Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Λουθηρανοί – Ορθόδοξοι, ο διάλογος προχωρά (επικαιροποιημένο 1 Ιουλίου 2024)

σ.σ. Η κατάσταση δεν προσφέρεται μόνο για κλάμματα αλλά και για γέλια! Το λένε ανοιχτά πάντως ότι συμφωνούν διαφωνώντας και διαφωνούν συμφωνώντας, για να κάνουν «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός ο ένας προς τον άλλον». Παραδέχονται δηλαδή ότι ο Θεός έπαψε να τους ενδιαφέρει και ότι δεν επιθυμούν να συμφιλιωθούν με Αυτόν αλλά να τα βρουν μεταξύ τους! Και αυτό το θεωρούν πρόοδο!

Ρώμη, 19 Ιουνίου 2024 – Τον Μάιο η Διεθνής Μικτή Λουθηρανο-Ορθόδοξη Θεολογική Επιτροπή συμφώνησε σε μια κοινή αναδιατύπωση του Σύμβολου της Πίστεως της Νίκαιας του 6ου αιώνα, συμφωνώντας για τη χρήση του πρωτότυπου ελληνικού κειμένου στις Εκκλησίες.

Με την πρώτη ματιά, αυτό είναι ένα τεχνικό απόσπασμα που απευθύνεται σε ειδικούς. Η συνάντηση που έγινε στην Αίγυπτο, στο Κάιρο, μεταξύ της Λουθηρανικής Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (LWF) και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ωστόσο, μπορεί να θεωρηθεί μια μικρή επανάσταση στις σχέσεις Δυτικής και Ανατολικής Εκκλησίας.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη σε έναν έντονο διάλογο μεταξύ των μερών, ο οποίος τελικά θα έχει ρεαλιστικά αποτελέσματα σε επίπεδο CD. «διαφοροποιημένη συναίνεση».

Ένας διάλογος, λοιπόν, που οδήγησε σε μια «θεμελιώδη προσέγγιση στην έννοια της σχέσης Υιού και Πνεύματος».

Μια προσέγγιση που μπορεί συγκεκριμένα να συμβάλει «στην επούλωση των αρχαίων διχασμών μεταξύ των κοινοτήτων μας και να μας επιτρέψει να ομολογήσουμε από κοινού την πίστη των Οικουμενικών Συνόδων της Νίκαιας και της Κωνσταντινούπολης».

Μια ανανεωμένη τριάδα;

Οι διαιρέσεις επικεντρώθηκαν στην προσθήκη της λατινικής λέξης «filioque» από τη Δυτική Εκκλησία στο αρχικό κείμενο του Σύμβολου της Πίστεως που περιγράφει την προέλευση του Αγίου Πνεύματος (ex Patre Filioque procedit, δηλ. προερχόμενο από τον Πατέρα και τον Υιό).

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία αυτή η προσθήκη αντιπροσώπευε μια διαστρέβλωση του δόγματος της Τριάδας. Παρά τις προσπάθειες συμφιλίωσης, η Ανατολική και η Δυτική Εκκλησία ήρθαν σε σχίσμα το 1054. Σχίσμα που παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα.

Στη συνάντηση του Καΐρου, οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι οι Εκκλησίες της Μεταρρύθμισης κληρονόμησαν το Σύμβολο της Πίστεως από τη δυτική παράδοση χωρίς να το θεωρούν προβληματικό. Σήμερα, ωστόσο, 1.700 χρόνια μετά τη Σύνοδο της Νίκαιας, Λουθηρανοί και Ορθόδοξοι συμφώνησαν ότι είναι καιρός να επανεξετάσουμε τι σημαίνει η προσθήκη αυτών των λέξεων και πώς μπορούμε να ανοίξουμε έναν δρόμο προς τη συμφιλίωση.

Η κοινή δήλωση προτείνει να δοθεί εκ νέου προσοχή στην αρχική διατύπωση του Σύμβολου της Πίστεως. Να «ενθαρρύνει τον ανανεωμένο θεολογικό προβληματισμό για την Τριάδα και τον ρόλο του Αγίου Πνεύματος».

Για τον καθ. Ο Δρ. Dirk G. Lange, βοηθός γενικός γραμματέας για τις οικουμενικές σχέσεις της Ομοσπονδίας, η δήλωση αντιπροσωπεύει «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός ο ένας προς τον άλλον».

«Το LWF – υπογράμμισε ο Λανγκ – εφαρμόζει τα ψηφίσματα της Λουθηρανικής Συνέλευσης της Κουριτίμπα το 1990, σύμφωνα με τα οποία το «filioque» μπορεί να παραλειφθεί σε οικουμενικά πλαίσια».

Σήμερα, η Λουθηρανική Παγκόσμια Ομοσπονδία θέλει επομένως να ενθαρρύνει τις Λουθηρανικές Εκκλησίες να εξετάσουν μια ευρύτερη χρήση της αρχικής μορφής του Σύμβολου της Νίκαιας-Κωνσταντινουπόλεως για μια πιο εις βάθος ματιά στον Τριαδικό στοχασμό.

Από την άλλη, ακόμη και για τους Ορθοδόξους είναι ένα μεγάλο βήμα. Η αναγνώριση της χρήσης του filioque, που επιβεβαιώνεται στην πατερική θεολογία, δεν πρέπει πλέον να είναι θέμα διαίρεσης της εκκλησίας.

Η Ομοσπονδία έχει αξιολογήσει πόσο σημαντική είναι η ανάκτηση της αρχικής έκδοσης αυτού του Σύμβολου, προτείνοντας μια στάση διαλόγου για την ειδική διαφωνία και τη διαφοροποιημένη συναίνεση.
 

Οικουμενικό κίνητρο

Η λουθηρανική δέσμευση για διάλογο με την Ορθόδοξη Εκκλησία δεν εξαλείφει τα σημεία διαφοράς, τα οποία είναι ακόμη ανοιχτά, ούτε ξεπερνά τα ζητήματα στα οποία χαρακτηρίζεται η διαφωνία. Αντιπροσωπεύει όμως ένα σημαντικό αποτέλεσμα σε οικουμενικό επίπεδο και ανοίγει το δρόμο για άλλες Δυτικές Εκκλησίες προς τη συμφιλίωση.

Το βασικό ερώτημα παραμένει πώς θα «ξεριζωθεί» αυτή η ιστορική συμφωνία τόσο στη Λουθηρανική όσο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Δηλαδή, είναι απαραίτητο αυτά τα βήματα να μεταφραστούν σε αμοιβαία αποδοχή σε τοπικό επίπεδο. Για να μην παραμείνουν μόνο στα χαρτιά, αλλά χρησιμεύουν για να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά, ειδικά ενόψει των εορτασμών για την 1.700 επέτειο της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας το 2025..........

 https://tasthyras.wordpress.com

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΚΒΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ(ΔΙΑ) ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΩΔΗ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΔΙΟ ΤΡΙΑΔΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΡΑΝΕΡ ΜΕΤΑ ΤΗΝ Β' ΒΑΤΙΚΑΝΕΙΟ ΣΥΝΟΔΟ. Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΡΙΑΔΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΜΑΘΑΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΘΕΟ ΜΑΣ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ. ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: