Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

ΗΠΑ – Τουρκία, Τραμπ με Ερντογάν και η ύποπτη “παρασυναγωγή γαμπρών”

Το κανάλι μεταξύ των γαμπρών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ομολόγου του της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα διότι με διπλωματικούς όρους είναι «μη νόμιμο», από τη στιγμή που υπάρχει ένας ισχυρός υπουργός Εξωτερικών, ο Μάικ Πομπέο, που έχει την ευθύνη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Την ίδια στιγμή είναι και ύποπτο. Γιατί άραγε οι δύο πρόεδροι ένιωσαν την ανάγκη να επικοινωνούν μέσω των γαμπρών τους; Του Τζάρεντ Κούσνερ, συζύγου της Ιβάνα Τραμπ και του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, συζύγου της Έσρα Ερντογάν.
Ο τελευταίος, στον οποίο ο πεθερός του χάρισε το υπουργείο Οικονομικών, θεωρείται ο πιο διεφθαρμένος Τούρκος αξιωματούχος. Το όνομα του εμπλέκεται, όπως και του Ταγίπ Ερντογάν, και στη βρώμικη υπόθεση της κρατικής τράπεζας Halkbank, η οποία έσπασε το αμερικανικό εμπάργκο εναντίον του Ιράν. Αν το παραβίαζε οποιαδήποτε άλλη χώρα, η Αμερική θα επέβαλλε σκληρότατες κυρώσεις.

Το κανάλι αυτό άνοιξε τον Απρίλιο του 2019, όταν οι σχέσεις των δύο προέδρων δεν ήταν και τόσο καλές. Από τότε, όμως, και αφού ανέλαβαν οι γαμπροί οι σχέσεις έγιναν στενότατες και φτάσαμε στο σημείο ο κ. Ερντογάν να επιβάλλεται στον κ. Τραμπ σε όλα τα θέματα που αφορούν την κατοχική δύναμη.

Πρόκειται για εξέλιξη που δεν τιμά καθόλου τον Αμερικανό πλανητάρχη, ο οποίος άγεται και φέρεται από ένα ηγέτη, που δηλώνει πίστη στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ επανήλθε στο θέμα της τουρκικής επιρροής επί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και γενικά στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Και βεβαίως, θέτει το θέμα του «καναλιού των γαμπρών», διότι κάτι γνωρίζει περισσότερο απ’ όλους μας.
Ο κ. Μενέντεζ κάνει αναφορά και στις σχέσεις του κ. Τραμπ με τον πρόεδρο της Κίνας, καθώς χρησιμοποιεί στο έπακρον τις αποκαλύψεις του Τζον Μπόλτον, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο οποίος αναφέρει στο βιβλίο του ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε χάρες σε συγκεκριμένους αυταρχικούς ηγέτες.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής έστειλε νέα επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον οποίο καλεί να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και να καταθέσει για τις σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της Κίνας. Του απευθύνει πολύ σκληρά ερωτήματα. Εάν ο κ. Πομπέο παρουσιαστεί στην Επιτροπή της Γερουσίας θα παρακολουθήσουμε τη «μάχη των μαχών», λένε όσοι γνωρίζουν, διότι προφανώς στοιχεία υπάρχουν πολλά.
Θυμίζω ότι είναι η δεύτερη επιστολή μέσα σε 48 ώρες. Είχε προηγηθεί αυτή με την οποία κατήγγειλε την άνευ προηγουμένου επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και γενικά τη συμπεριφορά της στην ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας από το Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παρέμβουν.
Στη νέα επιστολή, ο κ. Μενέντεζ ζητά να ξεκαθαρίσει η θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την υπόθεση της τουρκικής τράπεζας HalkBank. Ως γνωστό είναι η αγαπημένη τράπεζα της οικογένειας Ερντογάν
Ζητά να πληροφορηθεί τι έγινε σε μία συνάντηση του κ. Πομπέο με τον κ. Ερντογάν, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Τι συζητήσατε για την περίπτωση της τουρκικής τράπεζας ερωτά ο γερουσιαστής και ποια θέση εκφράσατε; Είναι βέβαιο ότι εννοεί αν τοποθετήθηκε επί της θέσης της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι η Halkbank παρανόμησε, ή της θέσης του κ. Τραμπ, ο οποίος είπε στον Ερντογάν ότι θα διευθετήσει το θέμα, παραβιάζοντας τους αμερικανικούς νόμους…
Όπως φαίνεται από την επιστολή, ο γερουσιαστής δείχνει να γνωρίζει πολλά μυστικά για τη σχέση του κ. Τραμπ με τους προέδρους της Τουρκίας και της Κίνας. Ειδικά για την Τουρκία, το «κανάλι» των δύο γαμπρών προβληματίζει και υποψιάζει πολλούς ανθρώπους στην Ουάσιγκτον, ακόμα και τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες
Η κατάσταση στο Λευκό Οίκο του κ. Τραμπ, για την Τουρκία, έχει ξεφύγει στον υπερθετικό βαθμό. Ασκεί πλέον έλεγχο στην εξωτερική πολιτική της Αμερικής. Σώζουν λίγο τα πράγματα μερικοί γενναίοι διπλωμάτες που αντιστέκονται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: