Όταν οι Τούρκοι θα κάνουν σεισμογραφικές έρευνες η ελληνική κυβέρνηση θα λέει «εντάξει, μην μεγαλοποιούμε το ζήτημα, δεν τρύπησαν κιόλας!». Όταν οι Τούρκοι θα στείλουν πλωτό γεωτρύπανο και θα τρυπήσουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα αρκεστούμε να το παρακολουθούμε από μακριά χωρίς να το διώχνουμε. Τότε, το τροπάριο της κυβέρνησης και των φιλικών σ’ αυτή ΜΜΕ θα αλλάξει σε «εντάξει, και τι έγινε αν τρύπησαν; Δεν βρήκαν φυσικό αέριο!». Όταν οι Τούρκοι θα βρουν και φυσικό αέριο, οπότε θα αρχίσουν να κλέβουν θρασύτατα τον ορυκτό μας πλούτο, η ελληνική κυβέρνηση απλώς θα αρχίσει τα κλαψουρίσματα –ως συνήθως– και θα διαμαρτυρηθεί έντονα με …fax στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ.
Ξένη Δημοσίευση
Η πρόσφατη εισβολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα 200 μίλια νοτίως του Καστελόριζου και η παραμονή του επί 30 ώρες εντός αυτής, εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αποκάλυψε περίτρανα τα φθηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα με τα οποία σκοπεύει να διαχειριστεί αυτό το μείζον εθνικό πρόβλημα. Δυστυχώς, το μόνο πράγμα που απασχολεί τους κυβερνώντες στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας είναι πώς θα κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό παραπληροφορώντας τον συστηματικά για όσα συμβαίνουν με τους Τούρκους στην ανοιχτή θάλασσα.
Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Άμυνας ότι είμαστε δήθεν «αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» το πρώτο τεστ που μας έκαναν οι Τούρκοι αποκάλυψε πέραν πάσης αμφιβολίας πως η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα έναντι των Ελλήνων και ότι τους πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Όχι μόνο η Ελλάδα επιμένει να μην οριοθετεί την υφαλοκρηπίδα της με επιστολή στον ΟΗΕ, να μην ανακηρύττει ΑΟΖ και να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να μεταχειριστεί ΠΟΤΕ στρατιωτική βία για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα ΟΣΟΔΗΠΟΤΕ σοβαρή πρόκληση κι αν κάνουν οι Τούρκοι σε βάρος μας.
Το τι εξωφρενικά επιχειρήματα ακούστηκαν στα ΜΜΕ και αναπαρήχθησαν από τους άσχετους ή βαλτούς δημοσιογράφους, δεν περιγράφεται. Οι γελοιότητες έπεφταν κυριολεκτικά κατά ομοβροντίες – ότι δήθεν το «Ορούτς Ρέις» παρασύρθηκε από τον αέρα και μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (μόνο ακυβέρνητο πλοίο παρασύρεται από τον αέρα), ότι ήθελε …12 ώρες για να αντιστρέψει την πορεία του (ενώ μπορεί να το κάνει μέσα σε 10 λεπτά), ότι επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή της τουρκικής εισβολής (ενώ στην πραγματικότητα ο καιρός ήταν αρκετά καλός ώστε το ερευνητικό σκάφος είχε απλώσει με ασφάλεια τα καλώδιά του) και ότι έπειτα από τις ελληνικές συστάσεις ο Τούρκος κυβερνήτης άρχισε να απομακρύνεται προς τα ανατολικά ενώ αυτός ουσιαστικά έπλεε με αργή ταχύτητα 3 κόμβων και απλώς ολοκλήρωνε ανενόχλητος το «σκανάρισμα» του βυθού όπως προέβλεπε η αποστολή του.
Και όλα αυτά συνέβησαν με την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να παραμένει σε διακριτική απόσταση 40 μιλίων από το τουρκικό ερευνητικό πλοίο και την ελληνική πολεμική αεροπορία να αναγκάζεται να στείλει ειδικά εξοπλισμένο μαχητικό αεροσκάφος F-16 από την Κρήτη για να διαπιστώσει αν οι Τούρκοι είχαν ποντίσει καλώδια και προχωρούσαν σε σεισμογραφικές έρευνες διότι η φρεγάτα μας ήταν τόσο μακριά που δεν μπορούσε να αντιληφθεί τίποτα.
Τεράστιο μερίδιο της ευθύνης για τον διεθνή εξευτελισμό που υπέστη η πατρίδα μας από την εισβολή του «Ορούτς Ρέις» φέρουν και οι δημοσιογράφοι. Τόσους μήνες, από τότε που άρχισε να ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης με την Τουρκία, ρωτούσαν επανειλημμένα τους αρμόδιους υπουργούς στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις για το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα σε περίπτωση που οι ανατολικοί μας γείτονες στείλουν ερευνητικό σκάφος εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και όταν η απάντηση των ιθυνόντων ήταν γενικά και αόριστα «θα κάνουμε αυτό που πρέπει», αντί να τους κολλήσουν στον τοίχο για τη φθηνή υπεκφυγή τους που υποδήλωνε ΣΑΦΩΣ ότι ΔΕΝ θα αντιδράσουμε στρατιωτικά, τους επαινούσαν κιόλας για την …αποφασιστικότητα (!) και τον πατριωτισμό τους χαμογελώντας με ικανοποίηση και φουσκώνοντας από …εθνική υπερηφάνεια για τη μπαρούφα που μόλις είχαν ακούσει από επίσημα χείλη.
Αποδείχθηκε λοιπόν τώρα πως οι κυβερνητικοί παράγοντες όχι μόνο δεν ντρέπονται για το πρωτοφανές ρεζιλίκι της Παρασκευής και του Σαββάτου, αλλά αλληλοσυγχαίρονται δημοσίως με περισσό θράσος για την ψυχραιμία που έδειξαν, για το ότι δεν επέτρεψαν στην Τουρκία να μας παρασύρει σε ένταση, για τη δήθεν … ετοιμότητα που επέδειξε η ελληνική πλευρά και την … άμεση αντίδραση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων!
Ο υπουργός Άμυνας βγήκε μάλιστα να μας καθησυχάσει λέγοντας πως «παρακολουθούσαμε το “Ορούτς Ρέις” από την πρώτη ώρα» και ότι το πολεμικό ναυτικό είχε φροντίσει να έχει φρεγάτα στην Κάρπαθο για να μπορεί να φτάσει γρήγορα στο σημείο ενδιαφέροντος. Και που έφτασε όμως η ελληνική φρεγάτα, τι έκανε; Απλώς παρακολουθούσε τους Τούρκους να παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χωρίς να αντιδρά δυναμικά και χωρίς να τους εμποδίζει.
Κάτι ανάλογο θα είχαμε αν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίαζαν τον εναέριο χώρο μας και στέλναμε ελληνικά μαχητικά απλώς για να τα παρακολουθήσουν να πετούν όπου θέλουν, και όχι να τα αναχαιτίσουν και να τα διώξουν. Και σαν να μην έφταναν τα καραγκιοζολίκια της ξεδιάντροπης πολιτικής ηγεσίας η οποία βαφτίζει ανερυθρίαστα τη δειλία ως «ψυχραιμία», βγήκε και το ΓΕΕΘΑ να πει σε ανακοίνωσή του το πρωί του Σαββάτου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «εξήλθε του ελληνικού FIR με πορεία σταθερά ανατολική» – τι να σχολιάσει κανείς, όταν και οι πλέον αδαείς γνωρίζουν ότι το FIR έχει να κάνει αποκλειστικά με τη ρύθμιση της εναέριας κυκλοφορίας και αφορά πολιτικά και στρατιωτικά αεροπλάνα και ΟΧΙ πλοία! Είναι προφανές ότι οι Έλληνες ιθύνοντες όχι μόνο είναι παντελώς άσχετοι και ανίκανοι, αλλά επιπλέον νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλίθιους με τις ανακοινώσεις που βγάζουν.
Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, και τι θα μπορούσε να πράξει η ελληνική κυβέρνηση σε μια τέτοια περίπτωση; Κατ’ αρχάς θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η προσβολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου με πυρά ΔΕΝ αποτελεί την πρώτη επιλογή, και ότι υπάρχουν άλλοι πιο πρόσφοροι τρόποι να φρονηματιστεί η Τουρκία. Αρχικά, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις εξωφρενικές διεκδικήσεις των Τούρκων και να τις στρέψει εναντίον τους.
Θα μπορούσε δηλαδή να έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως πως σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα θα προχωρήσει ΑΜΕΣΩΣ στην επέκταση των χωρικών της υδάτων και του εναέριου χώρου στα 12 ναυτικά μίλια. Επομένως, οι Τούρκοι θα το σκέφτονταν πάρα πολύ πριν το αποτολμήσουν, διότι θα φαινόταν διεθνώς ότι οι ίδιοι είναι που τραβάνε το σχοινί της ελληνοτουρκικής έντασης στα άκρα. Μία ελληνική διακήρυξη επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα αποτελούσε ενέργεια μη αναστρέψιμη η οποία θα προκαλούσε τρομερή βλάβη στα τουρκικά στρατηγικά συμφέροντα και θα μας έβγαζε κι εμάς από τη δύσκολη θέση να την κάνουμε σαν «κεραυνό εν αιθρία» αφού θα μπορούσαμε να πούμε στους Τούρκους: «Σας είχαμε προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους, αλλά εσείς το θελήσατε να γίνει».
Σε όσους λένε ότι μία επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων θα σήμαινε αυτομάτως πόλεμο με την Τουρκία λόγω της ύπαρξης του «casus belli» από το 1994, η απάντηση είναι πως ΗΔΗ η Ελλάδα έχει τον εναέριο χώρο της στα 10 ναυτικά μίλια από το 1932 και η Τουρκία ουδέποτε διανοήθηκε να μας κηρύξει τον πόλεμο γι’ αυτόν τον λόγο. Ούτε μπορεί να σταθεί διεθνώς οποιαδήποτε απειλή εναντίον χώρας σε περίπτωση που αυτή αποφασίσει να ασκήσει μονομερώς το κυριαρχικό της δικαίωμα να ορίσει το εύρος των χωρικών της υδάτων. Δεν μπορεί να υπάρξει δηλαδή το παραμικρό επιχείρημα για να το επικαλεστεί κάποιος προκειμένου να σου επιτεθεί, ιδίως εφόσον η επέκταση των χωρικών υδάτων θα προβλέπει και την ύπαρξη καθορισμένων ειδικών διαύλων προς και από τα Δαρδανέλια όπου θα συνεχίσει να επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση για τα ξένα πολεμικά πλοία. Επομένως η Τουρκία, για να αποφύγει μια τέτοια ενέργεια από ελληνικής πλευράς, δεν θα έστελνε ερευνητικό σκάφος της εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπως έκανε την Παρασκευή και το Σάββατο.
Ένας δεύτερος τρόπος αναίμακτης ελληνικής αντίδρασης κατά του «Ορούτς Ρέις» θα ήταν να το πλησιάσει σε μικρή απόσταση η φρεγάτα μας και να του κλείσει τον δρόμο αναγκάζοντάς το να σταματήσει ή να αυξομειώσει την ταχύτητά του – κάτι που θα ματαίωνε την έρευνα που έκανε επειδή για να εξάγονται σωστά αποτελέσματα θα πρέπει τα ερευνητικό σκάφος να διατηρεί σταθερή πορεία και ταχύτητα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Αλλά βέβαια στην περίπτωση αυτή ο άγνωστος παράγοντας θα ήταν το πώς θα αντιδρούσαν οι δύο τουρκικές φρεγάτες που συνόδευαν το ερευνητικό πλοίο – η όλη υπόθεση θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει άσχημη κατάληξη, με πιθανό εμβολισμό της ελληνικής φρεγάτας αν οι Τούρκοι κυβερνήτες ήταν απολύτως αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα.
Η εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών θα συνεχιστεί αμείωτη στο επόμενο διάστημα. Εφόσον δεν απαντήσαμε δυναμικά στην πρώτη απόπειρα των Τούρκων να στείλουν ερευνητικό σκάφος μέσα στην υφαλοκρηπίδα μας, κουρελιάστηκε τελείως κάθε επίφαση αποτροπής που είχε προσπαθήσει να οικοδομήσει τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τώρα πλέον είναι αυτονόητο ότι ΔΕΝ πρόκειται να αντιδράσουμε και τις επόμενες φορές που θα επαναληφθεί το ίδιο εγχείρημα, όσο κοντά κι αν πλησιάσουν στο Καστελόριζο, στη Ρόδο, στην Κάρπαθο ή στην Κρήτη. Θα επαναληφθεί δηλαδή ακριβώς η φαρσοκωμωδία που έγινε και όταν παραβιάστηκε η κυπριακή ΑΟΖ.
Όταν οι Τούρκοι θα κάνουν σεισμογραφικές έρευνες η ελληνική κυβέρνηση θα λέει «εντάξει, μην μεγαλοποιούμε το ζήτημα, δεν τρύπησαν κιόλας!». Όταν οι Τούρκοι θα στείλουν πλωτό γεωτρύπανο και θα τρυπήσουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα αρκεστούμε να το παρακολουθούμε από μακριά χωρίς να το διώχνουμε, και το τροπάριο της κυβέρνησης και των φιλικών σ’ αυτή ΜΜΕ θα αλλάξει σε «εντάξει, και τι έγινε αν τρύπησαν; Δεν βρήκαν φυσικό αέριο!». Όταν οι Τούρκοι θα βρουν και φυσικό αέριο και θα αρχίσουν να κλέβουν θρασύτατα τον ορυκτό μας πλούτο η ελληνική κυβέρνηση απλώς θα αρχίσει τα κλαψουρίσματα –ως συνήθως– και θα διαμαρτυρηθεί έντονα με …fax στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ.
Εξυπακούεται ότι δεν θα πράξουμε απολύτως τίποτα και στην περίπτωση που τουρκικά ερευνητικά σκάφη κινηθούν εντός της λιβυκής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, όπως αυτή καθορίστηκε από το πρόσφατο τουρκολυβικό μνημόνιο το οποίο η Ελλάδα χαρακτήρισε ως παράνομο.
Το παιχνίδι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι εντελώς «στημένο». Το ελληνικό πολιτικό προσωπικό έχει ήδη αποφασίσει πως προέχει η αποφυγή οποιουδήποτε κραδασμού που θα μπορούσε να επέλθει από μία στρατιωτική εμπλοκή με τους Τούρκους και ότι, για να εξασφαλίσει το μέλλον του και τη σταθερή νομή της εξουσίας, είναι απολύτως έτοιμο να παραχωρήσει στην Τουρκία οτιδήποτε αυτή επιθυμεί.
Το μόνο που απομένει τώρα είναι να βρεθεί η κατάλληλη μεθόδευση ώστε να μην αντιδράσει ο ελληνικός λαός στη νέα εθνική προδοσία που θα ακολουθήσει εκείνη της Μακεδονίας. Το πολιτικό προσωπικό ψάχνει να βρει εύσχημο τρόπο για να σερβίρει την εθνική ήττα στον λαό με τρόπο που αυτή να γίνει πιο εύπεπτη και να αποφευχθεί η δημιουργία κύματος λαϊκής δυσαρέσκειας ή αγανάκτησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ραγδαίες εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και ανατροπές.
Στο πλαίσιο αυτό, η προσφυγή στη Χάγη φαντάζει ο καλύτερος δρόμος για τους Έλληνες πολιτικούς. Έχουν ήδη αρχίσει να παραμυθιάζουν τον λαό ότι με την προσφυγή στη Χάγη «δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε αφού έχουμε το δίκιο με το μέρος μας» ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο, επειδή διορίζεται και ελέγχεται άμεσα από τις Μεγάλες Δυνάμεις, δικάζει με πολιτικά κριτήρια και είναι 100% βέβαιο ότι θα δώσει στην Τουρκία μεγάλο μέρος όσων διεκδικεί.
Οι πολιτικοί μας όμως σκέφτονται ότι με τον τρόπο αυτό η απεμπόληση των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων θα μπορεί να γίνει με τη δικαιολογία ότι «αφού έτσι αποφάσισε το διεθνές δικαστήριο, εμείς που ανέκαθεν διακηρύτταμε ότι είμαστε οπαδοί του διεθνούς δικαίου δεν μπορούμε παρά να συμμορφωθούμε με την ετυμηγορία του» – και συνεπώς να μπορέσουν να κρατήσουν τις καρέκλες τους για να τις κληροδοτήσουν στα παιδιά τους, τα ανίψια τους και τα εγγόνια τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου