίκη έχει ήδη πραγματωθεί ανάμεσά μας με την κατάρρευση της μαρξιστικο-φροϋδικο-νιτσεϊκής κουλτούρας, που η μεταχριστιανική εποχή πίστευε πως αντιθέτει νικηφόρα στον
Χριστιανισμό» (Ρενέ Ζιράρ, Η αρχαία οδός των ασεβών).

Είμαι αισιόδοξος και μπορώ να πω χαρούμενος γιατί ο ψευδοπολιτισμός και οι ψευδοαξίες του αντιχριστιανισμού καταρρέουν. Ο Έλληνες ή θα σπάσουμε τις προσκολλήσεις μας στις ψεύτικες θεότητες, στις ψευδαισθήσεις και στους μύθους και θα στηριχθούμε στην πίστη στον Κύριο Ιησού και σε ό,τι καλό έχουμε στην παράδοσή μας ή θα πέσουμε βαθύτερα στην αυτολύπη και στο μαρασμό.
«Ας αετού ανακαινισθήσεται η νεότης μου». Ο αετός συντρίβεται στη θάλασσα για να αλλάξει τα παλιά φτερά και να βγάλει καινούρια. Θα αναγκαστούμε να το κάνουμε, αν μας αφήσει η προπαγάνδα που μας πολεμάει να μας ρίξει στην παθητικότητα συνηθίζοντάς μας στην ήττα.