Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

«Σε λίγο καιρό δε θα υπάρχει χριστιανός στη Συρία»

Πηγή: DefenceNet

Η χριστιανική και ελληνορθόδοξη κοινότητα της Συρίας πρόκειται απλά να πάψει να υπάρχει εάν ο πόλεμος στη Συρία συνεχιστεί ανέφεραν ηγετικές προσωπικότητες της  χριστιανικής κοινότητας σε συμπόσιο που διοργανώθηκε στις ΗΠΑ.
Μέλη της χριστιανικής κοινότητας στη Συρία από διάφορα δόγματα δήλωσαν κατά τη διάρκεια ομιλίας τους στο Heritage Foundation στην Ουάσιγκτον  ότι οι πυρπολήσεις εκκλησιών και σπιτιών, οι απαγωγές και οι εκτελέσεις έχουν αναγκάσει τουλάχιστον 400.000 χριστιανούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Συρία, με αποτέλεσμα η μειονότητα αυτή να είναι μια από τις βασικές απώλειες του πολέμου που διεξάγεται στη χώρα αυτή επί 3 χρόνια περίπου. Οι ίδιοι κάλεσαν τις ΗΠΑ και τη Δύση να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στην πρωτοφανή αυτή κρίση η οποία έχει στοιχήσει τη ζωή σε 130.000 περίπου ανθρώπους.
«Σήμερα η η χριστιανική μας κοινότητα είναι μια τραυματισμένη κοινότητα. Είναι μια κοινότητα που υποφέρει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αιδεσιμότατος Riad Jarjour ένας πρεσβυτεριανός κληρικός από την πόλη Χομς: «Εάν συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο θα έρθει σύντομα η ώρα που δεν θα υπάρχουν καθόλου χριστιανοί στη Συρία», σημείωσε.
Ο Jarjour είπε ακόμη πως περισσότεροι από 80 χριστιανοί είναι αυτή τη στιγμή όμηροι ενόπλων ισλαμιστών στην πόλη της Χομς. Ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις όπως η al-Nusra έχουν υποχρεώσει ολόκληρες ομάδες πληθυσμών στις περιοχές που καταλαμβάνουν είτε να αποδεχθούν τον ισλαμικό νόμο της Σαρία είτε να φύγουν από την πόλη καταστρέφοντας ταυτόχρονα εκκλησίες και οτιδήποτε χριστιανικό.
Ο επίσκοπος Jean Kawak από τη συριακή ορθόδοξη εκκλησία έκανε λόγο για τους απαχθέντες επίσκοπους και μοναχές:
«Ο πόλεμος και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει προκαλέσει την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών και την καταστροφή της κουλτούρας μας, της ιστορίας μας και της παράδοσής μας», ανέφερε μεταξύ ο άλλων ο Kawak.
Το γεγονός ότι για πρώτη φορά ηγετικά στελέχη διάφορων χριστιανικών δογμάτων ταξίδεψαν μέχρι την Ουάσιγκτον για να μιλήσουν σε ένα συντηρητικό κατά το πλείστον οργανισμό όπως είναι το Heritage Foundation κατηγορώντας ταυτόχρονα τη κωφεύουσα Δύση η οποία δεν κάνει τίποτα για την υπεράσπιση των χριστιανικών μειονοτήτων στη Συρία σημαίνει ίσως την απαρχή ενός νέου τρόπου σκέψης. Ίσως.

Δείτε το βίντεο



Δεν υπάρχουν σχόλια: