Di Roberto Pecchioli
Foscolo, "The Sepulchres" (1807)
Απάντηση στον Giorgio Agamben. Ο άνθρωπος εξακολουθεί να είναι ιερός; Οχι! Ο Vico και ο Foscolo το είχαν καταλάβει στο Sepolcri, την κορυφή της ρομαντικής σκέψης: είναι η νίκη του Homo materialis επί του homo sacer
Μέρος πρώτο
Ένας σπουδαίος δημοσιογράφος που ανέκαθεν ερευνούσε τα μυστήρια της εξουσίας, ο Maurizio Blondet , κυκλοφόρησε εκ νέου ένα σύντομο δοκίμιο του Giorgio Agamben, του πιο σημαντικού εν ζωή Ιταλού φιλοσόφου, στο οποίο ο Ρωμαίος στοχαστής αναρωτήθηκε πολιτικά καί πολεμικά " πώς μπόρεσε μια ολόκληρη χώρα και χωρίς να το καταλάβω κατέρρευσε ηθικά και πολιτικά μπροστά σε μια ασθένεια ;". Όλα αυτά, εξάλλου,σε πολύ λίγες εβδομάδες μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, αφού για αυτό μιλάμε. Δεχθήκαμε να χάσουμε όλες τις πιο βασικές μας ελευθερίες με μια πτώση, δεχτήκαμε χωρίς λέξη ότι οι δικοί μας συγγενείς, οι άνθρωποι που συνόδευαν τη ζωή μας, πέθαναν μόνοι, χωρίς μιά ματιά, χωρίς κηδεία, πεταμένοι ποιος ξέρει πού και ποιος ξέρει πώς. Απόβλητα για να κρυφτούν και να καταστραφούν. Όχι πιά νεκροί, αλλά στατιστικές μονάδες για εμπειρογνώμονες οπλισμένους με απολυμαντικό με λευκά παλτά που παλεύουν με τετμημένα και τεταγμένα.Μια εμφύλια οπισθοδρόμηση που σε κάνει να ξεχνάς την Αντιγόνη, την αδερφή που αψήφησε την εξουσία στα άκρα για να θάψει τον αδελφό της Πολυνείκη. Στο όνομα ενός πραγματικού κινδύνου, ναι, αλλά ακόμα αβέβαιου, ζούμε μέσα σε τεράστιους περιορισμούς στην ελευθερία κινήσεων, στις σχέσεις, στην de facto αναστολή της συγγένειας, της στοργής και της φιλίας, για να μην αναφέρουμε τον οικονομικό και παραγωγικό αποκλεισμό. Η μόνη αξία στην οποία θυσιάζονται τα πάντα δεν είναι πλέον η ζωή, αλλά η γυμνή ζωή «μου» και η βιολογική επιβίωση. Η εποχή της ελευθερίας και της απελευθέρωσης μετατράπηκε ξαφνικά στο αντίθετό της. Εχθρός είναι οποιοσδήποτε, ως πιθανό όχημα μετάδοσης.Ο Giorgio Agamben προσδιορίζει ακριβείς ευθύνες στο κακό παρόν: αυτές της Εκκλησίας, η οποία για πρώτη φορά μετά από δύο χιλιετίες σιωπά, ανέστειλε τελετουργίες και μυστήρια, υποβιβάστηκε σε ένα κουρασμένο μεγάφωνο εξουσίας: μείνετε σπίτι !
Η πρόσκληση για προβληματισμό, για προσπάθεια απάντησης, προέρχεται από τόσο έγκυρους άμβωνες που κινδυνεύει, εκφραζόμενος, να μην είναι στο ύψος των φωνών τόσο σημαντικών προσωπικοτήτων. Ωστόσο, προσπαθούμε, προειδοποιώντας τους αναγνώστες μας, ανάμεσα στους οποίους υπάρχει πληθώρα βιαστικών αναγνωστών για τους οποίους κάθε εις βάθος μελέτη γίνεται περιπλοκή, ενόχληση, ότι δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις σε τόσο σημαντικά ερωτήματα που μπορούν να συνοψιστούν σε λίγες γραμμές. Πρώτα απ 'όλα, τα προβλήματα που θέτει ο Agamben αποτελούν αντικείμενο ζωηρής διεθνούς συζήτησης μεταξύ εκείνων που τολμούν να αμφισβητήσουν την ενιαία σκέψη. Σημάδι από τη μια πλευρά της σημασίας του θέματος που έθιξε ο συγγραφέας του Homo sacer , (LC)αλλά και της ομόκεντρης, πραγματικά παγκόσμιας επίθεσης που εξαπέλυσε στους τρόπους ζωής, τις συνήθειες και την ελευθερία, όχι από τον κορωνοϊό, αλλά μέσω αυτού, από μια ολοένα πιο θρασύδειλη και διάχυτη ολιγαρχία εξουσίας.
Ακριβώς αυτή η σχέση με την απαγορευμένη κατηγορία του ιερού, έστω και κατανοητή με την πολύ ιδιαίτερη έννοια του Αγκάμπεν, την κάνει ύποπτη για την κυρίαρχη σκέψη.
Το ιερό έχει αποβληθεί από το εννοιολογικό πανόραμα του δυτικού ανθρώπου όχι μόνο επειδή είναι ένα θέμα συνδεδεμένο με την πνευματική διάσταση, αλλά επειδή υπονομεύει το παράδειγμα υπολογισμού της λογικής και το δόγμα σύμφωνα με το οποίο τα πάντα μπορούν να αγοράζονται και να πωλούνται. Ο ναός είναι ιερός, είπε ο Έζρα Πάουντ επειδή δεν είναι προς πώληση, μια φρικτή προοπτική στην εποχή της γενικής εμπορευματοποίησης που δεν γλυτώνει τη σωματική, οικεία διάσταση του ανθρώπου. Μην ξεχνάτε ότι έχουν κατατεθεί διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με το ανθρώπινο DNA, το οποίο έχει γίνει ένα προϊόν όπως όλα τα άλλα. Το ζωντανό ανθρώπινο σώμα είναι ένα εμπόρευμα, το πτώμα γίνεται απλό απόβλητο προς απόρριψη . Ο Αγκάμπεν σπάει το καλούπι, ερευνά τα ιερά, και επομένως είναι ύποπτος για προσβολή του υλισμού. Επιπλέον, έχει σκεφτεί πολύ την κρίσιμη διάκριση μεταξύ του bios και τής Ζωής , οι δύο ελληνικοί τρόποι για να χαρακτηρίσεις τη ζωή. Η Ζωή είναι αυτό που αποκαλεί «γυμνή ζωή», το βιολογικό γεγονός της ύπαρξης, η αναπνοή, ενώ το bìos είναι ο τρόπος με τον οποίο ζει κανείς, η ένωση φυσικής ζωής και πολιτισμού. Αν θέλετε, είναι ξεχωριστοί τρόποι προσδιορισμού σώματος και ψυχής, ύλης και πνεύματος.
Γι' αυτό μόνο ο Agamben θα μπορούσε να θέσει το αρχικό θέμα, το κεφαλαιώδες ερώτημα: η επιδημία, ο τρόπος που την αντιμετωπίζουμε, μας επιτρέπει ακόμα να αποκαλούμε το είδος μας ανθρωπότητα ή έχουμε υποκύψει -με πρωτοβουλία, θέληση και συμφέρον της εξουσίας- στο απλό ένστικτο διατήρησης; Είναι, λοιπόν, ο άνθρωπος ακόμα ιερός; Η απάντηση, όπως έχουν τα πράγματα, είναι όχι. Ως προς το ερώτημα που έθεσε ο Agamben, έχουμε τη δική μας απάντηση, στην οποία παραπέμπει ο τίτλος αυτής της εργασίας. Ο Ugo Foscolo, στο Sepolcri , την κορύφωση της ποιητικής του και της ιταλικής ρομαντικής σκέψης, βεβαιώνει ότι ο άνθρωπος έχει γίνει πραγματικά πολιτισμένος, δηλαδή έχει επίγνωση του εαυτού του « από την ημέρα που οι γάμοι, τα δικαστήρια και τα ανθρώπινα θηρία είναι αξιολύπητα/ του εαυτού τους και των άλλων ». (βλέπω) Δεν είμαστε ακόμη άνθρωποι, ή δεν είμαστε πια, χωρίς νόμους, γάμο και θρησκεία. Χρειάστηκε ένας ποιητής να το φωνάξει, αλλά ένας φιλόσοφος, ο Τζιαμπατίστα Βίκο , το είχε ήδη καταλάβει στη Scienza Nuova . (LC) Για τους μεγάλους Ναπολιτάνους υπάρχουν κάποιες «αξίες», κάποιες κοινές αρχές, η ανθρωπολογία θα έλεγε κάποιες αναλλοίωτες, σε κάθε ανθρώπινο πολιτισμό: όλοι στρέφουν το βλέμμα τους προς το Πέραν, μέσω της θρησκείας. σε όλες τους συνάπτονται επίσημοι γάμοι και η καθεμιά, με διαφορετικούς τρόπους, θάβει τους νεκρούς της.
Αυτές τις εβδομάδες, τα φτωχά σώματα των νεκρών από μετάδοση δεν έχουν δικαίωμα στόν θρήνο,στόν σεβασμό και στόν αποχαιρετισμό. Βιαστικά σκεπασμένα και συνήθως καμένα. Ο πιο περήφανος, ο πιο γνώστης πολιτισμός στην παγκόσμια ιστορία έχει αποκηρύξει την ταφή αφού έχει καταργήσει το βλέμμα προς τα πάνω. Χωρίς Θεό, χωρίς θρησκεία, χωρίς πνευματική έμπνευση. Όσον αφορά τον γάμο, πέραν του λογικού παραλογισμού της ένωσης μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, δεν είναι τίποτα άλλο από σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, ουσιαστικά ορισμένου χρόνου, με ρήτρες, παραγράφους, κώδικες, τρόπους εκτέλεσης και όρους προσφυγής. Τα δικαστήρια δεν αποφασίζουν πλέον για καμία γενική αρχή ή για το απορριφθέν φυσικό δίκαιο, αλλά απλώς στο κριτήριο της στιγμής, που επιβάλλεται από τους πιο ισχυρούς ή από στιγμιαίες πλειοψηφίες που χειραγωγούνται από πάνω. Το λένε νομικό θετικισμό, είναι ο θρίαμβος του σήμερα. Είμαστε ακόμα πολιτισμός, επομένως, είμαστε ακόμα σε θέση να διακρίνουμε μεταξύ της Ζωής και του Βίου;
Ο Αgamben προσδιορίζει ακριβείς ευθύνες στο κακό παρόν: αυτές της Εκκλησίας, που για πρώτη φορά μετά από δύο χιλιετίες σιώπησε, ανέστειλε τελετουργίες και μυστήρια, υποβιβάστηκε σε έναν κουρασμένο μεγάφωνο εξουσίας: μείνετε στο σπίτι! Δεν ανέβηκε στο σταυρό για τόσο λίγο, ο ιδρυτής. Στη συνέχεια, οι ευθύνες των νομικών, οι οποίοι αποδέχθηκαν χωρίς μουρμούρα τις μεθόδους λήψης αποφάσεων που ήταν ξένες προς το κράτος δικαίου για το οποίο υπερηφανεύονταν
τά θαυμάσια. Είναι η κατάσταση εξαίρεσης, ο Agamben γνωρίζει καλά τον Schmitt, αλλά η σιωπή των νομικών και θεωρητικών, που έχουν παραιτηθεί όπως η Εκκλησία, τρομάζει. Το ένα, με το καθήκον να καλεί τον άνθρωπο πίσω στο ύψιστο πεπρωμένο του και στο μεταξύ να παρηγορεί, να σκορπίζει ελπίδα και παρηγοριά. Το δικαίωμα, η δέσμευση να επαληθεύσουν το πεδίο εφαρμογής των κανόνων, τη συμβατότητά τους με το σύστημα για το οποίο ήταν περήφανοι και φασαριόζοι φύλακες. Δίδαξαν, πριν από τον κυρίαρχο ιό, ότι η μορφή του νόμου είναι ουσία, αλλά νομοθετείται με διατάγματα του πρωθυπουργού και ένας περιφερειακός κυβερνήτης, ο Vincenzo De Luca, πεπεισμένος ότι κάθεται στο θρόνο της Αγίας Καμπανικής Αυτοκρατορίας, απειλεί να κλείσει τα σύνορα της επικράτειάς του, ίσως μέσω μιας φρουράς των Νεο-Βουρβόνων που βεβαιώθηκε στο Garigliano και στα βουνά Matese.
Βλέπουμε τα πάντα και το αντίθετο από όλα, με το αφόρητο υπόβαθρο των ειδικών που στρογγυλεύουν και μαλώνουν για τα πάντα επειδή δεν γνωρίζουν τίποτα από τα ουσιαστικά, ενώ ο άνθρωπος της λογικής, ο φωτισμένος και μεταμοντέρνος Διαφωτισμός φωνάζει για το θαύμα, όπως στο το μεσαιωνικό execrato. Ο τάφος αποκαλύπτεται και βγαίνει το εμβόλιο τής Σωτηρίας . Θα είναι ο Μπιλ Γκέιτς, ο Big Pharma ή ένας ταπεινός επαρχιακός γιατρός, αλλά το νέο Advent ονομάζεται εμβόλιο, ένα άρωμα τεχνικής και επιστημονικής θρησκείας που χάνει τους πιστούς του λόγω του Covid-19, ενός αόρατου μεταμοντέρνου επιπέδου. Ο Agamben έχει δίκιο: όλα πηγάζουν από μια διάσπαση, ένα από τα πολλά στη νεωτερικότητα: «έχουμε χωρίσει την ενότητα της ζωτικής μας εμπειρίας, που είναι πάντα αδιαχώριστα σωματική και πνευματική, σε μια καθαρά βιολογική οντότητα από τη μια και μια συναισθηματική και πολιτιστική ζωή από την άλλη» . Και πάλι, η zoe και ο bìos, αλλά είναι η πρώτη, γυμνή ζωή, που κερδίζει και μας κάνει να αποδεχτούμε τα πάντα για ένα επιπλέον κομμάτι ύπαρξης.Η κατάσταση εξαίρεσης θα είναι πραγματικά προσωρινή ή θα διαρκέσει και το μέλλον μας θα είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση, ένα γλυκό σύνταγμα, ένας ευφημισμός που κρύβει μοναξιά, ακραίο υποκειμενισμό και εχθρότητα προς τους άλλους, ένας πιθανός μολυσματικός, φορέας μετάδοσης, ένας αντικειμενικός και απόλυτος εχθρός? Φοβόμαστε την απάντηση που ρέει από τα χείλη. Εάν ο πραγματικός ιός κρύβει ένα πείραμα στην πολιτική και κοινωνική μηχανική, φοβόμαστε ότι είναι πλήρως επιτυχές, στην Ιταλία περισσότερο από αλλού. Δεν υπάρχουν πολιτικές φωνές διαφωνίας, μερικοί ακανόνιστοι να επικαλεστούν, ο συνηθισμένος, ένας ηλικιωμένος φιλόσοφος που κοροϊδεύεται, αντιμετωπίζεται σαν ηλίθιος επειδή τόλμησε να θέσει το πρόβλημα του συγκεκριμένου, της καθημερινής ελευθερίας και ακόμη και του νοήματος της ζωής (biòs ή zoe) στους ευτυχισμένους τής εποχής τού φιλελεύθερου πολιτισμού, φιλελεύθερου, ελευθεριακού και ελευθεριάζοντος. Μια κοινωνία ανοιχτή προγραμματικά, ορθάνοιχτη, που κλείνει σε μια στιγμή από τον τρόμο της μετάδοσης και περιφρονεί, απαξιώνει, κατηγορεί έναν ψεύτη και τιμωρεί ποινικά όσους ασκούν το πιο ιερό και ανθρώπινο λειτούργημα όλων, τη σκέψη.Θα το ξανασυζητήσουμε, αφού η ομιλία του Giorgio Agamben είναι η τελευταία από μια σειρά προβληματισμών που έγιναν τον τελευταίο ενάμιση μήνα, στους οποίους το σύστημα απάντησε με τους μόνους τρόπους που ξέρει: προσβολή και χλεύη. Εάν είναι αλήθεια ότι η κοινωνία μας έχει ξεφύγει από τον ανθρώπινο πολιτισμό για τους λόγους που αναφέρθηκαν στην αρχή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πλήρως τα επιχειρήματα του Agamben και αυτά των «φωτισμένων» επικριτών του. Η παλιά πρόκληση του Massimo Fini παραμένει σε ισχύ: έκανε λάθος η Νόηση ; (LC)
Συνάντηση με τον Γιάσπερς Στις 8 Απριλίου 1920, ο Χάιντεγκερ συναντά τον Καρλ Γιάσπερς (1883-1969) στο εξήντα πρώτο πάρτι γενεθλίων του Χούσερλ, με τον οποίο ξεκινά μια κοινή φιλοσοφική κατανόηση και μια συνεργασία ενάντια στην ακαδημαϊκή φιλοσοφία της εποχής. Είναι από αυτή την περίοδο Anmerkungen zu Karl Jaspers» Psychologie der Weltanschauungen» που έστειλε στον Jaspers τον Ιούνιο του 1921, αλλά χωρίς να το δημοσιεύσει, καθώς περιέχει κριτικές για τη χρήση εννοιολογικών εργαλείων, χαρακτηριστικών της παραδοσιακής φιλοσοφίας, για την ανάλυση του φαινομένου. της «ύπαρξης. Το 1922 η σύζυγός του Elfride έχτισε μια απλή καλύβα (Hütte) στο Todtnauberg (στο Μέλανα Δρυμό) όπου ο φιλόσοφος περνούσε τις ελεύθερες περιόδους του από ακαδημαϊκές υποχρεώσεις. Από την άποψη αυτή, ο Hans-Georg Gadamer υπενθυμίζει:
(2) Ο Gilles Deleuze (Παρίσι, 18 Ιανουαρίου 1925 - Παρίσι, 4 Νοεμβρίου 1995) ήταν Γάλλος φιλόσοφος. Λόγω των έργων του Διαφορά και επανάληψη (1968) και Λογική της αίσθησης (1969), ο Μισέλ Φουκώ έγραψε την περίφημη φράση: «μια μέρα, ίσως, ο αιώνας θα είναι Ντελευζιανός». Αν και αποδίδεται στο πεδίο των μεταστρουκτουραλιστών φιλοσόφων, η σκέψη του Ντελέζ είναι στην πραγματικότητα δύσκολο να ταξινομηθεί. Αυτοκτόνησε το 1995, πετώντας τον εαυτό του από το παράθυρο του διαμερίσματός του στη rue de Bizerte, μετά από μακροχρόνια πνευμονοπάθεια που τον εμπόδιζε τα τελευταία χρόνια να μιλάει ή να γράφει ελεύθερα, λόγω της τραχειοτομής και των επεμβάσεων που έκανε. έπρεπε να υποβάλει. Είχε δύο παιδιά, την Emilie και τον Julien.
(3) . Ο Walter Benjamin (Βερολίνο, 15 Ιουλίου 1892 - Portbou, 26 Σεπτεμβρίου 1940) ήταν Γερμανός φιλόσοφος, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφραστής, εκλεκτικός στοχαστής που ασχολήθηκε με την επιστημολογία, την αισθητική, την κοινωνιολογία, τον εβραϊκό μυστικισμό και τον ιστορικό υλισμό. Το μεταθανάτια αναγνωρισμένο έργο του Benjamin έχει επηρεάσει φιλοσόφους (όπως ο Theodor Adorno, ο Georg Lukács και η Hannah Arendt), μυστικιστές (όπως ο Gershom Scholem) και θεατρικοί συγγραφείς όπως ο Bertolt Brecht.
(4) Paul-Michel Foucault(Πουατιέ, 15 Οκτωβρίου 1926 - Παρίσι, 25 Ιουνίου 1984) ήταν Γάλλος φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, ιστορικός της φιλοσοφίας, ιστορικός της επιστήμης, ακαδημαϊκός και δοκιμιογράφος. Φιλόσοφος, «αρχαιολόγος της γνώσης», λογοτεχνικός δοκιμιογράφος και καθηγητής στο Collège de France, υπήρξε μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του στρουκτουραλιστικού και μεταστρουκτουραλιστικού φιλοσοφικού-ανθρωπολογικού ρεύματος μεταξύ της δεκαετίας του '60 και των αρχών του '80, μαζί με στοχαστές του διαμετρήματος των Claude Lévi-Strauss, Jacques Lacan, Louis Althusser, Roland Barthes, Pierre Klossowski και Gilles Deleuze. Μεταξύ των μεγάλων στοχαστών του εικοστού αιώνα, ο Φουκώ ήταν ο μόνος που πραγματοποίησε το ιστορικό-γενεαλογικό σχέδιο που υποστήριξε ο Φρίντριχ Νίτσε, όταν έδειξε ότι, παρ' όλο τον ιστορικισμό, μια ιστορία τρέλας, εγκλήματος και σεξουαλικότητας συνέχιζε να λείπει. Ο Φουκώ πέθανε στο Παρίσι από ασθένεια σχετιζόμενη με το AIDS στις 25 Ιουνίου 1984.
1 σχόλιο:
https://www-corrispondenzaromana-it.translate.goog/il-futuro-delluomo-nuovo-ateismo-illuminati-governo-delluno-dio/?utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=email&utm_content=CR+n++1699&utm_campaign=newsletter+CR+1699&_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp
Δημοσίευση σχολίου