Συνέχεια από: Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022
ΛΟΓΟΣ Β'
(Άσμα Ασμάτων 1,5-8)
Η ΝΥΦΗ:
«Είμαι μαύρη αλλά όμορφη, κοπέλες (θυγατέρες) της Ιερουσαλήμ,
μαύρη όπως τα αντίσκηνα του Κηδάρ, κι’ όμορφη σαν τα δερμάτινα παραπετάσματα/υφαντά (της σκηνής) του Σολομώντα.
Μη βλέπετε που είμαι έτσι μαυρισμένη,
επειδή με έκαψε ο ήλιος·
οι γιοι της μητέρας μου θύμωσαν μαζί μου,
με βάλανε φυλάκισσα (δραγάτισσα) του αμπελιού.
Μα δεν φύλαξα τ’ αμπέλι το δικό μου.
Πες μου εσύ που σ’ αγάπησε η ψυχή μου,
που βόσκεις (τα πρόβατά σου), που σταλιάζεις τα μεσημέρια,
για να μην περιτριγυρίζω αδίκως ανάμεσα στις αγέλες των συντρόφων σου».
Ο ΧΟΡΟΣ
«Αν δεν το ξέρεις από μόνη σου (εάν δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου), εσύ ώ όμορφη των γυναικών, βγες ακολουθώντας τα χνάρια των κοπαδιών και βόσκε τα κατσίκια σου κοντά στις μάντρες των βοσκών».
Στην ιερή σκηνή του μαρτυρίου ό,τι φαινόταν απ’ έξω δεν ήταν ισότιμο με τη μέσα κρυμμένη ομορφιά. Γιατί καταπετάσματα από λινά υφάσματα, υφαντά από γιδίσιες τρίχες και περιβλήματα από κόκκινα δέρματα συμπλήρωναν τον εξωτερικό στολισμό της σκηνής και δεν φαινόταν για όσους έβλεπαν το εξωτερικό περ’ από αυτά να υπάρχει τίποτε μεγάλο και πολύτιμο, ενώ εσωτερικά όλη η Σκηνή του μαρτυρίου άστραφτε από το χρυσάφι και το ασήμι και τις πολύτιμες πέτρες. Οι στύλοι, οι βάσεις, τα κιονόκρανα, το θυμιατήριο, το θυσιαστήριο, η κιβωτός, η λυχνία, το ιλαστήριο, τα λουτρά, τα καταπετάσματα στις εισόδους που το κάλλος τους αποτελούσε μια ανάμιξη από κάθε είδους λαμπερά χρώματα. Χρυσό νήμα συνυφασμένο καλοταιριασμένα και με λεπτότητα τέχνης με το γαλάζιο, το πορφυρό, το βυσσινί και το κόκκινο, ανάμικτο απ’ όλα έκανε τη λάμψη του υφάσματος να στίλβει με τις λάμψεις της ίριδας.
Σε τι αποβλέπω με αυτό το προοίμιό μου θα γίνει φανερό οπωσδήποτε μ’ αυτά που θα πω. Έχουμε πάλι μπροστά μας το Άσμα των Ασμάτων, για κάποια διδασκαλία φιλοσοφίας και θεογνωσίας. Αυτή είναι η αληθινή σκηνή του μαρτυρίου που τα καλύμματα και τα υφαντά και το σκέπασμά της με τα παραπετάσματα γίνονται κάποια λόγια ερωτικά και κάποιες εκφράσεις που φανερώνουν την ένωση με το ποθούμενο και μια περιγραφή της ομορφιάς και αναφορά των σωματικών μελών, όσα φαίνονται στο πρόσωπο κι όσα κρύβονται κάτω από τα φορέματα. Τα εσωτερικά είναι αληθινά μια πολύφωτη λυχνία και κιβωτός γεμάτη από μυστήρια. Και το θυμιατήρι που σκορπά ευωδία και ο εξαγνισμός της αμαρτίας, το ολόχρυσο εκείνο θυσιαστήριο της λατρείας, η ομορφιά των παραπετασμάτων, που υφαίνουν ωραία οι αρετές με τα λαμπρά χρώματά τους, και οι σταθεροί στύλοι των λογισμών και οι αμετατόπιστες βάσεις της διδασκαλίας των δογμάτων μαζί με την ομορφιά των κιονόκρανων, με τα οποία σημαίνεται η χάρη σχετικά με το ηγεμονικό της ψυχής και τα λουτρά των ψυχών και όλα όσα αφορούν στην ουράνια και ασώματη πολιτεία, που ο νόμος τα παραγγέλλει με σύμβολα, είναι δυνατό να τα βρούμε στα νοήματα που υποκρύπτονται στις λέξεις, αρκεί να κάνουμε μονάχα με την επιμέλειά μας κατάλληλους τους εαυτούς μας για την είσοδό μας στα Άγια των αγίων, αποπλύνοντας κάθε ακαθαρσία αισχρής έννοιας με το λουτρό του λόγου, μήπως, αγγίζοντας κάποτε, αντίθετα μ’ ό,τι ο νόμος παραγγέλλει, κάποιο νόημα θνησιμαίο ή αγγίζοντας κάποιο ακάθαρτο λογισμό, αποκλεισθούμε από τα θαυμάσια της σκηνής και δεν μπορέσουμε να τα δούμε. Γιατί ο νόμος του πνεύματος δεν επιτρέπει την είσοδο (στα Άγια των αγίων) τέτοιων ανθρώπων, αν δεν πλύνει κάποιος το ιμάτιο της συνείδησής του εαυτού του, κατά το παράγγελμα του Μωϋσή, όποιος δηλ. άγγιξε κάποια νεκρή και ακάθαρτη έννοια.
Η ακολουθία όσων προεκθέσαμε οδηγεί το λόγο στην ανάλυση όσων είπε η νύφη προς τις κοπέλες. Και είναι αυτά· «Είμαι μαύρη κι όμορφη, κοπέλες της Ιερουσαλήμ, όπως τα σκηνώματα του Κηδάρ κι όπως τα υφαντά του Σολομώντα». Κάνει σωστά η διδασκάλισσα αρχίζοντας από αυτά που πρέπει για τις μαθητευόμενες ψυχές με την έκθεση των αγαθών. Αυτές είναι πρόθυμες, σύμφωνα με όσα επαγγέλλονται, να προτιμήσουν από κάθε ανθρώπινο λόγο, που τον λένε μεταφορικά κρασί, τη χάρη που απορρέει από τους λογικούς μαστούς της λέγοντας κατά λέξη· «θ’ αγαπήσουμε τούς μαστούς σου περισσότερο από το κρασί, επειδή σε αγάπησε η Ευθύτητα»· εκείνη προσθέτει για τις μαθητευόμενες το θαύμα που την αφορά, για να μάθουμε καλύτερα την αμέτρητη φιλανθρωπία του νυμφίου, που με την αγάπη του στολίζει την αγαπημένη του με ομορφιά. Μη θαυμάσετε, λέει, που με αγάπησε η Ευθύτητα, αλλά, ενώ ήμουν μαυρισμένη από την αμαρτία και με τα έργα μου προσκολλημένη στο σκότος, με έκανε όμορφη με την αγάπη του ανταλλάσσοντας τη δική του ομορφιά με τη δική μου ασχήμια. Μεταφέροντας την ακαθαρσία των αμαρτιών μου στον εαυτό του μου μετάδωσε τη δική του καθαρότητα, κάνοντάς με κοινωνό τού κάλλους του· πρώτα από αποτροπιαστική μ’ έκανε ωραία κι έτσι μ’ αγάπησε.
Έπειτα προτρέπει τις κοπέλες να γίνουν κι εκείνες ωραίες, προβάλλοντάς τους τη δική της ομορφιά όμοια με τον μεγάλο Παύλο που λέει· «γίνεστε όπως κι εγώ, γιατί κι εγώ ήμουν όπως εσείς», και «γίνεστε μιμητές μου όπως κι εγώ είμαι μιμητής τού Χριστού». Γι’ αυτό δεν αφήνει τις ψυχές που μαθαίνουν κοντά της να κοιτάζουν την περασμένη ζωή και ν’ απελπίζονται ότι θα γίνουν όμορφες. Αλλά βλέποντας προς αυτήν να διδάσκονται τούτο με το παράδειγμά της, ότι το παρόν γίνεται το κάλυμμα των περασμένων, αν είναι άμωμο. Λέει δηλαδή· κι αν τώρα λάμπει επάνω μου η ομορφιά που σχημάτισε με την αγάπη της η Ευθύτητα, γνωρίζω όμως ότι στην αρχή δεν ήμουν φωτεινή, αλλά ήμουν μελαψή. Κι αυτή την όψη που είχα, τη σκοτεινή και μαύρη, μου την είχε προκαλέσει η προηγούμενη ζωή μου. Ενώ όμως ήμουν εκείνο, τώρα είμαι αυτό. Το ομοίωμα του σκοταδιού μετασχηματίστηκε σε ωραία μορφή. Και σεις λοιπόν, κοπέλες της Ιερουσαλήμ, κοιτάξετε τη μητέρα σας Ιερουσαλήμ. Κι αν τότε ήσασταν σκηνώματα του Κηδάρ, επειδή είχε κατοικήσει μέσα σας ο εξουσιαστής του σκότους (γιατί η λέξη Κηδάρ ερμηνεύεται σκοτάδι), θα γίνετε υφαντά του Σολομώντα, δηλαδή θα είστε ναός του βασιλιά, επειδή κατοίκησε μέσα σας ο βασιλιάς Σολομών. Και Σολομών είναι ο ειρηνικός, ο επώνυμος της ειρήνης. Γιατί με τα «υφαντά του Σολομώντα» ονόμασε από το επί μέρος όλη τη βασιλική σκηνή.
Μ’ αυτές τις έννοιες νομίζω ο μεγάλος Παύλος έχει ασχοληθεί πιο επίμονα στην επιστολή του προς τους Ρωμαίους, με όσα μας παρουσιάζει περί της αγάπης του Θεού για εμάς, ότι ενώ ήμασταν αμαρτωλοί και μαύροι, μας έκανε φωτόμορφους κι αξιαγάπητους, χύνοντάς μας τη λάμψη της χάρης του. Όπως δηλαδή τη νύχτα όλα γίνονται σκοτεινά εξαιτίας του ζόφου που επικρατεί, ακόμα κι αν είναι από τη φύση τους λευκά, ενώ όταν επικρατήσει το φως δεν παραμένει η ομοιότητα με το σκότος σε όσα είχε σκοτεινιάσει ο ζόφος, έτσι κι όταν η ψυχή μεταβεί από την πλάνη στην αλήθεια συμμεταβάλλεται και η σκοτεινή όψη του βίου στη φωτεινή χάρη. Τα ίδια που λέει στις κοπέλες η νύφη του Χριστού, λέει κι ο Παύλος στον Τιμόθεο, ο λαμπρός, που έγινε έπειτα από σκοτεινός που ήταν, ότι αξιώθηκε να γίνει κι αυτός καλός, ενώ πρώτα ήταν βλάσφημος και διώκτης και υβριστής και μαύρος. Και ότι ο Χριστός ήρθε στον κόσμο για να κάνει φωτεινούς τους σκοτεινούς, αφού δεν καλούσε κοντά του τους δίκαιους, αλλά τους αμαρτωλούς να μετανοήσουν, που τους έκανε με το λουτρό της δεύτερης γέννησης να λάμπουν σαν άστρα, ξεπλύνοντας τη σκοτεινή τους μορφή με το νερό.
Το ίδιο ακριβώς και ο οφθαλμός του Δαβίδ βλέπει στην άνω πόλη με θαυμασμό, πως μέσα στην πόλη του Θεού, η οποία έχει τόσο υμνηθεί, οικίζεται η Βαβυλώνα κι μνημονεύεται η πόρνη Ραάβ κι έρχονται σ’ αυτήν αλλόφυλοι και η Τύρος και ο λαός των Αιθιόπων, ώστε κανένας άνθρωπος να μην την ονειδίζει πια για την έλλειψη κατοίκων λέγοντας «να μην πει πια κάποιος για την Σιών· γεννήθηκε άνθρωπος σ’ αυτήν;». Κι εκεί γίνονται πολίτες της πόλης οι αλλόφυλοι και οι Βαβυλώνιοι γίνονται Ιεροσολυμίτες, παρθένος η πόρνη, οι Αιθίοπες λευκοί και η Τύρος άνω πόλη. Έτσι κι εδώ η νύφη θέλει να κάνει πρόθυμες τις κοπέλες της Ιερουσαλήμ, παρουσιάζοντάς τες την αγαθότητα τού νυμφίου· κι αν ακόμα πάρει κάποια μαύρη ψυχή, τη μεταβάλλει σε όμορφη με τη κοινωνία της με τον εαυτό του, κι αν είναι κάποια σαν σκήνωμα του Κηδάρ, γίνεται κατοικία του φωτός, του αληθινού Σολομώντα, επειδή δηλαδή κατοίκησε σ’ αυτήν ο ειρηνικός βασιλιάς. Γι’ αυτό λέει «είμαι μελαψή, μα όμορφη, κοπέλες τις Ιερουσαλήμ», ώστε, βλέποντας προς εμένα, να γίνετε κι εσείς υφαντά του Σολομώντα, ακόμα κι αν είστε σκηνώματα του Κηδάρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου