Ο Δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Βασίλης Λύκος, υποστηρίζει στον 98.4, πως η αθέατη όψη της γεωπολιτικής – ενεργειακής – επισιτιστικής κρίσης είναι ο έλεγχος της τροφής !
Το 1974 ο «πολύς» Χένρι Κίσινγκερ είχε πει χαρακτηριστικά : «Ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε τα Έθνη. Ελέγξτε την τροφή και θα ελέγχετε τον κόσμο»! Πέρα από τις βραχυπρόθεσμες λύσεις που αναζητούνται εν μέσω και του πολέμου στην Ουκρανία και λόγω της επισιτιστικής επισφάλειας που δημιουργείται κυρίως έλλειψης σιτηρών, ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος, οι πρακτικές και αρκετά είδη παραγωγής, από τη γεωργία έως την κτηνοτροφία. Όπως λέει ο κ. Λύκος, στο μεσοδιάστημα η βιομηχανία τροφίμων -συχνά χωρίς σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο- θέτει σε εφαρμογή ή εξετάζει διάφορα καινοτόμα σχέδια για την επόμενη ημέρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις βαδίζουν στα «χνάρια» αυτού που πριν από 15 χρόνια κάποιοι ονόμασαν «το μέλλον των τροφίμων» με τα GMOs, ήτοι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Έτσι αρχίζουν και μπαίνουν στο πιάτο μας το τεχνητό, in vitro ή 3D κρέας από βλαστικά κύτταρα αγελάδας ή κοτόπουλου, τα αποξηραμένα φύκη, τα πρωτεϊνούχα έντομα όπως οι γρύλοι, οι ακρίδες και οι αλευροσκώληκες ή ακόμη και ο αέρας (ναι καλά διαβάζετε) μέσω ζύμωσης υψηλής τεχνολογίας με διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και μικρόβια, που μετατρέπει τον αέρα σε τρόφιμα. Σε μία 20ετία, η εξατομικευμένη διατροφή θα είναι η νόρμα, με φορητές ηλεκτρονικές συσκευές να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας μας και να μας ειδοποιούν πότε και τι χρειαζόμαστε σε τροφή και για ενυδάτωση. Φούρνοι 3D εκτύπωσης θα φτιάχνουν ζεστά γεύματα με συντηρημένες πρώτες ύλες.
Αρκετά τρόφιμα θα είναι ενισχυμένα με πρωτεΐνη (η ζήτησή της αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% έως το 2050). Ακούγεται τρελό, όμως ήδη υπάρχουν start-up εταιρίες στην Καλιφόρνια και στη Φινλανδία που εξειδικεύονται σε αυτό.
Ο λόγος για όλα τα παραπάνω είναι προφανής: Πρέπει να σώσουμε τον πλανήτη !
Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να εξοικονομήσουμε γη που χρησιμοποιείται για ζωοτροφές, λιπάσματα, νερό και φυσικά ενέργεια… Μάλιστα εικάζεται ότι έως το τέλος του 2050 αυτή η διατροφική «επιλογή» θα ισχύσει ως καθολική υποχρεωτικότητα κι όλα αυτά υπό το αβάσταχτο βάρος των 9,8 δις πληθυσμού, που θα κατοικεί στον πλανήτη έως το 2050 σας θυμίζει κάτι;
Κι απέναντι σε όλα αυτά ο άνθρωπος που μετατρέπεται από πολίτη σε υπήκοο, που απλά υπακούει και καταναλώνει ό,τι του σερβίρουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, που προσπαθούν να τον καταστήσουν θεατή και όχι συνδημιουργό, στον θαυμαστό νέο κόσμο του Meteverse.
Θα μπορούμε να έχουμε τα πάντα εκτός από την ελευθερία μας γιατί δεν θα μπορούμε να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες όπως η τροφή, το νερό, η ενέργεια. Τα πάντα θα εκχωρούνται στο βωμό του άκρατου κέρδους των λίγων σε βάρος των κοινωνικών αγαθών των πολλών…
Η Δημοκρατία στο απόσπασμα λοιπόν και οι διάφορες κοινωνικές τάξεις, που αντιστέκονται, όπως οι αγρότες, στην Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία…και αίφνης κινητοποιούνται
Η απόλυτη δυστοπία λοιπόν ή η ώρα όπου το τέρας πεθαίνει και λίγο πριν πρέπει να γεννήσει κάτι πιο υγιές προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχουν οι κοινωνίες τουλάχιστον έτσι όπως τις γνωρίσαμε μέχρι τώρα;
Ίδωμεν…
2 σχόλια:
Το 1974 ο «πολύς» Χένρι Κίσινγκερ είχε πει χαρακτηριστικά : «Ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε τα Έθνη. Ελέγξτε την τροφή και θα ελέγχετε τον κόσμο»!
ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΑ Ο Ο Δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Βασίλης Λύκος.
ΕΛΑ ΡΕ....ΣΥΝΟΜΩΣΙΛΟΓΙΕΣ
Φίλε έσπασε η συνοχή τής εμπιστοσύνης τού κόσμου στήν επιστήμη. Στό επίσταμαι.Δέν υπάρχει εμπιστοσύνη πλέον ούτε στήν διακυβέρνηση, ούτε στήν ιατρική, ούτε στήν φυσική, ούτε στήν τεχνολογία, ούτε στή εκκλησία.Δέν υφίσταται κράτος, παιδεία, οικογένεια.Μένει μόνο αυτό πού δέν συμμετείχε στήν διάλυση.Η αλήθεια τής δικαιοσύνης τού Κυρίου καί ο ανθρώπινος υποδοχέας της τόν οποίο φύτεψε μέσα μας ο Κύριος καί τόν οποίο εκμηδένισαν οι άνθρωποι ονομάζοντας τον ελευθερία. Η πληροφορία η οποία κατευθύνει τήν ζωή τών Αγίων.Μπορούμε ακόμη νά παραμείνουμε άνθρωποι.
Δημοσίευση σχολίου