Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Κόλαφος για την τρόικα το πόρισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Πηγή:  ΛΟΓΙΟΣ ΕΡΜΗΣ


Χαλάρωση της λιτότητας ζητά το Ευρωκοινοβούλιο από την τρόικα, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης που κατατέθηκε χθες στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και διαπιστώνει ότι τα Μνημόνια οδήγησαν σε μεγάλη ύφεση, έκρηξη της ανεργίας, και τελικά, σε αύξηση του χρέους των κρατών μελών που τα εφάρμοσαν. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο του πορίσματος, που κατατέθηκε από τους επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε να διενεργήσει τη σχετική έρευνα, Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία) και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Γαλλία), το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την τρόικα «να λάβει υπόψη της την συζήτηση για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και να εξετάσει μια αναθεώρηση του Μνημονίου στη βάση των νεότερων εμπειρικών αποτελεσμάτων», καθώς οι συντάκτες του πορίσματος διαπίστωσαν ότι κατά τον προσδιορισμό των δημοσιονομικών στόχων υποεκτιμήθηκε η ύφεση που θα προκαλούσαν τα μέτρα.

Παράλληλα, διαπιστώνει προβλήματα στη διαμόρφωση της πολιτικής, αστοχίες στην εφαρμογή τους και αποκλίνουσες στρατηγικές και προτεραιότητες μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εκτιμά ότι «μπερδεύτηκε», αφού από τη μια έπρεπε να λειτουργεί ως μέλος της τρόικας κι από την άλλη ως τοποτηρητής των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Θεωρεί ότι τα Μνημόνια οδήγησαν σε μεγάλη ύφεση, έκρηξη της ανεργίας, και τελικά σε αύξηση του χρέους των κρατών μελών που τα εφάρμοσαν.

Εστιάζει στο γεγονός ότι η μείωση των διαρθρωτικών ελλειμμάτων σε όλες τις χώρες του προγράμματος από την έναρξη των αντίστοιχων προγραμμάτων παροχής βοήθειας δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε μείωση των ποσοστών του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, χαρακτηρίζει «υπερβολικά αισιόδοξες» τις εκτιμήσεις της τρόικας, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη και επισημαίνει ότι από το 2008 και μετά οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν. 

Ειδικά για την Ελλάδα επισημαίνει τα εξής:
  • Μετά από πέντε αναθεωρήσεις του Μνημονίου και εξαιτίας των ανεπαρκών αποτελεσμάτων χρειάστηκε και δεύτερο πρόγραμμα
  • Εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη προόδου παρά τον άνευ προηγουμένου όγκο μεταρρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή
  • Αν και ο στόχος των προγραμμάτων ήταν να αποτραπεί η χρεοκοπία, αυτό δεν επιτεύχθηκε στην περίπτωση της χώρας μας. Επίσης, η οικονομική βοήθεια δεν εξασφάλισε ότι μακροπρόθεσμα δεν θα υπάρξει έξοδος κάποιας χώρας από το ευρώ.
  • Στην Ελλάδα η κατάσταση ήταν εξ αρχής δυσχερής λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων, των κακών στατιστικών στοιχείων, ενώ αφήνει και αιχμές για την έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Το ευρωκοινοβούλιο στο προσχέδιο της έκθεσης, μεταξύ άλλων, προτείνει η τρόικα να διαμορφώνει πολιτικές με βάση τα τελευταία εμπειρικά δεδομένα για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, δηλαδή την επίπτωση των δημοσιονομικών μέτρων στην ύφεση (σ.σ. δηλαδή χαλάρωση της λιτότητας).

Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, στα πρότυπα του ΔΝΤ, ώστε να αποχωρήσει το τελευταίο από την Ευρωζώνη και την επαναξιολόγηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στο Eurogroup σε ότι αφορά στα Μνημόνια, ώστε να υπάρχει «δημοκρατική λογοδοσία» σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης, τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην διαμόρφωση των προγραμμάτων και την ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους εκπροσώπους της Κομισιόν στην τρόικα.

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: