Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΧΑΤΑ

Αικατερίνη Τσαλαμπούνη
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ:
ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΧΑΤΑ


Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι»
της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022, η διαδικτυακή διάλεξη της Αικατερίνης Τσαλαμπούνη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Χριστιανικά αποκαλυπτικά οράματα και κλιματική αλλαγή: Μια πρόταση οικολογικής κριτικής ανάγνωσης των βιβλικών κειμένων για τα έσχατα». Η διάλεξη αυτή ήταν η τρίτη του κύκλου εκδηλώσεων «Καιρός του Ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου για το 2022, και δόθηκε στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά. Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον Χρήστο Καρακόλη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στα διάφορα είδη αποκαλυπτικής γραμματείας, τονίζοντας την διάσταση της αισιοδοξίας με την οποίαν προσελήφθη κατά καιρούς το πιθανολογούμενο τέλος του κόσμου, είτε ως απονομή θείας δικαιοσύνης, είτε ως υπόσχεση ενός καλύτερου κόσμου που θα αντικαταστήσει τον παρόντα, ο οποίος κατανοείται ως διεφθαρμένος και πτωτικός. Έκανε διάκριση ανάμεσα στα είδη της αποκαλυπτικής γραμματείας και ανέλυσε χωρία της Βίβλου που χαρακτηρίζονται από την εσχατολογική τους προοπτική, παρουσιάζοντας τις διαφορές ανάμεσα στην αποκαλυπτική εσχατολογία (όπου η αποκατάσταση της σχέσης με το Θεό τοποθετείται εκτός ιστορίας) και την προφητική εσχατολογία (όπου η αποκατάσταση αυτή προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέσα στην ιστορία), ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η Βίβλος στις μέρες μας συχνά προσεγγίζεται αποσπασματικά, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κεφαλαιώδεις παρερμηνείες. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο κοινωνικό και πολιτισμικό προφίλ των χριστιανικών αλλά και των ιουδαϊκών ομάδων που συνδέθηκαν με εσχατολογικές προσεγγίσεις, ενώ μίλησε και για την προοπτική αποκατάστασης του σύμπαντος κόσμου στα έσχατα, σε μια βιβλική ερμηνεία λιγότερο ανθρωποκεντρική.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα πολλαπλής και όχι μονοσήμαντης ερμηνείας  της Βίβλου, με την ανάσταση των νεκρών και την αιώνια κόλαση ως εσχατολογικές προοπτικές, τη σχέση ανάμεσα στην πρωτολογία και την εσχατολογία, αλλά και την ενδεχόμενη ύπαρξη μιας συμβολικής γλώσσας στην Αποκάλυψη, ανάλογη με αυτή που θεωρείται ότι χρησιμοποιεί η Βίβλος για να περιγράψει τη δημιουργία του κόσμου.


Το βίντεο της εκδήλωσης, μαζί με τη συζήτηση, έχει αναρτηθεί στο κανάλι της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στο YouTube.  

Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του Ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαρτίου, με ομιλητή τον συγγραφέα Στέλιο Ράμφο και με θέμα: «Πόσο ελληνικό είναι το Βυζάντιο;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: