Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Ακόμα και οι ναυαρχίδες του καπιταλισμού τους διασύρουν: Θα καταρρεύσει η αγορά με τους νέους φόρους στην Ελλάδα!

 

Overseas Property Professional Magazine (UK) 

Οι νέοι φόροι ακινήτων στην Ελλάδα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση της αγοράς

Το βρετανικό περιοδικό OPP (Overseas Property Professional), διαβάζεται από επαγγελματίες του real estate σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται ως η πλέον σημαίνουσα δημοσίευση του κλάδου και βγαίνει 10 φορές το χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών εκδόσεων για συγκεκριμένες χώρες.

 Το LEFTeria-news αλίευσε ένα άρθρο-καταπέλτη, με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 2013,  για την σχεδιαζόμενη νεα φορολογία ακινήτων, που κινείται πλέον στα όρια της δήμευσης.

Οι νέοι ελληνικοί φόροι ακινήτων “θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση της αστικής αγοράς”.
 18 Δεκ. 2013
Francine Carrel, International Property Reporter, OPP and Adrian Bishop, Editor, OPP Connect
Η Ομοσπονδια για το real estate, ΟΜΑΣΕ έχει προειδοποιήσει σχετικά με την κατάρρευση του τομέα των ακινήτων στις ελληνικές πόλεις εάν οι σχεδιαζόμενοι νέοι φόροι ακινήτων, περάσουν.
Η ΟΜΑΣΕ φοβάται ότι τα επίμαχα πλάνα που σχεδιάζουν να φορολογήσουν όλα τα σπίτια, βάζει μια επιπλέον εισφορά στα ακίνητα, αξίας άνω των € 300.000 (US $ 412.700) και η φορολόγηση της γεωργικής γης, για πρώτη φορά, θα βλάψει περαιτέρω την αδύναμη αγορά. Μέχρι το 2011, μόνο τα μεγάλα ακίνητα στην Ελλάδα φορολογούνταν, αλλά η πίεση από τους διεθνείς πιστωτές οδήγησε στην ανάγκη της κυβέρνησης για περισσότερα έσοδα από την ακίνητη περιουσία.
Τα σχέδια εξετάζονται τώρα από τη Βουλή των Ελλήνων και μπορεί να έχουν να επικυρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Τα σχόλια αυτά έρχονται καθώς η τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την Νομισματική Πολιτική, αναφέρει ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα έχουν μειωθεί 37,6% σε πραγματικούς όρους από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Αλλά παράγοντες λένε ότι η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, φτάνοντας μέχρι και στο ήμισυ των τιμών ακινήτων.
Η αβεβαιότητα γύρω από την νομοθεσία έχει ήδη καθυστερήσει τις πωλήσεις, λέει ο πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ, Ιωάννης Ρεβύθης. “Βλέποντας την ύφεση και τους φόρους, ο νόμος αυτός οδηγεί στην κατάρρευση της αγοράς, αντί του περιορισμού της υπερβολικής φορολογίας που έχει ήδη σταματήσει τις συναλλαγές”.
Το μέλος του ΔΣ της ΟΜΑΣΕ Μιχάλης Γεωργίου, προβλέπει ότι οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν κατά 20% το 2014, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξημένο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές. “Η υπερφορολόγηση προκαλεί υποτίμηση των ακινήτων, η οποία λειτουργεί προς όφελος των ξένων επενδυτών που θέλουν να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές.”

Ο ειδικός στις αγορές τους εξωτερικού και στα οικονομικά, Simon Conn, που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε στο OPP Connect ότι δεν αναμένει οι τιμές των ακινήτων να ανέβουν στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, έτσι δεν είναι ενεργός εκεί.
“Δεν θα ασχοληθώ επί του παρόντος με στεγαστικά στην Ελλάδα,  εξαιτίας των τρεχουσών οικονομικών προβλημάτων της. Καμία από τις πηγές δανεισμού μου δεν ενδιαφέρεται να δανείσει έναντι μιας πιθανής υποτίμησης του περιουσιακού στοιχείου.
Ως εκ τούτου, τυχόν νέοι φόροι ακινήτων φαίνεται να είναι αυτοκαταστροφικοί και εάν οι τιμές εξακολουθούν να μειώνονται, δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς προσπαθεί η κυβέρνηση να πετύχει.
Περιέργως λαμβάνω πληροφορίες από πιθανούς πελάτες που σκέφτονται να αγοράσουν σε δημοφιλείς περιοχές της Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, αλλά φαίνεται να πληρώνουν μετρητά και θα αγοράσουν είτε για lifestyle, ή για πιθανή μίσθωση”
Οι προτάσεις για τον φόρο ακίνητης περιουσίας είναι μεταξύ των μέτρων για την αύξηση των εσόδων του κράτους που είναι αναγκαία για τη στήριξη των προβληματικών υποχρεώσεων της οικονομίας και την αποπληρωμή του χρέους στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να εξασφαλίσει € 3.8 δις απο φόρους ακίνητης περιουσίας το επόμενο έτος, σε σύγκριση με τα € 500 εκατ. ευρώ που έλαβε το 2009.
Σε συνέντευξη Τύπου, η ΟΜΑΣΕ ζήτησε φορολογικές απαλλαγές για τις κατοικίες και τους επαγγελματικούς χώρους που είναι χωρίς ενοικιαστές, λόγω της κρίσης και ζήτησε παράταση στο μορατόριουμ για τις κατασχέσεις σπιτιών που προστατεύει την κύρια κατοικία από κατάσχεση.
Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την Νομισματική Πολιτική, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις αξίες των ακινήτων, με τις ακριβές ιδιοκτησίες να έχουν πληγεί περισσότερο.
Η υπερβολική προσφορά και η μείωση της ζήτησης, λόγω της υψηλής ανεργίας, της μείωσης των μισθών, και των υψηλών φόρων ακινήτων, παρεμποδίζει την αγορά ακινήτων, αναφέρει.
Η Ελλάδα είναι στο έκτο έτος της ύφεσης μετά από εκτενή μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από τους διεθνείς πιστωτές, τα κράτη της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε αντάλλαγμα για δύο πακέτα δανείων.
olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια: