Με θύματα την Ουκρανία σήμερα, και τους Ευρωπαίους πολίτες στη συνέχεια.
Μέχρι να κάνουν δημόσιες δηλώσεις οι προστάτες και σωτήρες Ευρωπαίοι ηγέτες, τα Ρωσικά στρατεύματα έφτασαν στα περίχωρα του Κιέβου (σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι).
Σε λιγότερο από 12 ώρες ανακοινώνεται η κατάληψη διεθνούς αεροδρομίου εμπορευμάτων στα προάστια του Κιέβου. Μιλάμε για επιχείρηση αστραπή, που «ξεφτιλίζει» ακόμη και τους πολέμους στο Ιράκ επί προέδρων Bush. Η άμοιρη Ουκρανία πληρώνει τα γεωπολιτικά παιχνίδια Ανατολής και Δύσης, και την «ατυχία» της να συνορεύει με τη Ρωσία.
Η Ουκρανία δεν είναι θύμα μόνο της Ρωσίας, αλλά είναι κυρίως θύμα της Δύσης. Μια Δύση που θέλησε να προσαρτήσει πολιτικά, οικονομικά και ΚΥΡΙΩΣ στρατιωτικά την Ουκρανία, και περίμενε ότι η Ρωσία θα φοβόταν τις «κυρώσεις». Δεν πήραν το ιστορικό μάθημα από την αντίδραση του John F. Kennedy στην κρίση των πυραύλων στην Κούβα (Wikipedia: https://tinyurl.com/34zxcbhx), και νόμιζαν ότι θα έμενε αναπάντητη η στρατιωτική παρουσία-απειλή της Δύσης στα σύνορα της Ρωσίας. Αλλά τότε επικράτησε η λογική, και του Σοβιετικού ηγέτη, και αποφεύχθηκε η σύρραξη. Σήμερα η λογική απουσιάζει, και η Ουκρανία είναι θύμα των επιθετικών διαθέσεων της Δύσης και της Ανατολής, που όμως συγκρούονται σε ξένο έδαφος κι όχι στο δικό τους. Και φυσικά η Δύση που χρησιμοποίησε την Ουκρανία, στο τέλος αναγκάζεται να την αφήσει μόνη της.
Μέσα σε αυτή την κρίση για την Παγκοσμιοποίηση, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Δύση και κυρίως η Ευρώπη πλήττεται από την χειρότερη γενιά πολιτικών μεταπολεμικά. Πραγματικά δεν πιστεύω ότι είχαμε ποτέ στο παρελθόν τόσο «λίγους» και τόσο «μικρούς» Ευρωπαίους ηγέτες. Μικρούς σε υπόσταση, πολιτική και ηθική, που πολλές φορές συμπεριφέρονται ως φερέφωνα της ελίτ επιδεικνύοντας πρωτοφανή κοινωνιοπαθή χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστική περίπτωση ότι αναφέρονται στα σημερινά γεγονότα ως την πρώτη εισβολή μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε Ευρωπαϊκό έδαφος, ξεχνώντας φυσικά την εισβολή στην Κύπρο. Μην περιμένετε τους Έλληνες πολιτικούς να διορθώσουν την «κακή μνήμη» των Ευρωπαίων. Δεν θα αναφερθώ στους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, διότι η συζήτηση είναι μεγάλη και διφορούμενη.
Τραγελαφική σύμπτωση αποτελεί το γεγονός ότι ο μόνος πολιτικός που δεν άνοιξε κανένα μέτωπο πολέμου τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ο ακραίος κατά τα άλλα Τραμπ. Τραγελαφική σύμπτωση αποτελεί επίσης το γεγονός πως όλοι οι πόλεμοι που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια από τους προστάτες-δημοκράτες δυτικούς (Αφγανιστάν, Λιβύη, Ιράκ, Συρία) κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, φυσικά υπάρχουν πάντα εκείνοι που πανηγυρίζουν. Είναι για παράδειγμα οι εταιρείες που παράγουν και διανέμουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, και φυσικά οι εφοπλιστές που δεν προλαβαίνουν να πραγματοποιούν τις μεταφορές. Σε κάθε κρίση υπάρχουν εκείνοι που χαμογελούν, και δεν ξέρουμε αν αυτό είναι το αποτέλεσμα ή το αίτιο της κρίσης. Πάντως, όπως σε κάθε κρίση, κάποιοι θα πληρώσουν και κάποιοι θα πληρωθούν, αδρά. Μην γελιέστε πάντως ότι το υγροποιημένο αέριο αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική επιλογή...
Τα μεγάλα θύματα όμως, εκτός της Ουκρανίας, θα είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αύξηση 34% στην χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος καταγράφηκε σήμερα για την Ελλάδα. Ενεργειακή κρίση που συνεχώς επιτείνεται, και επισιτιστική κρίση που γίνεται ολοένα και βαθύτερη. Περιμένετε να δείτε τις τιμές των σιτηρών και άλλων βασικών ειδών διατροφής...
Πρέπει να αντιληφθούμε την κοινωνιοπαθή αναλγησία της πολιτικής αρχής σήμερα, που έχει βάλει χρηματιστηριακούς όρους στην παραγωγή και διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΡΤ: https://tinyurl.com/2kpnf9ec), ένα αγαθό απαραίτητο για την επιβίωση. Εκεί έχουμε καταντήσει. Από την άλλη έχουμε τον προστάτη Μακρόν, που μετά την προστασία από τον αόρατο κορωνοϊό αποφάσισε να πουλήσει προστασία και από την κρίση της Ουκρανίας στην οποία είναι κι αυτός απόλυτα συμμέτοχος (ΕΡΤ: https://tinyurl.com/mr47j39h). Ακούστε το διάγγελμα και μετρήστε πόσες φορές χρησιμοποιεί τη φράση «θα προστατέψω». Τέτοιοι τύποι έχουν και το θράσος να μιλούν για δίκαιο και δημοκρατία όταν έχουν ισοπεδώσει τα πάντα, ακόμη και την αξιοπρέπεια, με τα πεπραγμένα τους για την πανδημία. Υπερασπιστές του δικαίου, όπως το έκαναν με Κύπρο, όπως το κάνουν με Κόσσοβο, όπως το έκαναν όποτε τους βολεύει με ότι πόλεμο βόλευε να εκκινήσουν…
Ο προστάτης Μακρόν και οι υπόλοιποι επαγγελματίες προστάτες ηγέτες της Ευρώπης αποδεικνύονται τραγικά «λίγοι» και πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Ανίκανοι να διαχειριστούν και κυρίως να προλάβουν κρίσεις, και διαζευγμένοι με τη λογική. Ανθρωπάκια-φερέφωνα μιας μικρής ελίτ με έντονα κοινωνιοπαθή χαρακτηριστικά, που εμφανώς αποφασίζουν και πράττουν σε βάρος των πολιτών.
Η Ουκρανία είναι μόνο η αρχή, και φαίνεται πως υποτίμησαν σοβαρά τον Πούτιν και την αποφασιστικότητά του να αντιδράσει. Όπως έλεγε κάποτε ένας χαρακτηριζόμενος ως γραφικός, πουτινιές στον Πούτιν δεν περνάνε… Αλλά όταν τις κάνεις σε ξένο έδαφος, μπορείς να παριστάνεις το θαρραλέο στα λόγια...
Ιδού λοιπόν τα καμώματα των νεο-liberals στην γεωπολιτική σκακιέρα. Δεν θα ξεχάσουμε βέβαια τα καμώματά τους στην πανδημία. Η οικονομική εξαθλίωση με τα άχρηστα και καταστροφικά μέτρα της πανδημίας σε συνδυασμό με την ενεργειακή καταστροφή της Ευρώπης θα οδηγήσουν σε μαύρες ημέρες τους Ευρωπαίους πολίτες, σε επίπεδο πείνας για ορισμένους. Ταυτόχρονα, μην ξεχνάμε και την κλιματική αλλαγή, που αναδεικνύει αρρωστημένες απόψεις να σταματήσουμε να κάνουμε παιδιά και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας (εθελοντικό lockdown) ως διανοούμενη προσέγγιση (συνέντευξη συγγραφέα Ντέιβιντ Κουάμεν στην Καθημερινή: https://tinyurl.com/yckruys8),
Όσοι χαρακτήριζαν συνομωσιολόγους κάποιους από εμάς που μιλούσαμε εδώ και μήνες για ενεργειακή και επισιτιστική κρίση και για προσχηματική επίκληση πανδημίας και κλιματικής αλλαγής, νομίζω πως είναι καιρός να δουν την πραγματικότητα αντί να κοιτούν εμμονικά το δάχτυλο του «συνωμοσιολόγου».
Καλωσήρθαμε λοιπόν στον Β’ Ψυχρό Πόλεμο.
Συλλυπητήρια στην Ουκρανία και σε όλους εμάς τους πολίτες.
Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός
1 σχόλιο:
Α)Γνωρίζοντας ότι εάν η Ουκρανία έμπαινε στο ΝΑΤΟ η Ρωσία θα βρισκόταν στρατιωτικά εγκλωβισμένη και, Β)γνωρίζοντας την ιδιοσυγκρασία του Πούτιν, υπάρχει πολιτικός αναλυτής στον κόσμο που θα θεωρούσε ότι η Ρωσία δεν θα κάνει αυτό που έκανε; Όλοι το γνώριζαν. Η δύση πρόσφερε μια εναλλακτική, μια συμβιβαστική λύση; Καμία απολύτως. Το συμπέρασμα είναι εύκολο: ήθελαν η Ρωσία να κάνει τον πόλεμο. Ήθελαν τον νέο ψυχρό πόλεμο. Έτσι μπορούν να απομακρύνουν την Ρωσία από την Ευρώπη και από την Γερμανία. Τι 'χες Γιάννη, τι είχα πάντα;
Δημοσίευση σχολίου