Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου
Το κρυφό σχολειό στην Τουρκοκρατία ιδρύθηκε από την Εκκλησία και λειτούργησε με φωτισμένους ιερείς και μοναχούς , με σκοπό να διαφυλάξει την πίστη, την ελευθερία και τη γλώσσα του σκλαβωμένου Γένους των Ελλήνων.
Υπήρχαν φωτισμένοι ιερείς να διδάξουν και φωτισμένοι γονείς να εμπιστευθούν τα παιδιά τους σ΄ αυτούς γιατί ανταποκρίνονταν στο αίτημα του Γένους των Ελλήνων που είχε επίγνωση ότι απώλεσε την ελευθερία του και ζει κάτω από το ζυγό των Τούρκων.
Υπήρχε ενότητα στην αφετηρία, στην πορεία και στον προορισμό. Ο εχθρός ήταν ορατός και ο πόλεμος επίσης ήταν ένας ορατός πόλεμος γι΄ αυτό και ένα σχολείο που θα δίδασκε την πίστη, την ελευθερία και τη γλώσσα έπρεπε να είναι κρυφό.
Τώρα ο εχθρός είναι αόρατος και ο πόλεμος που διεξάγει είναι επίσης αόρατος. Οι πολεμούμενοι δεν έχουν επίγνωση ότι πρέπει να υπερασπιστούν την πίστη, την ελευθερία και τη γλώσσα τους.
Αν λειτουργούσε σήμερα κρυφό σχολειό δεν θα είχε 1)επίγνωση του σκοπού για τον οποίο λειτουργεί 2) ενότητα στην αφετηρία του, στην πορεία του και στον προορισμό του και 3) φωτισμένους δασκάλους να διδάξουν και φωτισμένους γονείς να εμπιστευθούν τα παιδιά τους σ΄ αυτό επειδή όπως είπαμε δεν είναι ορατός ούτε ο εχθρός ούτε τα όπλα του.
Ο στόχος του εχθρού είναι το ελεύθερο πνεύμα. Ο εχθρός γνωρίζει ότι δε γίνεται κανείς σκλάβος όσο έχει το πνεύμα του ελεύθερο, και ότι δεν φοβάται τίποτα εκείνος που έχει ακμαίο ηθικό. Ο εχθρός γνωρίζει εκείνο που λησμονούμε εμείς, ότι αυτό που προέχει είναι το πνεύμα του Κυρίου Ιησού και γι΄ αυτό δεν το πολεμάει, αλλά το υποκαθιστά. Διότι γνωρίζει επίσης ότι το πνεύμα πολεμούμενο ενδυναμώνεται ενώ όταν υποκαθίσταται από άλλο νοθευμένο πνεύμα πέφτει σε μαρασμό.
Ο Εχθρός μας αρρωσταίνει με το να μας δίνει συνεχώς τροφή να κατακρίνουμε, να απωθούμε, να νιώθουμε αυτολύπη. Μιμείται τον πειρασμό που θέλει να τον έχουμε πάντα στο νου μας και να μη σκεφτόμαστε τίποτε άλλο εκτός από αυτόν. Έτσι όμως συνηθίζουμε στην ήττα και δεν έχουμε το σθένος να τον πολεμήσουμε. Η εποχή αυτή έχει μετατρέψει το κακό σε επιστήμη!
Το κρυφό σχολείο σήμερα πρέπει να έχει ως στόχο την ανανέωση του πνεύματος. «Ανακαινίζεσθε με τη δύναμη του νου» ,γράφει ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του. Στην προκειμένη περίπτωση η ανακαίνιση θα γινόταν με τη δύναμη του κρυφού σχολειού. Το κρυφό σχολειό θα πολεμούσε με τα όπλα του πνεύματος, με δασκάλους, γονείς και μαθητές ενδεδυμένους την πανοπλίαν του πνεύματος και τα όπλα του φωτός. «Ως εν ημέρα ευσχημόνως περιπατούντες. Μη κώμοις και μέθαις, μη κοίταις και ασελγείαις, μη έριδι και ζήλω. Μη της σαρκός πρόνοιαν ποιούντες εις επιθυμίας».
Τώρα μπορούμε να διακρίνουμε τις αληθινές αξίες από τις ψευδοαξίες του αντιχριστιανισμού."Τίποτε δεν είναι πιο συναρπαστικό, τίποτε δεν είναι πιο διεγερτικό» γράφει ο Γάλλος φιλόσοφος Ρενέ Ζιράρ στο βιβλίο του Η αρχαία οδός των ασεβών « από το να βλέπεις να επαναπροβάλλει με μια δύναμη ακατανίκητη ό,τι περίμενες λιγότερο, εκεί που κανένας δεν το περίμενε."
Διαβάστε με αυτό το πνεύμα την αφήγηση για το Εμμαούς στο Ευαγγέλιο. «Ο Χριστός συμβαδίζει με τους μαθητές και τους εξηγεί τις Γραφές. Η εκδίωξη του Λόγου είναι η αρχή του τέλους για το "βασίλειο του σατανά" Η ήττα μέσα στον κόσμο σημαίνει στην πραγματικότητα νίκη πάνω στον κόσμο. Ο Λόγος που εκδιώχθηκε "δίνει τη δυνατότητα να γίνουν παιδιά του Θεού σε όλους εκείνους που τον κατεδίωξαν, σε όλους εκείνους που τον «δέχονται». "Η δήθεν σύγχρονη κουλτούρα, το οχυρό του αντιχριστιανισμού, αρχίζει να διαλύεται στην επαφή του με το ευαγγελικό κείμενο... Η πίστη ότι η ήττα του Χριστού μεταβάλλεται σε νίκη έχει ήδη πραγματωθεί ανάμεσά μας με την κατάρρευση της μαρξιστικο-φροϋδικο-νιτσεϊκής κουλτούρας, με την οξεία κρίση όλων των αξιών που η μεταχριστιανική εποχή πίστευε πως αντιθέτει νικηφόρα στον χριστιανισμό".
8 σχόλια:
Πολύ περιεκτική τοποθέτηση για ένα θέμα που τόσο συζητήθηκε.
Μια σύγχρονη μορφή κρυφού σχολειού είναι το έργο που γίνεται σε κάποιες ενορίες. Κατά παράδοξο τρόπο αυτές βρίσκονται περισσότερο σε μεγάλες πόλεις παρά στην επαρχία.
Aγαπητέ μου έχω διαβάσει την ανάρτηση του ΡΕΣΑΛΤΟ και διαπίστωσα ότι αυτά τα οποία λέει είναι σαφώς επίκαιρα και πρακτικά εφαρμόσιμα. Τώρα το πως εσύ πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει το κρυφό σχολειό είναι δική σου άποψη.Όμως η αναγκαιότητα λειτουργίας του σχολειού δεν αποδομεί την σκέψη και τη θέληση.Εκτιμώ ὀτι σε πρώτη φάση πρέπει να γινει η αρχή και στη πορεία θα δούμε τα αποτελέσματα.Μη ξαχνάς ότι και η επανάσταση του 21 κάπως έτσι ξεκίνησε.ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Αγαπητέ Εύδειε στο συγκεκριμένο θέμα φιλοξενήσαμε τήν ανάρτηση τού φίλου μας κ.Μόσχου.
Ο κ.Μόσχος επισημαίνει την μεγάλη διαφορά πού υπάρχει ανάμεσα στίς δύο εποχές.
Εμείς προσωπικά πιστεύουμε πώς οι ίδιοι άνθρωποι πού χάνουν το παιχνίδι δεν μπορούν να το ξανακερδίσουν. Κατά τη γνώμη μας δέν πρέπει ακόμη να παραδώσουμε τα όπλα σαν να χάσαμε ήδη.
Καί κάτι άλλο : ο λαός ξεκίνησε τόν αγώνα για την ελευθερία του αφού γνώρισε τη σκλαβιά. Σήμερα οι Έλληνες και οι Χριστιανοί χάνουν το παιχνίδι και γίνονται περίγελος τής οικουμένης (αποκτήσαμε μιά μικρή οικουμενικότητα) επειδή δεν έχουν ομόνοια και δεν την θέλουν.
Αγαπητέ αμέθυστε,νομίζεις ότι δεν βιώνουμε σκλαβιά; Αντιθέτως πιστεύω ότι ζούμε τη σκλαβιά και ακριβώς αυτό θέλω να πώ ότι να μη μας αξιώσει Ο Θεός να τη ζήσουμε για χρόνια πολλά. Για το λόγο αυτό σας συνιστώ να ξεκινήσει η εθνική αφύπνιση και πολύ περισσότερο η Κατήχηση της Ορθόδοξης Πίστης στα νεα Ελληνόπουλα, διότι στα σημερινά κατηχητικά γίνεται καλή δουλειά,αλλά δεν αρκεί αυτό, σαφώς φνωρίζετε ότι σ'αυτά πηγαίνουν συνειδητά μόνο θρησκευόμενα παιδιά. Πιστεύω ότι πρέπει να κληθούν στα σύγχρονα κρυφά σχολειά και όλοι οι ανυποψίαστοι έλληνες.
Αγαπητέ Εύδειε, απλώς θα ήθελα, αν μου επιτρέπετε να συμληρώσω τις σκέψεις σας.
Το σημερινό κρυφό σχολειό, κατά τη γνώμη μου θα είναι φανερό κρυφο-σχολειό για τους λόγους που προανέφερα κι ο στόχος του δεν θα είναι να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά να αλλάξουν οι ίδιοι οι δάσκαλοι κι μαθητές. Να γίνουν φανερά καλύτερα και πιο ευτυχισμένοι, σαν αυτούς που περιγράφει ο Πίνδαρος στον όγδοο πυθιόνικο στον Αριστομένη, Αιγινήτη,νικητή στην πάλη:"Επάμεροι. τί δε τις;/ τί δ΄ου τις; σκιά όναρ ο άνθρωπος. Αλλ΄όταν αί-/ γλα διόσδοτος έλθη,/
λαμπρόν φέγγος έπεστιν άν-/δρών και μείλιχος αιών"
Είναι το ίδιο με το του Αποστόλου
"ευχημόνως εν ημέρα περιπατείτε".
Το κρυφό σχολειό ήταν εξωτερικά κρυφό, γιατί ο εχθρός ήταν φανερός. Τώρα το κρυφό σχολειό είναι φανερό, γιατί ο εχθρός είναι κρυφός.
Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθημεν Χριστόν ενεδύθημεν, αλληλούϊα.
ΟΙ άγιοι διαφέρουν από μας γιατί δεν αγωνίζονται να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά να αλλάξουν τον εαυτό τους.
Πρώτα καθαρθήναι και μετά καθάραι.
Αυτό το είδος σχολείου είναι η ελπίδα μας.
Το συνηθισμένο σχολείο όσο κρυφό κι αν γίνει, αν δεν αλλάξει το "δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις πολύ λίγο θα βοηθήσει στο πνευματικό σκοτάδι που βρισκόμαστε και στο ακόμα χειρότερο που μας απειλεί.
Ο Χριστός κι ηΠαναγιά μαζί μας.
Το πώς και το τί λέγεται και διδάσκεται στα λεγόμενα κατηχητικά, δεν σας απασχολεί; για παράδειγμα, τα προτεστάντικα τραγουδάκια για τον Χριστούλη,είναι κιαυτά μέσα στην "σύγχρονη μορφή κρυφού σχολειού"; (eleni)
Ευχαριστώ για την παρατήρησή σας.
Αυτό το είδος ακριβώς του "κρυφού σχολειού" δεν θα βοηθήσει.
Η νέα εποχή επιδιώκει να
υποκαταστήσει την πνευματική
ζωή. Ένα κρυφό σχολειό σήμερα θα στηριζόταν στη νήψη.
Το κρυφό σχολειό με τα προτεστάντικα τραγουδάκια έχει
πνεύμα αντινηπτικό. Φοβάται μήπως "παρασυρθούν" τα παιδιά
στο μοναχσμό.
Εκτός του ότι αγνοεί τους νηπτικούς πατέρες της Εκκλησίας, δεν εμπιστεύεται επίσης την προσευχή. "Με το κομποσχοινάκι σου θα σώσεις τον κόσμο" μου είπε κάποιος κληρικός των κατηχητικών σχολείων στην ανάκριση που γινόταν για τις αμβλώσεις. "Έχουμε τριακόσιες χιλιαδες αμβλώσεις και συ με το κομποσχοίνι περιμένεις να κάνεις κάτι για να σταματήσει το κακό;" Πίστευε ότι προϋπόθεση των καλών έργων είναι να μην προσευχόμαστε; Δεν μπόρεσα να τον καταλάβω. Απλώς εξέφραζε την αντιπάθειά του για τη νήψη και την προσκολλησή του στον ορθολογισμό που εισήγαγαν στην Εκκλησία οι Βαυαροί.
Αγαπητέ κ.Μόσχο.Τα κατηχητικά σήμερα στις ενορίες, τα λειτουργούν οργανωσιακοί λαικοί η κληρικοί,κάπως "αναβαθμισμένοι" βέβαια ,αλλά μέσα στο ίδιο πνεύμα.Αυτή η ατμόσφαιρα κατήχησης,κατά την γνώμη μου ,δεν έχει τη γνησιότητα και ακεραιότητα πραγματικής Εκκλησιαστικής κατήχησης,αλλά έχει την ομαδικότητα και τα χαρακτηριστικά ενός club με προτεσταντίζουσες αποκλίσεις και ηθικιστικά περιεχόμενα.Μπορεί δε να δημιουργήσει και να συντηρήσει τον αποκλεισμό, με το να επιβεβαιώνει την αυταρέσκεια και τον ατομισμό.(eleni)
Δημοσίευση σχολίου