Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Άγιος Κοσμάς Αιτωλός, Γιατί σαρκώθηκε ο Χριστός και το κήρυγμα των Αποστόλων

 

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1714-1779).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο γλυκύτατος αυθέντης και Δεσπότης, ο ποιητής των Αγγέλων και πάσης νοητής και αισθητής κτίσεως, βλέποντας το γένος των ανθρώπων, οπού δεν τον εγνώριζαν να τον πιστεύσουν, οπού αυτός είνε και εις τον ουρανόν και εις την γην και εις όλα τα ποιήματα αυθέντης και κυβερνήτης, και χωρίς το θέλημα του Χριστού μας ουδέν ένα δύναται να στερεωθή, και βλέποντας τους ανθρώπους, οπού τους επλανούσε ο μισόκαλος διάβολος και τους είχεν όλους εις το ιδικόν του θέλημα και τους έκαμεν όλους ειδικούς του και φαμελίτες του, και ηθέλησεν ο πανάγαθος Θεός να εντροπιάση τον διάβολον και να ξεσκλαβώση τον άνθρωπον από τον διάβολον, να έχη μεγάλην χάριν ο άνθρωπος από την ευσπλαχνίαν του, από την πολλήν του αγάπην οπού έχει εις το γένος μας, σιμά εις τα πολλά και άπειρα χαρίσματα οπού μας εχάρισεν, εκαταδέχθη και έγινεν τέλειος άνθρωπος, εκ Πνεύματος Αγίου, από τα καθαρώτατα αίματα της Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας.

Διά τούτο εσαρκώθη και έγινεν τέλειος άνθρωπος, να τον ιδούμεν και να τον μάθωμεν, ότι απ’ αυτόν άλλος δεν είνε, και να πιστεύσωμεν, διά να μας ελευθερώση από τας μιαράς χείρας του διαβόλου και να μας κάμη υιούς και κληρονόμους της βασιλείας του, να χαιρώμαστε και να ευφραινώμαστε μαζί με τους αγίους Αγγέλους εις τον παράδεισον πάντοτε και να μη καιγώμαστε εις την κατηραμένην κόλασιν μαζί με τους κατηραμένους δαίμονας.

Οι Απόστολοι
Και να ηξεύρετε, παιδιά μου· ετούτην την γην, οπού κατοικούμεν, την έχει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Καθώς έχει ένας βασιλεύς και μαζώνει όλα τα βασιλικά χρέη και παίρνει από χωράφια, από αμπέλια και από τους ανθρώπους, και στέλνει ανθρώπους ιδικούς του και τα μαζώνουν κάθε χρόνον, και όταν τα πηγαίνουν εκείνοι έμπροσθεν εις τον βασιλέα χαίρεται ο βασιλεύς και τους δίδει μεγάλα χαρίσματα και τους έχει φίλους ηγαπημένους, έτσι έχει και ο Χριστός μας την γην ωσάν αμπέλι, όλον τον κόσμον.

Και έβαλεν εργάτας τους δώδεκα Αποστόλους, τους ευλόγησε και τους έδωκε την χάριν του Αγίου Πνεύματος και ευθύς έμαθον γράμματα και όλες τις γλώσσες, ότι πρώτον οι Απόστολοι ήταν αγράμματοι και μίαν γλώσσαν μόνον ήξευραν· και αφού τους ηυλόγησε και τους εφύσησεν εις το στόμα τους και έλαβον χάριν, όλα τα γράμματα και τις γλώσσες τις έμαθον.

Και τους έστειλεν ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο αληθινός Θεός, εις όλον τον κόσμον και τους είπεν: Σύρτε εις όλον τον τόπον και εις όλην την γην, κάστρα και χωρία και ειπέτε τους, αν ίσως θέλουν να ζήσουν και εδώ καλά και ειρηνικά και να τους βάλω εις τον παράδεισον, να πιστεύουν και να βαπτίζωνται εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και να φυλάγουν τα προστάγματα του αγίου Ευαγγελίου.

Και εις οποίαν χώραν επήγαιναν οι Απόστολοι, και δεν τους δέχονται οι άνθρωποι, είπεν ο Κύριος: Να τινάζετε και τα παπούτσια σας από τον κονιορτόν και να δώσητε κατάραν και να φύγετε.

Και ωσάν έλαβον οι Απόστολοι την χάριν και την ευλογίαν του Αγίου Πνεύματος, ευθύς έτρεξαν ωσάν αστραπή εις όλον τον κόσμον και μετ’ εκείνην την χάριν ιάτρευον τυφλούς, λεπρούς, αρρώστους και τους δαιμονιζομένους· και, το μεγαλύτερον, με το όνομα του Χριστού μας επρόσταζαν τους νεκρούς και ανασταίνονταν.

Και εις όποιαν χώραν επήγαινον οι Απόστολοι και τους εδέχονταν οι άνθρωποι, αρχιερείς, ιερείς, διακόνους, αναγνώστας έκαμναν και εκκλησίας· και ευλογούνταν η χώρα εκείνη και εγίνονταν ένας επίγειος παράδεισος, μία μεγάλη χαρά και ευφροσύνη, κατοικία των Αγγέλων, κατοικία του Χριστού μας.

Και εις όποιαν χώραν επήγαινον οι Απόστολοι και δεν τους εδέχονταν οι άνθρωποι, δεν ευλογούνταν η χώρα εκείνη· έμενε κατάρα και όχι ευλογία, κατοικία του διαβόλου και όχι του Χριστού μας.

Απόσπασμα από την 8η Διδαχή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Άγιος Κοσμάς Αιτωλός, Γιατί σαρκώθηκε ο Χριστός και το κήρυγμα των Αποστόλων | Πεμπτουσία (pemptousia.gr)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Banal ierokyrikas o Patrokosmas. Akous ekei na thelei na glytosoun oi anthropoi tin Kolasi anti na asxoleitai me to an i Kolasi einai ktisti i aktisti. To kalytero vevaia einai na pigainoume symfona me to evaggelio kai na meinoume aionia me tin aporia gia to an i Kolasi einai ktisti i aktisti.. Alla epeidi tis teleytaies dekaeties oloi xeroume oti mallon gia to kato patoma eimaste kai den yparxei diathesi metanoias protimoume na pistevoume oti ekei sto kato patoma mono tin syneidisi mas tha exoume na mas elenxei. Oute daimones oute asvesti fotia opos mas leei o Apostolos Petros. Ston kairo tou Patrokosma oi anthropoi itan agramatoi alla pairnane sta sovara tin sotiria tous. Den itan filosofiki askisi tou myalou AM

Ανώνυμος είπε...

As poume me tin eykairia oti o Agios Paisios eironevotan tin aporia ton simerinon Xristianon gia to an i Kolasi einai ktisti i aktisti. Einai san na exeis tin aporia an se deirei pygmaxos i palaistis. AM