Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

"Επι της Μωυσεως καθεδρας εκαθισαν οι γραμματεις και οι Φαρισαιοι".

 Ομιλια του αρχιμανδριτου π. Ευθυμιου Τρικαμηνα στον αγιο Μαρκο τον Ευγενικο Σουρωτης Θεσσαλονικης επι τη μνημη του Αγιου Προφητου Ζαχαριου.


apotixisi.

ΣΧΟΛΙΟ: " Εμείς πού έχουμε κάποια πνευματική εξουσία πάνω σας", " Στούς θρόνους τών Αποστόλων εκάθισαν οι Επίσκοποι θά λέγαμε εμείς σήμερα"  Πώς είναι άραγε αυτοί οι άνθρωποι πού δέχονται αδιαμαρτύρητα τέτοιες ύβρεις πρός τήν πίστη μας καί τέτοιες ανοησίες;   Ο μόνος γνήσιος καί αληθινός βρίζει τούς πιστούς. Μεγάλος ο φωτισμός όλων. Γιατί όμως νομίζει αυτό τό ανθρωπάριο ότι έχει πνευματική εξουσία πάνω στούς πιστούς;

Ας ξαναδούμε τήν θαρραλέα εξήγηση τού φαινομένου από τόν Σμέμαν.
Από τό Ημερολόγιό του.

«Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 1982

Ο κληρικαλισμός δημιουργεί ασφυξία• ανάγει ένα μέρος του εαυτού του σ’ ολόκληρο τον ιερό χαρακτήρα της Εκκλησίας• μεταβάλλει τη δύναμή της σε ιερή εξουσία για να ελέγχει, να καθοδηγεί, να διοικεί• σ’ εξουσία για να επιτελεί μυστήρια, και γενικά, μετατρέπει την κάθε εξουσία σε «θεόσδοτη εξουσία»! Ο κληρικαλισμός αποσπά κάθε «ιερότητα» από τους λαϊκούς: αποδείξεις; το τέμπλο, η θεία Κοινωνία (μόνο κατόπιν αδείας), η Θεολογία...

Και όσο περισσότερο ο κληρικαλισμός «κληρικοποιεί» (η παραδοσιακή εικόνα του επισκόπου ή του ιερέα – που επιτείνεται από τα ρούχα του, τα μαλλιά του, κ.λπ., κι ο επίσκοπος από τις πανάκριβες στολές!), τόσο περισσότερο η ίδια η Εκκλησία θα εκκοσμικεύεται, θα υποτάσσεται πνευματικά σ’ αυτόν τον κόσμο. Στην Καινή Διαθήκη, ο ιερέας παρουσιάζεται ως ο ιδανικός λαϊκός. Σχεδόν όμως αμέσως μετά αρχίζει ο αυξανόμενος ριζικός χωρισμός του από τους λαϊκούς• κι όχι μόνο χωρισμός, αλλά αντίθεση κι αντιπαράθεση προς τους λαϊκούς…

Ο ιερέας αντί να είναι ο «τύπος των πιστών» (Α' Τιμοθ. 4, 12), εμφανίζεται με την εικόνα του «κυρίου πάσης ιερότητος» (master of all sacrality) που ξεχωρίζει από τους πιστούς, που διανέμει τη χάρη κατά βούληση.

Αυτή είναι η ρίζα της αντίθεσης στη συχνή θεία Κοινωνία από κάποιους κληρικούς – η προστασία της θείας Κοινωνίας με την εξομολόγηση, την άφεση, με την «εξουσία που μου έχει δοθεί...» κ.λπ. Είναι σαφές πως αυτός ο αγώνας μεγαλώνει τώρα υπό την επίδραση κάποιων κληρικών πού έχουν καταληφθεί από την εξουσία τους, από την «ιερότητά» τους. Τίποτε δεν απειλεί τόσο την εξουσία τους όσο η επιστροφή της Ευχαριστίας στην Εκκλησία, η αναγέννησή της ως το «Μυστήριο της Εκκλησίας», κι όχι ως ένα από «τα μέσα εξαγιασμού...».

Η τραγωδία της θεολογικής παιδείας βρίσκεται στο γεγονός πως νέοι άνθρωποι που θέλουν να γίνουν ιερείς αναζητούν –συνειδητά ή ασυνείδητα– αυτόν τον χωρισμό, αυτή την εξουσία, αυτό το ανέβασμα πάνω από τους λαϊκούς. Η δίψα τους αυτή ενισχύεται και γεννάται από ολόκληρο το σύστημα της θεολογικής παιδείας, τον κληρικαλισμό. Πώς μπορεί να τους κάνει κανείς να καταλάβουν, όχι μόνο με το μυαλό τους, αλλά μ’ ολόκληρη την ύπαρξή τους, πως πρέπει ν’ απομακρυνθούν από την εξουσία, από κάθε εξουσία, η οποία υπήρξε ανέκαθεν ένας πειρασμός που προέρχεται πάντοτε από τον Διάβολο; Ο Χριστός μάς απελευθέρωσε απ’ αύτη την εξουσία –«εδόθη μοι πάσα εξουσία εν ουρανώ και επί γης...» (Ματθ., 28,18)– αποκαλύπτοντας το Φως της εξουσίας ως εξουσία αγάπης και Ουσιαστικής αυτοπροσφοράς. Ο Χριστός δεν έδωσε στην Εκκλησία «εξουσία», αλλά το Άγιο Πνεύμα: «Λάβετε Πνεύμα Άγιον...». Η εξουσία, εν Χριστώ, επέστρεψε στον Θεό, κι ο άνθρωπος θεραπεύτηκε από το «διοικείν και διατάζειν».

Στο εξηκοστό πρώτο έτος της ζωής μου, ξαφνικά αναρωτιέμαι: Πώς τα πάντα έχουν τόσο πολύ διαστρεβλωθεί; Και φοβούμαι!»

Αμέθυστος

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελείως Βλαξ, πυξ, λαξ και εναλλάξ:
βρεχεκέξ, βρεχεκέξ κουάξ, κουάξ!

Το αείποτε μεθυσμένο ανθρωπάριο, καίτοι στο αμετανόητο εξηκοστό πρώτο έτος της ζωής αυτού εν απολύτω και απεριορίστω κρεπάλη και μέθη-διασαλεύουσα τον νου, δεν έμαθε την στοιχειώδη διδασκαλία περί πνευματικής πατρότητος πως εδώ η "εξουσία" εμπεριέχει την έννοια της διακριτής υπευθυνότητος και διακριτικής καθοδηγήσεως, και ΟΧΙ της αυθαιρέτου κυριότητος, εξουσιαστικότητος και καταδυναστεύσεως! ΗΛΙΘΙΕ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ που θα μας κάνεις εσύ κήρυγμα περί "κληρικαλισμού" με τις "λερωμένες" σου πάνες καθήμενος στα έδρανα του "καρεκλαλισμού" του βολέματος και εφησυχασμού! Κόπανε που σε έχει κατακοπανήσει η διαμαλάκυνση του νου, να μας τσαμπουνάς τα καραγκιοζιλίκια σου και να μας λες παθητικά: "Και φοβούμαι!»

ΕΝΑ πράγμα να φοβείσαι και ΑΚΟΥ ΤΟ ΚΑΛΑ: τα βλαμμένα σου τα μυαλά, τα δυνάμενά σε ξεφτιλήσαι που σε μωραίνουν καθημερινά! Αμέθυστε του κερατά... Κοίτα τα κέρατα που ο αντίδικος σου φορά γιατί πολλή φόρα πήρες και άφησε τον πνευματικό μας ήσυχο, δεν θα σου βγει σε καλό....

Ευερέθιστος

amethystos είπε...

Ο Τρικαμηνάς απλώς εξουσιάζει τήν Θ. Ευχαριστία. Οπως τό ομολογεί καί ο ίδιος, στήν ίδια ομιλία. Γενικά μιλώντας καί εσύ είσαι άνθρωπος κατασκευασμένος από τόν Θεό. Μένει όμως νά τό φανερώσεις. Λοιπόν κουράγιο.

Ανώνυμος είπε...

Ποιός είναι αυτός ο χυδαιολόγος αποτειχισμένος;Ντροπή!

Μελπομενη είπε...

Βρε μπας και εισαι προτεσταντης;

Σχολαστικός είπε...

Άγιος Παΐσιος:"Ο πνευματικός καθορίζει κάθε πότε να κοινωνάη ο πιστός".Σωστό ή λάθος;

amethystos είπε...

7.00 Πώς αυτό;

amethystos είπε...

9.00 Ο,τι κι' άν είπε, είπε πότε, δέν είπε ποιός!

7.00 είπε...

Διάβασε την κριτική του π.Μιχαήλ Πομαζάνσκυ.Οι απόψεις του π.Αλεξάνδρου Σμέμαν είναι Προτεσταντικές.

amethystos είπε...

Σέ ποιό θέμα;! Τό ημερολόγιό του καίει. Καί σάς έκαψε όπως βλέπεις. Εχει ασχοληθεί καί ο Αμέθυστος πολλές φορές μέ τούς νεωτερισμούς τού Σμέμαν καί τών Ρώσων τής διασποράς. Είσαι αγουροξυπνημένος;