Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Ο ατομικισμός προάγει την ασχήμια;


Η ομορφιά είναι κοινόχρηστη.
Γνωρίζουμε πώς μοιάζει η όμορφη αρχιτεκτονική. Τουρίστες ταξιδεύουν από όλο τον κόσμο για να δουν τα κτίρια της Ιταλίας, το Βαπτιστήριο στη Φλωρεντία, το Ρωμαϊκό Κολοσσαίο και τους καθεδρικούς ναούς της Γαλλίας. Ή, ίσως οι φανταστικοί πύργοι του Κάστρου Neuschwanstein. Ομοίως, οι δυτικοί τουρίστες θα πάνε να δουν ινδουιστικούς ναούς στην Ινδία ή το Ταζ Μαχάλ και βουδιστικούς ναούς στην Ταϊλάνδη. Η σύνδεση μεταξύ θρησκείας και ομορφιάς είναι επίσης σημαντική. Ένα όμορφο περιβάλλον δημιουργεί ένα κοινό μέρος για να ζεις που ενσωματώνει ιδιότητες που μπορούν να βιωθούν ως «σπίτι». Το Poundbury είναι μια αυτοσυνείδητα δημιουργημένη πόλη στην Αγγλία που χρησιμοποιεί παραδοσιακά σχέδια σπιτιών που αρέσουν ενεργά στους περισσότερους και τά απολαμβάνουν. Οι φιλελεύθεροι βλέπουν σωστά το Poundbury ως επίθεση στην ατομικιστική τους νοοτροπία και την απορρίπτουν. Ο ατομικισμός είναι αντικοινωνικός και επομένως αποφεύγει τις τακτικές και όμορφες γειτονιές με ταιριαστά αρχιτεκτονικά στυλ που ενσωματώνουν αξίες επιλεγμένες από την ομάδα, όπως η αρμονία. Αντίθετα, επιλέγουν την σκόπιμη ασχήμια. είτε απροκάλυπτα αντιανθρώπινα άσχημα τετράγωνα κουτιά, είτε παράξενα τερατουργήματα που αντιπροσωπεύουν την «πρωτοτυπία», όχι την ομορφιά. Η αλήθεια, η ομορφιά και η καλοσύνη συγκλίνουν με τη διαπολιτισμική συμφωνία. Δεν υπάρχει ισπανική φυσική και φυσική των Ινουίτ. Το ίδιο ισχύει και για τις φιλοσοφικές αλήθειες. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να κάνεις λάθος, να χάσεις τον στόχο και μόνο ένας τρόπος να έχεις δίκιο. Η πρωτοτυπία είναι πολύ πιο εύκολη όταν κάνεις λάθος ή δημιουργείς κάτι άσχημο. Δεν απαιτείται ταλέντο ή ευφυΐα για κανένα από τα δύο. Ο καθένας μας μπορεί να το κάνει. Η μόνη απαίτηση είναι η χολή. Πόσο αδιαπέραστοι είστε στην κοινωνική αμηχανία; Ο τσαρλατάνος ​​που απλώς κοιτάζει τους επικριτές του με ένα κοινωνιοπαθητικό βλέμμα.
«Η ομορφιά είναι στο μάτι του θεατή», μια ιδέα της εκπληκτικής πανταχού παρουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον ευρύτερο δυτικό κόσμο, είναι σε μεγάλο βαθμό ατομικιστικός χοίρος. Ωστόσο, είναι αλήθεια από μια άποψη. Τα αντίθετα πρόσωπα του σεξ που έχουν αλλοιωθεί ψηφιακά για να μοιάζουν περισσότερο με τα δικά μας είναι ελκυστικά για εμάς. Η αναπαραγωγή με ένα τέτοιο άτομο θα σήμαινε ότι θα περάσουμε κάτι πιο κοντά στα δικά μας γονίδια και τα ζευγάρια τείνουν πράγματι να μοιάζουν μεταξύ τους με αμέτρητους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του σωματικού.
Γνωρίζουμε εμπειρικά ότι το να είσαι θρησκευόμενος, συντηρητικός και εθνοκεντρικός συνδέεται μετρίως με υψηλή ψυχική και σωματική υγεία, καλή εμφάνιση και φιλοκοινωνικές ιδιότητες όπως η υψηλή ευχαρίστηση και η υψηλή ευσυνειδησία. Έχουμε εξελιχθεί ώστε να έχουμε αυτές τις ιδιότητες επειδή οι άνθρωποι και οι κοινωνίες που δεν έχουν αυτές τις ιδιότητες έχουν μια εξελικτική αναντιστοιχία με το περιβάλλον τους – εάν το περιβάλλον είναι μέτρια σκληρό, αλλά εύλογα προβλέψιμο.
Εθνοκεντρισμός σημαίνει να νοιάζεσαι για τα μέλη της κοινότητάς σου με τα οποία κάποιος σχετίζεται γενετικά και να είσαι πρόθυμος να πολεμήσεις τους εισβολείς. Είναι λογικό ότι οι κοινότητες που δεν επιδεικνύουν προτίμηση για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους θα εξαφανιστούν και θα αντικατασταθούν από πιο εθνοκεντρικές ομάδες. Τα μοντέλα υπολογιστών το επιβεβαιώνουν.
Χάρη σε ένα αρκετά σκληρό κλίμα και την υψηλή παιδική θνησιμότητα, οι Άγγλοι έγιναν όλο και πιο έξυπνοι, κορυφώνοντας γύρω στο 1800. Ωστόσο, όλη αυτή η ευφυΐα δημιούργησε τη Βιομηχανική Επανάσταση με την πρόοδο στη γεωργία και τη βιομηχανία. Με τον καιρό, αυτό οδήγησε επίσης σε ιατρικές βελτιώσεις. Η καλύτερη γεωργία και ο πλούτος που δημιουργήθηκε από τη Βιομηχανική Επανάσταση παρήγαγαν πλεονάσματα, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να είχαν καλύτερα αγαθά και τρόφιμα. Έτσι, οι συνθήκες έγιναν ευκολότερες. Οι εύκολες συνθήκες προκαλούν χαμηλότερες πιέσεις επιλογής για φιλοκοινωνικές ιδιότητες. η ευφυΐα είναι μια από αυτές τις ιδιότητες. Συγκρίνετε τη δυσκολία ανάγνωσης του Κάρολου Ντίκενς, που κυκλοφόρησε και διαβάστηκε από την εργατική τάξη, και τη σύγχρονη λογοτεχνία. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να συνεργάζονται τόσο πολύ ή να σκέφτονται το μέλλον στον ίδιο βαθμό, έτσι οι αντικοινωνικές τάσεις αρχίζουν να γίνονται πιο διαδεδομένες, όπως ο ναρκισσισμός και τα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι ο ατομικισμός αρχίζει να αναδύεται – κάτι που θα είχε επιλεγεί στο παρελθόν. Οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο θρησκευόμενοι επειδή είναι λιγότερο φιλοκοινωνικοί, λιγότερο υγιείς και επειδή οι άνθρωποι είναι πιο θρησκευόμενοι όταν βρίσκονται υπό άγχος και όταν η θνησιμότητα είναι υψηλή. Σκεφτείτε στρατιώτες σε αλεπότρυπες που βομβαρδίζονται μέ όλμους, οι οποίοι είναι διάσημοι επειδή προσεύχονται στον Θεό να τους σώσει. Η επισήμανση της θνησιμότητας (ξέροντας πολύ καλά ότι πρόκειται να πεθάνετε) ενθαρρύνει επίσης την απόκτηση παιδιών ως μέσο μερικής αυτοσυντήρησης. 
Τα αντικοινωνικά, αθεϊστικά και ανόητα άτομα είναι μια εξελικτική αναντιστοιχία. Το ίδιο ισχύει και για την πολύ υψηλή νοημοσύνη σε αυτό το σημείο, ειδικά μεταξύ μορφωμένων γυναικών που σε μεγάλο βαθμό απομένουν παιδιά. Μια εξελικτική αναντιστοιχία προκαλεί δυσφορία (μια βαθιά αίσθηση ανησυχίας ή δυσαρέσκειας, το αντίθετο της ευφορίας). Οι άνθρωποι δεν αισθάνονται συνδεδεμένοι ούτε με άλλους ανθρώπους, ούτε με τον Θεό. Η λατρεία ενός ηθικού Θεού καθησυχάζει τους ανθρώπους ότι η ζωή τους έχει νόημα, ότι κάποιος ενδιαφέρεται αν θα ζήσει ή θα πεθάνει και ότι υπάρχουν αιώνιες αξίες. Αυτή η σκέψη ενθαρρύνει επίσης τους ανθρώπους να κάνουν παιδιά – αφού τα παιδιά ζουν στο μέλλον. Οι μοχθηροί μεταλλαγμένοι είναι άνθρωποι που είναι ενεργά εχθρικοί προς τη δική τους κουλτούρα, την κοινότητά τους και την απόκτηση παιδιών. Στην πραγματικότητα, με τους φιλελεύθερους, τόσο πιο εξωτικός είναι ένας πολιτισμός. όσο πιο μακριά είναι από τους δικούς τους, καί τόσο περισσότερο τους αρέσει. Πολυπολιτισμικότητα σημαίνει αυτοκτονία ενός πολιτισμού. Το κοσμοπολίτικο ιδανικό είναι ακόμη και λογικά αδύνατο. Όπου όλοι οι πολιτισμοί είναι κοσμοπολίτικοι με ακριβώς τις ίδιες προσμίξεις πολιτισμών, τότε είναι όλοι μια μεγάλη ομοιογενής σταγόνα. Δεν υπάρχουν διαφορετικοί πολιτισμοί για να προσθέσετε διαφορετικότητα. Η διαφορετικότητα επιτυγχάνεται μέσω των διαφορών που δημιουργούνται από εθνοκεντρικές προτιμήσεις για τον δικό σας πολιτισμό.
Όταν οι μοχθηροί μεταλλαγμένοι έχουν επιρροή, αρκεί να αντιπροσωπεύουν το είκοσι τοις εκατό του πληθυσμού για να ανατρέψει την κουλτούρα από φιλοκοινωνικές ιδιότητες σε αντικοινωνικές. Οι έξυπνοι άνθρωποι βλέπουν τη γραφή στον τοίχο και είναι οι πιο ευαίσθητοι στο περιβάλλον. Θα δουν τι πεποιθήσεις πρέπει να έχουν για καριέρα και κοινωνική ανέλιξη και μπορούν να αναγκαστούν να πιστέψουν τη νέα παθολογική ανοησία. Αυτό μπορεί να περιγραφεί ως αυτο-πλύση εγκεφάλου. Ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1960, η αμερικανική κουλτούρα έχει αγκαλιάσει τον ακραίο ατομικισμό. Παραδόξως, αυτό συνδυάζεται με την ισότητα που ακούγεται σαν το αντίθετο του ατομικισμού. Ο εξισωτισμός είναι η ιδέα ότι ο καθένας μας έχει ίση αξία επειδή είμαστε όλοι ίδιοι, πράγμα που θα σήμαινε πραγματικά ότι κανένας από εμάς δεν έχει ιδιαίτερη αξία. Θα ήμασταν όλοι εναλλάξιμοι και επομένως αντικαταστάσιμοι. Υπό την ισότητα, οποιαδήποτε αναγνώριση ότι κάποιος είναι πιο όμορφος, πιο έξυπνος, πιο αθλητικός, πιο ηθικός, σημαίνει ότι δεν έχει κάθε άτομο την ίδια αξία. Έτσι, προσποιούμαστε ότι αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν. Αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια γιατί όταν κάποιος που είναι πιο έξυπνος, πιο φιλικός και εργάζεται πιο σκληρά από εσένα πετυχαίνει κάτι που δεν έχεις πετύχει, αυτό πρέπει να είναι επειδή έχει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα. Δεν μπορεί να είναι επειδή είναι καλύτερος από εσένα.
Ένα πτυχίο πανεπιστημίου ήταν ένα σημάδι υψηλότερης νοημοσύνης και έδινε στους ανθρώπους ένα πλεονέκτημα στο χώρο εργασίας. Δεν εξυπηρετεί πλέον αυτή τη λειτουργία όταν σχεδόν όλοι έχουν μία. Ομοίως, η Οξφόρδη και το Κέμπριτζ γίνονται όλο και πιο ξύπνια. Κάποτε ήταν εκεί που πάνε οι πλούσιοι και οι υψηλού επιπέδου. Όταν σταματήσουν να πηγαίνουν, χάρη στις πολιτικές που αποκλείουν τους λευκούς συντηρητικούς, αυτοί οι θεσμοί θα χάσουν επίσης την έλξη τους. Όταν γίνουν η επαρχία των «τσάβς» (αντικοινωνικοί άντρες της εργατικής τάξης που φορούν αλυσίδες και αθλητικές φόρμες) ή το αντίστοιχο τους, τότε η ιδιότητά τους θα χαθεί. Η διαδικασία θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτό που συμβαίνει με όρους όπως "καθυστέρηση". "Καθυστέρηση" κυριολεκτικά σημαίνει απλώς επιβράδυνση ή καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως υποτιμητικός όρος για πράγματα που δεν είναι τόσο καλά ή που θεωρούνται ανόητα. Στη συνέχεια, η λέξη απαγορεύεται επειδή αντικατοπτρίζει αρνητικές συμπεριφορές προς τους καθυστερημένους, οπότε δημιουργείται ένας ευφημισμός. «Διανοητικά προβλήματα» ή «ειδικά». Αυτές οι νέες λέξεις έρχονται να έχουν τους ίδιους αρνητικούς συσχετισμούς και δημιουργείται ένας νέος ευφημισμός, όπως "διαφορετικά ικανός". Δεν μπορεί ποτέ να είναι υψηλότερο να είσαι πιο ανόητος από όλους σχεδόν τους άλλους, και έτσι οι παλιές συνδηλώσεις επανέρχονται γρήγορα.
Παρά τα υποτιθέμενα ιδανικά ισότητας που συνάδουν με τη φύση μας ως αγέλης, έχουμε μια ώθηση να ανέβουμε στην κορυφή της αγέλης προκειμένου να κάνουμε πιο πιθανή τη μετάδοση των γονίδιών μας. Εκείνοι που δεν έχουν τέτοια ώθηση θα επιλεγούν. Οι γυναίκες, ως ομάδα, απλώς αρνούνται να παντρευτούν άντρες χαμηλότερου επιπέδου και αυτή η τάση είναι αδιαπέραστη από την ιδεολογία. Η υψηλότερη θέση επιτυγχάνεται, παραδόξως, σηματοδοτώντας πόσο ισότιμος και ξύπνιος είσαι. Δεδομένου ότι οι λευκοί άνθρωποι προσβάλλουν την ισότητα επειδή είναι υπερβολικά επιτυχημένοι – αν και η «επιτυχία» τους είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερη από τους Ασιάτες και τους Εβραίους – μπορούν να μισηθούν ενεργά και να υφίστανται διακρίσεις ατιμώρητα. Οι λευκοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν άτομα διαφορετικών εθνοτήτων, εκτός ομάδων, για να επιτεθούν ο ένας στον άλλο και να ανέβουν στην ιεραρχία που συνεχίζει να υπάρχει.
Οι φοιτητές έχουν πει ότι ένα πτυχίο τους δίνει το δικαίωμα σε μια θέση εργασίας υψηλού επιπέδου. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, οι μαθητές γίνονται εξαιρετικά αγανακτισμένοι και πικραμένοι. Εν τω μεταξύ, το κόστος πρόσληψης ειδικευμένων εργαζομένων όπως εργολάβοι, επισκευές συσκευών, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και μηχανικοί αυτοκινήτων είχε αυξηθεί λόγω της έλλειψης αυτών των ανθρώπων και, ως εκ τούτου, της προσφοράς και της ζήτησης. Το κόστος των σπιτιών σε μέρη όπως η Αγγλία και η Νέα Ζηλανδία αντικατοπτρίζει αυτή την έλλειψη, μεταξύ άλλων, με τη μέση τιμή κατοικίας στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας να είναι ένα εκατομμύριο δολάρια Νέας Ζηλανδίας. Και, οι Νεοζηλανδοί κερδίζουν σημαντικά λιγότερα χρήματα από τους Αμερικανούς, τόσο αριθμητικά (οι προγραμματιστές υπολογιστών στις ΗΠΑ κάνουν 106.000 κατά μέσο όρο, κερδίζουν περίπου 42.000 στη Νέα Ζηλανδία) όσο και από άποψη κερδοφορίας. Ένας δάσκαλος βγάζει περίπου 60.000 NZD σε σύγκριση με 70,
Η νέα ατομικιστική/εξισωτική ιδεολογία σημαίνει ότι οτιδήποτε προάγει την ατομικότητα θα θεωρείται καλό. Η ομορφιά είναι προσανατολισμένη στην ομάδα και έτσι απορρίπτεται από την αντικοινωνική άποψη. Επιπλέον, επαναφέρει την ιεραρχία στην εικόνα. Οι άνθρωποι της εργατικής τάξης δεν είναι τόσο έξυπνοι, κατά μέσο όρο, όσο πιο επιτυχημένοι κοινωνικοοικονομικά και δεν είναι τόσο ευαίσθητοι στο περιβάλλον. Έτσι, ακόμα κι αν προκύψει μια λατρεία της ασχήμιας, οι άνθρωποι της εργατικής τάξης θα έχουν λιγότερο επίγνωση της νέας τάσης και θα είναι επίσης λιγότερο ικανοί να κάνουν πλύση εγκεφάλου. Δεν είναι τόσο καλοί στον έλεγχο των παρορμήσεων και οι άνθρωποι έχουν ένα ένστικτο και συνεπώς την ώθηση να θαυμάζουν και να επιθυμούν την ομορφιά.
Μην φανταστείτε ότι αυτό έχει καμία σχέση με κάποιες «νέες» ιδέες για την ομορφιά. Αυτό είναι απόρριψη της ομορφιάς, η οποία είναι κοινή, υπέρ της διαφορετικότητας. της πρωτοτυπίας και συνεπώς του ατομικισμού. Όσο πιο άσχημο και πιο αηδιαστικό μπορείτε να κάνετε τον εαυτό σας με τρυπήματα, τατουάζ και αφύσικα χρώματα μαλλιών, τόσο πιο φωτισμένο μπορείτε να κάνετε τον εαυτό σας να φαίνεται. Υπάρχει μια αρχιτεκτονική εταιρεία Christchurch της Νέας Ζηλανδίας που ονομάζεται "We Love Ugly". Αποδεικνύουν πόσο «σωστά», «με αυτό» και ψύχραιμοι είναι. Οι πολύ έξυπνοι, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, μπορούν συχνά να πείσουν τον εαυτό τους για οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του ότι αγαπούν τα άσχημα πράγματα, όπως ο μπρουταλισμός στην αρχιτεκτονική. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ομάδες στο Facebook αφιερωμένες στις χαρές αυτών των άσχημων κτιρίων, που αντιπροσωπεύουν την επιτυχημένη πλύση εγκεφάλου. Είναι πολύ πιθανό τα μέλη του να έχουν αρκετά υψηλό IQ. Τέτοιες διαστροφές στην πραγματικότητα χρησιμεύουν για να τους διαφοροποιήσουν από τους κανονικούς κοινωνικούς ανθρώπους με έναν τρόπο που αγαπούν. Όσο πιο μπερδεμένοι και επαναστατημένοι είναι οι άνθρωποι από τα παθολογικά τους γούστα, τόσο περισσότερο μπορούν να αισθάνονται σαν την ελίτ. Σε αυτές τις ταραχώδεις συνθήκες, μια φιλοκοινωνική προσαρμοστική στάση απέναντι στην ομορφιά γίνεται ένα σημάδι του πόσο νυχτωμένος είναι κάποιος και πόσο χαμηλός στην κοινωνική τάξη ραμφίσματος. Οι πλουσιότεροι άνθρωποι σε πολλές χώρες θα φτιάχνουν τώρα άσχημα κουτιά για τους εαυτούς τους χωρίς χαρακτήρα ή γοητεία για να ζήσουν, αν και κρυφά τα διακοσμούν εσωτερικά με έναν αρκετά ευχάριστο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: