Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Karl R. Popper - Ο εαυτός, ο ορθολογισμός και η ελευθερία

Βασισμένο στις διαλέξεις Kenan που έδωσε ο Karl Popper στο Πανεπιστήμιο Emory το 1969, το βιβλίο Knowledge and the Body-Mind Problem θέτει προβλήματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη ελευθερία, τη δημιουργικότητα, τον ορθολογισμό και τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των πράξεών τους. Αυτά είναι αυτό που ο Popper αποκαλεί μεγάλα ζητήματα - πολύ μεγάλα για να δοθούν εύκολες απαντήσεις, αλλά πολύ σημαντικά για να αγνοηθούν. Σε αυτές τις διαλέξεις, και στις συζητήσεις που τις ακολουθούν, ο Popper αναπτύσσει μια θεωρία της αλληλεπίδρασης σώματος-νου. Η θεωρία αυτή περιλαμβάνει την εξελικτική ανάδυση, την ανθρώπινη γλώσσα και εκείνο το βασίλειο των αυτόνομων προϊόντων του ανθρώπινου νου που ο Popper αποκαλεί Κόσμο 3. Σύμφωνα με τον Popper, η συνείδηση προέκυψε κατά τη διάρκεια της εξέλιξης ως ένα είδος συστήματος ελέγχου για το σώμα, όπως ο οδηγός είναι ένα σύστημα ελέγχου για ένα αυτοκίνητο. Η αντικειμενική γνώση - το είδος της γνώσης που βρίσκεται σε βιβλία και βιβλιοθήκες - αναδύθηκε στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της εξέλιξης ως ένα σύστημα ελέγχου υψηλότερου επιπέδου για το μυαλό. Με απλά λόγια, η αντικειμενική γνώση είναι το σύστημα ελέγχου του νου για την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η πλήρης συνείδηση - το είδος της συνείδησης που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι - εδράζεται στον Κόσμο 3 και συνδέεται στενά με την ανθρώπινη γλώσσα, τα προβλήματα, τις θεωρίες και την κριτική. Και είναι κυρίως μέσω αυτής της χρήσης της αντικειμενικής γνώσης ως συστήματος ελέγχου για την κριτική επίλυση προβλημάτων που είμαστε σε θέση να ασκήσουμε την ελευθερία, τη δημιουργικότητα και τον ορθολογισμό μας - πρώτα κάνοντας συνεισφορές, όπως τα επιστημονικά βιβλία και τα έργα τέχνης, στον Κόσμο 3 και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας αυτές τις συνεισφορές για να επιφέρουμε αλλαγές στους Κόσμους 1 και 2. Οι διαλέξεις Kenan είχαν μεγάλη προσέλευση και προκάλεσαν ζωηρές συζητήσεις. Το βιβλίο αυτό δημοσιεύεται στην ίδια ανεπίσημη γλώσσα στην οποία αρχικά εκφωνήθηκαν και έτσι μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό από το ευρύ κοινό.

Παρατίθεται σε μετάφραση το 6ο κεφάλαιο με τίτλο: Ο εαυτός, ο ορθολογισμός και η ελευθερία

Κεφάλαιο 6 

Ο εαυτός, ο ορθολογισμός και η ελευθερία

Το θέμα αυτού του δοκιμίου είναι ο εαυτός, ο ορθολογισμός και η ελευθερία. Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα, και ο κίνδυνος να εκφυλιστούμε σε αόριστες γενικεύσεις είναι μεγάλος, ιδίως σε ένα πεδίο στο οποίο υπάρχουν τόσες πολλές εικασίες. 

Θα πω πρώτα κάτι περισσότερο για το εγώ ή τον εαυτό απ' ό,τι μπόρεσα να πω προηγουμένως, και στη συνέχεια θα ασχοληθώ με τον ορθολογισμό. 

Πρώτον, σχετικά με τον εαυτό, η κεντρική μου θέση είναι ότι ο εαυτός ή το εγώ είναι αγκυροβολημένο στον κόσμο 3 και ότι δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον κόσμο 3.

Πριν συζητήσουμε αυτή τη θέση με περισσότερες λεπτομέρειες, ίσως είναι απαραίτητο να άρουμε την ακόλουθη προφανή δυσκολία. Όπως έχω πει επανειλημμένα, ο κόσμος 3 είναι, κατά προσέγγιση, το σύμπαν των προϊόντων του νου μας. Αλλά πώς είναι δυνατόν να είναι έτσι, αν, από την άλλη πλευρά, ο νους μας, ή ο εαυτός μας, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον κόσμο 3;

Η απάντηση σε αυτή τη φαινομενική δυσκολία είναι πολύ απλή. Οι εαυτοί μας, οι ανώτερες λειτουργίες της γλώσσας και ο κόσμος 3 έχουν εξελιχθεί και αναδυθεί μαζί, σε συνεχή αλληλεπίδραση. Επομένως, δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη δυσκολία από αυτή την άποψη. Πιο συγκεκριμένα, αρνούμαι ότι τα ζώα διαθέτουν καταστάσεις πλήρους συνείδησης και έχουν συνειδητό εαυτό. Ο εαυτός εξελίσσεται μαζί με τις ανώτερες λειτουργίες της γλώσσας, τις περιγραφικές και τις επιχειρηματολογικές λειτουργίες.

Τα ζώα διαθέτουν μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αίσθηση του χώρου - μια αίσθηση προσανατολισμού που, χωρίς αμφιβολία, είναι σε μεγάλο βαθμό, αν όχι εντελώς, το ασυνείδητο αποτέλεσμα του ενστίκτου σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της χωρικής εξερεύνησης. Ομοίως, τα ζώα και τα φυτά διαθέτουν εσωτερικό ρολόι και, επομένως, αίσθηση του χρόνου. Είναι, θα έλεγα, επίσης συνειδητά. Αυτό όμως που τους λείπει - και όλα αυτά είναι φυσικά εικασίες - είναι η ικανότητα να βλέπουν τον εαυτό τους ως κάτι που εκτείνεται στο χώρο και στο χρόνο και δρα στο χώρο και στο χρόνο. Στο βαθμό που έχουν συνείδηση, η συνείδησή τους κατευθύνεται από τις εσωτερικές τους καταστάσεις προς σημαντικά γεγονότα έξω από αυτά (εκτός του εαυτού τους), αν όχι αποκλειστικά, τότε σχεδόν αποκλειστικά.

Η θεωρία μου για την πρόβλεψη των ζώων έχει ως εξής: τα ζώα προβλέπουν τις κινήσεις ενός εχθρού ή ενός θηράματος - ο βάτραχος και η μύγα - μέσω μιας επίδρασης προτύπου, μέσω μιας μερικής εννεύρωσης των κινήσεων που ανταποκρίνονται, που καθιστούν την τελική εννεύρωση ταχύτερη και καταλληλότερη. Αυτές οι μερικές νεύσεις -προτείνω σε συμφωνία με τους Gomperz και James/Lange- αντιπροσωπεύονται στα συναισθήματα.

Αντίθετα, η πλήρης αυτοσυνειδησία περιέχει, ως ένα από τα συστατικά της, μια γνώση του εαυτού μας που πηγαίνει πίσω στο χρόνο, τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Και η αίσθηση της θέσης μας στο χώρο περιέχει τουλάχιστον ένα σκαρίφημα της ιστορίας του πώς φτάσαμε εκεί που βρισκόμαστε. Αν τύχει να ξυπνήσουμε σε ένα ασυνήθιστο μέρος, είναι πιθανό να αναρωτηθούμε: «Πού βρίσκομαι; Είχα κάποιο ατύχημα; Πώς βρέθηκα εδώ;». 

Ωστόσο, δεν ζούμε μόνο με μια (τουλάχιστον) στοιχειώδη συνείδηση της παρελθούσας ιστορίας μας, αλλά και με μια (τουλάχιστον) στοιχειώδη συνείδηση των προσδοκιών μας, η οποία συνήθως περιλαμβάνει τους στόχους και τους σκοπούς μας, τα άμεσα και τα πιο απομακρυσμένα συμφέροντά μας στη ζωή. 

Όλα αυτά είναι παρόντα μέσα μας υπό μορφή διάθεσης. Αλλά αυτές οι διαθέσεις είναι διαθέσεις για την ανάκληση του παρελθόντος που αναδύεται στη συνείδησή μας. Διαφέρουν επομένως ουσιωδώς από την εξίσου προθετική χωροχρονική αίσθηση των ζώων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι προαναφερθείσες ανθρώπινες διαθέσεις συνδέονται με άλλες διαθέσεις που κατευθύνονται προς θεωρίες: μια θεωρία του χρόνου με βάση τον κύκλο νύχτα/ημέρα, μια θεωρία του χώρου ως ένα διατεταγμένο σύνολο αμετάβλητων χωρικών αποστάσεων μεταξύ κύριων φυσικών σωμάτων και μια θεωρία των φυσικών σωμάτων ως θεμελιωδών αναλλοίωτων του περιβάλλοντός μας.

Αυτό, ωστόσο, που συνιστά το εγώ ή τον εαυτό μας, τουλάχιστον εν μέρει, είναι το γεγονός ότι μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας ως τοποθετημένο σε αυτό το πλαίσιο και ότι έχουμε επιτύχει την τρέχουσα θέση μας μέσω κινήσεων μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Επιπλέον, βλέπουμε το σώμα μας ως αμετάβλητο/αναλλοίωτo, όπως και τα άλλα σώματα, ή ίσως ως κάτι που αλλάζει αργά. Και παρατηρούμε και κατανοούμε τον κύκλο εγρήγορσης/ύπνου και τις διακοπές της συνείδησής μας κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ τα σώματά μας συνεχίζουν να είναι παρόντα, να βρίσκονται εκεί. Τώρα, όλα αυτά είναι, φυσικά, θεωρητικά: εξαρτώνται από την περιγραφική γλώσσα, αλλά και από την επιχειρηματολογική γλώσσα.

Σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά παίζουν οι ειδικά ανθρώπινες λειτουργίες της μνήμης μας.

Η μνήμη, με την ευρύτερη έννοια, μπορεί να αποδοθεί σε κάθε οντότητα της οποίας η συμπεριφορά εξαρτάται από το ιστορικό της. Με αυτή την ευρύτερη έννοια, η μνήμη μπορεί να αποδοθεί στους μαγνήτες και γενικότερα στους κρυστάλλους, και συνεπώς σε πολλές πολύπλοκες φυσικές δομές και σίγουρα σε όλους τους οργανισμούς. Όπως έχω ήδη αναφέρει, τα ηλεκτρόνια δεν έχουν μνήμη. Ούτε, απ' όσο γνωρίζουμε, τα άτομα. Από τη συμπεριφορά ενός σκύλου κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλοι οι σκύλοι ονειρεύονται. Αλλά η ελεγχόμενη ανάκληση μιας ανθρώπινης εμπειρίας, όπως συμβαίνει όταν έχοντας μάθει ένα ποίημα απ' έξω τόσα χρόνια πριν προσπαθούμε να το φέρουμε συνειδητά στο μυαλό μας, γίνεται δυνατή μόνο μέσω των συνδέσεών μας με τα αντικείμενα του κόσμου 3.

Αυτό ισχύει και για τη συνειδητή ανάκληση παρελθόντων γεγονότων: αυτά βρίσκονται με την προσπάθεια να τα συνδέσουμε με άλλα κομμάτια της μνήμης, με βάση κάποια θεωρία για την παρελθούσα ιστορία μας. Κάνοντας όλα αυτά, χρησιμοποιούμε γνώσεις που είναι γλωσσικά διατυπωμένες τουλάχιστον εν μέρει ή με διάθεση.

Από όλα αυτά είναι σαφές ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η μνήμη στον συνειδητό εαυτό μας εδράζεται επίσης στον κόσμο 3, τον κόσμο της κριτικής γνώσης, της γνώσης με την αντικειμενική έννοια. Ασκούμε διαρκώς κριτική και εντοπίζουμε ελλείψεις στις προσπάθειές μας να ανακαλέσουμε ή να ανακατασκευάσουμε ορισμένες αναμνήσεις, προσπαθώντας να βρούμε τα στοιχεία που λείπουν.

Καταλήγουμε έτσι στο αποτέλεσμα που αναφέρθηκε προηγουμένως: το εγώ ή ο εαυτός μας είναι στενά συνδεδεμένο με τις ανώτερες γλωσσικές μας λειτουργίες. Αυτό υποδηλώνει ότι η πλήρης συνείδηση αλληλεπιδρά με τα γλωσσικά κέντρα του εγκεφάλου μας.

Συνεχίζεται

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

-Τί είναι ο κόσμος 3 για τον Popper;

-ChatGPT
Ο κόσμος 3 (ή World 3) είναι μια έννοια που εισήγαγε ο φιλόσοφος Karl Popper ως μέρος της θεωρίας του για τη διάκριση των τριών κόσμων. Σύμφωνα με τον Popper, η πραγματικότητα μπορεί να χωριστεί σε τρεις διακριτούς κόσμους:

Κόσμος 1: Ο φυσικός κόσμος, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα φυσικά αντικείμενα και φαινόμενα. Αυτός είναι ο υλικός κόσμος, που αποτελείται από οτιδήποτε μπορεί να παρατηρηθεί και να μετρηθεί φυσικά, όπως τα βουνά, τα ποτάμια, τα ζώα, και οι ανθρώπινοι οργανισμοί.

Κόσμος 2: Ο κόσμος της συνείδησης και των ψυχικών καταστάσεων. Περιλαμβάνει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αισθήσεις, τις επιθυμίες, και τις αντιλήψεις των ατόμων. Αυτός είναι ο υποκειμενικός κόσμος, όπου βιώνουμε προσωπικά τις εμπειρίες μας.

Κόσμος 3: Ο κόσμος των αντικειμενικών γνώσεων, ιδεών και θεωριών. Αυτός περιλαμβάνει τα προϊόντα του ανθρώπινου πνεύματος που έχουν αντικειμενική ύπαρξη πέρα από τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Παραδείγματα του κόσμου 3 είναι τα μαθηματικά, οι επιστημονικές θεωρίες, οι καλλιτεχνικές δημιουργίες, οι ηθικές αξίες, και οι κοινωνικοί θεσμοί.

Ο Popper θεωρούσε τον κόσμο 3 εξαιρετικά σημαντικό, γιατί οι ιδέες και οι θεωρίες αυτού του κόσμου μπορούν να επηρεάσουν και να αλλάξουν τον κόσμο 1 και τον κόσμο 2. Επιπλέον, ο κόσμος 3 μπορεί να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί ανεξάρτητα από τα φυσικά αντικείμενα και τις ατομικές συνειδήσεις, προσφέροντας ένα πεδίο συνεχούς διανοητικής προόδου και καινοτομίας.

Η έννοια του κόσμου 3 υπογραμμίζει την αξία της διανοητικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και τη σημασία της γνώσης και της δημιουργίας για την ανθρώπινη πρόοδο.