Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΠΛΗ ΕΟΡΤΗ

Σήμερα εορτάζει το Χριστιανικό Έθνος τών Ελλήνων για την λύτρωσή του από την σκλαβιά των αλλοθρήσκων, εορτάζει και το κοσμικό Έθνος των άλλων Ελλήνων για την αρχή της απελευθερώσεώς του από την σκλαβιά των Χριστιανών.

Μιά απίστευτη Μανιχαϊστική ιστορία, η οποία κατοικούσε μέχρι σήμερα στα κεφάλια τών διανοουμένων και στις οθόνες τού Χύλλυγουντ, ‘‘ενσαρκώθηκε’’ στην Ελλάδα και δεν θα την εγκαταλείψη απ`ότι φαίνεται στον αιώνα! Διότι είναι μεταφυσική. Όπου υπάρχει το ένα Έθνος δέν υπάρχει το άλλο! Δηλ. δέν υπάρχει καμιά πιθανότητα ειρήνης!

Κυκλοφόρησε τον τελευταίο καιρό βιβλίο αφιερωμένο στην κατάρρευση της Αυτοκρατορίας. Διαπραγματεύεται και την κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι εσωτερικοί λόγοι τής εξαφανίσεως τού Βυζαντίου, παρουσιάζονται σε βίντεο στο μπλόγκ του Τρελο-Γιάννη!

«Τόν 13ο αιώνα δημιουργήθηκαν στο Βυζάντιο δύο κόμματα. Τό ένα φιλοδυτικό, το άλλο Βυζαντινό. Οι φιλοδυτικοί δήλωναν ανοιχτά πως το Βυζάντιο είχε εξαντλήσει τις δυνάμεις του, την Ιστορική του δυναμική (δέν επηρέαζε πλέον την Ιστορία ) και ζητούσαν ριζική αναμόρφωση όλων των κρατικών θεσμών στα πρότυπα της Δύσεως. Αυτοί οι οπαδοί τού Δυτικού πολιτισμού είχαν την πολιτική και οικονομική στήριξη ξένων κυβερνήσεων και στο τέλος κατόρθωσαν να εισάγουν στη χώρα μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Έφτασαν ακόμη και στη θρησκευτική μεταρρύθμιση!

Όλες οι μεταρρυθμίσεις τους απέτυχαν παταγωδώς (διότι ανιστόρητες) αλλά είχαν σαν τραγικό αποτέλεσμα να αφήσουν την αυτοκρατορία ανυπεράσπιστη έναντι τών Σουλτάνων [εδώ βρίσκεται η ρίζα τού εμφυλίου].

Αρχικά ξεκίνησαν μέ μιά μεταρρύθμιση τής ίδιας τής Ιστορίας, ωστόσο αντί για σωστή κριτική πρότειναν στό κράτος μιά ολέθρια αυτοταπείνωση. Υμνούσαν οτιδήποτε Δυτικό ενώ καταφρονούσαν τα οικεία. Οι παραδόσεις χλευάζονταν, ο στρατός εξευτελίζονταν. Η πλούσια νεολαία σπούδαζε στη Δύση. Στη Δύση κατέληξαν σιγά-σιγά και οι καλύτεροι επιστήμονες. Μεταρρύθμισαν το στρατό κατά τά Δυτικά πρότυπα και κατόρθωσαν να καταστρέψουν τον ήδη υπάρχοντα, χωρίς να καταφέρουν να φτιάξουν έναν επαγγελματικό. Τό τελευταίο πλήγμα το κατάφερε η θρησκευτική ένωση με την Ρώμη»

Αυτό το κείμενο περιγράφει το τέλος του Βυζαντίου ή το τέλος της Ελλάδος; Τό τέλος ή την επανάληψη τής Ιστορίας;

Δέν μοιάζουν να επαναλαμβάνονται όλα; Γιατί χρειάζεται όμως μιά επανάληψη για να διαλυθεί η ορθοδοξία; Διότι στην εποχή τού Βυζαντίου διέθετε Πατέρες, σήμερα διαθέτει οπαδούς των πατέρων.

Συντηρητές οι οποίοι διαφυλάττουν τα σύνορα της Ερήμου. Διότι ζωντανή Εκκλησία δέν υφίσταται πλέον. Φαίνεται από τον πέτρινο λόγο της! Σήμερα λοιπόν οι οικουμενιστές θεολόγοι θα νικήσουν κατά κράτος αυτούς πού δεν είχαν κατορθώσει να νικήσουν οι συμφεροντολόγοι της Φλωρεντίας ! (Ήταν τέτοιο το μεγαλείο πού ξεπουλούσαν τότε, πού έφτασε η παραμονή τους και μόνον να προκαλέσει την Αναγέννηση. Την απελευθέρωση τών λαών τής Ευρώπης από το σκιάχτρο τού πάπα. Διότι κατάλαβαν όλοι οι Ευρωπαίοι, μέσα από τις πολλαπλές συνόδους για την ένωση, πως για να αγωνίζεται με τόσο πάθος γιά την αναγνώρισή του, δέν έχει την αλήθεια με το μέρος του. Έτσι εξελίσσεται εξάλλου η Ιστορία, με τις παράπλευρες απώλειες).

Νά πώς περιγράφουν τη νίκη τους οι οικουμενιστές θεολόγοι του Καλαϊτζίδη. «Γιά πρώτη φορά, έπειτα από πολλούς αιώνες, με την αφορμή τής οικουμενικής κίνησης και στο πλαίσιο κυρίως της ορθόδοξης διασποράς, η ορθόδοξη θεολογία βγήκε από την εσωστρέφεια και την ομολογιακή της περιχαράκωση, ερχόμενοι σε διάλογο με τις άλλες μεγάλες χριστιανικές παραδόσεις και με τις προκλήσεις του μοντέρνου κόσμου»

Πώς αντιδρούν οι φύλακες της παραδόσεως;

«Δέν υπάρχουν άλλες μεγάλες χριστιανικές παραδόσεις, είναι αιρέσεις»

Δέν στέκονται ποτέ στην κατηγορία : Κατάντησαν την ορθοδοξία μιά εκκλησία ομολογιακού χαρακτήρος. Χωρίς Ζωή, χωρίς ΑΓΙΟΥΣ. Με κενούς αντιπροσώπους τού θεού, χωρίς περιεχόμενο. Μάλλον καλύτερα με ένα και μοναδικό περιεχόμενο. Την κατάκριση. Τό μοναδικό περιεχόμενο του ορθοδόξου ΕΓΩ.

Aυτοί οι θεολόγοι αντικαθιστούν πλέον την ιεραρχία και ανοίγονται στον κόσμο, αντί να ανοιχθούν στο Θεό γκρεμίζοντας τα τείχη πού έκτισε η ιεραρχία, ακριβώς για να μάς χωρίσει από το Θεό καί να απολαύσει την αντιπροσωπεία της. Σέ λίγο, είναι σίγουρο, θα ζητήσουν και αποστολική διαδοχή καθώς ονειρευόμενοι θα αγωνίζονται να επανευαγγελίσουν τον κόσμο! Γιατί, μήπως η προηγούμενη αποστολική διαδοχή είχε οποιοδήποτε περιεχόμενο;

Θα θέλαμε όμως να επιμείνουμε λιγο περισσότερο στην φράση των οικουμενιστών της Ακαδημίας Βόλου του Καλαϊτζίδη:

«Γιά πρώτη φορά, με την αφορμή τής οικουμενικής κίνησης και στο πλαίσιο κυρίως της ορθόδοξης διασποράς, η ορθόδοξη θεολογία ήρθε σε διάλογο με τις άλλες μεγάλες χριστιανικές παραδόσεις».

Αυτή η ορθόδοξη διασπορά είναι ως γνωστόν η Ρώσικη διασπορά πού εξορίστηκε στον Δυτικό κόσμο μετά την επικράτηση τού κομμουνισμού στην πατρίδα τους ! Μαζί τους έφεραν και τον πατέρα τού οικουμενισμού τον Σολόβιεφ, μεγαλύτερος μαθητής του οποίου υπήρξε ο Φλωρόφσκι.

Πάλι στο πλούσιο blog του αγαπητού Τρελο-Γιάννη, υπάρχει συνέντευξη τού ανηψιού τού Γέροντα Σωφρόνιου, όπου θίγονται πολύ σημαντικά θέματα. Ανάμεσα στα οποία και το εξής συγκλονιστικό και πρωτοφανές : ο ιερομόναχος Νικόλαος μας πληροφορεί λοιπόν πως έχει γράψει ένα σπουδαίο βιβλίο με τίτλο : «Αγαπώ άρα υπάρχω : θεολογική κληρονομιά τού Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιου» το οποίο ήδη κυκλοφορεί στην Αμερική.

Συνεχίζει : το θεμέλιο όλης της θεολογίας του πατέρα Σωφρόνιου είναι η παράδοση τής Εκκλησίας και πρώτα απ`όλα η ασκητική παράδοση. Όλη η θεολογία του βασίζεται στην ασκητική πρακτική τού Άθωνα και στην προσωπική του εμπειρία. Και με ιδιαίτερη προσοχή αναφερόταν σε όλα όσα υπερέβαιναν την παράδοση τής Εκκλησίας. Όταν λοιπόν αναπτύχθηκε ώς θεολόγος, όταν η τριαδολογία και η χριστολογία του, την οποία όχι μόνο βίωσε, αλλά και ζούσε, αποκρυσταλλώθηκαν με λέξεις, τότε όλο το θεολογικό σύστημά του, με ταπεινότητα τό έστειλε στον π. Γεώργιο Φλωρόφσκι, ο οποίος ήταν τότε ο κορυφαίος της ορθόδοξης θεολογίας. Επειδή γνώριζε σε βάθος τούς Αγίους Πατέρες, κανένας δέν μπορούσε να τον κατηγορήσει για παρέκκλιση από την ορθοδοξία. Έγραψε λοιπόν «Κοιτάξτε άν έγραψα κάτι πού δεν συνάδει με την ορθοδοξία». Ο π. Γεώργιος αφού διάβασε την θεολογία του, απάντησε με βαθειά αμοιβαία κατανόηση σε πολλά θέματα και με βαθειά αλληλεγγύη, σε αντίθεση με τον εθνικισμό στην εκκλησία, από τον οποίο έπασχε ο π. Γεώργιος». Απίστευτο! Τί δουλειά έχει η αλληλεγγύη ανάμεσά τους; 

Την θεολογία του Γέροντα την βρίσκουμε σήμερα στον Ζηζιούλα, στον Ιερόθεο Βλάχο, ακόμη και στον Γιανναρά, οι οποίοι συζητούσαν πολύ συχνά με το Γέροντα.

Δεν είναι πρωτοφανές το πρωτείο του διαβασμένου Φλωρόφσκι έναντι τής εμπειρίας και έναντι της ασκητικής τού Αγίου Όρους;

Δεν καταλαβαίνουμε λίγο περισσότερο την εχθρική στάση τών εν λόγω θεολόγων έναντι του Αγίου Όρους; Τό οποίο είχε κρατήσει στην εποχή τού Βυζαντίου την Ορθοδοξία ζωντανή; Τώρα ποιός; Η σχολή του Φλωρόφσκι; Απίστευτα πράγματα!!!

Aμέθυστος

Και ένα μικρό δώρο: στα Γαλλικά Je suis σημαίνει εγώ είμαι, και χωρίς το i απομένει  Jesus.

17 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Παρατήρηση πρώτη : "... το θεμέλιο όλης της θεολογίας του πατέρα Σωφρόνιου είναι η παράδοση τής Εκκλησίας και πρώτα απ`όλα η ασκητική παράδοση. Όλη η θεολογία του βασίζεται στην ασκητική πρακτική τού Άθωνα και στην προσωπική του εμπειρία "

Παρατήρηση δεύτερη : "Όταν λοιπόν αναπτύχθηκε (ο π. Σωφρόνιος) ώς θεολόγος, όταν η τριαδολογία και η χριστολογία του, την οποία όχι μόνο βίωσε, αλλά και ζούσε, αποκρυσταλλώθηκαν σε (με) λέξεις, τότε όλο το θεολογικό σύστημά του, με ταπεινότητα τό έστειλε στον π. Γεώργιο Φλωρόφσκι"

Παρατήρηση τρίτη : "Ο π. Γεώργιος αφού διάβασε την θεολογία του, απάντησε με βαθειά αμοιβαία κατανόηση σε πολλά θέματα και με βαθειά αλληλεγγύη ..."

Και το Συμπέρασμα : Το περίεργο και το άτοπο αυτής της υπόθεσης, δεν είναι "η βαθειά αλληλεγγύη". Είναι άλλο.

Πώς, αφού ο γέροντας Σωφρόνιος όχι μόνο ζούσε, αλλά βίωνε και είχε αποκρυσταλλώσει στις λέξεις την τριαδολογία και τη χριστολογία, πήγε και χτύπησε την πόρτα ενός ακαδημαϊκού; Και μάλιστα, για να θέσει στην κρίση του "το αποκρυστασταλλωμένο σε λέξεις τριαδολογικό και χριστολογικό βίωμα της ασκητικής του εμπειρίας";

Η Ζηζιούλειος, Γιανναρική και λοιπή νεοορθοδοξία ζητά εναγωνίως ερείσματα γερόντων. Και αν δεν τους βρεί, τους φτιάχνει. Τα έχει όλα στη διάθεσή της. Τα media δεν λένε ποτέ όχι στον αγώνα παραχάραξης της Ορθοδοξίας. Κι έτσι, η νεοορθοδοξία θριαμβεύει!!!

Μόσχος Εμμ. Λαγκουβάρδος είπε...

Έτσι θριαμβεύει και ηττάται!
Η νίκη του κακού είναι η ήττα του!
"Ιδού γαρ ήλθε δια του Σταυρού ήλθε χαρά εν όω τω κόσμω. Δια παντός ευλογούντες τον Κύριον υμνούμε την Ανάστασιν αυτού. Σταυρόν γαρ υπομείνας δι΄ ημάς θανάτω θάνατον ώλεσεν".

Πράματι οι μέθοδοι του κακού είναι όπως τους περιγράφετε, αλλά είναι ανωφελείς και μάταιη.
Εκεί που θριάμβευσαν διαπίστωσαν ότι έπαθαν πανωλεθρία.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μόσχος

Ανώνυμος είπε...

Ωραία κυκλοφορείτε όλοι εδώ μέσα αυτοεπαινούμενοι, αλλά μήπως μπορείτε να μου πείτε κι εμένα, τελικά νομίζετε ότι τα κείμενα του π. Σωφρονίου αποπνέουν άρωμα ορθοδοξίας ή θα τον ρίξουμε κι αυτόν στον Καιάδα μαζί με όλους τους ...«αιρετικούς»;

Κι αν διαπιστώνετε, εσείς ω μέγιστε των θεολόγων, αποκλίσεις του π. Σωφρονίου από την ορθή πίστη, για πέστε μας κι εμάς να μας ανοίξετε τα μάτια!

ΝΛ

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Όπως η θεολογία των δικών μας εδώ έχει επηρεασθεί από την ευρωπαϊκή (παπική) θεολογία, σε σημείο να έχει γίνει αγνώριστη, άλλο τόσο και η θεολογία των ομογενών της Αμερικής έχει επηρεασθεί από τους προτεστάντες, σε σημείο να γίνει πάλι αγνώριστη. Κυρίαρχο θεολογικό "μοτο" είναι η "πατερικότητα" και η πρωτοφανής προσπάθεια να ξεχάσουμε τον όρο "θρησκεία" και στη θέση της να βάλουμε την "εκκλησιαστικότητα".

Αν τα βάλουμε αυτά σε ένα καλό μίξερ, αυτό που θα βγει θα είναι η "οικουμενικότητα" - για να μη γράψω οικουμενιστικότητα. Ο νέος φρέσκος "χυμός" (χυλός ή πολτός) της Ορθοδοξίας.

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λές ΝΛ,βρήκαμε τώρα τον γέροντα Σωφρόνιο να.. αποδομήσουμε! είναι ελλειπής σύμφωνα με τα standards του Αμέθυστου..κι όχι μόνον,είναι και.. παππούς της νεοορθοδοξίας! δεν μαζεύετε καλύτερα το μυαλό σας Αμέθυστοι ,γιατί πάλι φυσάει "καύσων πνευματικός με πολλά μποφώρ" στα κεφάλια σας..

amethystos είπε...

@ ΝΛ, Δευτέρα 29 Μάρτιου 2010

Αγαπητέ φίλε, ελπίζουμε αυτή τη φορά να μή χάσεις την ψυχραιμία σου και να καταλάβεις. Το πρόβλημα στο κείμενο είναι ο Φλωρόφσκι. Το γεγονός πώς έπεισε ακόμη και το γέροντα Σωφρόνιο πώς μπορει το διάβασμα να ίσούται με την εμπειρία. Και το πρόβλημα που προστίθεται στον Φλωρόφσκι είναι οι μαθητές του οι οποίοι δέν έχουν δείξει κανένα σεβασμό μέχρι σήμερα στο Άγιον Όρος. Το βρίσιμο δέν είναι τέχνη, η ψυχραιμία και η κατανόηση είναι τέχνες. Αν έχεις κάτι συγκεκριμένο να πεις ευχαρίστως να σε ακούσουμε.

amethystos είπε...

@ Ανώνυμος, Δευτέρα 29 Μάρτιου 2010

Φίλε ανώνυμε σε ευχαριστούμε για τις συμβουλές, αν έχεις κάτι διαφορετικό απο άναρθρες κραυγές να πείς, ευχαρίστως σ'ακούμε.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,άκου κάτι.Σε καταλαβαίνω και σε νοιώθω και δεν με πειράζει,είσαι κλεισμένος στον δορυφόρο σου,όπως κι άλλοι σε άλλα blogs που αυτοαποκαλούνται ορθόδοξοι, αλλά δεν είναι.Η αλήθεια είναι ότι δεν σ'αρέσει ο διάλογος,δεν τον αντέχεις, δεν σ'άρέσει ν'ακούς τον άλλον, και είναι σαν κοροιδία να λές "να σ'ακούσουμε", απέξω σου,δήθεν ευγενικά,και μέσα σου να λές άλλα.Είσαι διπρόσωπος φίλε,sorry

amethystos είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε σε αυτό το κρίσιμο σημείο νομίζουμε έχει κορυφωθεί η αγωνία όλων μας και περιμένουμε να μάθουμε τί εννοείτε όταν λέτε διάλογος.
Τα σέβη μας.

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

Αν στην ερώτηση, "ποιος το λέει αυτό", η απάντηση είναι "ο ανώνυμος το λέει" αυτονομείται ο λόγος και βγαίνουμε χωρίς να το θέλουμε έξω από το πνεύμα της Ορθοδοξίας και ακολουθούμε το δυτικό σχολαστικισμό. την Ορθοδοξία ο Λόγος σαρξ εγένετο" και οι ακολουθούντες το παράδειγμα του Κυρίου γίνονται όμοιοι με Αυτόν, δηλαδή ο λόγος ενσαρκώνεται σ΄ αυτούς. Δεν αυτονομείται ο λόγος. Αυτό σημαίνει έπίσης το ρηθε΄ν "το΄ύφος είναι ο άνθρωπος".
Γι΄ αυτό το λόγο επίσης είμαστε εναντίον της μη αναγραφής των πνευματικών στοιχείων (θρήσκευμα) στην ταυτότητα του ανθρώπου.
Πόσο αληθινά μπορεί να είναι τα λόγια αυτών που κρύβονται πίσω απ΄ την ανωνυμία;
Αι ημέραι πονηραί εισίν. Με τις μάσκες τις κάνουμε ακόμα πιο πονηρές.Καλύτερα να σωπάσουμε.

Για να μην γινόμαστε θέατρο σκιών.
Ο Οδυσσέας όταν ρωτήθηκε από τον Κύκλωπα γένος βάρβαρον, (ου προέθεντο τον Θεόν ενώπιον αυτών-ψαλμ.53) απήντησε "ούτιν με κικλήσκουσι".
Ο Οδυσσέας χρσιμοποίησε τις μεθόδους του κόσμου. Μίλησε στον Κύκλωπα στη γλώσσα του.
ΔΕν ήταν ελεύθερος. Όταν ελευθερώθηκε απ΄ τη σκλαβιά
των μονομερών απόψεων (Μονόφθαλμοι Κύκλωπες) έπαψε την αυτονόμηση του λόγου και τον συνέδεσε με τον εαυτό του "ο Οδυσσέας είμαι ο γιος του Λαέρτη, που η πατρίδα του είναι η Ιθάκη", είπε.

Συγχωρηθείτε πρώτα με τις ανωνυμίες, κι ύστερα φέρτε το δώρο σας (το λόγο) στην Εκκλησία.

Ο φίλος Αμέθυστος θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι δικό μου. Πράγματι είναι δικό μου. Πάντοτε, από μικρό παιδί με φόβιζαν οι μάσκες με την νεκρική ακινησία τους.
Οι μάσκες στο τραγικό θέατρο δεν έκρυβαν τα πρόσωπα των ηρώων,αλλά τα φανέρωναν. Όλοι γνώριζαν τα πρόσωπα που φορούσαν τις μάσκες.Το ίδιο και όι κόθορνοι. Τους φορούσαν για να τονίσουν αυτό που είναι και όχι για να δείξουν αυτό που δεν είναι.
Το συμπέρασμα είναι ότιη Ορθοδοξία στηρίζεται στο παράδειγμα, στο βίωμα, στο πρόσωπο του Γέροντα κα στην σχέση Γέροντα υποτακτικού και όχι στη σχολαστική γνώση.
Απο τη γνώση δεν πηγαίνεις στην αγάπη. Από την αγάπη πήγαίνεις στη γνώση.
Όσο αγαπούμε τον γλυκύτατο Ιησού τόσο πιο πολύ Τον γνωρίζουμε. Το ίδιο και τον εαυτό μας. Για να τον γνωρίσουμε πρέπει να τον αγαπήσουμε.
"Μόνο αν μ΄ αγαπήσει κάποιος όπως είμαι,θα τολμήσω κι εγώ να κοιτάξω τον εαυτό μου" ΄(Ίγκμαρ Μπέργκμαν, Φθινοπωρινή συμφωνία).
Το πιο δύσκολο από όλα είναι αγαπήσουμε το πρόσωπό μας.
"Άστραψε φως και γνώρισε το νιος τον εαυτό του" .
Σκιάς όναρ άνθρωπος χωρίς τη θεόσδοτη αίγλη (Πϊνδαρος).

Μόσχος Εμμ. Λαγκουβάρδος είπε...

Ο λόγος σαρξ εγένετο
Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

Αν στην ερώτηση, "ποιος το λέει αυτό", η απάντηση είναι "ο ανώνυμος το λέει" αυτονομείται ο λόγος και βγαίνουμε χωρίς να το θέλουμε έξω από το πνεύμα της Ορθοδοξίας και ακολουθούμε το δυτικό σχολαστικισμό. Στην Ορθοδοξία ο Λόγος σαρξ εγένετο" και οι ακολουθούντες το παράδειγμα του Κυρίου γίνονται όμοιοι με Αυτόν, δηλαδή ο λόγος ενσαρκώνεται σ΄ αυτούς. Δεν αυτονομείται ο λόγος. Αυτό σημαίνει έπίσης το ρηθε΄ν "το΄ύφος είναι ο άνθρωπος".
Γι΄ αυτό το λόγο επίσης είμαστε εναντίον της μη αναγραφής των πνευματικών στοιχείων (θρήσκευμα) στην ταυτότητα του ανθρώπου.
Πόσο αληθινά μπορεί να είναι τα λόγια αυτών που κρύβονται πίσω απ΄ την ανωνυμία;
Αι ημέραι πονηραί εισίν. Με τις μάσκες τις κάνουμε ακόμα πιο πονηρές. Καλύτερα να σωπάσουμε.

Για να μην γινόμαστε θέατρο σκιών.
Ο Οδυσσέας όταν ρωτήθηκε από τον Κύκλωπα (γένος βάρβαρον, ου προέθεντο τον Θεόν ενώπιον αυτών-ψαλμ.53) απήντησε "ούτιν με κικλήσκουσι".
Ο Οδυσσέας χρησιμοποίησε τις μεθόδους του κόσμου. Μίλησε στον Κύκλωπα στη γλώσσα του.
Δεν ήταν ελεύθερος. Όταν ελευθερώθηκε απ΄ τη σκλαβιά
των μονομερών απόψεων (Μονόφθαλμοι Κύκλωπες) έπαψε την αυτονόμηση του λόγου και συνέδεσε το λόγο του με τον εαυτό του "ο Οδυσσέας είμαι ο γιος του Λαέρτη, που η πατρίδα του είναι η Ιθάκη", είπε.

Συγχωρηθείτε πρώτα με τις ανωνυμίες, κι ύστερα φέρτε το δώρο σας (το λόγο) στην Εκκλησία.

Ο φίλος Αμέθυστος θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι δικό μου. Πράγματι είναι δικό μου. Πάντοτε, από μικρό παιδί με φόβιζαν οι μάσκες με την νεκρική ακινησία τους.
Οι μάσκες στο τραγικό θέατρο δεν έκρυβαν τα πρόσωπα των ηρώων, αλλά τα φανέρωναν. Όλοι γνώριζαν τα πρόσωπα που φορούσαν τις μάσκες. Το ίδιο και οι κόθορνοι. Τους φορούσαν για να τονίσουν αυτό που είναι και όχι για να δείξουν αυτό που δεν είναι.
Το συμπέρασμα είναι ότι η Ορθοδοξία στηρίζεται στο παράδειγμα, στο βίωμα, στο πρόσωπο του Γέροντα κα στην σχέση Γέροντα υποτακτικού και όχι στη σχολαστική γνώση.
Από τη γνώση δεν πηγαίνεις στην αγάπη. Σ’ αυτό έσφαλε ο προτεσταντισμός και οι οργανώσεις που ίδρυσαν οι Βαυαροί στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος που κατέστρεψαν τετρακόσια μοναστήρια. Από την αγάπη πηγαίνεις στη γνώση.
Όσο αγαπούμε τον γλυκύτατο Ιησού τόσο πιο πολύ Τον γνωρίζουμε. Το ίδιο και τον εαυτό μας. Για να τον γνωρίσουμε πρέπει να τον αγαπήσουμε.
"Μόνο αν μ΄ αγαπήσει κάποιος όπως είμαι, θα τολμήσω κι εγώ να κοιτάξω τον εαυτό μου" ΄(Ίγκμαρ Μπέργκμαν, Φθινοπωρινή συμφωνία).
Το πιο δύσκολο από όλα είναι αγαπήσουμε το πρόσωπό μας.
"Άστραψε φως και γνώρισε το νιος τον εαυτό του" .
Σκιάς όναρ άνθρωπος χωρίς τη θεόσδοτη αίγλη (Πϊνδαρος).

amethystos είπε...

Aγαπητέ μας φίλε κ.Μόσχο Καλό Πάσχα.Η ανωνυμία των blogs είναι μία αντίθεση στην επωνυμία τών Μ.Μ.Ε. Η επωνυμία δέν εξασφαλίζει λόγο. Η γνώμη τών ανθρώπων, η άποψη, η επιστημονική γνώση, η δημιουργία δέν είναι λόγος. Δύσκολο να πεί κανείς πώς ο Λόγος Χριστός ενσαρκώνεται σε κάθε πιστό. Δέν είναι ακριβώς Ορθόδοξη διδασκαλία. Ο επώνυμος είναι συνώνυμο της εξουσίας, απο πίσω βρίσκεται η δόξα και η διασημότης τουλάχιστον. Εάν δέν μπορείτε να απαντήσετε γιατί υπάρχει η αποκάλυψη στην Κ.Δ πώς επιτρέπετε στον εαυτό σας να διατηρεί τις γνωστές απόψεις σας; Ο τρόπος ζωής της υπακοής σε Γέροντα δέν είναι τίμιο να γίνεται αντικείμενο εκμεταλλεύσεως απο τη διάνοια μας. Η υποκειμενική αφήγηση έστω και αν είναι εξομολογητική δέν είναι λόγος. Ανήκει στην σύγχρονη ατομικότητα. Η λαική σοφία προέρχεται απο την Εκκλησία αλλα δέν ταυτίζεται με αυτή.

Μόσχος Εμμ.Λαγκουβάρδος είπε...

Καλό Πάσχα!
Ευχαριστώ για το σύντομο και μεστό σχόλιό σας. Αν όμως είναι έτσι όπως τα λέτε
κανένας δεν είναι υπεύθυνος, κανένας δεν είναι ελεύθερος και ουδείς
σώζεται. Ευθύνη είναι η σύνδεση του προσώπου με τις σκέψεις , τα λόγια και
τα έργα του. Η μη σύνδεση είναι αποφυγή της ευθύνης. Χωρίς ευθύνη δεν είναι κανείς ελεύθερος.
Κανείς δεν ξέρει πως και ποιους σώζει ο Θεός, ο Κύριος Ιησούς μας αποκάλυψε ότι Αυτός είναι η οδός και η αλήθεια και η ζωή. Σ’ Aυτόν στηρίζουμε την ελπίδα μας. Σωτηρία είναι η ένωσή μας με τον Κύριο Ιησού, το να γίνουμε όμοιοι με Αυτόν δηλαδή ενωμένοι με το Λόγο. H ένωσή μας με το Λόγο του Θεού, όταν μπορούμε να πούμε ότι δεν ζούμε εμείς αλλά ζει μέσα μας ο Ιησούς Χριστός, δεν είναι όμοια με ενσάρκωση του Λόγου κατά χάριν; Τι σημαίνουν τα λόγια «θεοί εστέ»;
Τι θα γίνει αν κανείς δεν πιστεύει σ΄αυτά που λέει; Αν άλλα λέει φανερά για το φόβο της Αποκάλυψης κι άλλα λέει όταν είναι κρυμμένος; Τι καλό θα βγει αν δεν πιστεύουμε σε κανέναν, ούτε στο Ευαγγέλιο στην Εκκλησία, μια που αναγιγνώσκεται φανερά από τους Ιερείς που έχουν όνομα;
Δεν εννοώ το όνομα με την έννοια των «επωνύμων» ούτε με αυτήν των ΜΜΕ. Κανένας δεν πιστεύει ότι αυτά που λένε τα πιστεύουν. ‘Άλλωστε κρύβουν πίσω τους κάποιον πομπό που τους κατευθύνει στο τι θα πουν και τι δεν θα πουν. Τα ΜΜΕ δυστυχώς έχουν αναγάγει το ψεύδος σε επιστήμη.
Η επωνυμία δεν έχει να κάνει ούτε με τα ψέματα , ούτε με την εξουσία. Το όνομα δεν έχει την έννοια που δίνει ο κόσμος στους «επωνύμους». Η «επωνυμία» τους έχει τόση σχέση με το όνομα όση σχέση έχει η αναγνώριση με τη δημοσιότητα. Άλλο πράγμα είναι η ανάγκη να σε γνωρίζει η μάνα σου κι ο πατέρας σου και οι φίλοι σου κι όλος ο κόσμος ως άνθρωπο άξιο σεβασμού και αγάπης κι άλλο η ανάγκη της δημοσιότητας, δηλαδή η ανάγκη να αποκτήσεις όνομα και φήμη με τα ψέματα, με την ψεύτικη εικόνα για τον εαυτό σου.
Οι κρατούμενοι στα στρατόπεδα των ναζί πέθαιναν από έλλειψη αναγνώρισης περισσότερο παρά από τις κακουχίες. (Φράνκλιν). Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα με την ομοιομορφία πλήττουν την ανάγκη του ανθρώπου για αναγνώριση που είναι μεγαλύτερη κι απ΄ το ένστικτο αυτοσυντηρήσεως και της αναπαραγωγής. Ο Καμύ στον Ξένο του και ο Φράκλιν επίσης ασχολούνται με το θέμα αυτό που έχει άμεση σύνδεση με το όνομα. Η αντικατάσταση του ονόματος με αριθμούς από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα σκοτώνει ηθικά και σωματικά τον άνθρωπο.
Αλίμονο αν η συνήθεια με τα ψευδώνυμα επεκταθεί και στη ζωή!

amethystos είπε...

Αγαπητέ κ.Μόσχο, μπορείτε να βρείτε έναν αληθινό Χριστιανό ιερέα να σάς κατηχήσει στην πίστη μας. Αυτά πού νομίζετε ότι είναι Ορθοδοξία είναι απλώς λογοτεχνία, καθώς επίσης και σύγχρονος συγκρητισμός. Εσείς ξέρετε καλύτερα από εμάς από πού προέρχονται οι πεποιθήσεις αυτές.
Εκείνο πού λείπει από τον συγκρητισμό είναι η διάκριση. Και δέν αντικαθίσταται με τίποτα.
Δυστυχώς αγαπητέ φίλε το συναίσθημα δέν είναι καλός οδηγός.
Ο Θεός μαζί μας.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως ήταν ο ναζισμός και ο κομμουνισμός - το ίδιο κάνει σήμερα και ο οικουμενισμός - επιδιώκουν την ενότητα βάσει της ανωνυμίας του ... επώνυμου (;) λαού: Όλοι το ίδιο, όλοι ανώνυμοι και όλοι με ένα στόχο: Τον κομμουνισμό, το ναζισμό, τον οικουμενισμό. Αντιγράφουν την εκκλησιαστική ενότητα, όπου στην Εκκλησία, είναι επίσης όλοι ΄Ενας, με Ένα όνομα : Χριστοί και, όσοι άξιοι, κατά χάριν Χριστοί. Η κοσμική ενότητα στηρίζεται στη ιδιοτέλεια, η δε εκκλησιαστική στην ανιδιοτέλεια. Ποτέ δεν αποσκοπεί στην προβολή του φορέα του ονόματος. Σκοπό έχει την ανάδειξη του φερωνύμου αγίου. Κάτι που, ως φαίνεται, ξεχνάμε ή τουλάχιστον, σπάνια προτρέπουμε τον φορέα ονόματος αγίου να επιδιώξει. Και σαν να μην έφθανε αυτό, έχουμε και τα υποκοριστικά -ακης, -ούλα και ότι άλλο κατεβάζει ο ευφάνταστος νους του αναδόχου ή των γονέων.

Θα ήθελα επίσης να γράψω και κάτι ακόμη, σχετικά με το παρεξηγημένο συναίσθημα. Η πηγή του συναισθήματος είναι η θρησκεία. Αλλά συναίσθημα από συναίσθημα διαφέρει, όπως διαφέρουν μεταξύ τους οι θρησκείες. Συναίσθημα υπάρχει και στα ζώα. Είναι το συναίσθημα εξ ενστίκτου. Στον άνθρωπο υπάρχουν ένστικτα, υπάρχει και το ενστικτικό συναίσθημα. Πολλές θρησκείες καλλιεργούν από άγνοια αυτού του είδους το συναίσθημα. Και υποθέτουν, κακώς, ότι αγγίζουν την παγκόσμια αρμονία ή κάτι άλλο. Το ίδιο κάνουν και οι παραλλαγές της χριστιανικής θρησκείας. Εδώ όμως άγνοια δεν συγχωρείται. Εκτός, αν συνειδητοποιείς την ανημποριά σου. Και μη δυνάμενος να κάνεις διαφορετικά, ερεθίζεις το συναίσθημα με επιβλητική μουσική ή χορωδιακά καλλικέλαδα ακούσματα. Αυτό είναι το υψηλής διαφοροποίησης συναίσθημα των ανώτερων θηλαστικών. Που αναζητούν παρεμφερείς, αλλά με διαφορετικό νόημα, συμπαντικές αρμονίες ή το παγκόσμιο κάλλος. Δεν είναι το, σε ισοκράτημα, μονοφωνικό συναίσθημα του Λόγου, όπως για παράδειγμα με το : " Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας ... "

Καλή Ανάσταση!

Μόσχος Εμμ.Λαγκουβάρδος είπε...

Ευγενικέ φίλε,

πράγματι αγωνιώ για την ορθότητα της πίστης μου. Ίσως δεν πρέπει
να ασχολούμαι με τη θεολογία, ενώ είμαι αδόκιμος στην πίστη και τα παραδείγματα που φέρνω προέρχονται απ΄ τη λογοτεχνία και όχι απ΄ τη θεολογία.
Θα χρωστούσα μεγάλη ευγνωμοσύνη σε σάς ή σε καποιον ιερέα που θα μου έδειχνε πού σφάλλω όταν θεωρώ τα ψευδώνυμα κοσμική μέθοδο η οποία απάδει προς την Εντολήν του Κυρίου Ιησού να ζούμε σ΄ αυτόν τον κόσμο χωρίς να χρησιμοποιούμε τις μεθόδους αυτού του κόσμου.
Ενώ η Ορθόδοξη Πίστη μετατρέπει την ήττα σε νίκη, οι κοσμικές μέθοδοι μετατρέπουν την νίκη σε ήττα.
Αν χρησιμοποιούσα ψευδώνυμο θα ομολογούσα ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο και θα αναγνώριζα ότι είναι ένα απο τα στοιχεία του κόσμου τούτου.
Το κακό νικάει, όταν χρησιμοποιούμε τις μεθόδους του.
Αυτό σημαίνουν τα λόγια του Κυρίου προς τον Πέτρο, "δεν θα μπορούσα να καλέσω λεγεώνες αγγέλων..."

Ευελπιστώ ότι με την ευγένεια και την ηρεμία που σας διακρίνει, για την οποία μου είστε αγαπητός φίλος, θα συγχωρήσετε την επιμονή μου όσον αφορά στην αποστροφή μου στις μάσκες και στις ψευδο-νυμίες.
Καλή Ανάσταση!

Μόσχος

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Παραλειπόμενον

Για τον Ανώνυμο ΝΛ και την απορία του :
"Κι αν διαπιστώνετε, εσείς ω μέγιστε των θεολόγων, αποκλίσεις του π. Σωφρονίου από την ορθή πίστη, για πέστε μας κι εμάς να μας ανοίξετε τα μάτια!"

Αν δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις τι σημαίνει η "απόκλιση" από την Ορθή πίστη (: ένας πνευματικός ασκητής μοναχός, να θέτει την εμπειρία του στην κρίση ενός πανεπιστημιακού πεφυσιωμένου γνώσεων καθηγητή ,"μηδέ κληθήτε καθηγηταί"), τότε πώς να καταλάβεις τη διαφορά ανάμεσα στο: Η θεολογία (άρα και η Εκκλησία) εξελίσσεται και το, η θεολογία (άρα και η Εκκλησία) αποκαλύπτεται.

Η επιστήμη προχωρεί εξελικτικά, η Εκκλησία αποκαλυπτικά. Η επιστημονική εξέλιξη αποδεικνύεται αυτεπίστροφο βέλος για τον άνθρωπο, η θεολογική αποκάλυψη αποδεικνύεται θέωση για τον άνθρωπο.