Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

«Η ΑΛΉΘΕΙΑ ΕΊΝΑΙ ΨΈΜΑ»

«Οι νέοι κυβερνητικοί δημιουργοί αποκαλύπτουν κυνικά ότι είναι σε θέση να μας κάνουν να κάνουμε ό, τι θέλουν. Επειδή το θέμα της αλήθειας και του ψεύδους δεν είναι ένα αδρανές παιχνίδι με τις λέξεις, αλλά ένα πολύ συγκεκριμένο εργαλείο εξαπάτησης και κυριαρχίας

VERITA ΕΊΝΑΙ ΈΝΑΨΈΜΑ

Η αλήθεια είναι ένα ψέμα. Το ψέμα είναι αλήθεια

Ο Mark Twain είπε ότι είναι ευκολότερο να εξαπατήσεις τους ανθρώπους παρά να τους πείσεις ότι έχουν εξαπατηθεί. Ο συγγραφέας του (λογοκριμένου!) Περιπέτειες του Huckleberry Finn, τον δέκατο ένατο αιώνα δεν μπορούσε να γνωρίζει τη δύναμη πυρός της συσκευής των μέσων ενημέρωσης της πληροφορίας και της διαστρέβλωσης της αλήθειας. Το πρόβλημα της αλήθειας και του ψεύδους έχει γίνει κεντρικό στην «κοινωνία του θεάματος», των ειδήσεων που κυνηγούν η μία την άλλη και της μετα-αλήθειας, η οποία έχει γίνει το σκηνικό όνομα του ψεύδους. Εξάλλου, όλες οι λεκτικές στρεβλώσεις της εποχής μας είναι επιθέσεις στην αλήθεια, τη σαφήνεια και, τελικά, την άρνηση της πραγματικότητας. Multi, poles, trans, bi είναι μάσκες, φουγάρα που στοχεύουν στην απομάκρυνση του ανθρώπου από την αλήθεια και την έρευνά του.

Ένας από τους λίγους φιλοσόφους που αγωνίζεται άνισα για την αλήθεια είναι ο Francesco Lamendola. Σε κανονικούς καιρούς, θα ήταν ένας «σεβαστός δάσκαλος» γεμάτος τιμές και αναγνώριση. Στο σκοτάδι του παρόντος δεν μπορεί παρά να υψώσει τη φωνή του, σχεδόν ανήκουστη, "vox clamantis in deserto". Ο συγγραφέας δεν έχει ούτε την κουλτούρα ούτε τη νοοτροπία του φιλοσόφου. Προσπαθεί να στοχαστεί πάνω στο δραματικό πρόβλημα της αλήθειας και του ψεύδους με τα όπλα και τη γλώσσα του κοινού ανθρώπου, απογοητευμένος από αυτά που βλέπει και ακούει. Ένας τεράστιος μηχανισμός πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ένα εργαστήριο συνεχούς κύκλου δεσμεύεται με σκοπό να μην μας κάνει πλέον να πιστεύουμε στα μάτια μας. Ο Τζορτζ Όργουελ το κατάλαβε αυτό, με την εκθαμβωτική επινόηση, στο μυθιστόρημα 1984, των τριών μεγάλων γραπτών για την τεράστια οικοδόμηση του ενιαίου κόμματος στην εξουσία: ο πόλεμος είναι ειρήνη, η ελευθερία είναι σκλαβιά, η άγνοια είναι δύναμη.

Η ανατροπή νοημάτων είναι η ανατροπή της πραγματικότητας
. Το αποτέλεσμα είναι προφανές: η αλήθεια είναι ένα ψέμα. Και αφού, όπως δίδασκε ο Αριστοτέλης, αν το Α είναι ίσο με το Β, το Β πρέπει να είναι ίσο με το Α, το ψέμα γίνεται αλήθεια. Η αλήθεια, γράφει το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, μας ελευθερώνει, έτσι τα ψέματα μας μετατρέπουν σε δούλους. Ο κύκλος κλείνει, η σχέση αλήθειας και ελευθερίας γίνεται μάταιη φιλοσοφική άσκηση για τους μεταφυσικούς αργοπορημένους. Η δυτική σκέψη έχει ενοχληθεί με τη μεταφυσική, δηλαδή με οτιδήποτε υπερβαίνει τη γυμνή ύλη, και επιβάλλει μια προσωρινή και απατηλή θρησκεία, την επιστήμη, που ορίζεται ως «ακριβής». Ωστόσο, η ακρίβεια είναι μια πολύ διαφορετική έννοια από την αλήθεια. Η επιστήμη δεν θέτει στον εαυτό της ως στόχο της τήν αλήθεια. Περιορίζεται, μέσω της παρατήρησης και του πειραματισμού, στην αποσαφήνιση των κανόνων και των αμετάβλητων του φυσικού κόσμου. Στην πραγματικότητα, μια σωστή επιστήμη δεν θεωρείται ποτέ οριστική, δέχεται την αντίθετη απόδειξη, τόσο πολύ που ο Karl Popper θεωρούσε την διάψευση έναν από τους πυλώνες της επιστημονικής γνώσης. Ο Paul Feyerabend, φιλόσοφος της επιστήμης, υποστήριξε ότι η μόνη σωστή επιστημονική μέθοδος είναι η απουσία μεθόδου.

Τις τελευταίες δεκαετίες ο ριζοσπαστικός σχετικισμός του δυτικού πολιτισμού έχει μετατραπεί στο αντίθετό του: από τη μία πλευρά, η υπόθεση της επιστήμης ως νέας θρησκείας, από την άλλη η ιδέα ότι υπάρχει μόνο μία αλήθεια ή η απουσία αλήθειας που ανυψώνεται σε ένα ανυπέρβλητο τοτέμ. Κανείς δεν ξεφεύγει από τη μηδενιστική παρέκκλιση και την απελπιστική ανθρώπινη κατάσταση που ακολουθεί. Ως εκ τούτου, η αναγωγή της ζωής σε ένα απλό βιολογικό γεγονός, που πρέπει να διατηρηθεί με κάθε κόστος (η δεισιδαιμονική λατρεία του εμβολιασμού) ή να ακυρωθεί κατόπιν αιτήματος (ευθανασία) και, παραδόξως, η ανάγκη να διαδοθεί, προς χρήση των φοβισμένων μαζών, ορφανών αρχών, στερημένων από κάθε κοινό έρεισμα, νέων «αληθειών», δηλαδή, για να το θέσουμε ξεκάθαρα, ψεύδη χρήσιμα στην εξουσία.

Φτάνουμε στο σημείο όπου, κοιτάζοντας ένα δέντρο, μας πείθουν αδιάφορα ότι είναι φανοστάτης ή μονόκερος, αποκαλώντας τρελούς και οραματιστές εκείνους που συνεχίζουν να το αποκαλούν δέντρο, να το βλέπουν και να το θεωρούν αυτό που είναι. Μας συνέβη, σε μια συζήτηση με έναν αυτοαποκαλούμενο προοδευτικό διανοούμενο σχετικά με την έννοια του γάμου, να τον ρωτήσουμε τι πιστεύει για το γεγονός ότι κανένας πολιτισμός, σε καμία στιγμή, δεν του πέρασε από το μυαλό να θεωρήσει το γάμο την ένωση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Η απάντηση ήταν ανατριχιαστική και αφοπλιστική: το παρελθόν ήταν γεμάτο λάθη, σκοτάδι και προκαταλήψεις, τελικά πετύχαμε την απελευθέρωση και την αλήθεια. Επομένως, δεν είναι αλήθεια ότι «αρσενικό και θηλυκό τα δημιούργησε»[τά λάθη]. Το δέντρο έχει αλλάξει οριστικά το όνομά του και δεν είναι πλέον δέντρο. Το Υπουργείο Αλήθειας κέρδισε τη μάχη του και επέβαλε την αντιστροφή που διαισθάνθηκε ο Όργουελ: το ψέμα έχει γίνει αλήθεια. Και αντίστροφα.

Δεδομένου ότι ορισμένοι contrarians διαφωνούν, το ψέμα που έχει γίνει νεο-αλήθεια πρέπει να επιβληθεί, αρχικά μέσω της ανάπτυξης ολόκληρου του μηχανισμού στη διάθεση της εξουσίας, στη συνέχεια με τη νομική απαγόρευση της διαφωνίας. Ο Μοντεσκιέ έγραψε ήδη από τα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα ότι δεν υπάρχει χειρότερη τυραννία από εκείνη που ασκείται στη σκιά του νόμου και με τα χρώματα της δικαιοσύνης. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε, από εκείνη που απευθύνεται στην ηθική, σε μια ανεστραμμένη ηθική στην οποία η εξουσία προσποιείται ότι πιστεύει. Ένα παράδειγμα είναι οι ειδήσεις που θα ήταν ξεκαρδιστικές αν δεν ήταν η επίδειξη της οργουελιανής διπλής σκέψης, δηλαδή της σκόπιμης αντιστροφής για σκοπούς κυριαρχίας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), μια υψηλή συνέλευση «ειδικών» και επιστημόνων στους οποίους, εν καιρώ ιού, έχουμε παραδώσει την υγεία και ό,τι έχει απομείνει από τις πνευματικές μας ικανότητες, εξετάζει το ενδεχόμενο να συστήσει την απαγόρευση του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid Σπούτνικ – που χρησιμοποιείται ήδη σε 59 χώρες – για «ηθικούς» λόγους.

Δεδομένου ότι πρέπει να γελάμε στην κορυφή των πνευμόνων μας με την ηθική αυτών των ανθρώπων ως έπαινο αγνότητας που προφέρεται από τήν Cicciolina, ξέρετε ποιο είναι το ενάρετο κίνητρο των υψηλών γραφειοκρατών της Europoid υγείας; Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα μπορεί να αναγκάστηκαν να το πράξουν από τη ρωσική κυβέρνηση. Το Σπούτνικ, επομένως, δεν θα ήταν ένα «ηθικό» εμβόλιο. Ο EMA, ανίκανος να λύσει το δράμα του ιού, ξοδεύει το χρόνο του διερευνώντας εάν «ο ρωσικός στρατός και οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, το έκαναν χωρίς καταναγκασμό». Μπορούν να σωθούν ζωές (φαίνεται ότι το Σπούτνικ πετυχαίνει) ρωτά ο EMA με το χέρι στην καρδιά και ένα δάκρυ στο πρόσωπο, με ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να έχει παρασκευαστεί και παραχθεί παραβιάζοντας «δικαιώματα»; Ας αποφύγουμε να θυμηθούμε τα δραματικά αποτελέσματα των δοκιμών σε πληθυσμούς του Τρίτου Κόσμου για διπλώματα ευρεσιτεχνίας από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ή τον μεγάλο φιλάνθρωπο Bill Gates:είναι πολύ εύκολο.

Ας αποφύγουμε επίσης να αναφέρουμε τα ινδικά χοιρίδια –ζώα και ανθρώπους– που χρησιμοποιούνται ευρέως από την επιστήμη. Το πρόβλημα δεν είναι η αξία των δηλώσεων του EMA, αλλά το γεγονός ότι λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ότι διακυβεύονται ξεδιάντροπα οι ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια στο όνομα της "ηθικής" και των "δικαιωμάτων". Τα συμφέροντα δεν έχουν καμία σχέση με αυτό, έτσι δεν είναι; Το ψέμα έχει διώξει την αλήθεια, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο να το πούμε: ο βασιλιάς είναι γυμνός, αλλά δέν μπορεί νά τό πεί ούτε και το παιδί στο παραμύθι του Άντερσεν.

Εν τω μεταξύ, είναι ανθυγιεινό να εγείρονται αμφιβολίες – όπως κάνουν ορισμένοι επιστήμονες – σχετικά με το δραστικό συστατικό των εμβολίων Covid που επέλεξε η ολιγαρχία. Η θεραπευτική πρόκληση συνδέεται με το λεγόμενο αγγελιοφόρο RNA, δηλαδή χημικά συνθετικά μόρια ριβονουκλεϊκού οξέος που μεταφέρουν ένα μήνυμα στο DNA των κυττάρων μας. Δηλαδή, παρέχουν οδηγίες – συγχωρήστε την απλοϊκή γλώσσα – σχετικά με το ποιες πρωτεΐνες πρέπει να παράγουν. Μια εξαιρετική προσπάθεια, που πρέπει να γίνει δεκτή με ενθουσιασμό, αλλά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι τα εμβόλια mRNA δεν επηρεάζουν – δηλαδή τροποποιούν – το DNA. Οι περισσότεροι το αρνούνται: ποιος ξέρει αν η Big Pharma έχει πιέσει ή «παραβιάσει δικαιώματα» για να διαδώσει αυτό το καθησυχαστικό αφήγημα; Το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες. Είναι «ηθικό» να τροποποιήσουμε το ανθρώπινο DNA ή να διακινδυνεύσουμε να συμβεί; Αλήθεια, ψέμα ή ψέμα που γίνεται αλήθεια με τον καταναγκασμό να επαναληφθεί;
διάλογος μεταξύ Alice και Humpty Dumpty

Ίσως ο αληθινός προφήτης ήταν ο Lewis Carroll, ο συγγραφέας της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, ο οποίος εφηύρε το Humpty Dumpty, το ανθρωπάκι σε σχήμα αυγού με ακατανόητη γλώσσα. Τότε στήν έκπληκτη  Αλίκη λέει: όταν χρησιμοποιώ μια λέξη, σημαίνει ακριβώς αυτό που θέλω να σημαίνει. Στην παρατήρηση της Αλίκης, ενός απλού αλλά όχι ανόητου παιδιού, ότι οι λέξεις μπορούν να έχουν πολλές σημασίες, απαντά: «όταν κάνω μια λέξη να κάνει μια τέτοια δουλειά, πληρώνω όλο και περισσότερο». Οι λέξεις γίνονται όργανα ψεμάτων για τους πιο σκοτεινούς και ανείπωτους σκοπούς. Είναι η ήττα της αρχής της πραγματικότητας και η αντικατάστασή της με την «αφήγηση», που επιβάλλεται από μια αδυσώπητη συσκευή πλύσης εγκεφάλου της οποίας η λειτουργία είναι αντίθετη από εκείνη των εφαρμογών πληροφορικής που «καθαρίζουν» τα σκουπίδια στη μνήμη του υπολογιστή. Η αλήθεια αντικαθίσταται από το αντίθετό της: τη μεγάλη επαναφορά, που σημαίνει ακύρωση. Νομίζω, βλέπω, αντιλαμβάνομαι τον Α, αλλά η νοητική συσκευή μεταφράζει τις πληροφορίες ανάποδα: ο Α γίνεται Ζέτα.

Ποιος ξέρει αν δεν είναι η περίπτωση να επιστρέψουμε στο παλιό έγκλημα που αναφέρεται στο άρθρο 661 του ποινικού κώδικα, την κατάχρηση της λαϊκής ευπιστίας, που αποχαρακτηρίζεται ως διοικητική παράβαση όταν το ψέμα γίνεται πιο εκτεταμένο, διάχυτο και αποδεδειγμένο. Αλλά η άγνοια είναι δύναμη (εκείνων που τη διαδίδουν), εξήγησε ο Όργουελ.

Η ηθική έκκληση γίνεται τότε το αντίθετό της, αφού προέρχεται από εκείνους που ψεύδονται γνωρίζοντας ότι ψεύδονται, το χειρότερο της ανηθικότητας. Ας δώσουμε ένα άλλο παράδειγμα. Στην πολιτεία της Τζόρτζια των ΗΠΑ, αντικείμενο βίαιης διαμάχης για πιθανή νοθεία στις προεδρικές εκλογές, ο εκλογικός νόμος έχει τροποποιηθεί. Ο νέος προβλέπει την επαλήθευση με επίσημο έγγραφο της ταυτότητας του ψηφοφόρου. Παράξενο ή φυσιολογικό; Η απόφαση της Τζόρτζια έχει προκαλέσει τεράστια κατακραυγή από τους Αμερικανούς προοδευτικούς, οι οποίοι τώρα ονομάζονται wokes. Εδώ είναι ένα άλλο ψέμα που έχει γίνει αλήθεια: η αφύπνιση συνίσταται στην ακύρωση του πολιτισμού και της κουλτούρας προέλευσης! Οι μεγάλες βιομηχανικές και τεχνολογικές εταιρείες είναι οι δημοπράτες. Περίπου 1.119 από αυτές, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, McDonalds, Microsoft, PayPal, Uber, Airbnb, Best Buy, Capitol One, Dow, Hewlett Packard, Macy's, Starbucks, United Airlines, Pepsi, έχουν δημιουργήσει μια απίστευτη «Συμμαχία Πολιτών» ενωμένη στην απόρριψη του νέου γεωργιανού εκλογικού νόμου.

Το ανακοινωθέν τους είναι μια τέλεια άσκηση σε οργουελιανό ύφος, η κραυγαλέα αντιστροφή της πραγματικότητας. «Υποστηρίζουμε ασφαλείς και προσβάσιμες εκλογές και ενθαρρύνουμε τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες μας να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή. Ως επιχειρήσεις, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους ψηφοφόρους στην ακομμάτιστη δέσμευσή μας για ισότητα και δημοκρατία. Θεωρούμε ότι τα νομοσχέδια απειλούν να δυσκολέψουν την ψηφοφορία». Δεν γνωρίζουν την ντροπή: είναι ανήθικο να ζητάμε από όσους εμφανίζονται σε ένα εκλογικό τμήμα ταυτότητα και απόδειξη ότι είναι μέρος των εκλογικών καταλόγων, όχι απάτη. Το σύστημα είναι τόσο ισχυρό που όχι μόνο
ψεύδεται ξεδιάντροπα, αλλά αποκαλεί ανοιχτά το καλό κακό.
Παράθυρο Overton
Συγκεκριμένα, μοιάζει με ομολογία ενοχής, αποδεδειγμένη απόδειξη ότι η δημοκρατία είναι σήμερα το μεγαλύτερο ψέμα. Επιλέγουν ποιος μπορεί να τρέξει μέσω προληπτικών μηχανισμών που γίνονται για να αποκλείσουν, επιλέγουν τους εκλεγμένους (εκείνους που λαμβάνουν χρηματοδότηση και υποστήριξη). Τώρα επιλέγουν και ψηφοφόρους. Το επόμενο βήμα – το παράθυρο του Όβερτον δεν είναι ακόμη ορθάνοιχτο, αλλά εργάζονται πάνω σε αυτό – θα είναι επίσης η κατάργηση της χλωμής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, η οποία δεν αντιπροσωπεύει τον λαό, αλλά την ολιγαρχία. Ή ίσως όχι, καλύτερα οι άνθρωποι να λένε ψέματα στον εαυτό τους, πιστεύοντας ότι ζουν ελεύθερα.
Tiziano Vecellio, Sisyphus, c. 1548, Μαδρίτη, Museo del Prado

Είναι εύκολο να ξεγελάσετε αν έχετε τις κάρτες, υπαγορεύσετε τους κανόνες του παιχνιδιού και επιλέξτε τους παίκτες. Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το τεράστιο μέγεθος της επιχείρησης και τον θανάσιμο κίνδυνο. Αισθάνονται αρκετά δυνατοί για να αποκαλύψουν με σαφήνεια τις προθέσεις τους. Δεν θα καταλάβουμε ούτε θα επικροτήσουμε την εξαπάτηση. Η Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ, η Μεγάλη Επαναφορά(Π.Ι.) του Φόρουμ του Νταβός έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, αλλά η αλήθεια δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη. Οι δοκιμασίες είναι αμέτρητες, ακόμα κι αν για να τις εκθέσουμε νιώθουμε σαν τον Σίσυφο στο τέλος του έργου του. Ο Σίσυφος ήταν ο πιο πονηρός και πανούργος απατεώνας, αλλά στον ελληνικό διανοητικό ορίζοντα, κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει μέσα από την ύβρη, την υπερβολή, την οργή των θεών. Η τιμωρία ήταν τρομερή:  σπρώχνοντας αιώνια έναν ογκόλιθο από τη βάση στην κορυφή ενός βουνού. Κάθε φορά που έφτανε στην κορυφή, η πέτρα κυλούσε και ο Σίσυφος έπρεπε να ξεκινήσει ξανά την άχρηστη ανάβαση.

Ο Alex Pentland, διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Δυναμικής του διάσημου MIT (Massachusetts Institute of Technology), σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μεγάλων πολυεθνικών, αποδέκτης τεράστιας χρηματοδότησης από τις μεγαλύτερες ΜΚΟ στον κόσμο, δήλωσε ότι είχε τη λύση στα προβλήματα της ανθρωπότητας. Δεν είναι τρελός ή τσαρλατάνος, αλλά επιστήμονας που εργάζεται για την ασυνείδητη τροποποίηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Διατύπωσε μια νέα υπολογιστική κοινωνική επιστήμη βασισμένη στα μαθηματικά, τη συνάθροιση δεδομένων και μεταδεδομένων, την οποία ονόμασε Κοινωνική Φυσική, μετά από ένα κείμενο του θετικιστή φιλοσόφου του δέκατου ένατου αιώνα Auguste Comte.

Μέσω πληροφοριών που αντλούνται από τις πολυάριθμες πηγές συλλογής προσωπικών δεδομένων που υπάρχουν – τηλέφωνα, κοινωνικά δίκτυα, πιστωτικές κάρτες, Διαδίκτυο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο – επιτρέπει την ακριβέστερη πρόβλεψη της ανθρώπινης και κοινωνικής συμπεριφοράς, ξεπερνώντας την κοινωνιολογία της γνώσης του Max Scheler, κατανοώντας την ως ορυχείο πραγματικότητας ικανό να προβλέψει κάθε συμπεριφορά μας. Η «αρχή της κοινωνικής επιρροής» θα καταστήσει δυνατό να γνωρίζουμε γιατί λαμβάνονται οι αποφάσεις και να τις προβλέψουμε, όχι τόσο με εξαναγκασμό, ορθολογικό ενδιαφέρον ή πειθώ, αλλά με μίμηση. Έτσι, σύμφωνα με μια αόριστη συμπεριφοριστική επιστημολογία, θα κάνουμε αυθόρμητα αυτό που θα κάνουν οι καθολικοί δάσκαλοι. Σε πιο ειλικρινή χρόνια, ονομαζόταν πλύση εγκεφάλου. Σήμερα είναι επιστήμη, πρόβλεψη, πρόοδος.

Οι νέοι κυβερνητικοί δημιουργοί αποκαλύπτουν κυνικά ότι είναι σε θέση να μας κάνουν να κάνουμε ό, τι θέλουν. Το αποκαλούν, με την τριχωτή και ανεστραμμένη ηθικολογία του οποίου είναι δάσκαλοι, «προσανατολίζοντας τις μάζες προς κατάλληλους στόχους». Ο αυλητής του Hamelin από τους αδελφούς Γκριμ τα πήγε επίσης πολύ καλά. Παρουσιάζονται ως «φιλάνθρωποι», μια από τις πιο ύποπτες και αντεστραμμένες λέξεις της εποχής μας. Απόστολοι του ανάποδου Καλού, ξέρουν ότι μπορούν να υπολογίζουν σε μια ανθρωπότητα τσακισμένη από κάθε ψέμα για την επιτυχία των σχεδίων τους. Ο λύκος της Κοκκινοσκουφίτσας έρχεται στο μυαλό: τι μεγάλα αυτιά έχετε. Είναι να νιώθεις καλύτερα. Τι μεγάλα μάτια! Για να σας δούμε καλύτερα. Η αλήθεια ήταν στην τελευταία ερώτηση: γιαγιά, τι μεγάλο στόμα έχεις. Είναι για να σας καταβροχθίσει καλύτερα! Η Κοκκινοσκουφίτσα  ξέφυγε, αλλά ήταν ένα παραμύθι.
Η γάτα του Schroedinger

Αν αυτό που μας προτείνεται – δηλαδή επιβάλλεται – έχει τη σφραγίδα της επιστήμης και την πνοή της προόδου, το υποδεχόμαστε με παιδικό ενθουσιασμό. Η επιστήμη είναι «αλήθεια» και υπομονή αν το υψηλότερο και πιο θεωρητικό μέρος της επιστήμης έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό τα όριά του. Σκεφτείτε την αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg, το θεώρημα μη-πληρότητας του Goedel, την κβαντική φυσική που εισήγαγε την έννοια της πιθανότητας και διατύπωσε τον λογικό παραλογισμό της γάτας του Schroedinger, νεκρής και ζωντανής στο κουτί, «υπό ορισμένες συνθήκες». Σοφιστεία, υπερβολική πολυπλοκότητα για τον μεταμοντέρνο άνθρωπο τού δυαδικού συλλογισμού, ακολουθίες μηδενικών και μονάδων όπως στην επιστήμη των υπολογιστών. Είναι εύκολο να επιβάλλεις το ψέμα και να το μεταμφιέσεις ως αλήθεια σε μια ηθικοπλαστική σάλτσα. Οι λύκοι δεν μπαίνουν πλέον στον κόπο να μεταμφιεστούν σε γιαγιά της Κοκκινοσκουφίτσας.

Υπό το φως των όσων έχουν ειπωθεί, είναι προφανές ότι το θέμα της αλήθειας και του ψεύδους δεν είναι ένα αδρανές λογοπαίγνιο για φιλοσόφους ή μια στείρα σχολαστική διατριβή για το φύλο των αγγέλων, αλλά ένα πολύ συγκεκριμένο εργαλείο εξαπάτησης και κυριαρχίας. Για να συνεχιστεί η μάχη της αλήθειας απαιτείται η υπομονή του Ιώβ, η ευγλωττία του Κικέρωνα και το θάρρος του Δον Κιχώτη, γιατί οι εχθρικοί γίγαντες έχουν μεταμφιεστεί σε ανεμόμυλους. Ας ελπίσουμε ότι ο Αβραάμ Λίνκολν είχε δίκιο: μπορείτε να ξεγελάσετε κάποιον για πάντα και όλους για λίγο, αλλά δεν μπορείτε να ξεγελάσετε όλους για πάντα.


Ρομπέρτο Πετσιόλι

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://www-marcelloveneziani-com.translate.goog/articoli/marx-e-andato-a-vivere-a-new-york/?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp