Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απολογείται μέχρι τις εκλογές για την έκθεση του ΔΝΤ


Η έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της οικονομίας δεν είναι μια απλή είδηση που πρέπει να περάσει στα ψιλά. Κατά τη γνώμη μας είναι ένα πολιτικό και οικονομικό μανιφέστο το οποίο θα πρέπει να σημαδέψει την προεκλογική περίοδο. Και γιατί αυτό; Μα γιατί δείχνει ότι η Ελλάδα έχει μπει σε ένα τόσο βαθύ πηγάδι που δύσκολα θα μπορέσει να βγει. Και για το δράμα αυτό ο Βενιζέλος και η παρέα του θα πρέπει να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό που καλείται να φορτωθεί ένα σταυρό που όμως δε θα ξεφορτωθεί ποτέ.
Λίγη προσοχή στις προβλέψεις της κ. Λαγκάρντ και της παρέας της και θα καταλάβετε τι περιμένει τι χώρα και σε τι περιπέτεια την έβαλαν αυτοί που τώρα το παίζουν σωτήρες.
Σύμφωνα λοιπόν με το Ταμείο, έως το 2020 θα χρειαστούν περικοπές 16 δις ευρώ και έως το 2030 θα πρέπει να ληφθούν μέτρα 24 δις ευρώ.
Στις 96 σελίδες της έκδοσης «Fiscal Monitor», που δημοσιοποιήθηκε χθες, οι αναλυτές του ΔΝΤ προβλέπουν επίσης ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί φέτος στο 19,4% (από 17,3% πέρυσι) και θα διατηρηθεί στα εφιαλτικά υψηλά αυτά επίπεδα και το 2013, με τη «στρατιά» των ανέργων να ξεπερνά συνεπώς τα 1.200.000 άτομα. Παράλληλα, η ύφεση υπολογίζεται να διαμορφωθεί στο 4,7% φέτος (από 6,9% το 2011), για να ακολουθήσει μηδενική ανάπτυξη το 2013 και θετικοί ρυθμοί από το αμέσως επόμενο έτος.
Το Ταμείο εκτιμά πως το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έκλεισε την περυσινή χρονιά στο 9,2% του ΑΕΠ (η σχετική επίσημη εκτίμηση της Eurostat θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα), φέτος θα υποχωρήσει στο 7,2% και το 2013 στο 4,6% του ΑΕΠ. Από το 2014 και μετά θα κατεβεί κάτω από το φράγμα του 3%, ξεκινώντας από το 2,1% του ΑΕΠ και καταλήγοντας στο 1,6% το 2017.
Το χρέος
Από το προσεχές έτος αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα (1,8% του ΑΕΠ), το οποίο κατά την περίοδο 2014-2017 θα σταθεροποιηθεί στο 4,4% του ΑΕΠ. Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, τα πολυδιαφημισμένα από τον τέως υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, οφέλη από το «κούρεμα» των ομολόγων βραχυπρόθεσμα θα είναι πολύ περιορισμένα και θα γίνουν αισθητά μόνο από το 2014 και μετά. Φέτος το χρέος προβλέπεται να μειωθεί, χάρη στο PSI, από το 160,8% του ΑΕΠ το 2011 στο 153,2%. Ωστόσο, το 2013 θα εκτοξευθεί εκ νέου στο 160,9% του ΑΕΠ. Στη συνέχεια θα καταγραφεί σταδιακή αποκλιμάκωση, ώσπου το 2017 το χρέος, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, θα διαμορφωθεί στο 136,8% του ΑΕΠ.
Την κατιούσα θα πάρουν, σύμφωνα με την έκθεση, οι δαπάνες του Δημοσίου ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι οποίες από το 49,7% πέρυσι θα «ψαλιδιστούν» στο 48,9% φέτος και το διάστημα 2015-2017 θα συρρικνωθούν στο 41,2% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης θα «παγώσουν» στο 41,7% του ΑΕΠ τη διετία 2012-2013 και θα περιοριστούν περαιτέρω μέχρι το 39,6% του ΑΕΠ το 2017. Τέλος, ο πληθωρισμός αναμένεται να έχει από φέτος αρνητικό πρόσημο (αποπληθωρισμός) και να διαμορφωθεί στο -0,5% το 2012 και στο -0,3% το 2013.
Οι δεσμεύσεις
Στα δύο κείμενα του διεθνούς οργανισμού επαναλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές το προσεχές διάστημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα λείψουν όμως τα φορολογικά μέτρα. Ως στόχοι προβάλλονται η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, οι περικοπές σε συντάξεις και δαπάνες υγείας, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης ως προς τον ΦΠΑ και τους φόρους εισοδήματος, η εντατικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, αλλά και η μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22%, σε συνδυασμό με το τριετές «πάγωμά» του.
Το ΔΝΤ παραδέχεται πως όλα τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής χρειάστηκε να αλλάξουν επειδή περιείχαν σημαντικά λάθη, αλλά φυσικά αποδίδει τα λάθη αυτά σε… εξωγενείς ή απρόβλεπτους παράγοντες και (ειδικά για τη χώρα μας) στον «εσφαλμένο υπολογισμού του αρχικού ελλείμματος». Σημειώνει δε σχετικά με τη χώρα μας και την Πορτογαλία ότι οι προβλέψεις για τα έσοδα αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω και δόθηκε μεγαλύτερο βάρος στη μείωση των δαπανών.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το ΔΝΤ συνιστά στις χώρες με ευελιξία στις αγορές να αποφύγουν την «υπερβολική δημοσιονομική συστολή», θεωρώντας πως οι ασθενικοί παγκόσμιοι ρυθμοί ανάπτυξης επιβάλλουν βραδύτερη περιστολή των ελλειμμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, υπογραμμίζεται πως «πολύ μικρή δημοσιονομική προσπάθεια ενδεχομένως να προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές».
Θυμηθείτε μόνο ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου και προσωπικά ο κ. Βενιζέλος έλεγε ότι από την άνοιξη του 2012 θα έχουμε πλεονάσματα. Τα είδατε πουθενά; Ένα αστείο ήταν του Βενιζέλου για να περάσει η ώρα.
Η έκθεση του ΔΝΤ, λοιπόν, είναι η ταφόπλακα στα όνειρα των Ελλήνων για έξοδο από την κρίση. Αντί ο κ. Βενιζέλος να ανακοινώνει μέτρα κοινωνικής προστασίας που ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει, καλύτερα να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό.

Antinews με πληροφορίες από τον “Ελεύθερο Τύπο”

Πηγή : Αntinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: