Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Το τέρας των 16.580 off shore στην Ελλάδα

Πηγή: ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ

Το τέρας των 16.580 off shore στην Ελλάδα

Μία χώρα και η οικονομία της είναι στο έλεος των off shore εταιρειών. Είναι η Ελλάδα που κάθε χρόνο χάνει για τα δημόσια ταμεία της 3 δισ. ευρώ από τη λειτουργία 16.580 off shore από Έβρο μέχρι Κρήτη.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Μόνο στο Κρανίδι, μία κωμόπολη 800 κατοίκων, λειτουργούν 104 off shore εταιρείες, οι οποίες ούτε καν έχουν γραφεία, εκπροσωπούνται πάντα από κάποιο δικηγόρο και κανείς δεν ξέρει ποιοι κρύβονται πίσω από τις 16.580 off shore, απρόσωπων αυτών εταιρειών, που καρπούνται όλα τα οφέλη, φορολογικών απαλλαγών.Μόνο 35 off shore εταιρείες έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία από το ΣΔΟΕ για τις οποίες βεβαιώθηκαν πρόστιμα 41 εκατομμυρίων ευρώ, που κανείς δεν ξέρει όμως στις εφορίες, στο ΣΔΟΕ ή στο υπουργείο Οικονομικών εάν από τα πρόστιμα αυτά έχει εισπραχθεί έστω και ένα ευρώ από το ελληνικό κράτος.
Από τις 16.580 off shore οι 6.500 ασχολούνται με το real estate (αγοροπωλησία ακινήτων) και μόνο 900 από αυτές έχουν πληρώσει τον ειδικό φόρο ακινήτων.
Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση επιβραβεύει τους κλέφτες με τις off shore φέρνοντας διάταξη στη βουλή ότι όποιος εμφανιστεί και δηλώσει ότι είναι κάτοχος off shore εταιρείας θα πληρώσει μειωμένο φόρο κατά το 1/5.
Εάν οι 35 off shore εταιρείες που ελέγχθηκαν πρέπει να πληρώσουν τώρα 41 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους, η μη απόδοση στο ελληνικό δημόσιο των φορολογικών υποχρεώσεων των 16.580 off shore ανεβάζουν τα αναμενόμενα έσοδα από τη λειτουργία τους για το ελληνικό δημόσιο σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Αποκαλυπτικοί πίνακες για τις off shore εταιρείες, τα προνόμιά τους και αυτούς που κρύβονται πίσω από αυτές θα παρουσιαστούν απόψε στην εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» στο Extra 3 από τις 11.30 το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: