Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Η θεωρία των σπασμένων παραθύρων

από τον Roberto Pecchioli




Το καλοκαίρι αλλάζει συμπεριφορές. Εν μέρει λόγω της ζέστης, εν μέρει λόγω του κλίματος παραβατικής χαλάρωσης που φαίνεται να κυριεύει τους πάντες.
Ένα ταξίδι στις παραλίες είναι πιο διδακτικό από βαρύτατους τόμους κοινωνικής ψυχολογίας.

Τα τρένα είναι γεμάτα κόσμο και φωνές. Κανείς δεν σιωπά, το βουητό γίνεται θόρυβος και βρώμικη γλώσσα γιατί όλοι πρέπει να ξεπεράσουν τις φωνές των άλλων. Τα ρούχα είναι χαμηλά και τσαλακωμένα. Μια ανθρωπότητα που ιδρώνει από εκτεθειμένη σάρκα που ξεχειλίζει παντού, μια πρόγευση της παραλίας, ο πολυπόθητος στόχος που πρέπει να φτάσεις.
Η ανταγωνιστικότητα είναι στο μέγιστο, να καταλάβεις την τελευταία ελεύθερη θέση, να φτάσεις στην τουαλέτα, να κατακτήσεις έναν ελάχιστο χώρο διαβίωσης. Οι άμαξες είναι βρώμικες, αντικείμενα και κυρίως σκουπίδια παντού. Το εσωτερικό έχει την ίδια φθορά με το εξωτερικό: οι άμαξες είναι βρώμικες με γκράφιτι και τσιμπήματα μπογιάς που κάνουν ακόμα και το νεότερο υλικό να φαίνεται παλιό. Δεδομένου ότι η υπηρεσία ελέγχου εκτελείται σπάνια, πολλοί ταξιδεύουν χωρίς εισιτήριο και καυχιούνται για αυτό.

Ένα ενοχλητικό αστικό κλίμα που θυμίζει τη θεωρία των σπασμένων παραθύρων των James Q. Wilson και George L. Kelling : υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των περιβαλλοντικών συνθηκών και των συμπεριφορών των ανθρώπων. Περισσότερη ασχήμια, περισσότερη παραμέληση, περισσότερη χυδαιότητα, περισσότερη υποβάθμιση χώρων παράγουν «παρεκκλίνουσα», αντικοινωνική συμπεριφορά, εγκλήματα, ανασφάλεια.
Η χαλαρότητα, η αδιάφορη ανοχή, η αδυναμία ή χειρότερα η επιθυμία να μην τιμωρηθούν ορισμένες συμπεριφορές, ξεκινώντας από την περιβαλλοντική και προσωπική ευπρέπεια, από τους κανόνες της κοινοτικής συνύπαρξης, δημιουργούν μια κατάσταση αταξίας που οδηγεί στη γενίκευση της αλαζονικής, βίαιης συμπεριφοράς, η οποία καθορίζει την ανασφάλεια εγκαθιδρύοντας κλίμα διάλυσης του κοινωνικού δεσμού.


Το τοπίο, το περιβάλλον, το κλίμα που επικρατεί λένε στους ανθρώπους πώς να συμπεριφέρονται.

Η θεωρία των σπασμένων παραθύρων εμπνεύστηκε από ένα πείραμα που διεξήχθη το 1969 από τον Philip Zimbardo, καθηγητή του Στάνφορντ, ο οποίος εγκατέλειψε δύο πανομοιότυπα αυτοκίνητα, το ένα στο υποβαθμισμένο Bronx στη Νέα Υόρκη και το άλλο στο πλούσιο, ήσυχο Palo Alto στην Καλιφόρνια. Το αυτοκίνητο του Μπρονξ διαλύθηκε αμέσως και καταστράφηκε. Αυτό στο Πάλο Άλτο παρέμεινε άθικτο. Ωστόσο, η φτώχεια ή η κοινωνική υποβάθμιση δεν ήταν οι λόγοι για τη διαφορά στη συμπεριφορά: ο Ζιμπάρντο έσπασε ένα τζάμι του άθικτου αυτοκινήτου και το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί γρήγορα όπως στο Μπρονξ. Το σημάδι της εγκατάλειψης και της υποβάθμισης, η αίσθηση αταξίας που έδειχνε το σπασμένο παράθυρο είχαν πυροδοτήσει βανδαλισμούς, κλοπές και χουλιγκανισμό.

Ένα περιβάλλον που διέπεται από επιβεβλημένους κανόνες, η παραβίαση των οποίων συνεπάγεται τιμωρία και κοινωνική αποδοκιμασία, αντίθετα, καθορίζει ένα αίσθημα γαλήνης που παράγει τάξη, ηθική αλλά και κοινωνική.
Αν δούμε ένα κτήριο με σπασμένα τζάμια στο δρόμο, πυροδοτούνται στοιχεία αστικής σήψης και εγκατάλειψης που ευνοούν αρνητικές συμπεριφορές που δημιουργούν μίμηση (μη πληρωμή εισιτηρίου, απαξίωση, προχειρότητα) με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό τους.
Το σπασμένο παράθυρο, μακροπρόθεσμα, προκαλεί την κατάρρευση του κτιρίου. Όχι η φτώχεια, αλλά η έλλειψη κοινών αρχών δημιουργεί υποβάθμιση. Η ιστορία των οικογενειών μας και των κοινοτήτων μας είναι απόδειξη αυτού. Οι κολάσεις που μας περιβάλλουν είναι το άθροισμα των σπασμένων παραθύρων.
Οι ορατοί δείκτες διαταραχής είναι σημάδια κοινωνικής αδιαθεσίας, δείκτες μελλοντικών σοβαρών προβλημάτων. Επομένως, πρέπει να αναφέρονται στην πηγή. Αυτό σημαίνει ότι η εδραίωση της τάξης και της ασφάλειας που χρειάζεται μια κοινωνία για να μπορέσει να αναπτύξει ξεκινά από τα κάτω, στις πιο βασικές πτυχές.
Οποιοδήποτε ορατό σημάδι αταξίας - σπασμένα τζάμια, γκρεμισμένες πόρτες, ομάδες αργόσχολων, μεθυσμένων, τοξικομανών, η συνήθεια να αγνοούν τα φανάρια ή να πηδούν τουρνικέ του μετρό - διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που προωθεί την αταξία και μετά το έγκλημα.
Το κακό καλεί περισσότερο κακό.
Η μετάβαση από την τάξη στην αταξία έχει χίλιες πτυχές και η παρατήρηση των καθημερινών συνηθειών προμηνύει την επιβολή ενός νέου κοινωνικού κλίματος που είναι ανησυχητικό.
Η θεωρία των σπασμένων παραθύρων έχει υποβληθεί σε πολλές κατηγορίες: δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ της έλλειψης τάξης και του εγκλήματος. Το γεγονός ότι η εγκληματικότητα μειώνεται όταν αυξάνεται η τάξη θα ήταν ένας περιστασιακός συσχετισμός.
Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος δίνει μεγάλη σημασία στους άγραφους, άτυπους κανόνες ή μάλλον στις συμπεριφορές που βλέπει. Έχουμε την τάση να συμμορφωνόμαστε με αυτό που παρατηρούμε. Οι κακές πρακτικές είναι πιο μεταδοτικές από τις καλές, δυστυχώς.
Το γενικό κλίμα είναι επιτρεπτό, σχεδόν κανείς δεν σέβεται τους κανόνες συνύπαρξης που μόχθησαν οι προηγούμενες γενιές. Η αίσθηση των ορίων, της τιμής και της σεμνότητας λείπει ή χλευάζεται ακόμα και στην πιο καθημερινή συμπεριφορά.
Αν οδηγούμε σε δρόμο με όριο ταχύτητας και δούμε ότι οι οδηγοί μας προσπερνούν, θα τείνουμε επίσης να αυξήσουμε την ταχύτητα.
Αν σε μια εταιρεία ή ένα γραφείο κάποιοι δεν σέβονται τις ώρες εργασίας λόγω έλλειψης ελέγχου ή κυρώσεων, θα μπούμε στον πειρασμό να κάνουμε το ίδιο.
Όποιο κι αν είναι το περιβάλλον, οι προσδοκίες, τα κίνητρα και οι τιμωρίες (οι «ενισχυτές» της ψυχολογίας) έχουν μεγάλη επιρροή.

Οι επίσημοι κανόνες λειτουργούν εάν συνοδεύονται από συνέπειες, διαφορετικά γίνονται άχρηστο χαρτί. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μόνο μέσο είναι ο εξαναγκασμός. Απαιτούνται περισσότερα στοιχεία, άλλα πολύ λεπτά και άλλα εμφανή, όπως η εκπαίδευση και η διδασκαλία, επειδή η κοινωνική τάξη είναι ένα σύστημα τόσο περίπλοκο όσο η ποικιλομορφία των προσωπικοτήτων που αποτελούν μέρος της.
Εάν τα άτομα δεν εσωτερικεύσουν τα οφέλη της τάξης, εάν δεν συνειδητοποιήσουν ότι η σπείρα της αταξίας -που μπορεί αρχικά να φέρει πλεονεκτήματα- τα μεταμορφώνει σε θύματα, η συνέπεια είναι μια πολτοποιημένη μη κοινωνία, χωρίς σημεία αναφοράς, στην οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη χρήση βίας.

Οι κοινωνικές επιστήμες (ανθρωπολογία, ψυχολογία, κοινωνιολογία) εμψυχώνονται από μια ιδεολογική προκατάληψη που συγχέει την ελευθερία με την άδεια, την ανοχή με την απαγόρευση διατύπωσης αξιοκρατικών κρίσεων. Η κοινωνική τάξη που διέπει τη συνύπαρξη, σύμφωνα με αυτό το όραμα, είναι ένα σύστημα δομικής καταπίεσης, θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η αρχή της εξουσίας. Επομένως, αυτό πρέπει να σπάσει για να προχωρήσουμε σε μια κοινωνία ισότητας και ταυτόχρονα «διαφοροποιημένη», στην οποία κυριαρχεί η υποκειμενική βούληση, ένα αδιαμφισβήτητο «θέλω να είναι» που αγνοεί την αλήθεια και την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως αρνητική ελευθερία, με συνέπεια της καταστροφής του κοινού εδάφους.

Η έκλειψη της ιδέας της εξουσίας είναι χαρακτηριστικό της δυτικής συγχρονικότητας, μια κατευθυντήρια αρχή από τη δεκαετία του 1950, κάτω από την τεράστια επιρροή του Adorno και του Horkheimer Η αυταρχική προσωπικότητα. Στενά συνδεδεμένο με την κρίση της παράδοσης και με την επιβεβαίωση της πρωτοκαθεδρίας της ευημερίας και της αρνητικής ελευθερίας, επηρέασε τέσσερις θεμελιώδεις τομείς: την οικογένεια, το σχολείο, την Εκκλησία, την κοινωνία. Η απόρριψη της εξουσίας, μακριά από το να επιβεβαιώνει την ελευθερία, οδηγεί στον ολοκληρωτισμό, τη μέγιστη επέκταση της εξουσίας (A. Del Noce ). Η προοδευτική κατάργηση της αρχής της εξουσίας οδήγησε, μέσω της αυξανόμενης πολιτικοποίησης, στην ήττα της φυσικής τάξης και στην αντικατάστασή της από θυματοποίηση και σε μια μοναδική «μισαλλόδοξη ανοχή» που μεταφέρει την ατομική ευθύνη στην κοινωνία. Δεν είναι το άτομο που ενεργεί άσχημα, είναι η κοινωνία που το ωθεί να το κάνει. Φέρνοντας στα άκρα τον «ευγενή άγριο» του Ρουσσώ , ο «άθλιος της γης» γίνεται το νέο επαναστατικό υποκείμενο στη θέση του εξασθενημένου προλετάριου, που φιλοδοξεί να ευημερήσει και να ανέβει την κοινωνική σκάλα, ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. απαιτητικοί κανόνες, κοινωνικές νόρμες, τελικά τάξη. 
 
Ο εγκληματίας είναι το θύμα και η κοινωνία είναι ένοχη.
 
Η ανάληψη ευθύνης της κοινωνίας και όχι το υποκείμενο τής πράξης χρησιμεύει για να δικαιολογήσει όχι μόνο την επιδείνωση του κοινωνικού κλίματος, αλλά και τη δράση εκείνων που οικειοποιούνται τα αγαθά των άλλων.
Η παράνομη κατάληψη κατοικιών αποκαθιστά τη δικαιοσύνη.
Η ίδια προσέγγιση ισχύει για προβλήματα που προκύπτουν από την γκετοποίηση.
Το γεγονός ότι ένα συγκεκριμένο είδος μετανάστευσης, όπως η μουσουλμανική μετανάστευση, τείνει να συγκεντρώνεται σε ορισμένες περιοχές θα ήταν συνέπεια της περιθωριοποίησης λόγω ξενοφοβίας. Το επιχείρημα δεν στερείται αξίας, αλλά παραβλέπει τα στοιχεία ότι ορισμένες κοινότητες τείνουν να συγκεντρώνονται με δική τους πρωτοβουλία για να έχουν πρόσβαση στις ευκαιρίες και τα οφέλη που παρέχει η κοινωνία υποδοχής, αποφεύγοντας να μοιράζονται τις συμβάσεις, τα έθιμα και τους νόμους της.

Μέσω της συγκέντρωσης της «κοινότητας», πολλοί μετανάστες ξεφεύγουν από μια ενσωμάτωση που δεν επιθυμούν, και επιπλέον αφομοιώνουν ένα προάστιο, μια γειτονιά, μια πόλη στους κανόνες και τους πολιτισμούς τους: την ανεστραμμένη ενσωμάτωση.
Σε αυτά τα μέρη, η κατάργηση της τάξης «μας» και της αρχής της εξουσίας καταλήγει όχι μόνο να δημιουργεί πρόβλημα για την κοινωνία υποδοχής, αλλά και να βλάπτει τους μετανάστες, καθώς μεταφράζεται στην επιβολή ενός σιδερένιου νόμου στον οποίο ένα μέλος αυτής τής κοινότητας μπορεί να ξεφύγει μόνο εγκαταλείποντάς την.
Η τάξη χρειάζεται ένα ορισμένο περιθώριο αταξίας για να είναι αποτελεσματική και να μην εκλαμβάνεται ως αυταρχική, ασφυκτική και αντιπαραγωγική επιβολή.
Το να κλείνουμε τα μάτια στην υπερβολική ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο δεν προάγει το χάος. Η οδήγηση με ελαφρώς μεγαλύτερη ταχύτητα, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες του δρόμου, επιταχύνει την κυκλοφορία, αλλά αν το κάνουν πάρα πολλοί, οι υπόλοιποι οδηγοί θα πιστεύουν ότι η οδήγηση έχει γίνει επικίνδυνη και θα απαιτήσουν την αυστηρή τήρηση των ορίων.
Το ίδιο ισχύει για κάθε κλίμακα τής τάξεως.
Μια τακτική κοινωνία που ενεργεί σύμφωνα με τις αρχές, τους κανόνες και τα έθιμά της είναι κατανοητή και συμπονετική. Αποδέχεται έναν ορισμένο βαθμό αταξίας, διαφορετικότητας και ανισότητας εντός της επίσημης τάξης του. Αλλά αν η επιτρεπτική χρήση χρησιμοποιείται για να αμφισβητήσει συστηματικά τις αρχές της, να τις ανατρέψει και να δικαιολογήσει ανταγωνιστικές αξίες, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα συνύπαρξης, αργά ή γρήγορα η κοινωνία θα κουραστεί από τα σπασμένα παράθυρα και θα ζητήσει την αποκατάσταση της τάξης και της εξουσίας.

Στη Δύση για δεκαετίες, η πολιτική, με το πρόσχημα της προώθησης της ανεκτικότητας, της ισότητας, της συμπερίληψης χιλίων αμοιβαία εχθρικών μειονοτήτων (οι «ποικιλομορφίες») αφιερώθηκε συστηματικά στο σπάσιμο των παραθύρων, έως ότου ο ίδιος ο πολιτισμός κατέληξε να αμφισβητείται για τα επιτεύγματά του. , την ιστορία του, τα θεμέλιά του και τις ρίζες του. Ο θυματισμός, ο ταυτοτισμός, η μισαλλόδοξη ανοχή που προωθεί η πολιτική έχουν επιβάλει διαβρωτικές προσδοκίες (τα «δικαιώματα») που έχουν αδειάσει τις κοινωνίες μας.

Αυτή η μετάβαση από την τάξη στην αταξία επιβάλλει τώρα μια νέα μισαλλόδοξη τάξη που ανησυχεί όλο και περισσότερους Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Γι' αυτό η αποκατάσταση της παραβιασμένης εκείνης τάξης, η ανάγκη επισκευής και ενίσχυσης των παραθύρων, επηρεάζει τις εκλογικές διαδικασίες. Ο αριθμός των πολιτών που αισθάνονται ότι απειλούνται αυξάνεται: το αίτημα γίνεται πιο πιεστικό. Εξ ου και η σύγκρουση: από τη μια πλευρά ένα κομμάτι της κοινωνίας που πιστεύει στα «δικαιώματα», που απεχθάνεται, περιφρονεί και καταπατά τους παλιούς αστικούς κανόνες και βρίσκει ευρεία απήχηση στον πολιτισμό και την πολιτική δεσμευμένο να καταστρέψει όλα τα παράθυρα που συναντούν για να εγκαθιδρύσει χαοτική τάξη , το οξύμωρο του μασονικού ordo a chao.
Από την άλλη οι «κανονικοί», οι άνθρωποι, οι άνθρωποι που ζουν και φοράνε ρούχα.
Το δράμα της εποχής μας είναι ότι αυτές οι δύο κοινωνίες -εχθροί, όχι απλώς ξένοι- δεν έχουν πλέον κοινούς κώδικες.

Τα σπασμένα τζάμια έχουν αφήσει το μίσος, για το οποίο το καθένα κατηγορεί τον αντίπαλο. Μίσος, αποξένωση, έλλειψη επικοινωνίας από την οποία μας προστατεύει η εξουσία και το ελάχιστο κοινό συναίσθημα. Το μίσος γεννά μίσος, ειδικά αν τροφοδοτείται από ψηλά.
Στον θρίαμβο του εικονικού, των κοινωνικών δικτύων, των κοινοτήτων που έχουν αντικαταστήσει την κοινότητα και την κοινωνία, παραμένει, συγκεκριμένη και απειλητική, η απόλυτη αποστροφή που κάνει τη σωματική βία φυσιολογική, ακόμη και αναμενόμενη και χαιρετισμένη με ενθουσιασμό, όπως στην περίπτωση τής επίθεσης στον Τραμπ, η οποία ακολουθεί εκείνη στον Σλοβάκο Φίκο, τίς σφαγές στη Γάζα, τήν εντυπωσιακή λεκτική βία από την τάξη των διανοουμένων προς εχθρικούς πολιτικούς και πολιτιστικούς εκπροσώπους.

Μέσα από τα σπασμένα τζάμια μπαίνει δηλητηριασμένος αέ
ρας.
 
 

ΕΝΑΣ ΣΥΝΕΧΗΣ ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΑΙΤΙΑ, Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΚΟΛΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ Ο,ΤΙ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΓΩ ΤΗΣ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ, ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ; ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΓΩ, ΤΟΥ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΥ ΕΓΩ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟ, ΤΗΣ ΕΠΑΡΣΗΣ.

ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΙΣΩΣ, ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΑΓΟΙ ΔΙΔΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΑΙΤΙΩΔΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΕΩΣ, ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ. Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΙΑΤΟΥ. ΕΠΙΝΟΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ, ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΙ, ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΠΕΛΑΓΙΑΝΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΙΚΑΛΙΣΜΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΕΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Η ΑΙΤΙΩΔΗΣ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ, ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, Η ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ.

ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΑΙΤΙΑ, Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΟΝΤΩΝ. ΤΟ ΓΙΑΤΙ, Η ΑΠΟΡΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΩΣ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΥ, ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΗ ΕΞΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Η ΕΞΟΥΣΙΑ, ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΕΩΣΦΟΡΙΚΟΥΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ, ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ, ΔΙΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ. ΕΑΝ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΕΝΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΟΛΟΥΣ. ΤΗΝ ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΠΟΤΕ (ΣΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΘΥΜΑΤΑΙ), ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΗ ΠΟΡΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, ΟΛΩΝ, ΤΟΝ ΠΟΘΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗΣ. 

ΑΥΤΗ Η ΕΥΤΕΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΝΤΥΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΝ ΠΙΣΤΗ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΣ, ΘΕΟΛΟΓΙΑ. ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΤΕΛΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, ΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: