Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΜΑΡΚΟΣ Ο ΕΡΗΜΙΤΗΣ (2)

(Συνέχεια από 18/3/2010)

Έτσι λοιπόν μάθαμε τουλάχιστον πώς ο κ.Ράμφος, σαν αυτοσυνείδητος, είναι θεωμένος. Διότι αυτή τη δήλωση έκανε. Εάν υπάρχει αυτοσυνειδησία δεν χρειάζεται η χάρις. (Όπως λέει και η ψυχανάλυση εάν δεν υπάρχει καταπίεση από τον τρομερό πατέρα, δηλαδή εάν υπάρχει ελευθερία δεν χρειάζεται το κόμπλεξ). Πρόκειται για μιά νέα θέωση, χωρίς αγιότητα! Και μας προσκαλεί να τον μιμηθούμε, όπως ο ίδιος μιμήθηκε τους Γερμανούς πάτρωνές του με την σειρά, από τον Μάρξ, μέχρι τον Φίχτε, μέχρι τον Κασσίρερ, και ποιός ξέρει πόσους ακόμη...

Ας δούμε για λίγο τις προκαταλήψεις με τις οποίες εργάζεται! "Η Ασκητική παράδοση εγκατέλειψε το σώμα χάριν της απάθειας"!  Αναφέρεται σε μία παράδοση η οποία γεννήθηκε απο την ενσάρκωση του Αληθινού Θεού, η οποία δοξάζει την ενσάρκωση του Πνεύματος, διότι το σώμα επιτέλους εξαγιαζόμενο με το Βάπτισμα μπορεί να δεχθεί το πνεύμα όπως ακριβώς η Θεοτόκος δέχθηκε την υπόσταση την ίδια του Αγίου Πνεύματος.

Μιά παράδοση η οποία θάβει τούς νεκρούς της στη γη, η οποία ψάλλει: «Φρικιώ και οδύρομαι όταν εννοήσω τον θάνατον» δηλ. τον χωρισμό της ψυχής από το σώμα. Νά τι λέει και ο καλός Ευάγριος εν προκειμένω:

ΛΟΓΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ, κεφ. κθ΄. «Έλεγε δε ο Άγιος και πρακτικότατος ημών διδάσκαλος, ούτω δεί αεί παρασκευάζεσθαι τον μοναχόν, ως αύριον τεθνηξόμενον, και ούτω πάλιν τώ σώματι κεχρήσθαι, ως εν πολλοίς έτεσι συζησόμενον. Τό μέν γάρ φησί, τούς της ακηδίας λογισμούς περικόπτει, το δέ σώον διαφυλάττει το σώμα, και ίσην αυτού αεί συντηρεί την εγκράτειαν».

Υποστηρίζει πώς οι Χριστιανοί επηρεάστηκαν από τούς Νεοπλατωνικούς της εποχής των. Και συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Οι Νεοπλατωνικοί με επικεφαλής τον Πλωτίνο μετάλλαξαν την Πλατωνική φιλοσοφία σε θρησκεία και γιαυτό χρησιμοποίησαν μέχρι αυτοκαταστροφής την θεουργία.

Άς δούμε και την μεγάλη επιστήμη των λογισμών η οποία είναι μιά καθαρά Χριστιανική επιστήμη. Άς δούμε ξανά τον καλό Ευάγριο. Υπάρχει ένα μοναδικό στο είδος του ασκητικό ντοκουμέντο του Ευάγριου,το οποίο φέρει τον τίτλο: Λόγος Ευαγρίου περί των οκτώ λογισμών. Τί κάνει σ' αυτό του το έργο; Βρίσκει τις βιβλικές πηγές όλων των λογισμών και όλων των τρόπων αντιμετωπίσεώς των, τούς οποίους και έθεσαν σε εφαρμογή οι ασκητές. Οι λογισμοί ονομάζονται δαίμονες, κάτι που αφήρεσε από την ερμηνεία του ο Ράμφος διότι δέν πιστεύει στην ύπαρξή τους.

Καταλήγει την εισαγωγή του ο Ευάγριος: «Γέγραφα δε και συντέθεικα πρός ένα έκαστον τών λογισμών αντίρρησιν από τών Αγίων Γραφών καταργητικήν αυτού».

Ένα παράδειγμα : γενεσ.1. : "προς διαλογισμούς χωρίς κόπου της νηστείας την λογικήν γήν εργάζεσθαι ζητούντας +Ισσαχάρ ανήρ πολεμιστής αναπαυόμενος ανά μέσον των τρίβων, καί ιδών τό κατάλυμα αυτού ότι καλόν καί τήν γήν αυτού ότι πιών υπέθηκεν τον ώμον αυτού εις δουλείαν και εγένετο εις φόρον (γεν.49,14)".

Υποστηρίζει πώς η απάθεια είναι απαραίτητη στην προσευχή και στην θέωση. Άς διαβάσουμε λίγες παραγράφους από την ερμηνεία στο άσμα ασμάτων του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης για να καταλάβουμε την παραποίηση. Από τον έκτο λόγο:

«Καί πάλιν εν μείζονι καταστάσει η νύμφη γίνεται φωνής δευτέρας προς αυτήν ελθούσης, δι ής παρορμάται καταλιπείν την εκ τού τοίχου σκιάν (τού νόμου) και εν υπαίθρω γενέσθαι και τή σκέπη τής πέτρας (πίστεως) εναναπαύσασθαι».

Ξεχάσαμε την πίστη λοιπόν. Φυσικά αφου δεν την διαθέτουμε! "Τότε καταλιπούσα πάν το ευρισκόμενον ούτως εγνώρισε το ζητούμενον, το εν μόνω τω μη καταλαμβάνεσθαι τι εστιν, οτι εστι γινωσκόμενον. (Το οποίο μόνο στο ότι δεν καταλαμβάνεται τι είναι γνωρίζεται ότι είναι). Ού (του οποίου) παν γνώρισμα καταληπτικόν, εμπόδιον τοις αναζητούσι πρός την εύρεσιν γίνεται"!

Τι σάτυρα παίζεται στα μαθήματα του κ. Ράμφου, είναι απερίγραπτο! Αυτή η απάθεια, που με τόση λύσσα θέλει να αναδείξει ο μέγας σοφός στα κείμενα τα ορθόδοξα, σημαίνει το άκτιστο του θεού, το άγνωστο, το άναρχο, το άρρητο, το οποίο όμως μπορεί τρόπον τινα να γίνει γνωστο, σαν δώρο, σαν αρραβώνας, στήν αγαπημένη νύμφη!

Ας φτιάξουμε όμως ακόμη καλύτερη την ημέρα μας! Η ορθόδοξη απάθεια, πάντοτε από τον Άγιο Νύσσης: «...η οποία (νύμφη) τότε δέχεται τη θεία Του Ενοίκηση, όταν επανέλθη στην κατάσταση εκείνη στην οποία ήταν κατ’αρχάς όταν πλάστηκε σύμφωνα με την αιτία που συνελήφθη! Νοώντας ως Μητέρα μας, την πρώτη αιτία της συστάσεως μας».

Αυτά παθαίνουν όσοι αγνοούν την ΠΤΩΣΗ!

Λέει λοιπόν ο μέγας ερμηνευτής ολοκληρώνοντας την έκθεση των ιδεών του: «οι ασκητές έβλεπαν το πνευματικό σε αντιδιαστολή με όλα τα άλλα. Το υλικό, το φυσικό, το πραγματικό. Το πνεύμα βασιζόταν σε ένα διαζύγιο. Σήμερα δεν χωρίζουμε το πνεύμα απο την ύλη. Η εποχή μας έχει ταιριάξει το πνεύμα με την ύλη». ( Πρότυπο νέας θεώσεως το Body-Building, πρότυπο νέου θεουμένου ο Σβαρτσενέγκερ)

"Οι θρησκευτικές κρίσεις της εποχής μας οφείλονται στο γεγονός πώς επιμένουν να διατηρούν τις μορφές διαζυγίου στην εποχή μας"!

Πάρτε διαζύγιο ο ένας απ’τον άλλον ελεύθερα αλλά προς Θεού μή χωρίζετε την ύλη απο το πνεύμα, είναι εντελώς ίδια. Τό έχει ανακαλύψει σήμερα πλέον η επιστήμη. Φροντίστε τον εαυτό σας. Ιδού νέα ποιώ πάντα. Διαλέξτε. Όργανα φρέσκα, γυμναστήρια, κρέμες, ενέσεις, μάσκες, πάρτε κόσμε. Θέλω σειρά, Θέλω σειρά.

Καί ένα κλειδί παγκοσμιοποίησης στους Ινδουιστάς και Βουδιστάς της εποχής μας, ιδίως δέ στους έμπειρους διαλογισμού ακροατές του κ.Ράμφου.

Για να ενωθεί επιτέλους η Δύση με την Ανατολή, τροποποιήστε ελαφρώς την μαγική λέξη ΟΜ του διαλογισμού, σε ΕΓόμ.μ.μ.μ...! (Εγώ είμαι). Για ακόμη μεγαλύτερη self confidence, υπερβατική, υπερουράνια.

Ευτυχείτε

Γιάννης Πατρώζος


ΣΧΌΛΙΟ :

Ο Μόσχος Εμμ.Λαγκουβάρδος είπε...

Χαρά στο κουράγιο σας, ευγενικέ φίλε! Δώσατε τόσες ευκαιρίες στον κ. Ράμφο να απαντήσει.Να διαλύσει τις αμφιβολίες και τις αντιρρήσεις για τις ιδέες του και να αποστομώσει όσους αποκαλύπτουν τί σημαίνουν στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί του. Του δώσατε την ευκαιρία να πείσει τους αναγνώστες σας ότι εσεις και οι άγιοι που επικαλείστε "σφάλλουν", επειδή δεν είχαν την επιστήμη, την οποια διαθέτει ο κ. Ραμφος.

Γιατί σωπαίνει;
Γιατί δεν δράττεται της ευκαρίας;
Ευκαιρία να σάς διορθώσει αν τον αδικείτε. Πιστεύω ότι η αγάπη της αλήθειας και η αγάπη μεταξύ των εν Χριστώ αδελφών αυτό υπαγορεύει.

8 σχόλια:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Αμεθυστάκο μου
επειδή είμαι μπίτι στραβάδι -η γραία,που είναι το πρώτο μέρος για το Μάρκο τον Ερημίτη που του έχω μεγάααααλη αγάπη;
Και γω ερημίτισσα θέλω να γίνω άμα μεγαλώσωωωω!
Πόσων ετών θα είναι ο κ.Ράμφος τώρα;
Πιο γέρων από μένα;
Και από μυαλό ακόμη ...γκαγκά;
Τι κρίμα το χρυσούλι μου, τι κρίμααα!

amethystos είπε...

Σαλονέα μου, ειναι ακριβώς το προηγούμενο, ακριβώς απο κάτω.

Μόσχος Εμμ.Λαγκουβάρδος είπε...

Χαρά στο κουράγιο σας, ευγενικέ φίλε! Δώσατε τόσες ευκαιρίες στον κ. Ράμφο να απαντήσει.Να διαλύσει τις αμφιβολίες και τις αντιρρήσεις για τις ιδέες του και να αποστομώσει όσους αποκαλύπτουν τί σημαίνουν στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί του. Του δώσατε την ευκαιρία να πείσει τους αναγνώστες σας ότι εσεις και οι άγιοι που επικαλείστε "σφάλλουν", επειδή δεν είχαν την επιστήμη, την οποια διαθέτει ο κ. Ραμφος.

Γιατί σωπαίνει;
Γιατί δεν δράττεται της ευκαρίας;
Ευκαιρία να σας διορθώσει αν τον αδικείτε. Πιστεύω ότι η αγάπη της αλήθειας και η αγάπη μεταξύ των εν Χριστώ αδελφών αυτό υπαγορεύει.

Ανώνυμος είπε...

Τι γίνεται λατρεμένη μας,ακόμα στο σκουπόξυλο είσαι; πρόσεχε τους στύλους της ΔΕΗ! εμείς πάντως ακριβώς όπως μας πρότεινες,κάνουμε υπομονές...Ευγενικέ και σιωπηλέ Ράμφε,μάλλον σε δορυφόρο είσαι για να μήν ακούς τον Αμέθυστο,που σου φωνάζει: κατέβα κάτω ρέεε!...

amethystos είπε...

Αγαπητέ μας φίλε κ.Μόσχο δυστυχώς γιά όλους μας οι άνθρωποι τής εξουσίας δέν απαντούν. Ζούν στον πύργο τού Κάφκα, όπως και οι πολιτικοί, όπως και η διοίκηση της Εκκλησίας.
Είναι στ`αλήθεια πολύ ανθρώπινο έτσι όπως το παρουσιάσατε και μάλλον έτσι πρέπει να είναι και η αλήθεια.
Κρίμα πού μερικοί άνθρωποι αποχωρούν από ανάμεσά μας, στίς εξουσίες τους.

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Ανωνυμάκο μου
σήμερα παράτησα τα σκουπόξυλα, ήμουν σε αυτοκίνητο και γύρισα τέσσερα Μαναστήρια στην Αθήνα.
Παραβρέθηκα και στην ανακομιδή των λειψάνων του π. Αδριανού, ας έχουμε την ευχή του...

Ανώνυμος είπε...

Λατρεμένη μας, εμείς κεντούσαμε όλη μέρα.Υπομονέεες!

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Προς Ανώνυμο

Είστε κοπτορραπτούδες;
;-ο