Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Προύσης Ελπιδοφόρος: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι άγνωστα στη θεολογική σκέψη»

Πηγή: Διακόνημα

article_16759Την επικαιρότητα της θεολογικής σκέψης των Τριών Ιεραρχών σε σύγκριση και με τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι σύγχρονες κοινωνίες, όπως και η ελληνική υπογράμμισε στην πανηγυρική του ομιλία για την εορτή των προστατών των γραμμάτων ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης υπογραμμίζοντας πως «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, σήμερα, δεν είναι άγνωστα στη θεολογική σκέψη, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει αν αναλογιστούμε την κατάσταση με τρόπο ανθρώπινο. Άλλωστε οι Τρεις Ιεράρχες, από πολύ νωρίς είχαν θέσει ζητήματα που σχετίζονται με τον “άλλον”, τον “ξένο”, τη “διαφορετικότητα”».
Ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου επικαλούμενος τη διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών, σημείωσε ότι ο άνθρωπος δεν δύναται να στερεί από τους άλλους το ποτήριο και το φαγητό της καθημερινότητας. Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του άλλου δεν μπορούν να επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας προς αυτόν. Ακόμη και ο χειρότερος άνθρωπος έχει το δικαίωμα της βοήθειας.
Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα αναφέρουν ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, “αν κάνουμε διάκριση στην αγάπη, το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε θηριωδίες. Όταν ενοχοποιείται η διαφορετικότητα, ξεκινά μια διαδικασία που δεν σταματά μέχρι να αναλώσει όλη την ανθρωπότητα και την κοινωνία. Αυτό συμβαίνει καθώς η ενοχοποίηση μιας ομάδας ανθρώπων, αύριο μπορεί να αφορά μια άλλη ομάδα και κάποια στιγμή θα ‘χτυπήσει’ και τη δική μας πόρτα”.
Με αφορμή τα θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες, εν μέσω οικονομικής κρίσης, παρουσίασε ιδιαίτερα επίκαιρες για σήμερα αναφορές του Ιωάννου του Χρυσοστόμου στους πρόσφυγες, του Μεγάλου Βασιλείου στην αγάπη προς τον πλησίον, του Γρηγορίου του Θεολόγου στην ισοτιμία των ανθρώπων έναντι του Θεού. Σε αυτό το πνεύμα σχολίασε ότι έχουν μεγάλη σημασία στην παρούσα συγκυρία θέματα που αφορούν τον ξένο, τον πρόσφυγα, τον άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη, την παροχή βοήθειας και φιλοξενίας, την επίδειξη αγάπης, ιδιαίτερα μάλιστα σε εποχές προβολής και επιδίωξης της αυτάρκειας του ανθρώπου που όμως τελικά μπορεί να μετατρέψει τους ανθρώπους σε θηρία.
Τη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στην ανάδειξη του ρόλου της παιδείας και του πολιτισμού επεσήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, μιλώντας κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου.

Σχόλιο: ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ. 
Ας αρχίσουμε να υποπτευόμαστε επιτέλους τους ανθρώπους στα πρόσωπα των οποίων κυριαρχούν τα δόντια. Όπως στα πρόσωπα των αστέρων του Χόλιγουντ. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ανθρωποφάγοι.  

Αμέθυστος.

3 σχόλια:

χαλαρωσε είπε...

ετσι ειναι. Ολη η θεολογικη σκεψη των Τριών Ιεραρχών συγκεφαλαιωνεται σε μια λεξη: διαφορετικοτητα. Αν διαβασετε θα το δειτε αμεσως. Αισχος θεομπαιχτη. ΑΝΑΘΕΜΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝΑΘΕΜΑ. πιθικιζουν την θεολογια. ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Οι Απανταχού Ορθοδοντικοί,πια,με αυτούς και(με)(τους)αυτούς,έχουν κάθε λόγο καθώς και κάθε κίνητρο,επιπροσθέτως,να ανησυχούν(και)ευλόγως από την υπερ(-)εργασία,την αύξησι(σημαντική...αν μη τι άλλο δηλαδή..)(=γείωσι-/και--πολύ μα πάρα πολύ..- πραγματι-στι-κή-/και--/από-εδώ..)της πελατείας των.ΟΙ Α-ΧΡΗΣΤΟΙ,Α Υ Τ Ο Ι.ΑΥΤΟΙ,Ο Ι Α - Χ Ρ Η Σ Τ Ο Ι.ΟΙ...ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ...!

Ανώνυμος είπε...


Αφού ο Προύσης Ελπιδοφόρος κατακρεούργησε την τριαδολογία (πιθηκίζων ζηζιουλισμός), στη συνέχεια κατακρεούργησε στη συνέχεια την εκκλησιολογία, με το Πρώτος άνευ Ίσων. Και τώρα κατακρεουργεί την διδασκαλία και τη θεολογία των Τριών Ιεραρχών, που από χριστιανοί ασκητές, ιερουργοί των μυστηρίων και διδάσκαλοι της Εκκλησίας έγιναν κήρυκες του "σεβασμού στη διαφορετικότητα" και το "μούλτι κούλτι". Πόσο πιο κάτω θα κατρακυλήσει το παρακμιακό Φενέρ και οι ένοικοί του; Τουλάχιστον, ο ¨Γέρων¨ Χαλκηδόνος ασχολείται με τα καρναβάλια και με γραφικότητες. Ο Προύσης γιατί δεν ασχολείται και αυτός με κάτι που το ξέρει καλύτερα και να αφήσει τη θεολογία στην άκρη για αυτούς που ξέρουν καλύτερα;