Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Εκτός Μνημονίου και επίσημα η Ισπανία

Πηγή: ΛΟΓΙΟΣ ΕΡΜΗΣ


Η Ισπανία δέχθηκε διπλό πλήγμα το 2008, οπότε και είχε σκάσει η φούσκα των ακινήτων και ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση, λαμβάνοντας έτσι την άνοιξη του 2012 δάνειο ύψους 41,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στις 24 Ιανουαρίου 2014, αφήνει πίσω της το Μνημόνιο. Η Ισπανία γίνεται έτσι η δεύτερη από τις πέντε χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες έχουν λάβει οικονομική στήριξη, που δεν θα βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα στήριξης με εξωτερικό δανεισμό, ενάμιση χρόνο αφού της χορηγήθηκε ένα πακέτο πιστώσεων για να αναδιαρθρώσει τον προβληματικό τραπεζικό της τομέα.

«Οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί πέρασαν μια δύσκολη περίοδο, όμως έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι προσπάθειές τους θα αποδώσουν», είχε πει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η Ισπανία έχει τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην Ευρωζώνη, η οποία ανήλθε στο 26,7% του ενεργού πληθυσμού τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Eurostat.

Η ισπανική οικονομία υπολογίζεται πως το 2014 θα καταγράψει οριακή ανάπτυξη 0,5%.

«Το πρόγραμμα πέτυχε τον διττό στόχο του, της ανάταξης και της αναμόρφωσης του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα», ανέφερε σε ανακοίνωση της Κομισιόν ο Όλι Ρεν. «Η εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ισπανίας επέστρεψε, και δικαιολογημένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: