Η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων. Αλλά γιατί και τών ΜΜΕ;
Χθες στην εκπομπή "Unter den Linden" του καναλιού Phoenix συζητήθηκε το θέμα "Krisenherd Eurozone - erst Griechenland, dann Spanien, bald Deutschland?" (Η ευρωζώνη σε κρίση-πρώτα η Ελλάδα, έπειτα η Ισπανία, προσεχώς η Γερμανία;).
Ο Christoph Minhoff (δημοσιογράφος) συζήτησε με τους Frank Lehmann (ειδικός σε θέματα χρηματιστηρίου) και Prof. Dr. Klaus F. Zimmermann (Präsident Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung-Πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου για την έρευνα των θεμάτων της οικονομίας).
Η εκπομπή ξεκινά με την διαπίστωση (του δημοσιογράφου) πως η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων. Πως για τα χρέη της έχει εν μέρει ευθύνη, αλλά είναι θύμα άσχημων κερδοσκοπικών ενεργειών.
Ο Lehmann είπε πως θα αγόραζε κρατικά ομόλογα της Ελλάδος, γιατί από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, δεν θα αφήσουν οι Ευρωπαίοι να πνιγεί η Ελλάδα.
Στην ερώτηση για το ποιοί είναι οι κερδοσκόποι ο Lehmann απάντησε: υπάρχει μια μεγάλη φάλαγγα κερδοσκόπων. Όταν ένα νόμισμα έχει προβλήματα τότε μπαίνουν έντονα στο παιχνίδι. Το είδαμε και από τον Σόρος, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους κερδοσκόπους, που γύρω στο 1990 προσπάθησε να ρίξει την αγγλική λίρα.
Στην ερώτηση, γιατί και οι Γερμανοί δεν ζουν σαν τους Έλληνες, πάνω από τις δυνατότητες τους (σύνταξη στα 60,...) ο Zimmermann απάντησε: επειδή θέλουμε να έχουμε επιτυχία. Οι Έλληνες πάντα ζούσαν έτσι. Και ξέραμε για τις απάτες στις στατιστικές.
Η Πορτογαλία (P), η Ιταλία (I), η Ελλάδα (G) και η Ισπανία (S) ομαδοποιημένες ονομάζονται PIGS.
Όσον αφορά στο τεράστιο έλλειμμα των 13%: η Αμερική έχει 14%, η Ιαπωνία ακόμα πιο πολύ. Γύρω στο 1990 η Σουηδία βρισκόταν επίσης στα πρόθυρα πτώχευσης. Όμως με τα κατάλληλα μέτρα (φόροι,..) μετά από 5 χρόνια έστρωσε. Ο Lehmann βέβαια λέει πως με την Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Όμως, σύμφωνα και με τον Zimmermann, δεν μπορεί να βγει από την ευρωζώνη. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να το θέλουν όλες οι υπόλοιπες χώρες, αλλά και η Ελλάδα.
Ο Zimmermann υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει βοήθεια από το ΔΝΤ. Σύμφωνα με το σύμφωνο του Μάαστριχ, δεν πρέπει η μια χώρα να στηρίζει την άλλη, αλλά κάθε χώρα από μόνη της να αναλάβει τα χρέη της. Ο Lehmann όμως λέει πως η Ευρώπη μπορεί να φτιάξει κάτι ανάλογο του ΔΝΤ και να μην εμπλέξει καθόλου την Αμερική.
Ο Lehmann καταλήγει: στην Ελλάδα είχαν αποκρύψει από τον λαό ποια ήταν η κατάσταση, και είχαν ωραιοποιήσει τα πράγματα. Και τώρα που αποκαλύπτεται ξαφνικά η αλήθεια, και οι άνθρωποι πρέπει να πληρώσουν, φυσικά είναι κάτι σκληρό. Τώρα όμως ξέρουν πώς είναι τα πράγματα. Η Γερμανία εξάγει στην Ελλάδα προϊόντα αξίας 9 δισ και εισάγει από την Ελλάδα 1,9. Για να νοιώσουν οι Έλληνες πως δεν τους εκμεταλλευόμαστε μόνο, θα πρέπει να αυξήσουμε τις εισαγωγές μας.
Mετάφραση Πέτρος
Αμέθυστος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου