Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Πω πω φρικτή επαγγελία! Tην δόξα που έδωσε ο Πατήρ στον Υιό, ο Υιός την έδωσε σ’ εμάς με θεία χάρη!

Άγιος Συμεών Νέος Θεολόγος.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος «Βίβλος των ηθικών»

Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=343572

5. Πώς όλοι οι άγιοι ενώνονται με τον Χριστό και Θεό και γίνονται ένα μαζί του.

1. Επειδή ακριβώς όλοι οι άγιοι είναι πραγματικά μέλη Χριστού του επί πάντων Θεού, όπως ειπώθηκε, οφείλουν να είναι προσκολλημένοι και ενωμένοι σ’ αυτόν με το σώμα του· ώστε εκείνος να είναι σ’ αυτούς κεφαλή, ενώ οι από αιώνων μέχρι εσχάτων ημερών άγιοι να είναι μέλη αυτού, για να γίνουν οι πολλοί ένα σώμα Χριστού, σαν ένας άνθρωπος δηλαδή.

Έτσι, άλλοι εκπληρώνουν το έργο της τάξεως των χειρών εργαζόμενοι συνεχώς και εκτελώντας το πανάγιο θέλημά του, αναπλάττοντας αξίους από αναξίους και σώζοντάς τους για χάρη του· άλλοι την τάξη των ώμων, βαστάζοντας τα βάρη ο ένας του άλλου ή και αυτό το απολωλός που ευρέθηκε από αυτούς (ενώ παλαιά περιπλανιόταν σε όρη και βουνά και σε τόπους που δεν επιβλέπει ο Κύριος), και εκτελώντας τον νόμο αυτού· άλλοι την τάξη του στήθους πηγάζοντας για τους διψασμένους και πεινασμένους την δικαιοσύνη του Θεού, το διαυγέστατο νερό του λόγου της απόρρητης σοφίας και γνώσεως, και χορηγώντας σ’ αυτούς τον άρτο, τον οποίο τρώγουν οι επάνω δυνάμεις των ουρανών, ως επιστήθιοι και αγαπώμενοι από αυτόν· άλλοι την τάξη της κοιλιάς, αγκαλιάζοντας όλους με την αγάπη, εγκυμονώντας στα σπλάγχνα Πνεύμα σωτηρίας και έχοντας χωρητική διάθεση των απορρήτων και κρυμμένων μυστηρίων αυτού· άλλοι την τάξη των μηρών, φέροντας μέσα τους το γόνιμο σπέρμα των θεοπρεπών νοημάτων της μυστικής θεολογίας και γεννώντας Πνεύμα σωτηρίας επάνω στη γη, δηλαδή τον καρπό του Πνεύματος και τον σπόρο μέσα στις καρδιές των ανθρώπων με τον λόγο της διδασκαλίας τους· άλλοι τέλος την τάξη των σκελών και των ποδιών, επιδεικνύοντας στους πειρασμούς την ανδρεία και την υπομονή του Ιώβ και μη σαλευόμενοι καθόλου από την στάση στα καλά ούτε ατονώντας, αλλά βαστάζοντας τα βάρη των χαρισμάτων αυτού.

2. Έτσι λοιπόν το σώμα της Εκκλησίας του Χριστού, συναρμολογούμενο διά των από αιώνων αγίων του, ευρίσκεται άρτιο και ολόκληρο στην ένωση των πρωτοτόκων υιών του Θεού των καταγραμμένων στους ουρανούς. Σ᾽ αυτούς λέγει και τώρα ο Θεός, «μη χαίρεσθε, επειδή τα δαιμόνια υποτάσσονται σ’ εσάς», πράγμα που στους ελαφρότερους προξενεί μάλλον αλαζονεία και έπαρση, «αλλά να χαίρεσθε επειδή τα ονόματά
σας εγράφηκαν στους ουρανούς».

Το ότι όλοι οι άγιοι, όντας μέλη Χριστού, καταλήγουν σ’ ένα σώμα αυτού, αλλά και πρόκειται ακόμη τώρα να γίνουν, θα προσπαθήσω να το αποδείξω από την θεία Γραφή.

Και πρώτα-πρώτα άκουσε τον ίδιο τον Σωτήρα μας και Θεό, πως εμφανίζει αδιάσπαστη και αχώριστη την μαζί του ένωση, όταν λέγει προς τους αποστόλους του· «εγώ είμαι μέσα στον Πατέρα και ο Πατέρας μέσα σ’ εμένα· κι εσείς είσθε μέσα σ’ εμένα κι εγώ μέσα σ’ εσάς» και πάλι, «και δεν παρακαλώ μόνον γι’ αυτούς, αλλά και για όλους αυτούς που πιστεύουν με τον λόγο τους σ’ εμένα, ώστε να γίνουν όλοι ένα».

Επιθυμώντας να διαπιστωθεί ο τρόπος της ενώσεως, επαναλαμβάνω τον λόγο που λέγει· «όπως εσύ, Πάτερ, είσαι μέσα σ’ εμένα και εγώ μέσα σ’ εσένα, ώστε να γίνουν κι αυτοί ένα μέσα σ’ εμάς».

Και διασαφηνίζοντας αυτό, συνεχίζει· «και εγώ την δόξα που μου έδωσες, την έδωσα σ’ αυτούς, για να γίνουν ένα, όπως κι εμείς είμαστε ένα· εγώ μέσα σ’ αυτούς και συ μέσα σ’ εμένα, για να τελειωθούν σε ένα»· κι ύστερα από λίγο, «Πάτερ, αυτοί που μου έδωσες θέλω όπου είμαι εγώ, κι εκείνοι να είναι μαζί μου, για να ιδούν την δόξα τη δική μου, την οποία μου έδωσες»· και πάλι, «ώστε η αγάπη, με την οποία μ’ αγάπησες, να ευρίσκεται σ’ αυτούς κι εγώ σ’ αυτούς».

Είδες βάθος μυστηρίων; Εγνώρισες το υπεράπειρο μέγεθος της υπερβολικής δόξας; Κατενόησες τον τρόπο της ενώσεως που ευρίσκεται επάνω από κάθε νου και έννοια; 

3. Πω πω θαύμα, πω πω ανέκφραστη συγκατάβαση της προς εμάς αγάπης του φιλανθρώπου Θεού! διότι, όποια ένωση έχει αυτός φυσικώς προς τον Πατέρα του, τέτοια ένωση επαγγέλλεται να έχει κι αυτός κατά χάριν προς εμάς, εάν θέλομε, και εργαζόμενοι τις εντολές του την ίδια θα έχομε κι εμείς προς εκείνον· διότι αυτό που εκείνος έχει φυσικώς προς τον Πατέρα, αυτό δίδει σ’ εμάς προς αυτόν κατά θέση και κατά χάρη.

Πω πω φρικτή επαγγελία, διότι την δόξα που έδωσε ο Πατήρ στον Υιό, ο Υιός την έδωσε σ’ εμάς με θεία χάρη!

Και το σπουδαιότερο βέβαια, ότι όπως είναι εκείνος μέσα στον Πατέρα και ο Πατήρ μέσα σ’ αυτόν, έτσι ο Υιός του Θεού θα είναι μέσα σ’ εμάς κι εμείς θα είμαστε μέσα στον ίδιο τον Υιό, εάν θέλομε, με την χάρη.

Πω πω ανυπέρβλητη χάρη, διότι η αγάπη με την οποία αγάπησε ο Θεός και Πατήρ τον μονογενή του Υιό και Θεό μας, αυτή λέγει ότι θα υπάρχει σ’ εμάς και εκείνος ο ίδιος ο Υιός του Θεού θα υπάρχει σ’ εμάς. Και είναι φυσικό· διότι γενόμενος εξ ολοκλήρου συγγενής μας με την σάρκα και κάνοντας μας συμμετόχους της θεότητάς του, μας έκανε όλους εμάς
συγγενείς του.

Εξ άλλου, αφού η θεότητα που μας μεταδόθηκε διά της κοινωνίας είναι άτμητη και αχώριστη, κι εμείς που μετέχομε σ’ αυτήν αληθινά κατ ανάγκην είμαστε αχώριστοι σε ένα Πνεύμα, ένα σώμα με τον Χριστό.

4. Και ότι αυτά έχουν έτσι, άκουε τον Παύλο που λέγει· «στον Ιησού Χριστό δεν υπάρχει δούλος ούτε ελεύθερος, ούτε Ιουδαίος ούτε Έλληνας, ούτε Σκύθης ούτε βάρβαρος, αλλά τα
πάντα και σ’ όλους είναι ο Χριστός».

Βλέπεις ότι δεν είπε όλοι οι Χριστιανοί, αλλά «Χριστός» ένας, ως ένα σώμα από πολλά μέλη.

Και άκουε πάλι αυτόν που το δηλώνει αυτό σε άλλο σημείο. Αφού λέγει πρώτα «στον καθένα δίδεται η φανέρωση του Πνεύματος για το συμφέρον του» και απαριθμεί τις ποικιλίες των χαρισμάτων, ύστερα συνεχίζει πάλι ο ίδιος· «όλα αυτά τα ενεργεί το ένα και το αυτό Πνεύμα, που τα κατανέμει στον καθένα όπως θέλει.

Και αφού γνωρίσει σ’ εμάς τις ενέργειες που δίδονται διά του Πνεύματος σ’ αυτά τα μέλη τα άγια μέλη του Χριστού, συνεχίζει και λέγει· «διότι, όπως το σώμα είναι ένα και έχει πολλά μέλη, όλα όμως τα μέλη του ενός σώματος, αν και είναι πολλά, είναι ένα σώμα, έτσι και ο Χριστός· διότι και όλοι εμείς με ένα Πνεύμα εβαπτισθήκαμε για να γίνομε ένα σώμα, είτε Ιουδαίοι είτε Έλληνες είτε δούλοι είτε ελεύθεροι, και όλοι εποτισθήκαμε με ένα πόμα· διότι και το σώμα δεν είναι ένα μέλος αλλά πολλά».

Απόσπασμα από τον λόγο του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου «Βίβλος των ηθικών», Λόγοι Α-Στ’, σε εισαγωγή, κείμενο, μετάφραση της Θεολόγου Αικατερίνας Γκόλτσου. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο, το «Βυζάντιον», «Πατερικαί εκδόσεις Γρηγόριος ο Παλαμάς», 1988.

Πω πω φρικτή επαγγελία! Tην δόξα που έδωσε ο Πατήρ στον Υιό, ο Υιός την έδωσε σ’ εμάς με θεία χάρη! | Πεμπτουσία (pemptousia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: