Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Γιώργος Φίλης, Η τεράστια μπίζνα του μεταναστευτικού, οι τραγωδίες και τα Ευρωπαϊκά λάθη


Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών η συζήτηση για το μεταναστευτικό επιστρέφει στην επικαιρότητα. Ένα θέμα που σαφώς και πρέπει να αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Καθηγητής Γεωπολιτική, Κύριος Γιώργος Φίλης παρεμβαίνει στο θέμα Σε τρεις ξεχωριστές ενότητες ο Κύριος Φίλης μιλάει 1) Για την επιχείρηση μεταναστευτικό, αλλιώς μπίζνα που έχει δύο μέρη. Πρώτο κάποιες ΜΚΟ και δεύτερο τους διακινητές ανθρώπων, με τα δύο μέρη πιθανόν να συνεργάζονται. Ο πρωθυπουργός θυμίζουμε παλιότερα είχε δηλώσει «Υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ για τις οποίες το προσφυγικό είναι μπίζνα. Ξέρουμε με ποιες θέλουμε να συνεργαζόμαστε και ποιες είναι ενδεχομένως προβληματικές. Η εργαλειοποίηση προσφύγων είναι συμπεριφορά που πρέπει να είναι και πολιτικά κατακριτέα. Για τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα και είναι πραγματικοί πρόσφυγες, έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και έχουμε αποφορτίσει τις δομές». (11/9/2022) Η παράνομη διακίνηση μεταναστών έχει αυξηθεί σημαντικά μετά το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης το 2015. Σύμφωνα με την Ευρωπόλ και την Ιντερπόλ, πάνω από το 90 % των παράνομων μεταναστών πλήρωσαν διακινητές για να φτάσουν στην Ευρώπη. Πρόκειται για εξαιρετικά προσοδοφόρα δραστηριότητα των εγκληματικών δικτύων χωρίς σοβαρό κίνδυνο σύλληψης. Εκτιμάται ότι τα έσοδα από την παράνομη διακίνηση μεταναστών ανήλθαν σε 5 δισ. € το 2015 και σε πάνω από 200 εκατ. € το 2019 στις θαλάσσιες διαδρομές που οδηγούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 2) Σε άλλο σημείο της ανάλυσής του ο Κύριος Φίλης μιλάει για αυτό καθαυτό το δυστήχημα εξηγώντας την διαδικασία που ακολουθείται για τα διεθνή ύδατα, τις ιδιαιτερότητες της βάρκας, που μετέφερε τους άτυχους συνάνθρωπους μας και παράλληλα τονίζοντας της ευθύνες της Ευρώπης που έχει αφήσει ουσιαστικά το θέμα στον αυτόματο πιλότο με της χώρες του νότου να δέχονται όλη την πίεση. 3) Τέλος ο Κύριος Φίλης μιλάει για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο μέλλον. Απαιτείται ένας Ευρωπαϊκός σχεδιασμός με παρουσία στις χώρες προέλευσης και όχι με απλή χρηματοδότηση σε καθεστώτα όπως αυτό της Τυνησίας που γίνεται περισσότερο αυταρχικό καθημερινά. Δεν μπορεί η Ευρώπη να αγνοεί πλήρως την κατάσταση στην Λιβύη που ουσιαστικά αποτελεί ένα αποτυχημένο κράτος στα Ευρωπαϊκά σύνορα. Ένα κράτος που παρά την Ιταλική προσπάθεια της Κυρίας Μελόνι συνεχίζει να στέλνει καθημερινά πρόσφυγες στα Ευρωπαϊκά σύνορα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας μην απελπιζόμαστε
ο Istanbul απέδωσε ευθύνες στην Ευρώπη. Αλήθεια λέω.
ο Istanbul αυτοπροσώπως από την παρθένα Τουρκία. Για την ακρίβεια τους κατακεραύνωσε. Μιλάμε τους έσκισε. Είπε τέρμα. Οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.
Απ' ότι πληροφορούμε οι Ευρωπαίοι έχουν χεστεί πάνω τους και μόλις σκουπιστούν (γιατί τους έκανε ο αθεόφοβος πραγματικά χάλια)......θα επιληφθούν.
Ας μην απελπιζόμαστε

Ανώνυμος είπε...

Το'60, το '70, το '8ο γιατί δεν υπήρχε μαζική μετανάστευση από αφρική, πακιστάν, κλπ; Τότε ήταν πλούσιοι και φτώχυναν τώρα; Απλά, όπως σε όλα, δόθηκε το ''σήμα'' για να αρχίσει το φαινόμενο.

Ανώνυμος είπε...

https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/paylos-sarakis-kanena-komma-sto-proto-debate-den-ithele-na-syzitithei-os-thematiki-enotita-to-metanasteytiko/