Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Η εκδίκηση της Ιστορίας


Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια μία ανιστόρητη αφέλεια και πολιτική ορθότητα σκίαζε την Ευρώπη: η πτώση του Τείχους έλυνε το γερμανικό πρόβλημα, καθώς η ενιαία Γερμανία θα πλαισιωνόταν από την οικονομική, νομισματική και πολιτική ενοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου, μας έλεγαν οι Μιτεράν - Κολ, ενώ από τη Μόσχα ο Σεβαρντνάτζε, υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, κήρυττε το τέλος της ιδεολογικής αντιπαράθεσης Ανατολής - Δύσης και προέβλεπε έναν αγγελικό κόσμο όπου θα κυριαρχούσαν τα «πανανθρώπινα ιδανικά». Διόλου παράδοξο που λίγο μετά ο Φουκουγιάμα μας ανήγγειλε το «τέλος της Ιστορίας»!

Είκοσι πέντε χρόνια μετά η Ιστορία μας εκδικείται και με το παραπάνω:

- Το νέο γερμανικό πρόβλημα, η προσπάθεια αδιαπραγμάτευτης επιβολής του γερμανικού μοντέλου στην Ευρωζώνη, απειλεί με διάλυση όχι μόνον την ΟΝΕ, αλλά το σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Χωρίς να το ομολογούν δημόσια πολλοί στο Βερολίνο με την άκαμπτη εμμονή τους στη λιτότητα, μας διαμηνύουν εμμέσως, πλην σαφώς ότι, αν η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν συνεχιστεί με τους όρους τους, δεν τους ενδιαφέρει.

- Στην Ουκρανία υπάρχει θερμός πόλεμος διά αντιπροσώπων της Ρωσίας από τη μια μεριά και των ΗΠΑ από την άλλη, με το κόστος να καλείται να το πληρώσει κατά κύριο λόγο η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε καθιερώσει την ψευδή βεβαιότητα ότι η διαίρεση της Γερμανίας και της Ευρώπης οφείλεται στη σύγκρουση καπιταλισμού - κομμουνισμού. Ετσι ξεχάστηκε η Συνθήκη της Βεστφαλίας το 1648, που τερμάτιζε τον Τριακονταετή Πόλεμο με την επιβολή της διαίρεσης της Γερμανίας σε αναρίθμητα κράτη και κρατίδια ως προϋπόθεση για τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

Με τον ίδιο τρόπο θεωρήθηκε παράδοξη η διάσπαση της συμμαχίας ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Βρετανίας και η έναρξη του Ψυχρού Πολέμου το 1947. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να θυμηθεί πως η Ρωσία, από σύμμαχος στο πλευρό της Βρετανίας και της Πρωσίας κατά της Γαλλίας του Ναπολέοντα, έγινε εχθρός με κατάληξη τον Κριμαϊκό Πόλεμο (1853-'56) όταν ενώθηκαν εναντίον της Βρετανία, Γαλλία και οθωμανική αυτοκρατορία.

Τα είκοσι πέντε χρόνια, τα οποία κύλησαν από την πτώση του Τείχους, είναι ένας συμπυκνωμένος ιστορικός χρόνος που περιέχει όλες τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς που σφράγισαν την Ευρώπη από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα με μία σταθερά: η ενιαία Γερμανία και η ισορροπία δυνάμεων να είναι ασύμβατες έννοιες στη Γηραιά Ηπειρο.

Πηγή "Έθνος"
Επικοινωνία με τον συντάκτη

kapopoulos@pegasus.gr

 kostasxan.

Δεν υπάρχουν σχόλια: