Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Είμαστε άξιοι της τύχης μας…


Όλη η προσοχή μας στα σκάνδαλα, όταν η Τουρκία σχεδιάζει σύγκρουση

Η σκανδαλολογία, που αποτελεί αγαπημένο «άθλημα» των πολιτικών, αλλά και των συναδέλφων δημοσιογράφων, καλύπτει πολύ πιο σοβαρά πράγματα, που αφορούν την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου.

Η Τουρκία, ως γνωστό, καραδοκεί. Δεν κρύβεται. Επιτίθεται εναντίον όλων των γειτόνων της, επειδή προφανώς ο Ταγίπ Ερντογάν στηρίζεται ακόμα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στον ηγέτη της Ρωσίας, οι οποίοι τον αφήνουν ανενόχλητο να σχεδιάζει τη νέα σύγκρουση. Στόχοι η Ελλάδα και η ξανά Κύπρος.

Όμως, στην Ελλάδα, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση έχουν συρθεί στο λασπώδες περιβάλλον των σκανδάλων, υπαρκτών και ανύπαρκτων και δεν βλέπουν τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επανέρχεται δυναμικά στην περιοχή το Ισραήλ.

Με τα σκάνδαλα ΠΡΕΠΕΙ να ασχολείται μόνο η Δικαιοσύνη. Δεν είναι δυνατόν να «δικάζουν» κάθε πρωί, μεσημέρι και βράδυ από τηλεοράσεως οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό. Οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι έγιναν εισαγγελείς αλλά και δικαστές ταυτόχρονα.

Είχαμε, λοιπόν, πρώτα την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ, η οποία στέφθηκε από επιτυχία, και σε επίπεδο δηλώσεων αλλά και της υποδοχής, που του επιφύλαξε η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία του Ισραήλ.

Ακολούθησε μετά η έκτακτη μετάβαση στο Τελ Αβίβ του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη και η συνάντηση του με τον ομόλογό το, Γκάμπι Ασκενάζι. Φαίνεται ότι συμφωνήθηκαν κάποια σημαντικά πράγματα, που έχουν σχέση με την άμυνα και την ενεργειακή ασφάλεια.

Γεγονός είναι ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με το Εβραϊκό Κράτος είναι εξαιρετικές.

Αν και δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες των όποιων συμφωνιών έγιναν, οι πληροφορίες που διέρρευσαν και από τις τρεις πρωτεύουσες είναι προς μία καλή κατεύθυνση αναφορικά με τη συνεργασία που επιθυμούν και οι αρμόδιες κυβερνήσεις.

Το μείζον, βέβαια, είναι η στρατιωτική συνεργασία και πιστεύω -χωρίς να γνωρίζω τους ακριβείς λόγους- ότι δεν προχώρησε στο επίπεδο που θα επιθυμούσαμε. Οπωσδήποτε χρειάζεται χρόνος για να επιτευχθεί μία τέτοια συμφωνία, διότι ομιλούμε για πρωτόγνωρα πράγματα.

Και η Ελλάδα, και πολύ περισσότερο η Κύπρος απαιτείται να συνάψουν περιφερειακές συνεργασίες, καθώς -όπως έχουμε υποστηρίξει κατά καιρούς- το ΝΑΤΟ έχει ένα άλλο σκοπό και συνεχώς κλείνει τα μάτια στις τουρκικές παρανομίες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καν «δόντια». Δεν μπορεί να βοηθήσει ούτε την Ελλάδα, ούτε την Κύπρο. Στον τομέα της ασφάλειας, η Ε.Ε. είναι ένα σκάρτο κλάμπ, που δεν θέλει να την ενοχλούν στο λήθαργό της.

Η Γαλλία, με την οποία η Ελλάδα και η Κύπρος διατηρούν παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις είναι επίσης μία πιθανή χώρα με την οποία η Αθήνα και η Λευκωσία θα μπορούσαν να αναπτύξουν στρατιωτική σχέση.
Οι τελευταίες πρωτοβουλίες από το Παρίσι οδηγούν σε ένα καλό συμπέρασμα, φτάνει να τολμήσουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι στρατηγικές και στρατιωτικές συμφωνίες προστατεύουν την ειρήνη, δεν σημαίνουν αναγκαστικά και πολέμους.

Και επειδή μερικοί αναγνώστες θα αναρωτηθούν γιατί ομιλούμε για στρατιωτικές σχέσεις, με χώρες όπως το Ισραήλ και η Γαλλία, να εξηγήσουμε ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας υποχρεώνει τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου να αναζητήσουν συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο, επειδή ακριβώς η Ιερουσαλήμ και το Παρίσι είναι αποδέκτες του τουρκικού μίσους.

Είναι δημόσιες οι τουρκικές δηλώσεις εναντίον του Ισραήλ και της Γαλλίας, αλλά και της Αιγύπτου, η οποία όμως δείχνει «φοβικά σύνδρομα» έναντι της Τουρκίας. Ο στρατηγός αλ Σίσι, αν και ελέγχει δικτατορικά την κατάσταση, φοβάται πάντα ένα απρόσμενο τέλος από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» που καθοδηγούνται απόλυτα από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι στρατιωτικές συνεργασίες και συμφωνίες δεν υπογράφονται για να στείλουν το Ισραήλ και η Γαλλία τους στρατιώτες τους για να μας σώσουν. Λειτουργούν όμως ως αποτρεπτικά εργαλεία, ενίοτε και κάτι περισσότερο…

Βέβαια, στην περίπτωση της Τουρκίας μπορεί και να μην ισχύει τίποτα. Έχει τόσο εκτραχυνθεί ο Ερντογάν -και έχουν ευθύνη ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, για διαφορετικούς λόγους- σε σημείο που μερικοί ειδικοί με τους οποίους συνομιλώ, να θεωρούν ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Στηρίζει τέσσερις εισβολές (Κύπρος, Συρία, Λιβύη και προσφάτως στο βόρειο Ιράκ), και δεν νομίζουν ότι θα είναι πρόβλημα για τον «νταή» Ερντογάν, όπως τον χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, να επιχειρήσει και πέμπτη.

Σε αντίθεση με πολλούς που παρουσιάζονται ως γνώστες των στρατιωτικών συσχετισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει άνετα πέρα με την παραβατική Τουρκία. Και δεν υποστηρίζω τη θέση αυτή, επειδή η απόκρουση της εισβολής -μέσω «μεταναστών»- στον Έβρο ήταν απόλυτα επιτυχής.

Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά στο εξωτερικό μόνο που η αρνητική «έκπληξη» θα έρθει από το εσωτερικό της Τουρκίας.


Μιχάλης Ιγνατίου
HellasJournal


kostasxan

3 σχόλια:

Νίκος Κ. είπε...

Όσο κι αν πληγώνει, για την ώρα, η Τουρκία φαίνεται μέσω Σάρατζ και της στήριξης που αφειδώς του προσφέρει ότι πετυχαίνει την εγκατάσταση μόνιμου προγεφυρώματος στη Λιβύη, σε απόσταση αναπνοής από την Κρήτη, και την “περικύκλωση” της Ελλάδας στους θαλάσσιους χώρους, την ώρα που το υπουργείο Περιβάλλοντος ασχολείται με την “πράσινη ανάπτυξη”.
Η (max) ταχύτητα ενός μαχητικού F16: 2.173 Km (=2,05 Mach) - με βάση αυτό οι υπολογισμοί χρόνων (σε λεπτά της ώρας):
-Κρήτη-Βεγγάζη:15 λεπτά -Κρήτη-Τρίπολις:30 λεπτά -Κρήτη-Σύρτη:24 λεπτά
Ο “αταβισμός” χρόνων του ελληνικού πολιτικού συστήματος, έναντι του τουρκικού, οδηγεί αρκετούς στο γνωστό “μασάζ” και δίλημμα: «Πόλεμο θέλετε γι’αυτά;». Είτε να οδηγηθούμε σε διαπραγματεύσεις λοιπόν εκ προοιμίου ή με μια “ήττα” σε μια αποτροπή που δε θα πιστεύουμε; Μετά να εμφανιστούν από πάνω ως “Κασσάνδρες” λέγοντας: «Να τι πάθαμε. Σας τα λέγαμε. Ας πάμε στις ανεμογεννήτριες και στο ρωσικό φυσικό αέριο», με τους γνωστούς μεταπράτες της εισαγωγής του να θησαυρίζουν, με τον λαό μας να πληρώνει ακριβά στους λογαριασμούς του την πράσινη ανάπτυξη, επιδοτώντας την από το υστέρημά του;
Η Ελλάδα για την ώρα επιλέγει να μη “διαβάζει” σωστά τον αντίπαλο και να μη χρησιμοποιεί ούτε καν τα “αυτογκόλ” του.
Ο Θεόδωρος Καρυώτης (ομότιμος καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημιακού Συστήματος Μέρυλαντ, ΗΠΑ. Διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος της πρώτης κυβέρνησης το Ανδρέα Παπανδρέου στην Πρεσβεία της Ουάσιγκτον και ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Θεωρείται ειδικός στο θέμα της ΑΟΖ.Υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάδειξη της σημασίας της ΑΟΖ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ειδικά για την Ελλάδα) πριν 3 χρόνια έδωσε ένα ακόμη επιχείρημα στην Ελλάδα και τις κυβερνήσεις της, στο θέμα των οριοθετήσεων, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν αναδείχτηκε με τον σωστό τρόπο:
«...Ουδέποτε, βέβαια, η Τουρκία πρότεινε στην Ελλάδα και σε άλλα γειτονικά κράτη να κάνουν παρόμοιες οριοθετήσεις στη Μεσόγειο. Έτσι, η Μαύρη Θάλασσα, που αποτελεί πιο “κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα” από το Αιγαίο Πέλαγος, έχει εντελώς μοιραστεί από τα παράκτια κράτη αυτής της θάλασσας, χρησιμοποιώντας την οριοθέτηση της ΑΟΖ και όχι της υφαλοκρηπίδας με βάση τη μέση γραμμή (1986). Αυτό, κατά την άποψή μου, αποτελεί τον πιο λανθασμένο χειρισμό της Τουρκίας, διότι δέχτηκε να οριοθετήσει τη θαλάσσια ζώνη της Μαύρης Θάλασσας με μια μέθοδο που δεν ίσχυε μέχρι το 1982, δηλαδή με τη μέθοδο της ΑΟΖ που πολέμησε τόσο πολύ κατά τη Διάσκεψη του ΟΗΕ.
Τέλος, η Τουρκία έχασε και το επιχείρημα ότι η οριοθέτηση στο Αιγαίο Πέλαγος πρέπει να γίνει βάσει της ευθυδικίας και όχι της μέσης γραμμής, διότι η Μαύρη Θάλασσα είναι περισσότερο ημίκλειστη από το Αιγαίο Πέλαγος. Το λάθος αυτό θα το πληρώσει ακριβά μια μέρα η Τουρκία...».
Για την ώρα όμως και παρά την πρόβλεψη Καρυώτη, η Τουρκία, πάνω στη δική μας ατολμία χάραξης στρατηγικής βάθους, όχι μόνο δεν “πληρώνει”, αλλά από εκεί που “χρωστούσε, μας ζητάει και το βόδι”...
https://www.neakriti.gr/article/ellada-nea/1580353/giati-i-tourkia-thelei-progefuroma-sti-livui-notia-tis-kritis/

amethystos είπε...

ΚΑΡΚΙΝΟΣ.Ο Ελληνας ήταν ζώο πολιτικό μιά φορά κι' έναν καιρό. Σήμερα τού φτάνει ο γυναικονίτης.

Νίκος Κ. είπε...

Επίσκεψη στα Ανώγεια θα πραγματοποιήσει αύριο το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος είχε εκδηλώσει την επιθυμία να μεταβεί στον ορεινό Μυλοπόταμο κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Ηράκλειο. Στόχος του υπουργού είναι να παρουσιάσει εκ νέου το σχέδιο του υπουργείου του, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου.
Το φίδι απ'την τρύπα όμως δεν θα το βγάλει ο Χρυσοχοϊδης, αλλά οι Κρητικοί με τα όπλα που έχουν στην κατοχή τους. Τι; Μήπως όχι; Παράλληλα Σύμπαντα...