Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Όσο ο “διαχειριστής” λείπει, τα κακά θα έπονται


Του Kαθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Θα ξεκινήσω με δύο σημαντικά ερωτήματα:
  1. Aν θέλατε να επενδύσετε στην Ελλάδα, πότε θα ήταν η καλύτερη επιλογή, πρίν ή αφού χρεοκοπήσει; H απάντηση είναι μετά…
  2. Αν πουλάγατε κάτι σε ένα καταναλωτή απο τον οποίο εξαρτάται η επιβίωση σας και η ανάπτυξη σας (αν είστε κράτος π.χ. Ρωσία, Κίνα), θα θέλατε να έχετε καλές σχέσεις με τον καταναλωτή (π.χ. με τη Γερμανία και την Ευρωζώνη) ή με το περιπτερά της γωνίας (την Ελλάδα και τα λαμόγια της); Φυσικά με τον κύριο καταναλωτή (την ΕΕ).
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πώς τα ταξείδια που κάνει ο Τσίπρας δεν υπήρχε και δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν ποσοστό επιτυχίας. Οι φάπες θα πέφτουν συνέχεια. Πολιτική επιστήμη δεν διδάσκουν καλά στην Ελλάδα, όπως και πολλά άλλα πράγματα. Γιαυτό δεν υπάρχουν προυποθέσεις ανάπτυξης λογικής και σωστών επιλογών σε κάθε επίπεδο.
Aς δούμε τώρα και πόσο καλά διδάσκεται η Θεωρία της Οιικονομίας στα Ελληνικά ΑΕΙ. Δέστε την επόμενη φωτογραφία.

Σας συνιστώ να επιλέγετε αυτούς απο τους οποίους ενημερώνεστε. Κυκλοφοράει πολύ παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο. Η ανάπτυξη δεν γίνεται με καθρεφτάκια ούτε είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος απο τους ηθοποιούς της υπάρχουσας πολιτικής σκηνής, όσο και να τρέξει. Είναι καμμένος απο χέρι.
Πάμε σε μερικά άλλα σημαντικά δεδομένα:
  1. Η Ρωσία δεν χρειάζεται την Ελλάδα για να μεταφέρει το φυσικό της αέριο βόρεια, αφού μπορεί να πάει το αέριο της εκεί που θέλει με ένα περιφερειακό αγωγό μέσω των διεθνών υδάτων του Αιγαίου.
  2. Στην Ελλάδα οι εφοπλιστές δεν θέλουν αγωγούς αλλά LNG για να οικονομάνε απο τις μεταφορές. Σε αυτό συνεισφέρει και η Κίνα, στην οποία κατασκευάζουν τα σαπάκια τους με δάνεια απο τις συστημικές τράπεζες κόκκινα δάνεια (αν δεν συμφωνούν σε αυτό που γράφω ας το διαψεύσουν δημόσια).
  3. Δεν είναι τυχαία η φιλία Ρωσίας και Τουρκίας αφού η Ρωσία χρειάζεται την Τουρκία για να έχει πρόσβαση στο Αιγαίο.
  4. Δεν είναι τυχαίος και ο ρόλος του χωροφύλακα του Αιγαίου, που έχουν δώσει οι Άραβες στη Τουρκία για να μη μπορεί να οριοθετήσει η Ελλάδα την ΑΟΖ της ώστε να με σωστό και επωφελή τρόπο να εξορύσει τους υδρογονάνθρακές της χάριν της ανάπτυξης και όχι της υποδούλωσής της. Οι Άραβες (Σαουδική Αραβία και Κατάρ, ΗΑΕ) είναι λογικό να θέλουν να έχουν τη μεγαλύτερη το δυνατόν αγορά για το πετρέλαιό τους, κάτι που επι χρόνια κάνουν με τη βοήθεια του Αφορολόγητου Γένους των εφοπλιστών Καρέτα-Καρέτα (γενεές επι γενεών).
Το ερώτημα λοιπόν που μπαίνει είναι “τί στρατηγικές επιλογές μπορεί να έχει η κυβέρνηση, όταν ο χρόνος την πιέζει να λάβει αποφάσεις”. Φυσικά δεν εννοώ υπέρ του λαού. Τίποτα δεν γίνεται για το λαό απο χρόνια.
Aς δούμε μερικές “ιδέες”, που θα έδειχναν κινήσεις της κυβέρνησης προς το συμφέρον του λαού (πολύ θεωρητικός έχω γίνει αλλά χρειάζεται για να μάθετε να αναγνωρίζετε πόσο “λαική” είναι και η σημερινή κυβέρνηση με τα τωρινά δεδομένα):
  1. Να μην επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος και κυρίως να μη βασίζεται στις ίδιες επιλογές που την έχουν οδηγήσει σε τέλμα. Αυτό σημαίνει αλλαγή του οικονομικού επιτελείου και των συμβούλων του άμεσα.
  2. Να μη ποντάρει σε ανακυκλωμένα προιόντα που έχουν κλείσει τον κύκλο ημιζωής τους, πολιτικό και βιολογικό.
  3. Να αλλάξει τα πρόσωπα στις θέσεις κλειδιά, π.χ. Τράπεζες, ΤΧΣ, ΕΛΣΤΑΤ, ΟΔΔΗΧ. Eίναι όλες σε λάθος κατεύθυνση πλέον.
  4. Να παραδέχεται τα λάθη της και να μην επιμένει χάνοντας χρόνο σε παλαιομοδίτικες αντιλήψεις.
Αυτά κατ’ αρχήν.
Το δημοψήφισμα και οι εκλογές δεν είναι λύση, όπως και μια τρικομματική κυβέρνηση. Είναι ήττα και έλλειψη ευθύνης. Αυτό δεν σημαίνει, ότι σαν τα φτερά δεν θα πέφτουν οι κυβερνήσεις πλέον. Αν η Ελλάδα παρά όλα όσα έχω πεί χρεοκοπήσει, τότε ΟΛΟΙ θα δούν το Χριστό Φαντάρο γιατί ΟΛΟΙ είναι στη παρέα. Μονόδρομος είναι μόνο η υπέρβαση και το καράτε…
 zcode-gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: