Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Τι είναι η κουλτούρα της αφύπνισης-woke

από τον Mario Adinolfi - 25/07/2024

Τι είναι η κουλτούρα της αφύπνισης

Πηγή: Mario Adinolfi

 Μου ζητούν έναν ορισμό της «κουλτούρας της αφύπνισης». Ο όρος προέρχεται από το αγγλικό «wake» που σημαίνει ξύπνιος. Χρησιμοποιείται ως υπενθύμιση για να μείνετε ξύπνιοι σε αστικές, κοινωνικές και φυλετικές αδικίες. Στην πραγματικότητα, ο όρος έχει γίνει σύνθεση της λεγόμενης ιδεολογίας της αυτοδιάθεσης και αποτελεί παράγοντα βαθιάς κοινωνικής έντασης γιατί τείνει να επισημαίνει αυτούς που αντιτίθενται σε αυτήν την ιδεολογία και τις πολιτικές της συνέπειες.

Η κόρη της κουλτούρας της αφύπνισης είναι η ιδεολογία του αυτοπροσδιορισμού του φύλου: κανείς δεν σου λέει ποιος είσαι, μπορείς να καθορίσεις τι είσαι. Εάν έχετε γεννηθεί αρσενικό, μπορείτε να προσδιορίσετε τον εαυτό σας ως γυναίκα ή ως ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό, δηλαδή μη δυαδικό. Όποιος αντιτίθεται σε αυτό είναι σεξιστής, ομοφοβικός, τρανσφοβικός. Για την κουλτούρα του ξύπνιου, το «τοξικό» μέρος (το επίθετο μεταξύ των ξύπνιων χρησιμοποιείται πολύ συχνά) είναι κατεξοχήν η οικογένεια, καθώς είναι μια παλιά κληρονομιά της πατριαρχικής κουλτούρας, που θεωρείται οπισθοδρομική και σοβινιστική. Ένας άλλος ακρογωνιαίος λίθος της κουλτούρας της αφύπνισης είναι η απόλυτη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, μια συνθήκη ανταλλάξιμη χωρίς τα δικά της χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα είναι ένας εξοργισμένος φεμινισμός, επειδή οι γυναίκες έχουν υποστεί αιώνες περιθωριοποίησης. Ο ξύπνιος είναι στην πραγματικότητα με όλες τις μειονότητες, που θεωρούνται ως τέτοια θύματα κακοποίησης από την πλειονότητα, ειδικά των λευκών Καυκάσιων. Το αποτέλεσμα είναι μια κουλτούρα ιστορικής αφαίρεσης με αξιολόγηση προηγούμενων συμπεριφορών σύμφωνα με κριτήρια αφύπνισης, η οποία καταλήγει στον ορισμό της «κουλτούρας ακύρωσης». Μεγάλη ενόχληση εκφράζει επίσης η αφύπνιση για τις διάφορες ιουδαιοχριστιανικές ομολογίες, που θεωρούνται μέρος της κουλτούρας της καταπίεσης του ατόμου, ενώ παραδόξως διασφαλίζεται μεγαλύτερη ανοχή σε θρησκείες όπως το Ισλάμ, πάντα με βάση την αρχή της υποστήριξης των μειονοτήτων. Στην πραγματικότητα, οι συμπάθειες είναι επίσης εγγυημένες για τον Βουδισμό και τα διάφορα μυστικιστικά ρεύματα νέων κυμάτων.

Επομένως, η κουλτούρα του ξύπνιου καταλήγει να περιορίζει σοβαρά την ελευθερία της έκφρασης επισημαίνοντας όχι μόνο όσους δεν την συμμερίζονται ως εχθρούς της, αλλά και ως εχθρούς της κοινωνίας γενικότερα, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ αυτών πολιτικών προσωπικοτήτων, διανοουμένων, φιλοσόφων, συγγραφέων, ακόμη και καλλιτεχνών από το παρελθόν. . Όποιος δεν είναι υπέρ της ιδεολογίας της αυτοδιάθεσης (που περιλαμβάνει την απόλυτη ελευθερία για άμβλωση, λήψη ναρκωτικών, αυτοκτονία, αλλαγή φύλου, οικοδόμηση ιδιαίτερων κοινωνικών συναθροίσεων που αποκαλούν queer για προστασία ως οικογένειες, μετανάστευση απαιτώντας απεριόριστη αποδοχή) να αποβληθεί από την κοινότητα ή σε κάθε περίπτωση να αποτραπεί από το να εκφραστούν ακόμη και με λογοκρισία και βία, που μπορεί να φτάσει μέχρι τη φυλακή.

Η κουλτούρα του Woke είναι ο κομμουνισμός του 21ου αιώνα. Ξεκινά από ένα δίκαιο αίτημα εξισορρόπησης των κοινωνικών αδικιών, αλλά, φορώντας τους φακούς της ιδεολογίας, μεταμορφώνεται σε ένα γιγάντιο, βαριά ανακριτικό δικαστήριο που στοχεύει να κατακτήσει την εξουσία για να επιβάλει έναν πολύ τεράστιο πραγματικό περιορισμό στα δικαιώματα της ελευθερίας του ατόμου. Η χώρα της μεγαλύτερης συγκεκριμένης εφαρμογής της κουλτούρας του ξύπνιου είναι η Καλιφόρνια, η πολυπληθέστερη και πλουσιότερη από τις αμερικανικές πολιτείες. Η Καλιφόρνια κατέχει έτσι το ρεκόρ για κλινικές για ενοικιαζόμενες μήτρες και σεξουαλική μετάβαση ακόμη και για ανηλίκους χωρίς τη γονική συναίνεση, το ρεκόρ για αμβλώσεις, από το 2014 έχει απελευθερώσει τη χρήση και κατοχή ναρκωτικών καθώς και νομιμοποίηση του εμπορίου κάνναβης, με την επιτρεπτική νομοθεσία που οδήγησε στο ρεκόρ της νεανικής βίας με 40 βαριά ενεργές συμμορίες μόνο στο Λος Άντζελες όπου το 2023 σκοτώθηκαν 387 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός καθολικού επίσκοπου, το αρχείο συγκρούσεων και επιδρομών με ρατσιστικά κίνητρα, το αρχείο θανάτων που σχετίζονται με ναρκωτικά με 750 μόνο στο Σαν Φρανσίσκο, το ρεκόρ για άστεγους, συμπεριλαμβανομένων πολλών μεταναστών για συνολικά πάνω από 171 χιλιάδες, το ρεκόρ για ανηλίκους με διάγνωση έμφυλης δυσφορίας που είναι 300 χιλιάδες μεταξύ 13 και 17 ετών, το ρεκόρ για εγκαταλείψεις διαμονής στο κράτος με επτάμισι εκατομμύρια Καλιφορνέζοι που προτιμούν να ζουν αλλού από το 2010.

Η καλλιέργεια του ξύπνιου είναι πολύ διαδεδομένη και συχνά περιγράφεται ως ιός που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Είναι σίγουρα απαραίτητο να το αναγνωρίσουμε και να προσφέρουμε ένα αντίδοτο σε αυτή τη συνεχιζόμενη δηλητηρίαση. Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στις περιοχές της λαϊκής κουλτούρας, δεδομένου ότι η κουλτούρα της εγρήγορσης τείνει να επιβεβαιώνεται μέσω της μουσικής και των αστέρων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με ιδιαίτερη μανία αφιερωμένη στη συγγραφή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών ή σε πλατφόρμες ροής. Η λογοκρισία που ασκείται σε βάρος των αδέσμευτων κωμικών είναι ίσως η πιο προφανής ένδειξη της αγριότητας της κουλτούρας του ξύπνιου που στοχεύει να εκδιώξει από τη δυνατότητα να εκφραστούν ακόμη και εκείνους που περιορίζονται σε ένα ανεπιθύμητο ή μη εγκεκριμένο αστείο. Ωστόσο, ορισμένοι κωμικοί ήταν οι πιο ικανοί να αναδείξουν τον κίνδυνο και την εγγενή βία της κουλτούρας του ξύπνιου. Ο γελωτοποιός εξηγεί καλά πώς αυτός ο νέος βασιλιάς είναι γυμνός και τα ήθη του castigat laughingdo παραμένουν η πιο αποτελεσματική διδασκαλία των αρχαίων ακόμη και σε αυτό το έδαφος.

https://www.ariannaeditrice.it/articoli/cos-e-la-cultura-woke

Δεν υπάρχουν σχόλια: