Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Συνεχίζεται η μετατροπή της Ελλάδας σε γερμανική αποικία

Στις 5/6/2020 ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα απόσυρσης ΙΧ και προώθησης πωλήσεων ηλεκτρικών, ύψους 100 εκ. € – με επιδότηση της τιμής αγοράς. Τα αυτοκίνητα αυτά είναι όλα εισαγόμενα – τα περισσότερα από την ΕΕ και ειδικά από τη Γερμανία. Παράλληλα, ανακοίνωσε κάποια φορολογικά κίνητρα για παραγωγή, ειδικά για τις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση, έναντι των εισαγόμενων τεχνολογιών ΑΠΕ και φυσικού αερίου – τα οποία περιορίζονται σε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, οπότε είναι κατά την κρίση μας ανεπαρκή και προσχηματικά. Η ερώτηση μας:(1) Ποιος ο λόγος επιδοτήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αποσύρσεων τη δύσκολη αυτή δημοσιονομικά στιγμή; Γιατί δεν προωθείτε την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενδεχομένως μέσω άμεσων χρηματοδοτήσεων; (2) Πως επηρεάζει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας αυτή η μετάβαση, καθώς επίσης οι κινήσεις που γίνονται για απολιγνιτοποίηση;

Κοινοβουλευτική Εργασία

Στις 5/6/2020, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα απόσυρσης ΙΧ και προώθησης πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ύψους 100 εκ. € (πρακτικά). Το γεγονός αυτό συνέπεσε με την ταυτόχρονη ανάλογη ανακοίνωση της Γερμανίας – την ημέρα του Περιβάλλοντος. Εν τούτοις, τέτοια κίνητρα δεν υπήρχαν στο αρχικό πρόγραμμα της ΝΔ – η οποία είχε περικόψει τους στόχους του προηγούμενου ΕΣΕΚ, του σχεδίου ενέργειας δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ για την ηλεκτροκίνηση που προέβλεπε 10% στο σύνολο του στόλου έως το 2030. Δηλαδή πάνω από 500.000 ηλεκτροκίνητα και όχι 30% πωλήσεις στα νέα έως τότε – οπότε πολύ λιγότερα. Εκτός αυτού το δίκτυο φορτιστών είναι λιγότερο από 100 – σε πλήρη αντίθεση με την ΕΕ.
Με τα μέτρα τώρα που ανακοινώθηκαν, χρηματοδοτείται με συνολικά 100 εκ. € η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με έκπτωση 5.500 € ανά αυτοκίνητο – κάτι που μεταφράζεται σε πωλήσεις περίπου 20.000 ηλεκτροκίνητων ή στο 15% των ετησίων πωλήσεων αυτοκινήτων που κυμαίνονται στις 120.000.
Τα περισσότερα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην αγορά, είναι Γερμανικά και ειδικά της VW – ελπίζοντας να είναι αξιόπιστες οι μετρήσεις ως προς την αυτονομία ή τη δύναμη κινητήρα τους επειδή, όπως μας είπε στην ερώτησή μας για το Dieselgate ο κ. Γεωργιάδης, δεν υπάρχει κάποια νομική προστασία για τους καταναλωτές και το κράτος, κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει.
Όμως, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί μεν να είναι φθηνότερα στην χρήση τους, ενώ βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις,  λόγω της αποφυγής των καυσαερίων και των θορύβων, αλλά χρειάζονται ηλεκτρισμό!



Την ίδια στιγμή η χώρα μας, με ενεργειακή αυτοτέλεια άνω του 80% όσον αφορά την ηλεκτροδότηση, η οποία καλυπτόταν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της από το λιγνίτη, θα βρεθεί ηλεκτρικά εξαρτώμενη ενδεχομένως πάνω από το 50% – με ανεκτίμητες ακόμη ζημίες για το περιβάλλον, τόσο όσον αφορά την τοποθέτηση όσο και την απόσυρση συστημάτων ΑΠΕ.
Σύμφωνα τώρα με μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος,  η ηλεκτροκίνηση θα αποτελεί το 10,6% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρισμού στην χώρα μας το 2050 (πρακτικά) – κάτι που θα υπερβαίνει τον μέσο όρο της ΕΕ. Δεν γνωρίζουμε εάν έχετε κάνει ανάλογους υπολογισμούς – όπως θεωρούμε ότι θα έπρεπε.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη, αντιμέτωπη με μία βαθιά ύφεση, με δίδυμα ελλείμματα και με εθνικές απειλές – ενώ δεν διαπιστώνεται κάποια αλλαγή στο οικονομικό μας μοντέλο ή κίνητρα, έτσι ώστε να παράγουμε και εμείς μέρος των τεχνολογιών ΑΠΕ. Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής:
(1) Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος των εξαγγελιών τη σημερινή, δύσκολη εποχή; Παροχή υπηρεσιών στη Γερμανία;
(2) Με δεδομένη την απολιγνιτοποίηση και την εξάρτηση μας από εισαγόμενες τεχνολογίες ΑΠΕ και Φ.Α., καθώς επίσης τις απειλές εξ ανατολών, πώς θα εξασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όταν με την ηλεκτροκίνηση θα αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος;
Συνεχίζοντας στις επόμενες ερωτήσεις μας, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα παραπάνω με φόντο το πρώτο και μοναδικό ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο – το Enfield8000 που κατασκευαζόταν επί Γουλανδρή στο Νεώριο.
Το αυτοκίνητο αναπτύχθηκε μέσα στην πετρελαϊκή κρίση – σε διαγωνισμό της Βρετανικής Υπηρεσίας Ηλεκτρισμού τον οποίο κέρδισε. Στο σχεδιασμό του είχαν συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό και Έλληνες επιστήμονες – γεγονός που τεκμηριώνει τις δυνατότητες που έχει το Ελληνικό εργατικό δυναμικό.
Εν τούτοις έκλεισε το 1975 – επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ δεν το υποστήριξε. Για παράδειγμα, δεν του χορηγήθηκε ποτέ άδεια τύπου, δεν δόθηκαν φορολογικά κίνητρα για να το πάρει ο Ωνάσης στην Ολυμπιακή κλπ. – όπως δήλωσαν τα στελέχη της εταιρίας, σε ντοκιμαντέρ που γυρίσθηκε με το συγκεκριμένο θέμα.
Επί κυβέρνησης ΝΔ, το 1995, κατέρρευσε η πολύ επιτυχημένη ΤΕΟΚΑΡ στο Βόλο – η εταιρεία που είχε το πρώτο εργοστάσιο της Nissan στην Ευρώπη. Επίσης η ΒΙΑΜΑΞ και άλλες μικρότερες, η ΕΛΒΟ που μπορεί να κατασκευάσει λεωφορεία αλλά είναι ανενεργή, ενώ η  NAMCO ακόμα προσπαθεί να ξεκινήσει ξανά το Pony. Στην κυριολεξία, πολιτικά εγκλήματα.
Το να φωτογραφίζεται λοιπόν με το Enfield8000 o κ. Μητσοτάκης είναι ντροπή. Θα ήταν πιο έντιμο να ανακοινώσει τη στήριξη των γερμανικών ηλεκτροκίνητων με φόντο ένα γερμανικό αυτοκίνητο – όπως ο κ. Χατζηδάκης στην ΔΕΘ.
Θα έπρεπε να επενδύσει στην ανάπτυξη της Ελληνικής παραγωγής αυτά τα 100 εκ. € – αν μη τι άλλο να στηρίξει το ηλεκτρικό τρίκυκλο που είναι στην φάση της αδειοδότησης, όχι να υπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα. Αυτό θα ήταν ένα πραγματικό σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα – η οποία μπορεί μεν, αλλά υποφέρει από τις κυβερνήσεις της.
Το να ανακοινώνεται 5% μείωση στον φορολογικό συντελεστή από κέρδη που ΘΑ έχει μια εταιρία, όταν και εάν ΘΑ βρει κεφάλαια για να ξεκινήσει την παραγωγή, είναι ανόητο. Εκτός αυτού, ποια εταιρία έχει κέρδη τα πρώτα χρόνια, για να πληρώσει φόρο;
Είναι ντροπή πάντως να ανήκει η Ελλάδα σε εκείνες τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη, για παράδειγμα μαζί με την Αλβανία, που δεν παράγουν ούτε εξαρτήματα αυτοκινήτων – σε σύνολο 298 εργοστασίων στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Αυτοκινήτου (πρακτικά), παρά το ότι υπάρχουν προτάσεις από εγχώριες εταιρείες, ενώ σε μερικούς τομείς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως στην παραγωγή μπαταριών, επιτρέπονται οι ενισχύσεις.
Πόσο μάλλον όταν η Τουρκία αποτελεί τον κύριο παραγωγό αυτοκινήτων για την ΕΕ, με 4% των εισαγωγών της ή με 24,6 δις $ και μάλιστα αδασμολόγητων, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά) – έχοντας ήδη παρουσιάσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο δικής της σχεδίασης.
Επενδύσεις χρειάζεται η Ελλάδα, στην παραγωγή – αφού μόνο έτσι θα σταματήσουν οι νέοι μας να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους απογοητευμένοι. Ο ΠΘ όμως καλεί τους Γερμανούς να ωφεληθούν από το κλείσιμο των μονάδων λιγνίτη – ανερυθρίαστα. Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής:
(1) Σκοπεύετε να παρέχετε κεφάλαια ή να επενδύσετε μέσω κρατικών βιομηχανιών στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, εκμεταλλευόμενοι τις προσπάθειες των ερευνητών του χώρου;
(2) Αναζητάτε ξένους επενδυτές, πρόθυμους να επενδύσουν στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα ή απλά στηρίζετε τις εξαγωγές γερμανικών;  Υπάρχει κάποιο νέο από τον κ. Γεωργιάδη που ήθελε να φέρει το εργοστάσιο της VW στην Ελλάδα ή σχετικά με τις συζητήσεις που διεξήγαγε με την Tesla, η οποία έχει εργαστήριο στον Δημόκριτο;
Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του υφυπουργού στο βίντεο που ακολουθεί:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=ueTsvZFZVhY&feature=emb_logo

από Βασίλης Βιλιάρδος24 Ιουνίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: