Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Σύγκρουση «τεκτονικών πλακών» της Γεωπολιτικής με τον πόλεμο στην Ουκρανία


Η σύγκρουση «τεκτονικών πλακών» της Γεωπολιτικής, στη «Μεγάλη Σκακιέρα»… και η διαρκής πολεμική κλιμάκωση 
Τι σηματοδοτεί η αλλαγή «πίστας» στην υπόθεση της Ουκρανίας από τον Πούτιν με την πολεμική ανάφλεξη, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ρωσόφωνων περιοχών στο Ντονμπάς και την ολομέτωπη επίθεση-προέλαση των Ρώσων, σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας.
Οι οριακές καταστάσεις και οι θολές πλέον παγκόσμιες ισορροπίες τρόμου, με την πυροδότηση των δραματικών εξελίξεων μεταξύ Ρωσίας – ΗΠΑ και Δύσης, με πρώτο πεδίο την κατάσταση στην Ουκρανία.
 Τι σηματοδοτούν οι κινήσεις και οι αποφάσεις των ΗΠΑ /ΝΑΤΟ/Ε.Ε. και η δέσμη των σκληρών κυρώσεων. 
Οι παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις της κλιμάκωσης της κρίσης και το αβέβαιο μέλλον 
Ο κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης, οι ενεργειακές και οικονομικές συνέπειες για την Ευρώπη και ο ρόλος της, στη διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας, η στάση της Κίνας. 
Τα σενάρια της επόμενης ημέρας με διαρκή κλιμάκωση της κρίσης και τα δεδομένα, οι προϋποθέσεις και οι όροι για το επίπεδο ενός νέου συμβιβασμού. 
Πως καταγράφεται το νέο μετα-ψυχροπολεμικό σκηνικό και τι αλλάζει στη παγκόσμια γεωπολιτική-γεωστρατηγική σκακιέρα.
 Το μεγάλο ερωτηματικό και η τύχη, μίας από τις τελευταίες μεγάλες πληθυσμιακά ομάδας, συμπαγούς ελληνικής παρουσίας στη περιοχή Γιατί η επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, αφορά και την Ελλάδα Πως επηρεάζονται από τις εξελίξεις η Ανατολική Μεσόγειος και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις. 
Τα παράλληλα μεγάλα ενεργειακά παιχνίδια με επίκεντρο την Ευρώπη, οι χαμένοι και οι κερδισμένοι της γεωστρατηγικής κρίσης.

 Στο στούντιο των Αντιθέσεων ο Δημήτρης Ξενάκης, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης
 
- Στην εκπομπή παρεμβαίνουν και καταθέτουν την οπτική τους οι : Δημήτρης Καραϊτίδης Πρέσβης ε.τ., πρώην Διευθυντής στα Διπλωματικά Γραφεία, δύο Ελλήνων Πρωθυπουργών 

Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ε.α./ Αναλυτής Θεμάτων Στρατηγικής – Άμυνας και Ασφάλειας, πρώην Αναπληρωτής . Εθνικός Αντιπρόσωπος της χώρας μας στη Στρατιωτική Επιτροπή στο ΝΑΤΟ

Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων και Διδάσκων Στρατηγική και Ασφάλεια στο ΕΚΠΑ 

Σταύρος Λυγερός, Αρθρογράφος- Αναλυτής Εθνικών και Γεωπολιτικών Θεμάτων // Επικεφαλής του Slpress.gr 

Στάθης Σταυρόπουλος, Σκιτσογράφος – Αρθρογράφος 

Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Αρθρογράφος- Συγγραφέας, Διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου του ΑΠΕ στη Μόσχα επί μία δεκαετία, την περίοδο της σοβιετικής κατάρρευσης και του Γέλτσιν. Εργάσθηκε επίσης ως ανταποκριτής για τη Deutsche Welle, τα Νέα, την Ελευθεροτυπία, το Ποντίκι την ΕΤ2, την ΕΡΑ 

και ο Γιώργος Κ. Έλληνας πολίτης που εργάζεται μόνιμα στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: