Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Το κόστος ζωής στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται, με τους μισθούς να μειώνονται – στα πρώτα χρόνια των μνημονίων με την ονομαστική μείωση τους που δεν έχουν αποδεχθεί ποτέ στην ιστορία και σε καμία χώρα οι εργαζόμενοι, με εξαίρεση τους Έλληνες.  Σήμερα δε, μειώνονται οι πραγματικοί μισθοί των Ελλήνων από τον πληθωρισμό που καλπάζει, όπως από τα ενοίκια που αυξήθηκαν κατά 36,1% την περίοδο Μάιος του 2021, Μάιος του 2022 – με αποτέλεσμα να εμποδίζονται τα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με το κόστος τους. Με δεδομένο δε το ότι, ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος φόρος, καθώς επίσης ο πλέον άδικος αφού είναι οριζόντιος, εξοργιζόμαστε όταν ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως μείωσε τους φόρους – αφού σήμερα φορολογούνται με 12,1% όλοι οι Έλληνες, μαζί με τις καταθέσεις τους, από τις οποίες θα χαθούν πάνω από 17 δις €

Βασίλης Βιλιάρδος

Κοινοβουλευτική Εργασία

Ξεκινώντας με το θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που αναφέρεται στο νομοσχέδιο και χωρίς να υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες του, αφού τις ανέλυσε η εισηγήτρια μας, έχει τουλάχιστον τρεις διαστάσεις – το δικαίωμα στην αναπαραγωγή, το οικονομικό/επιχειρηματικό σκέλος και το δημογραφικό.

Ξεκινώντας από το δικαίωμα στην αναπαραγωγή, συμφωνώντας με όλα όσα έχουν λεχθεί για το κυριαρχικό δικαίωμα των γυναικών, είναι ασφαλώς εύλογο – παρά το ότι διαπιστώνεται κάποιος σκεπτικισμός, όσον αφορά την ηλικία.

Από ιατρικής πλευράς πάντως φαίνεται πως υπάρχουν οι δυνατότητες – ενώ από τις υπόλοιπες πλευρές είναι συνάρτηση της ψυχολογικής και διανοητικής προδιάθεσης των ζευγαριών, καθώς επίσης των οικονομικών δυνατοτήτων τους.

Όσον αφορά τώρα το οικονομικό/επιχειρηματικό σκέλος, το οποίο υποβαθμίζεται συνήθως λαϊκιστικά, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να προσφέρει έσοδα, ως μέρος του ιατρικού τουρισμού – όπου, με βάση μελέτη της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ για τον τουρισμό τρίτης ηλικίας και για τον τουρισμό υγείας, ιατρικό και ιαματικό, μπορούν να προστεθούν στο ΑΕΠ μας 13,6 δις €, με 173.000 νέες θέσεις εργασίας.

Εν προκειμένω, η προώθησή του ιατρικού τουρισμού αποτελεί ευκαιρία για την χώρα μας, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί το δυναμικό του ιδιωτικού τομέα – αφού το ΕΣΥ έχει πρόβλημα και δεν είναι σωστό να περιορισθεί, πριμοδοτώντας τον ιδιωτικό τομέα, όπως συνηθίζει η κυβέρνηση.

Εκτός αυτού, συνιστά ευκαιρία να παραμείνουν ή να επιστρέψουν γιατροί – υπενθυμίζοντας πως από το ξεκίνημα της κρίσης που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις των μνημονίων, εκτιμάται πως έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα 18.000 γιατροί, καθώς επίσης νοσηλευτικό προσωπικό.

Επί πλέον, μπορεί να προωθηθεί η έρευνα που θα συνέβαλε επίσης στη βιώσιμη άνοδο του ΑΕΠ μας. Όχι βέβαια σε αυτήν που προωθεί η κυβέρνηση, μέσω της κατανάλωσης με δανεικά – όπως ακριβώς πριν το 2009, με τη γνωστή τότε κατάληξη που θα πληρώνουν ακριβά πολλές γενιές Ελλήνων.

Προτεινόμενες ειδικότητες για τον ιατρικό τουρισμό στη χώρα μας, στον οποίο έχουμε δώσει μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα μας των 500 σελίδων, είναι η αισθητική, η τεχνητή γονιμοποίηση, η οδοντιατρική, η οφθαλμιατρική και η ορθοπεδική.

Ειδικά όσον αφορά την εξωσωματική, το κόστος της στην Ελλάδα είναι στο 1/10 του αντιστοίχου στις ΗΠΑ – αφού, για παράδειγμα, ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης στις ΗΠΑ μπορεί να στοιχίζει έως 30.000 $, όταν αντίστοιχα στην Ελλάδα 3.000 $.

Ο Οργανισμός που ασχολείται με το δείκτη ιατρικού τουρισμού διεθνώς, μας κατατάσσει στην 34η θέση παγκοσμίως το 2020/21, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά, με πρώτη τη Σιγκαπούρη και τρίτη την Ισπανία – οπότε έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης, ενώ το σύνολο της αγοράς ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως εκτιμάται στα 439 δις $, με 11 εκατομμύρια επισκέπτες.

Είναι απαράδεκτο πάντως να αποτελεί η Τουρκία και όχι η Ελλάδα μεγάλο πόλο έλξης ιατρικού τουρισμού, με 660.000 ασθενείς και 1 δις $ έσοδα – προσελκύοντας από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και από την Ευρώπη.

Κλείνοντας με το δημογραφικό, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας – ενώ ασφαλώς δεν αποτελεί λύση η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αλλά η οικονομική στήριξη των ζευγαριών, με φορολογικές ελαφρύνσεις κλπ.

Δεν αποτελεί βέβαια λύση ούτε η πρόταση του πρωθυπουργού για την αντικατάσταση των Ελλήνων με άλλες εθνικότητες – όταν βιώσαμε τη μαζική μετανάστευση των νέων μας κατά τη δεκαετία των μνημονίων που συνεχίζονται.

Ακόμη χειρότερα, είναι ντροπή αυτού του είδους οι αναφορές σε αντικατάσταση των Ελλήνων, όταν 113.000 παιδιά μας με μεταπτυχιακά διπλώματα παρέμεναν εκτός της αγοράς εργασίας το 2021, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ – χωρίς κανένας να γνωρίζει εάν έχουν πολλά από αυτά εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Δυστυχώς τα μνημόνια που ασφαλώς συνεχίζονται, σήμερα με τα 22 προαπαιτούμενα που μας έχει επιβάλει η Τρόικα, δεν έχουν μόνο τρομακτικά αρνητικά αποτελέσματα, όσον αφορά το ΑΕΠ της χώρας μας – οπότε στα έσοδα του Δημοσίου, στο ασφαλιστικό κλπ.

Έχουν προκαλέσει επί πλέον τη σταθερή πτωτική τάση του πληθυσμού, καθώς επίσης τη μείωση του δείκτη γονιμότητας στο 1,3 όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά – όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 1,6 και για τη διατήρηση του πληθυσμού μας στα ίδια επίπεδα απαιτείται να υπερβαίνει το 2.

Με τα συγκεκριμένα δεδομένα, προβλέπεται δυστυχώς η μείωση των Ελλήνων κατά 800.000 άτομα – ενώ αυτές οι προβλέψεις έχουν ενσωματωθεί στην αναλογιστική μελέτη του ασφαλιστικού του Ν. 4670/2020, η οποία προβλέπει πληθυσμό 9 εκ. το 2060.

Μία ακόμη μείωση του πληθυσμού μας προκλήθηκε από την πανδημία και από τους υπερβάλλοντες θανάτους της τάξης των 12.400 ατόμων, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά – ως αποτέλεσμα της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης στην Υγεία, όπως άλλωστε στην Οικονομία και στην Ενέργεια.

Το Μάιο δε, είχαμε τριπλάσιους επί πλέον θανάτους συγκριτικά με το μέσον όρο της ΕΕ – τριπλάσιους, χωρίς να αναζητάει κανένας τις αιτίες.

Από την άλλη πλευρά, το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι γεννήσεις ήταν μόλις 37.000, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά – γεγονός που σημαίνει πως το πρόβλημα του δημογραφικού κλιμακώνεται, ενώ δεν αφορά μόνο τους θανάτους και τη μετανάστευση αλλά, επί πλέον, τις γεννήσεις.

Εύλογα βέβαια, αφού το κόστος ζωής στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται, με τους μισθούς να μειώνονται – στα πρώτα χρόνια των μνημονίων με την ονομαστική μείωση τους που δεν έχουν αποδεχθεί ποτέ στην ιστορία και σε καμία χώρα οι εργαζόμενοι, με εξαίρεση τους Έλληνες.

Σήμερα δε, μειώνονται οι πραγματικοί μισθοί των Ελλήνων από τον πληθωρισμό που καλπάζει, όπως από τα ενοίκια που αυξήθηκαν κατά 36,1% την περίοδο Μάιος του 2021, Μάιος του 2022 – με αποτέλεσμα να εμποδίζονται τα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με το κόστος τους.

Με δεδομένο δε το ότι, ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος φόρος, καθώς επίσης ο πλέον άδικος αφού είναι οριζόντιος, εξοργιζόμαστε όταν ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως μείωσε τους φόρους – αφού σήμερα φορολογούνται με 12,1% όλοι οι Έλληνες, μαζί με τις καταθέσεις τους, από τις οποίες θα χαθούν πάνω από 17 δις €.

Εάν συμπεριλάβουμε εδώ το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας, με την Ελλάδα στην τρίτη θέση μετά τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά, θα καταλάβουμε το μέγεθος της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης – το οποίο πληρώνουν κυρίως οι νέοι, οι φτωχοί και η μεσαία τάξη.

Επομένως δεν είναι τυχαίο το ότι, η χώρα μας έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδιών στην ΕΕ σε κίνδυνο φτώχειας, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά – πάνω από 30%.

Το να χαιρόμαστε λοιπόν εδώ για τη βοήθεια σε τρόφιμα που μας παρέχει η ΕΕ, όπως ο κ. Χατζηδάκης, αφού δίνεται μέσω του υπουργείου του, είναι ντροπή – αφού εάν δεν είχε φτωχοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων με την αύξηση των τιμών του ρεύματος, λόγω του χρηματιστηρίου του που λυμαίνεται το καρτέλ της ενέργειας, δεν θα είχαμε τέτοια ανάγκη.

Κανένας άλλωστε δεν μπορεί να μας πείσει πως για τον υπερτριπλασιασμό των κερδών της Motor Oil το πρώτο τρίμηνο, για παράδειγμα, φταίει ο πόλεμος του Putin – ούτε για το πάρτι αισχροκέρδειας του ενεργειακού καρτέλ.


.Η δημογραφική εξόντωση των Ελλήνων – The Analyst

Δεν υπάρχουν σχόλια: