Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Η φαιντανύλη, το φάρμακο των παιδιών και της Silicon Valley – Roberto Pecchioli


Δεν είμαστε πλέον σε θέση να αγανακτούμε και να μένουμε έκπληκτοι με οτιδήποτε δεν μας επηρεάζει προσωπικά. Οι τρομερές ειδήσεις περνούν χωρίς να μας ταρακουνούν, πολύ λιγότερο νά μάς προβληματίζουν. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι αχαλίνωτο, αυξάνοντας διαρκώς το πένθος του, την προσωπική, κοινωνική και κοινοτική καταστροφή, καθώς και τη δύναμη και τον πλούτο όσων ελέγχουν τη διακίνηση ναρκωτικών, τα λεγόμενα «καρτέλ», αλλά πάνω από όλα το ανώτερο επίπεδο. Χρησιμοποιώντας το λεξικό του Μαρξ, θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε αυτούς που καλλιεργούν, εξευγενίζουν και διανέμουν ναρκωτικά, τις διάφορες υποκουλτούρες που εξαπλώνουν τη χρήση τους, με την υπερδομή στην υπηρεσία της δομής, δηλαδή την οικονομία, τη χρηματοδότηση, το υψηλότερο επίπεδο εξουσίας, οι αποδείξεις τών εγκλημάτων της οποίας  κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους.

Χωρίς αυτό το άλμα ποιότητος στην κρίση είναι αδύνατο να εξηγηθεί το τεράστιο εύρος του φαινομένου, η αδυναμία εξάλειψης ή περιορισμού του και η ευκολία με την οποία εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών, πολιτισμών και συνθηκών πέφτουν στη μαύρη τρύπα της εξάρτησης από τήν τεράστια γκάμα ναρκωτικών ουσιών. Το τελευταίο φάσμα είναι το Fentanyl, ένα οπιοειδές που χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην αναισθησία και στις αναλγητικές θεραπείες για τους τελικούς ασθενείς.

Το παρασκεύασμα είναι ένα από τα πιο αγορασμένα ναρκωτικά στη λαθραία αγορά στο dark web, τήν κρυφή κόλαση του διχτύου. Η πρώτη ύλη προέρχεται κυρίως από την Κίνα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρήση έχει εκτοξευθεί, βοηθούμενη από την απίστευτα χαμηλή τιμή των χαπιών. Οι θάνατοι που σχετίζονται με τα ναρκωτικά ξεπέρασαν τις 107.000 το 2021 και αυξάνονται σταθερά. Υπολογίζεται ότι στο εβδομήντα τοις εκατό των περιπτώσεων η φονική ουσία είναι η φαιντανύλη, η οποία έχει γίνει η κύρια αιτία θανάτου στους νέους. Μια πρόσφατη κατάσχεση – 380 εκατομμύρια δόσεις – είχε τη δυνατότητα να σκοτώσει ολόκληρο τον αμερικανικό πληθυσμό. Το ακατέργαστο προϊόν εισάγεται στο Μεξικό, υποβάλλεται σε επεξεργασία και στη συνέχεια μεταφέρεται στις αγορές της Βόρειας Αμερικής από τα καρτέλ Sinaloa και Jalisco. Η φαιντανύλη είναι πενήντα φορές πιο ισχυρή από την ηρωίνη και εκατό φορές πιο ισχυρή από τη μορφίνη. Στις ΗΠΑ, οι θάνατοι που προκαλούνται από αμφεταμίνες έχουν επίσης αυξηθεί,

Είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι ο δικός μας είναι ένας ναρκωμένος πολιτισμός. Από κάθε άποψη και κυρίως με την πιο συγκεκριμένη έννοια του όρου. Ας το παραδεχτούμε: κάθε εξουσία έχει συμφέρον να κυριαρχεί πάνω σε μάζες που δεν μπορούν να κατανοήσουν, να αντιδράσουν, να ενεργήσουν ως ανταγωνιστές. Ομοίως, σε κάθε ηλικία ο άνθρωπος έχει καταναλώσει εθιστικά προϊόντα, ξεκινώντας από το αλκοόλ και τον καπνό. Ποτέ, όμως, δεν είχε φτάσει σε αυτά τα επίπεδα. Χωρίς να ξεχνάμε τους πολέμους του οπίου του 19ου αιώνα, που προκλήθηκαν από τα βρετανικά συμφέροντα στην Κίνα. Ήταν στην πραγματικότητα η Εταιρεία της Ανατολικής Ινδίας – που συνδέεται με το στέμμα και τις αυτοκρατορικές ελίτ – που κατείχε το μονοπώλιο του οπίου. Η εκχώρηση του Χονγκ Κονγκ ήταν ένας από τους όρους που ζητούσαν οι νικητές Βρετανοί. Σε κάποιο βαθμό, όποιος το κάνει το περιμένει.

Στη Δύση, ωστόσο, τα τελευταία εξήντα χρόνια, το ζήτημα των ναρκωτικών έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Ο ελεύθερος χρόνος και η μαζική εκπαίδευση είναι επικίνδυνες για την εξουσία, καθώς προάγουν την ελεύθερη σκέψη. Η αδράνεια είναι επίσης ο πατέρας των κακών και όσοι ενδιαφέρονται να απανθρωποποιήσουν,  να καταστρέψουν γενιές πνευματικά, ηθικά και σωματικά, παίζουν το βρώμικο παιχνίδι τους σε αυτό. Στις δεκαετίες του εξήντα και του εβδομήντα του εικοστού αιώνα η υποκουλτούρα των συνθετικών ναρκωτικών, του λυσεργικού οξέος, του LSD με τον μύθο του ταξιδιού , το «ταξίδι» που ευνοείται από τη δόση, παρουσιάστηκε ως απελευθέρωση, χειραφέτηση από τους περιοριστικούς κανόνες των πατέρων. Φιγούρες όπως ο Herbert Marcuse, ο Timothy Leary, η αμερικανική γενιά των beat και πολλοί ποπ μουσικοί και ροκ, έχουν τεράστιες ευθύνες. Η επιχείρηση εξομάλυνσης των ναρκωτικών ευνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τά μυστικά δίκτυα των ΗΠΑ, που ανησυχούσαν από τις διαδηλώσεις των νέων που αμφισβήτησαν τα θεμέλια του συστήματος. Η φαντασία δεν έχει έρθει στην εξουσία, ο λαός και οι ολιγαρχίες έχουν συγκολληθεί μόνο σε εξαρτήσεις (δηλαδή σε πάθη) και τα χημικά ναρκωτικά ενώνονται σε μια φρικτή μίξη με πολιτιστικά, οπτικά και μουσικά ναρκωτικά, καθορίζοντας τον μαζικό εθισμό στα φώτα, τους ήχους, τις δονήσεις και άλλα τεχνητά ερεθίσματα που η εξουσία γνωρίζει καλά και οργανώνει για να κυριαρχήσει όχι σε έναν λαό, αλλά σε ένα λαό που υποβιβάζεται σε αγέλη. Αν στο παρελθόν μιλούσαμε για παρακμιακή κουλτούρα, σήμερα η παρακμή είναι η κυρίαρχη κουλτούρα.

Στην περίπτωση του Fentanyl, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι τόσα θύματα είναι παιδιά κάτω των δεκαπέντε ετών και πολλά μωρά. Μόλις δύο χιλιοστόγραμμα, που ισοδυναμούν με περίπου δέκα κόκκους εκλεκτού αλατιού, είναι μια θανατηφόρα δόση. Η τελευταία τάση είναι να διακοσμούν τα χάπια ως καραμέλες διαφόρων χρωμάτων και διαφορετικών σχημάτων, ώστε να φαίνονται λιγότερο επικίνδυνα και να είναι πιο ελκυστικά στα παιδιά: το λένε Rainbow Fentanyl. Το τεράστιο κοινό των καταναλωτών είναι εγκάρσιο ανά ηλικία, εισόδημα και πολιτισμό.

Η Silicon Valley, η περιοχή της Καλιφόρνιας όπου εδρεύουν οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί γίγαντες, είναι μια Μέκκα για τους διακινητές Fentanyl. Από τη μια, ο πλούτος των κορυφαίων στελεχών και των τεχνολόγων, από την άλλη οι πόλεις-σκηνές τοξικομανών και αστέγων: η στέγαση είναι πολύ ακριβή και υπάρχουν πολλοί εργάτες fintech που αναγκάζονται σε υπανθρώπινα καταλύματα. Η κομητεία Σάντα Κλάρα, από την οποία εξαρτάται η Σίλικον Βάλεϊ, έπρεπε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Στον μεγάλο Τύπο έφτασαν οι φωτογραφίες από τις σκηνοπόλεις στις οποίες περιφέρονται τουλάχιστον δέκα χιλιάδες άτυχοι που έχουν μοναδικό σκοπό την απόκτηση των θανατηφόρων χαπιών.

Η αύξηση των τιμών των κατοικιών λόγω της ζήτησης από τους υπαλλήλους της Alphabet, του Facebook και της Apple δημιουργεί νέους άστεγους, καθώς το μέσο ενοίκιο απαιτεί 2.400 δολάρια το μήνα και ο μέσος μισθός είναι 15 δολάρια μεικτά την ώρα. Τεχνολογικά plebs που εξυπηρετούν τους διανθρωπιστές κύριους του Fintech. Ο αυξανόμενος αριθμός εξαρτημένων από φαιντανύλη προκαλεί κύματα ψυχικών και σωματικών παθήσεων. Δωρεάν διανομείς Narcan ή naxolone, ικανοί να εμποδίσουν τις επιδράσεις των οπιοειδών στο αναπνευστικό σύστημα, εγκαθίστανται σε φυλακές, δικαστικά κτίρια, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ακόμη και σε μπαρ και εστιατόρια. Οι «ειδικοί» συνιστούν στους έφηβους που αγοράζουν παυσίπονα και φάρμακα να λαμβάνουν επίσης αντιδραστικά έμπλαστρα που σας επιτρέπουν να ανιχνεύσετε εάν τα χάπια περιέχουν Fentanyl.

Οι θάνατοι από ναρκωτικά στην Καλιφόρνια διπλασιάζονται ετησίως από τη μαζική εισαγωγή του ασυνήθιστα φθηνού χαπιού μέχρι τους θανάτους σε τροχαία δυστυχήματα και διπλασιάζονται οι θάνατοι από ανθρωποκτονίες. Σε μια από τις αμερικανικές μητροπόλεις, τη Φιλαδέλφεια, η γειτονιά του Κένσινγκτον είναι πλέον το γκέτο ενός τεράστιου πλήθους τοξικομανών. Ένας θαρραλέος ρεπόρτερ καταγράφει στο Διαδίκτυο για πάνω από ένα χρόνο, χωρίς σχόλια, τις εικόνες της καθημερινής ζωής αυτού του δαντικού κύκλου στο ισχυρό έθνος που επιβεβαιώνει το «φανερό πεπρωμένο» του να οδηγήσει τους άλλους λαούς της γης.

Μπορεί να φαίνεται βαρετό και επαναλαμβανόμενο, αλλά αυτό που καταγράφουν οι κάμερες είναι εικόνες που δείχνουν την καταστροφική επίδραση των οπιοειδών: χιλιάδες τοξικομανείς καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια, μερικοί έχουν ήδη διαλυθεί από πρόσφατα αγορασμένα φάρμακα, άλλοι περιμένουν τη δόση. Το Kensington είναι το πιο σαφές έμβλημα της επιδημίας των οπιοειδών που καταστρέφει τις Ηνωμένες Πολιτείες και διαχέεται στον «πολύ πολιτισμένο» δυτικό κόσμο. Τα βίντεο δείχνουν κάθε λογής κατεστραμμένα σώματα και εντελώς κατεστραμμένα μυαλά, σε ένα αστικό περιβάλλον βρωμιάς, υποβάθμισης, εντυπωσιακής ασωτίας. Όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τον πιο ακραίο εθισμό σε ένα καταστροφικό ναρκωτικό. Η φαιντανύλη είναι μόνο το πιο πρόσφατο κεφάλαιο σε μια αυξημένη αστική υποβάθμιση μετά την επιδρομή του Oxycontin (οξυκωδόνη) στην αμερικανική αγορά στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Purdue Pharma, φαρμακευτική εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια Sackler, ομολόγησε ένοχη το 2020 ότι τροφοδότησε την επιδημία οπιοειδών στις ΗΠΑ, αφού χαρακτήρισε το κορυφαίο φάρμακο της, το εξαιρετικά συμπυκνωμένο όπιο Oxycontin, ως αβλαβές και διαβεβαιωτικό που δεν προκαλεί εθισμό. Από τότε που το Fentanyl μπήκε στους δρόμους και στα σχολεία -ακόμη και στα δημοτικά- η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Η δόση πωλείται για δύο δολάρια ή λιγότερο. Η υπερβολική δόση μπορεί να ξεκινήσει με μισό φακελλάκι πέντε δολαρίων. μερικά χιλιοστόγραμμα μπορεί να είναι θανατηφόρα. Ζωές πεταμένες για δεκάρες, σε μια κοινωνία που η μόνη της αντίδραση φαίνεται να είναι ο πολλαπλασιασμός των γκέτο και η δωρεάν διανομή επισφαλών αντιδότων. Καμία πραγματική πολιτική εκστρατεία δεν προειδοποιεί για τη χρήση ναρκωτικών. Πόσες ζωές θα σώζονταν αν οι πλούσιοι αυτοαποκαλούμενοι φιλάνθρωποι (ψευδείς φίλοι του ανθρώπου, αληθινοί κοινωνιοπαθείς) χρηματοδοτούσαν την καταπολέμηση των εθισμών αντί για θεωρίες φύλου, καθολικές αμβλώσεις και ιδεολογία για το κλίμα; Αν δεν το κάνουν οι κύριοι του κόσμου, πού όντως είναι στην πρώτη γραμμή του λεγόμενου αντιαπαγορευτισμού, σίγουρα έχουν τους δικούς τους κακούς λόγους. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι το κοινό δεν πτοείται μέχρι να αγγιχθεί προσωπικά από τα δράματα ή η γειτονιά του, ή το σχολείο του, νά κατακλυστεί από τη φθορά. Όταν δεν σκοτώνει, το Fentanyl - όπως και άλλα ναρκωτικά - καταναλώνει τον χρήστη του, ο οποίος μένει μόνο με μια αόριστη ανάμνηση του ποιος ήταν, σωματικά και πνευματικά. Η ναξολόνη, η δραστική ουσία του Narcan, μετριάζει ορισμένες επιδράσεις, αλλά σίγουρα δεν δρα στις μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως η μεθαδόνη για άλλους εθισμούς. Ακόμη λιγότερο επιτίθεται στα αίτια της καταστροφής –πιστεύουμε προγραμματισμένη– μιας άλλης γενιάς. Είναι αυτή η πραγματικότητα που τεκμηριώνεται στο Kensington, με μόνο ήχο περιβάλλοντος. Η εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, αλλά τίποτα δεν αλλάζει, πιθανότατα επειδή «θέλεται έτσι, όπου μπορείς να πάρεις αυτό που θέλεις». Και πάνω απ' όλα «μη ρωτάς άλλο», δηλαδή σκάσε και αποδέξου τα πάντα.

Όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται σε εφαρμογές όπως το Snapchat ή το TikTok για να εφοδιαστούν με χάπια κάθε είδους, που συχνά κόβονται με Fentanyl. Η αγορά ναρκωτικών έχει εκδημοκρατιστεί: χαμηλές τιμές, δυνατότητα να προσεγγίζει κάθε τμήμα του πληθυσμού μέχρι τα παιδιά, που συμπίπτει με την πτώση της φρουράς των θεσμών, της «κοινωνίας των πολιτών» και ό,τι απομένει από οικογένειες. Τα υπόλοιπα γίνονται από μια γιγάντια μηχανή προπαγάνδας που μυεί τις μάζες προς την κατανάλωση, την επιθυμία για ολοένα  υψηλότερες επιδόσεις, την υποχρέωση για παράβαση, που έχει γίνει καταστροφική ρουτίνα . Η κοκαΐνη επιτρέπει σε όσους ασκούν αγχωτικά ή κουραστικά επαγγέλματα, με βαριά ωράρια, να διαχειριστούν τις προσδοκίες, τις επιδόσεις πού ζητούνται από την κρατική αγορά. Τα δισκία, σε συνδυασμό με αλκοόλ και άλλα παρασκευάσματα, γίνονται επίσης, κατά μίμηση, το συμπλήρωμα των νεανικών βραδιών (και όχι μόνο) το κλειδί με το οποίο ξεπερνιούνται οι αναστολές και τα όρια. Όρια: οι μεγάλοι εχθροί του μεταμοντέρνου homo sapiens στη διαδικασία του αποπολιτισμού.

Παράλογες γενιές, αιχμάλωτοι εθισμών, αναζητώντας τεχνητούς παραδείσους καθώς ξεφεύγουν, μπερδεμένα και συχνά εν αγνοία τους, τις πραγματικές κολάσεις που ζουν: απώλεια αξίας τής ζωής, φόβος «να μην ανταποκρίνεται κανείς», αυτοκατηγορία για ήττες και ανεπάρκειες της ζωής, απώλεια νοήματος, απουσία στόχων. Μέ τα ναρκωτικά αισθάνονται καλά, τουλάχιστον στην αρχή. Επιτρέπουν, σε πολλά περιβάλλοντα, να είναι «σαν τους άλλους». Παράλογα, η χρήση τους δεν υποδηλώνει πλέον εξέγερση αλλά αυτοκαταστροφική συμμόρφωση.

Αυτός δεν ήταν, πιστεύουμε, ο κόσμος που φαντάζονταν οι προχθεσινοί επαναστάτες. Δυστυχώς, έχασαν σε μεγάλο βαθμό ακριβώς επειδή κέρδισαν: η συντετριμμένη, τοξική, ανήσυχη, φοβισμένη, φθαρμένη κοινωνία που βιώνουμε είναι η κόρη τους. Φανταστικοί επαναστάτες που είναι καταναλωτές του εαυτού τους, χειραγωγημένοι από τον καπιταλισμό που έχει γίνει μετααστικός και αντιαστικός, σκλάβοι μιας ψεύτικης ελευθερίας. Μπορεί να είμαστε πονηροί, αλλά, εξαιρουμένων των παιδιών και των εφήβων, δεν μπορούμε να υποφέρουμε για τα θύματα των ναρκωτικών: είτε το ξέρουν είτε όχι, η φυγή τους είναι προς τα κάτω, όχι πέρα ​​από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα καλό που μπορούν να προσφέρουν τα φάρμακα που δεν μπορούν να δώσουν ζωή.


ΕΔΩ ΝΑΥΑΓΗΣΕ ΤΟ SPIRITUS CREATOR!!!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Streets of Philadelphia, Kensington Ave Documentary, July 9, 2022.

https://www.youtube.com/watch?v=oSGSqRgpyCQ

Ανώνυμος είπε...

Bowling for Columbine (Michael Moore, 2002)

https://www.youtube.com/watch?v=SDl-atwBzf0