Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

«Ένας προτεστάντης υπό την ευρεία έννοια του όρου», στον τόμο: Ερμάννος Λούντζης, Κείμενα για την ιστορία του Χριστιανισμού (επίμετρο του Δ. Αρβανιτάκη)



«Αν η πίστη αποτελεί ανθρώπινη ανάγκη, το ίδιο αποτελεί και η επιστήμη. Οικουμενικότερη η πρώτη, συγκριτικά περιορισμένη η δεύτερη. Και η μία και η άλλη, ωστόσο, με δικαιώματα ίσα και ίση διεκδίκηση ελευθερίας».

«Η επιστήμη στρέφεται σε όλα όσα μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Και δεν ανήκει στον τομέα της μόνον ο υλικός κόσμος, ο υποκειμενικός στις αισθήσεις, αλλά και ο ηθικός σε όλες του τις εκφάνσεις.»

«Πραγματικά, όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς στη συνείδησή του και όσο περισσότερο εξετάζει και γνωρίζει τον εαυτό του, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται το κακό που φυτρώνει μέσα του και την αναγκαιότητα, συνεπώς, να το νικήσει, να το ξεριζώσει.»

Ερμάννου Λούντζη, Δύο Δοκίμια για την Ιστορία του Χριστιανισμού, Μετάφραση – Εισαγωγή - Σημειώσεις: Νίκιας Λούντζης, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2008 
Πρόλογος – Επίμετρο: Δημήτρης Αρβανιτάκης

Θωμάς είπε...

Το πνεύμα των πηγών του κ. Βασιλειάδη παρουσιάζεται συνοπτικά στο παρακάτω βιβλίο: «Δύο δοκίμια για την Ιστορία του Χριστιανισμού» του Ζακυνθινού λογίου Ερμάννου Λούντζη ο οποίος μαθήτευσε στον Σέλλινγκ και στον Ed. Gans (μαθητής και εκδότης του Χέγκελ). Ο ιστορικός της Επτανήσου Ερμάννος Λούντζης (1806-1868), στα τελευταία χρόνια της ζωής του, εξετάζει τον Χριστιανισμό εν σχέσει προς την παγκόσμια ιστορία και, στη συνέχεια, ασχολείται με την ιστορική εξέλιξη του πρωτόγονου Χριστιανισμού (όπως αντιστοίχως ο Αγουρίδης & ο Βασιλειάδης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: