Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Το μονοπάτι της προόδου σύμφωνα με τον Μπιλ και τη Μελίντα Γκέιτς.



Μια συζήτηση υπό την εποπτεία της Suzanne Clark

Η πανδημία κορονοϊού έχει αλλάξει τον κόσμο με πολλούς τρόπους. Έχει αλλάξει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας - τον τρόπο που εργαζόμαστε, ταξιδεύουμε, μαθαίνουμε και πολλά άλλα. Καθώς μαθαίνουμε πώς να κινούμαστε καθημερινά στη ζωή μας εν μέσω μιας πανδημίας, η παγκόσμια ηγεσία σε όλους τους τομείς - δημόσιο, ιδιωτικό και φιλανθρωπικό - δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική.
Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην προώθηση της επιστήμης και στη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Πριν από λίγα χρόνια, ο Μπιλ επέστησε την προσοχή στους κινδύνους μιας θανατηφόρας παγκόσμιας πανδημίας. Η προειδοποίησή του έγινε τώρα η πραγματικότητά μας. Αυτός και η Μελίντα έχουν αφιερώσει τον εαυτό τους και την οργάνωσή τους στην εξεύρεση λύσης. Το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates έχει διαθέσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια για την παγκόσμια αντιμετώπιση του COVID-19.
Σε ένα ξεχωριστό επεισόδιο της σειράς Path Forward , είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για το τι σκέπτονται σχετικά με τη σημασία μιας συντονισμένης διεθνούς ανταπόκρισης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τις διαρκείς αλλαγές που ενδέχεται να δούμε να δημιουργούνται από την κρίση, πώς να διασφαλιστεί η δίκαιη πρόσβαση σε θεραπείες και εμβόλια του COVID-19 και πολλά άλλα.
Οι Πανελίστες
Suzanne Clark, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ
Bill Gates, συμπροεδρεύων και διαχειριστής του Ιδρύματος Bill και Melinda Gates
Melinda Gates, συμποεδρεύουσα και διαχειρίστρια του Ιδρύματος Bill και Melinda Gates

Οι προτεραιότητες του αγώνα

Suzanne Clark
: Τι κάνει το Ίδρυμα Γκέιτς για την καταπολέμηση του κορονοϊού και γιατί αποτελεί προτεραιότητα για εσάς;
Bill Gates: Το Ίδρυμά μας δίδει μεγάλη έμφαση στις μολυσματικές ασθένειες που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η κατανόησή μας για το πώς σχεδιάζεται ένα εμβόλιο, έχουμε χρηματοδοτήσει πολλά νέα εμβόλια. Συνεργαζόμαστε με τη Gavi, The Vaccine Alliance , η οποία για την ακρίβεια, αγοράζει εμβόλια για αναπτυσσόμενες χώρες. Και έχουμε πολλή εμπειρία που δεν υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να επιλέξουμε για ποια από αυτά (τα εμβόλια) πρέπει να κατασκευάσουμε εργοστάσια και πώς να συντονίσουμε όλη αυτή τη διαδικασία. Έχουμε εστιάσει πολύ σε αυτό. Το όφελος του να έχουμε το εμβόλιο, ακόμη και τρεις ή τέσσερις μήνες νωρίτερα, θα ήταν πολύ συνταρακτικό, τόσο όσον αφορά τον τερματισμό των φοβερών οικονομικών επιπτώσεων, όσο και του θανάτου αλλά και την ίδια την ασθένεια.
Suzanne Clark : Πιστεύεις ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο σε μεγάλη κλίμακα; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να κάνουμε τη διανομή δίκαιη;
Melinda Gates : Ναι. Όλοι πιστεύουμε, βλέποντας τα διάφορα υποψήφια εμβόλια, ότι υπάρχουν τρία που φαίνονται αρκετά υποσχόμενα, ευτυχώς. Και νομίζω ότι όλοι πιστεύουμε ότι έως το 2021, θα έχουμε ένα εμβόλιο. Δουλεύουμε εκ των προτέρων με τους κατασκευαστές, με τις φαρμακευτικές εταιρείες, για να προσπαθήσουμε να έχουμε έτοιμες τις δυνατότητες παραγωγής (τα εργοστάσια που θα κατασκευάζουν τα εμβόλια). Μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές, το εμβόλιο μπορεί να μπεί αμέσως στην παραγωγή.
Ο μοναδικός λόγος που συμμετέχουμε σε αυτό το εμβόλιο είναι να βεβαιωθούμε ότι θα υπάρχει δίκαιη κατανομή. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι ένας πόλεμος προσφορών μεταξύ των χωρών για αυτό το εμβόλιο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 60 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη σε ολόκληρο τον κόσμο που διατηρούν όλους μας ασφαλείς. Αξίζουν να λάβουν αυτό το εμβόλιο πρώτοι. Και μετά, θα γίνουν διαβαθμίσεις στις διάφορες χώρες για να βεβαιωθούμε ότι οι πιο ευπαθείς πληθυσμοί θα το λάβουν. Στη χώρα μας, αυτοί θα ειναι οι μαύροι και οι Ινδιάνοι, άτομα με προβλήματα υγείας και οι ηλικιωμένοι.
Έχουμε παγκόσμια θεώρηση και συνεργαζόμαστε με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες και Αφρικανούς ηγέτες και άλλους στη Νοτιοανατολική Ασία για να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει ένα ταμείο χρηματοδότησης για αυτό το εμβόλιο όταν είναι διαθέσιμο, ώστε να διανεμηθεί σε ευρεία κλίμακα.

“Αυτή δεν θα είναι η τελευταία πανδημία που θα αντιμετωπίσουμε.”

Προβλέποντας το μέλλον

Suzanne Clark: Μπιλ, έχεις τραβήξει την προσοχή για μια πρόβλεψη που έκανες το 2015 σχετικά με τους κινδύνους της παγκόσμιας πανδημίας. Και, δυστυχώς, για τον κόσμο, προέβλεψες το μέλλον. Τι σε ανησυχεί τώρα;
Μπιλ Γκέιτς: Αυτή δεν θα είναι η τελευταία πανδημία που αντιμετωπίζουμε. Οι πανδημίες μπορούν να προέρχονται από φυσικές αιτίες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από άλλα ζωικά είδη. Η γρίπη, για παράδειγμα, εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος. Θα πρέπει να επενδύσουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μια ασθένεια νωρίτερα και ότι διαθέτουμε πλατφόρμες για να κάνουμε διάγνωση, θεραπεία και εμβόλιο πολύ γρήγορα.
Πολύ λίγα επενδύθηκαν, παρόλο που υπήρχαν αυτές οι εκκλήσεις από πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του Ιδρύματός μας. Μια ομάδα που χρηματοδοτήθηκε, το Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) , βοηθά εδώ. Είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από ότι εάν αυτό δεν συνέβαινε.
Οι άνθρωποι εμπιστεύονται την κυβέρνηση να σκεφτεί γι αυτά τα πράγματα. Ήταν αποτυχία προετοιμασίας και το κόστος θα ήταν ελάχιστο σε σύγκριση με αυτό που ξοδεύουμε τώρα για προετοιμασία πολέμου. Στην πραγματικότητα δεν κάναμε προσομοίωση για να σκεφτούμε τα γηροκομεία, την προετοιμασία των εργοστασίων, το καθεστώς των τεστς. Στην πραγματικότητα, τα τεστς αυξήθηκαν πολύ γρήγορα σε μερικές χώρες που έχουν σχεδόν αποφύγει την επιδημία εξ ολοκλήρου όπως η Ταϊβάν, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία. Χρησιμοποίησαν την εμπειρία τους, προετοιμάστηκαν και κινήθηκαν πολύ πιο γρήγορα. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη πανδημία. Αυτή θα τραβήξει την προσοχή αυτή τη φορά. (σ.ι. Για την επόμενη πανδημία έχουμε ήδη προϊδεαστεί από τον ίδιο τον κυριο Γκέις τον Απρίλιο εδώ, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εδώ και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα από τον Γ.Γ. Του ΟΗΕ εδώ)
Suzanne Clark: Τι πιστεύετε ότι είναι διαφορετικό σχετικά με την ανάπτυξη ενός εμβολίου αυτή τη φορά που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός θα συμβεί; Είναι αυτός ο παγκόσμιος συντονισμός;
Melinda Gates: Είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες που συνεργάζονται με επιστήμονες από όλο τον κόσμο με πολύ συντονισμένο τρόπο. Ποτέ δεν έχουμε δει τις εταιρείες να ενώνονται με αυτόν τον τρόπο και να σκέφτονται εκ των προτέρων για την παραγωγή - όχι μόνο για τη χώρα τους ή για τη δική τους περιοχή, αλλά και για άλλα μέρη του κόσμου. Αυτό που μας κάνει αισιόδοξους είναι οι πολλές συνομιλίες που έχουμε, ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τους επιστήμονες να προχωρούν με τα δεδομένα άμεσα μόλις τα λάβουν, καθώς και να βλέπουμε τους παγκόσμιους ηγέτες να ενώνονται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε μια τεράστια εκδήλωση για αυτήν τη συμμαχία εμβολίων στην οποία συμμετείχαμε, έτσι ώστε όταν το εμβόλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει, να μπορούμε να αγοράσουμε αυτό το εμβόλιο για τον υπόλοιπο κόσμο.
Suzanne Clark : Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες και τα τεστς ; Θα οδηγηθούμε εκεί που πρέπει να είμαστε;
Μπιλ Γκέιτς : Λοιπόν, οι άνθρωποι πιάστηκαν απροετοίμαστοι ενώ συνήθως οι ΗΠΑ είναι πολύ καλά οργανωμένες. Αυτό το νέο φάρμακο που αποδείχθηκε όπως αναμενόταν, είναι ένα δοκιμαστικό δίκτυο που έχουμε χρηματοδοτήσει με άλλους όπως το Wellcome Trust στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνήθως, αναμένεται από τις ΗΠΑ να κάνουν καλές συντονισμένες δοκιμές και να επιλέξουν φάρμακα με επιστημονικά προτερήματα. Ο κόσμος δυσκολεύτηκε όταν οι δοκιμές των ΗΠΑ πήγαν σε λάθος κατεύθυνση, όταν δεν υπήρχε ομοσπονδιακή έννοια για το πώς θα δοθούν προτεραιότητες. Αλλά πρέπει να πω ότι οι Ευρωπαίοι γεμίζουν αυτό το κενό, ιδίως όσον αφορά τη φροντίδα ολόκληρου του κόσμου. Η γενναιοδωρία τους ήταν αρκετά καλή.
Οι άνθρωποι ελπίζουν ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν, αν και η αποχώρηση από τον ΠΟΥ είναι ένα βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αλλά ιστορικά, οι ΗΠΑ εξάλειψαν την ευλογιά, οι Ρόταρυ είναι πίσω από την πρόοδο σχετικά με την πολιομυελίτιδα που έχουμε σημειώσει, και υπάρχει ακόμα η ευκαιρία για τις ΗΠΑ να συνεισφέρουν σε αυτό.
“Αν ο COVID-19 βρίσκεται οπουδήποτε, αυτό σημαίνει ότι ο COVID-19 βρίσκεται παντού.”

Μια αόρατη απειλή


Suzanne Clark: Αν μιλούσατε με έναν μικροεπιχειρηματία κάπου στη μέση της χώρας που ίσως δεν το καταλάβαινε, πως θα του εξηγούσατε γιατί είναι τόσο σημαντικό να βγούμε πέρα από τα σύνορά μας και να βοηθήσουμε στον έλεγχο αυτού του ιού;
Melinda Gates: Αν ο COVID-19 βρίσκεται οπουδήποτε, αυτό σημαίνει ότι ο COVID-19 βρίσκεται παντού. Αν είσαι μικροεπιχειρηματίας, οι προμήθειες που σε βοηθούν να τρέχεις την επιχείρηση σου δεν έρχονται απαραίτητα από τις ΗΠΑ. Και οι πελάτες σου δεν βρίσκονται απαραίτητα μόνο στις ΗΠΑ. Αν επιθυμούμε παγκόσμιο εμπόριο και παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς και παγκόσμια παραγωγή πρέπει να βάλουμε όλον τον κόσμο να συνεργαστεί για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας επειδή δεν είναι εφικτός ο περιορισμός της μόνο σε μεμονωμένα σημεία.
Bill Gates: Για να το θέσουμε σε προοπτική, οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει τρισεκατομμύρια δολάρια για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα εδώ. Μιλάμε μόνο για ένα μικρό ποσοστό αυτού, που θα χρειαζόταν να δαπανηθεί για να απαλλαγούμε από την ασθένεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι και γιγαντιαίος συμβιβασμός. Ακριβώς όπως ο ΠΟΥ είναι 500 εκατομμύρια το χρόνο για πράγματα όπως η αναπαραγωγική υγεία, τα εμβόλια, η πολιομυελίτιδα, καλύπτει πολλούς διαφορετικούς τομείς. Δεν είναι ανταγωνιστικό από άποψη προϋπολογισμού, με τους πόρους μεγάλης κλίμακας.

“Εναπόκειται σε εμάς να ξαναχτίσουμε τον κόσμο που θέλουμε.”

Suzanne Clark: Πώς αλλάζει ο κόσμος με την ευρύτερη έννοια ως αποτέλεσμα αυτού του ιού; Ποιές πιστεύετε ότι θα είναι κάποιες από τις διαρκείς αλλαγές που θα είναι αποτέλεσμα αυτής της υγειονομικης και οικονομικής κρίσης;
Μελίντα Γκέιτς: Αυτό δεν έχει ακόμη έρθει και εναπόκειται σε εμάς ως πολίτες να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση του κόσμου που θέλουμε. Αυτή η κρίση έχει αποκαλύψει ορισμένα κενά σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα από αυτά είναι οι ανισοτητες που υπάρχουν μεταξύ των δύο φύλων αλλά και οι ανισότητες μεταξύ των διαφορετικών φυλών. Οι γυναίκες κάνουν 2,5 φορές περισσότερη δουλειά στο σπίτι από ό, τι οι άνδρες. Αυτή είναι η μη αμειβόμενη εργασία - φροντίζοντας τα παιδιά, κάνοντας το μεσημεριανό γεύμα, φροντίζοντας να μαθαίνουν στο διαδίκτυο. Είναι ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποκτήσουν μια πολιτική οικογενειακής άδειας ασθενείας επί πληρωμή, Είμαστε το μόνο βιομηχανικό έθνος που δεν το κάνει και αν θέλουμε να στείλουμε τους ανθρώπους πίσω στη δουλειά με ασφάλεια και να αποτρέψουμε τις οικογένειές τους από να αρρωστήσουν, πρέπει να έχουμε οικογενειακή άδεια ασθενείας επί πληρωμή. Το Κογκρέσο, με σοφία ξεκίνησε να το αντιμετωπίζει αυτό σε δύο από τα νομοσχέδια οικονομικής ενίσχυσης . 


Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη λύση.

Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι όχι μόνο ο COVID-19 αποκάλυψε τα κενά στο σύστημα, αλλά μας έδειξε επίσης ευκαιρίες, όπως το γεγονός ότι τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο και να αρχίσουν να μαθαίνουν. Δυστυχώς, δεν ισχύει για όλα τα παιδιά, επειδή πολλά παιδιά δεν είχαν πρόσβαση σε υπολογιστή ή καλό ψηφιακό γραμματισμό στο διαδίκτυο ή καθηγητές που να ήξεραν πώς να διδάσκουν μέσω διαδικτύου. Αλλά ξέρουμε τώρα ότι είναι δυνατό. Τώρα θα διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία διαμοιράζεται δίκαια και ότι μπορούν να συμβούν αυτά τα υπέροχα μαθησιακά και συμβουλευτκά σχέδια.
Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν ψηφιακές τραπεζικές δουλειές στο τηλέφωνό τους. Αυτό ήταν ήδη κλιμακούμενο σε πολλές χώρες, αλλά ξαφνικά, οι άνθρωποι είδαν πραγματικά το όφελος του να μην χρειάζεται να σταθείς σε ουρές όπου μπορεί να κολλήσεις αρρώστιες. Μόνο στο Πακιστάν, σε 48 ώρες, 40 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι εγγράφηκαν σε ψηφιακό τραπεζικό λογαριασμό. Αυτή είναι μια ευκαιρία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προσεγγίσουμε οικογένειες και γυναίκες χαμηλού εισοδήματος μέσω τηλεφώνου για κάθε είδους πράγματα όπως μεταφορά μετρητών, περισσότερες πληροφορίες και υγειονομικές υπηρεσίες . Μερικές από αυτές τις ψηφιακές ευκαιρίες αναπτύσσονται με τρόπους που δεν περιμέναμε, γρηγορότερα από όσο νομίζαμε.

Η νέα μας κανονικότητα

Suzanne Clark:
Τι έχετε μάθει για τον εαυτό σας αυτή τη στιγμή και τι έχει αλλάξει στον τρόπο που εργάζεστε;
Μπιλ Γκέιτς: Είναι εντυπωσιακό ότι οι δουλειές γραφείου πανε πολύ καλά. Στο Ίδρυμά μας, κανείς δεν ήταν στο γραφείο για πάνω από τρεις μήνες τώρα, αλλά η δουλειά μας συνεχίζεται με πλήρη ταχύτητα. Επειδή ασχολούμαι με το λογισμικό, σκέφτομαι πώς μπορούμε να κάνουμε αυτές τις πλατφόρμες ακόμη καλύτερες, οι οποίες ήταν ήδη αρκετά αξιοπρεπείς και επέτρεψαν σε πολλά να συμβούν. Σίγουρα πρόκειται να ασκηθούν ερωτήματα για το αν πρέπει να ταξιδεύουμε τόσο πολύ και πόσο καλές μπορούμε να κάνουμε την διαδικτυακή εκπαίδευση και την τηλεϊατρική. Είναι σαν 10 χρόνια προόδου πάνω σε αυτούς τους τομείς, να έχουν συμπιεστεί σε δύο χρόνια.
Melinda Gates : Οι ζωές μας, όπως όλων εδώ στις ΗΠΑ, έχουν αλλάξει σημαντικά. Είμαστε τυχεροί που δεν παλεύουμε για τον επιούσιο , αλλά η δουλειά από το σπίτι δεν ήταν κάτι που κάναμε πολύ πριν. Χρησιμοποιούμε πολύ το Microsoft Teams και το Zoom. Όταν επιστρέψω στη δουλειά, θα φοράω παπούτσια του τένις. Και δεν πρόκειται να ταξιδεύω τόσο πολύ. Θα υπάρξουν συναντήσεις για τις οποίες θα ταξιδεύω και θα υπάρχουν λόγοι να πάω στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά τα συνέδρια μπορούν να αλλάξουν και τα κάνουμε τώρα διαδικτυακά. Ταξιδεύοντας λιγότερο θα μου δώσει περισσότερο χρόνο για να απολαύσω τη ζωή και να βγαίνω έξω λίγο περισσότερο.

Παρακολουθήστε τη συνομιλία


oaskhths

Δεν υπάρχουν σχόλια: