Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

bloomberg: Πως η Τουρκία καταστρέφει το Μεγάλο σχέδιο για το Μεσογειακό Αέριο;;;;;;;

ISRAEL-ECONOMY-ENERGY-GAS
Η ανακάλυψη, κατά την τελευταία δεκαετία, των μεγάλων πεδίων φυσικού αερίου που βρίσκονται κάτω από την ανατολική Μεσόγειο οδήγησε σ’ ένα όραμα για τα συχνά διηρημένα κράτη της περιοχής που συνεργάζονται για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων. Θα εμπλουτίζονταν, ενώ οι εξαγωγές τους θα βοηθούσαν την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Ένα αλιευτικό: Η Τουρκία δεν ήταν μέρος του πλάνου, και με ένα ενεργό ναυτικό στην περιοχή, παίζει το ρόλο του καταστροφέα. Το πρόσφατο ναυτικό σύμφωνό της με τη Λιβύη έχει προσθέσει ένα άλλο χτύπημα.
  1. Πόσο φυσικό αέριο διαθέτει η ανατολική Μεσόγειος;
    Τα μεγάλα ευρήματα είναι στο θαλάσσιο οικόπεδο της Αφροδίτης στ΄ανοιχτά της Κύπρου (που θεωρείται ότι κατέχει 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου), τα πεδία Tamar και Leviathan στις ακτές του Ισραήλ (11 και 22 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αντίστοιχα) και το πεδίο Zohr της Αιγύπτου (30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), το Zohr κατατάσσεται ως το 20ο μεγαλύτερο φυσικό αέριο στον κόσμο, αλλά είναι ένα κλάσμα του μεγέθους αλλά η αμερικανική γεωλογική έρευνα εκτιμά το 2010 ότι υπάρχουν 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανακτήσιμου αερίου στη λεκάνη του Λεβάντ και άλλα 223 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια στη λεκάνη του Δέλτα του Νείλου, αυξάνοντας την προοπτική ότι υπάρχουν περισσότερα για να εντοπιστούν.
  2. Ποιο είναι το όραμα της συνεργασίας;
    Στις αρχές του 2019, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος μαζί με τους γείτονες τους Ελλάδα,Ιορδανία,Παλαιστινιακή Αρχή και Ιταλία ίδρυσαν το Ανατολικό Μεσογειακό Φόρουμ Αερίου. Πρόκειται για μια προσπάθεια εγκαθίδρυσης μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου και ενός κόμβου εξαγωγής προς την Ευρώπη, η οποία είναι πρόθυμη να διαφοροποιήσει την προμήθειά της για να προφυλάξει από περαιτέρω διαταραχές της προσφοράς από τη Ρωσία. Η συνεργασία είναι επιτακτική εν μέρει επειδή χρειάζονται αγωγοί για να συνδεθούν οι παραγωγοί με τους καταναλωτές. Ένα έργο προβλέπει έναν υποθαλάσσιο αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από ισραηλινά και κυπριακά αποθέματα στην Ελλάδα και στη συνέχεια πέραν αυτών. ​​
  3. Γιατί αποκλείστηκε η Τουρκία;
    Επειδή η Δημοκρατία της Κύπρου συμπεριλήφθηκε και οι δύο είναι άσπονδοι εχθροί. Η Κύπρος στην πραγματικότητα χωρίστηκε το 1963 όταν ξέσπασε η μάχη μεταξύ Τουρκοκυπρίων στο βορρά και Ελληνοκυπρίων στο νότο. Διαιρέθηκε πλήρως το 1974, αφού η Τουρκία κατέλαβε το βόρειο ένα/τρίτο του νησιού (σσ. με πρόσχημα) το πραξικόπημα από υποστηρικτές της ένωσης με την Ελλάδα. Το αποσχισμένο  »τουρκοκυπριακό » κράτος στα βόρεια αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να εδράζει στρατεύματα εκεί. Η κυβέρνηση στο νότο αναγνωρίζεται διεθνώς .(σσ.Κυπριακή Δημοκρατία)
  4. Τι είπε η Τουρκία;
    Οι Τούρκοι αξιωματούχοι αντιτάσσονται στην εκμετάλλευση των πόρων φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς συμφωνία για την κατανομή των πόρων με τους Τουρκοκύπριους. Επίσης, λένε ότι κανένα ενεργειακό έργο στην περιοχή δεν δύναται να επιβιώσει χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας. Υποστηρίζουν ότι η συντομότερη διαδρομή για έναν αγωγό φυσικού αερίου από την περιοχή στην Ευρώπη θα περικόψει τα ύδατα κάτω από την περιοχή της Τουρκίας.
  5. Τι κάνει η Τουρκία;
Χρησιμοποιεί τα πολεμικά της σκάφη για να παρεμβαίνει στην εξερεύνηση του φυσικού αερίου. Τα τουρκικά πλοία το 2018 εμπόδισαν το πλοίο που είχε συνάψει συμβόλαιο με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni SpA να προσεγγίσει ένα εργοτάξιο στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Και η Τουρκία έχει αναπτύξει νέα προμηθεύτρια γεώτρηση για ν΄αναζητήσει φυσικό αέριο στην περιοχή. Ένα σκάφος που ονομάζεται Fatih κάνει γεώτρηση σε ύδατα κάτω από το χέρι της Κύπρου χερσόνησος της Καρπάς, σύμφωνα με μια συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους. Το Μπαρμπαρός αναζητεί ενεργειακούς πόρους στα ύδατα νότια του νησιού. Και ένα άλλο, το Yavuz, περνάει από μια περιοχή στην νοτιοδυτική γωνία του νησιού, που ονομάζεται μπλοκ 7, επί του οποίου τόσο η Τουρκία όσο και η Κύπρος διεκδικούν δικαιώματα γεώτρησης. Η Κύπρος έχει συνάψει συμφωνία με την Eni και τη Total SA της Γαλλίας για να εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου εκεί.
  1. Πώς διεκδικούν και οι δύο χώρες δικαιώματα γεώτρησης;
    Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα παράκτια κράτη διατηρούν μια αποκλειστική οικονομική ζώνη ΑΟΖ σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή τους, όπου έχουν δικαίωμα αλιείας, εξόρυξης και γεωτρήσεων. Σε περίπτωση που τέμνονται δύο ζώνες, όπως στην περίπτωση της Τουρκίας και της Κύπρου, οι χώρες είναι υποχρεωμένες να συμβιβαστούν. Αλλά η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει τη σύμβαση. Χρειάζεται η ανορθόδοξη θέση ότι τα νησιωτικά κράτη όπως η Κύπρος διαθέτουν μόνο δικαιώματα εντός των νόμιμων χωρικών τους υδάτων, τα οποία υπερβαίνουν τα 12 ναυτικά μίλια. Η Κύπρος ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να παρέμβει.
  2. Ποια είναι η τελευταία εμπλοκή;
    Η Τουρκία και η Λιβύη (σσ. GNA) τον Δεκέμβριο ενέκριναν συμφωνία που οριοθετεί μια γραμμή μήκους 18,6 ναυτικών μιλίων (35 χιλιομέτρων), η οποία θα αποτελέσει το θαλάσσιο όριο που θα χωρίζει τις οικονομικές τους ζώνες. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος βλέπουν τη συμφωνία ως μια έντονη τουρκική προσπάθεια για κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο. Η Λιβύη βρίσκεται επίσης σε σύγκρουση με την Ελλάδα λόγω των αδειών εκμετάλλευσης ανοικτής θάλασσας που εκδίδει η Αθήνα για τα ύδατα νότια του ελληνικού νησιού Κρήτη, το οποίο βρίσκεται μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη θα επιτρέψει κοινές δραστηριότητες εξερεύνησης στη Μεσόγειο.
  3. Πώς απάντησαν άλλες χώρες;
    Οι Η.Π.Α. δήλωσαν ότι ανησυχούν βαθιά από τις εξερευνήσεις αερίου της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου και προέτρεψαν την Τουρκία να τις σταματήσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκε στις επιχειρήσεις, παγώνοντας τις περισσότερες επαφές υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και περιορίζοντας τη ροή κεφαλαίων προς την Άγκυρα που θα διευκόλυνε την ένταξη της Τουρκίας με το μπλοκ. Επίσης, επιβάλλονται κυρώσεις. Κατηγορώντας τους δυτικούς συμμάχους της ότι παίρνει το μέρος της Κύπρου, η Τουρκία έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις έρευνες της, αποδεικνύοντας την επιθυμία της για όλο και πιο ανεξάρτητο ρόλο στις περιφερειακές πολιτικές.bloomberg 10/12/19
  4. dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: