In God's own country breitet sich der Glaube an Geister aus
Telepolis
Florian Rötzer, 30.12.2009
Ενώ η Χριστιανική πίστη στις ΗΠΑ χάνει την σημασία που είχε, φαίνεται πως η θρησκευτικότητα, ή η επιθυμία για ένα (ξανά-)μαγεμένο κόσμο δεν υποχωρούν μπρος στον διαφωτισμό.
Το χριστιανικό κράτος του Θεού, οι ΗΠΑ, διαλύεται σταδιακά. Ο διαφωτισμός έρχεται καθυστερημένα, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, όπως ήδη έχει γραφεί, και θα μπορούσε να αποδυναμώσει και το αμερικάνικο όνειρο, που πάντα ήταν πως η God's own Country θα οδηγήσει τον υπόλοιπο κόσμο στην ευτυχία, κι' ας είναι με την χρήση βίας και διεξαγωγής πολέμου. Αν πρόκειται όμως για πρόοδο με κατεύθυνση προς τον διαφωτισμό, πρέπει να αμφισβητηθεί, αν ληφθεί υπόψη η έρευνα που έκανε το Pew Forum on Religion and Public Life. Από την μία διαλύεται ο δεσμός προς την χριστιανική θρησκεία, από την άλλη όμως αυξάνεται η ανάγκη για υπερφυσικές εμπειρίες. Η πίστη της Εκκλησίας δεν υποχωρεί λόγω του διαφωτισμού, αλλά λόγω της επιθυμίας για μάγεμα.
Το 1962 μόνο 22% ανέφεραν πως είχαν υποτίθεται θρησκευτικές μυστικές εμπειρίες, το 2009 το 49%, ενώ ο αριθμός εκείνων που αρνούνται κάτι τέτοιο συνεχώς μειώνεται. Μόνο 48% λένε πως δεν βίωσαν κάτι τέτοιο. Πριν 40 χρόνια ήταν 78%. Ιδιαίτερη σχέση με μυστικιστικές εμπειρίες έχουν οι λευκοί ευαγγελικοί (70%) και οι μαύροι προτεστάντες (71%). Στους καθολικούς είναι 31%. Στην ομάδα των νέων ηλικίας 18-29 ετών το 23% το παραδέχεται. Αυτό βέβαια είναι πιο κάτω από τον μέσο όρο, αλλά η διαφορά δεν είναι στατιστικά σημαντική σε σύγκριση με μεγαλύτερες ηλικίες, όπως επίσης η διαφορά δεν είναι σημαντική μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών, και μεταξύ ρεπουμπλικάνων και δημοκρατικών.
Αυστηροί ευαγγελικοί ή καθολικοί είναι όλο και λιγότεροι, αν και ακόμα χαρακτηρίζουν το θρησκευτικό τοπίο. Πηγαίνουν όμως όλο και πιο συχνά στις τελετές άλλων εκκλησιών. Μόνο το 27% επισκέπτεται σπάνια ή καθόλου εκκλησιαστικές τελετές. Το 38% το κάνει τουλάχιστο μια φορά τη βδομάδα.
Όλο και περισσότερο παίρνουν οι άνθρωποι από το θρησκευτικό, πνευματιστικό ή υπερφυσικό σουπερμάρκετ, τις ενδιαφέρουσες προσφορές. Αν ταιριάζουν μεταξύ τους είναι λιγότερο σημαντικό. Τα πράγματα που πιστεύουν οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα. Έτσι όμως επιστρέφει, σε αντίθεση προς την καθαρή θρησκευτική διδασκαλία, μόνο μια θρησκευτική και άλογη αντίληψη του κόσμου, που ήταν ίδιο των περισσότερων ανθρώπων μέχρι και τον διαφωτισμό. Ο υλισμός και η ορθολογική επιστήμη δεν κατάφεραν ποτέ να διώξουν τελείως τα πνεύματα.
Το 29% των ερωτηθέντων Αμερικανών παραδέχεται πως είχε επαφή με νεκρούς. Το 1996 ήταν 18%. Και η πίστη στα πνεύματα φαίνεται πως αυξήθηκε. 18% έχει κάποια σχέση με πνεύματα, το διπλάσιο απ' ότι το 1996. 15% έχουν επισκεφθεί ένα μέντιουμ. Εδώ δεν άλλαξε κάτι. Το αξιοπρόσεκτο είναι πως η σχέση των γυναικών προς το υπερφυσικό είναι πολύ πιο έντονη. Στους μορφωμένους τα ποσοστά είναι χαμηλότερα. 20% νέων 18-29 λένε πως συναντήθηκαν με πνεύμα, 28% με ένα νεκρό.
Σε μεγάλη εκτίμηση βρίσκονται και στοιχεία των θρησκειών της Άπω Ανατολής, του New Age, αλλά και αρχαίες μαγικές αντιλήψεις που κυκλοφορούν. 24% πιστεύει στην μετενσάρκωση, δηλαδή όχι μόνο στην ανάσταση των νεκρών μετά θάνατον στον ουρανό, αλλά σε μια ζωή με σώμα εδώ στη γη. Για το 26% υπάρχει “πνευματική ενέργεια” σε πράγματα όπως βουνά, κρύσταλλοι... Και 16% πιστεύει πως άνθρωποι μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε άλλους ανθρώπους με κατάρες, το κακό μάτι ή άλλες πρακτικές. Στην αστρολογία πιστεύει το 25%. Πιστοί λευκοί ευαγγελικοί, που πηγαίνουν με ζήλο στην εκκλησία είναι λιγότερο επηρεασμένοι. Οι λευκοί γενικά είναι πιο απομακρυσμένοι από όλα αυτά σε σύγκριση με τους μαύρους και τους λατίνους. Παρά τον καθολικισμό, ένα τρίτο των λατίνων πιστεύει στο κακό μάτι, στην πνευματική ενέργεια ή την αστρολογία. Στους μαύρους από την άλλη, η πίστη στην μετενσάρκωση είναι πιο διαδεδομένη. Το εντυπωσιακό 43% όλων των ερωτηθέντων παραδέχεται πως πιστεύει τουλάχιστο σε δυο από τα λεγόμενα υπερφυσικά φαινόμενα (συνάντηση με τους νεκρούς, παρουσία πνευμάτων, μετενσάρκωση, γιόγκα ως πνευματική πράξη, πνευματική ενέργεια, αστρολογία, κακό μάτι). 18% πιστεύει σε περισσότερα από 4 φαινόμενα.
1 σχόλιο:
Με δυο λόγια η Νέα Εποχή πέτυχε το στόχο της...
Η σύγκρουση δεν θα είναι κατά μέτωπο, διότι έτσι σκληραίνει η στάση τους λέει χαρακτηριστικά η Marilyn Ferguson. Η άλωση θα επιτευχθεί με τη σταδιακή αλλοίωση του φρονήματος, η οποία συνίσταται κυρίως στο να πιστεύει κανείς ότι μπορεί συγχρόνως να ανήκει και στην Ορθόδοξο Εκκλησία και σε μια οργάνωση της Νέας Εποχής. Έτσι στόχος δεν είναι να αδειάσουν οι Εκκλησίες, αλλά, ει δυνατόν, να γεμίσουν' με ανθρώπους όμως που θα έχουν αλλοιωμένο φρόνημα.
Marilyn Ferguson The Aquarian Conspiracy, ρ.369
Texe Marrs «Νέα Εποχή: Τα σκοτεινά μυστικά της», σ.178.
Οι Θρησκείες πρέπει:
• Να επιταχύνουν τον Οlκουμενισμό και να δημιουργήσουν κοινά παγκόσμια θρησκευτικά ιδρύματα, τα οποία θα βρουν τα μέσα και τους θρησκευτικούς εμπνευστές, που θα υποστηρίξουν λύσεις παγκοσμίων προβλημάτων.
·Να υψώσουν την σημαία των Ηνωμένων Εθνών σε όλους τους χώρους λατρείας.
• Να προσευχηθούν και να οργανώσουν παγκόσμιες συπροσευχές.
Πρέπει να ενωθούμε με τους Ινδουlστές αδελφούς μας και να ονομάσουμε από δω και πέρα τον πλανήτη μας «Βράχμα» ή «Πλανήτη του Θεού». Οι θρησκείες πρέπει να συνεργάζονται ενεργά για να προσφέρουν μία καλύτερη κατανόηση των μυστηρίων της ζωής και της θέσης μας στο Σύμπαν. Η θρησκεία μου σωστή ή λάθος και το έθνος μου σωστό ή λάθος πρέπει να εγκαταλειφθούν μια για πάντα στην Πλανητική Εποχή.
Robert Mueller, πρώην βοηθός Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε.
Η Νέα Γέννηση» : Σχηματίζοντας Μια Παγκόσμια Πνευματικότητα, Ν.Υ: Βιβλία Image, 1984, ρ.186
Texe Marrs «Νέα Εποχή: Τα σκοτεινά μυστικά της», σ.51
Ερωτά η Lola Davis: Τι θα συμβεί στις μεγάλες σημερινές θρησκευτικές ομάδες; Οι σημερινές θρησκείες πιθανόν να συνεχίσουν να λειτουργούν αρχικά όπως και σήμερα ... Καθώς όμως οι αντιλήψεις της Νέας Παγκόσμιας Θρησκείας θα επικυρώνονται επιστημονικά, θα γίνονται γνωστές και θα διαδίδονται, οι σημερινές θρησκείες θα κάνουν αλλαγές και θα εξελιχθούν σε κέντρα της Νέας Παγκόσμιας Θρησκείας.
Texe Marrs «Νέα Εποχή: Τα σκοτεινά μυστικά της», σ.177
Δημοσίευση σχολίου